Odgovori: Evropa

Pregled teme
spela
Aha, je smisel v tem. Južna Evropa je torej Iberski + Apeninski polotok + "pripadajoči" otoki. :-) Sprejmem razlago, da se piše z veliko.
Citiraj
Ariadne
Po moje se piše z veliko, ker je oznaka regije:

Iz wikipedije, ne vem pa, če je to res zanesljivo:

Južna Evropa je podregija Evrope.

Ker ne obstaja natančna definicija same regije, so Združeni narodi [1] sprejeli predlog, ki označuje površino same regije. Tako danes velja, da Južno Evropo sestavlja:

Iberski polotok
Španija
Portugalska
Andora
Apeninski polotok
Italija
Vatikan
San Marino
Grčija
Ciper
Malta
Citiraj
spela
en računalničar napisal:

> A Zahodna Evropa pa je z veliko??? Kako torej?

> severna Evropa, južna Evropa
>
> Vzhodna Evropa, Zahodna Evropa
>
> Jugovzhodna Evropa, Jugozahodna Evropa, Severovzhodna itd.
> Evropa???


Zahodna Evropa, Severna Evropa in Vzhodna Evropa so po moje točno določeni geografski pojmi, ki bi jih jaz pisala z veliko, isto velja za Jugovzhodne Evrope (ne glede na to, da SP od teh pojmov navaja izrecno le Vzhodno Evropo). Jugozahodna Evropa koz taka ne obstaja in bi pisala z malo, podobno velja za severovzhodno. Pri južni/Južni Evropi sem pa res malo v dilemi. Se nagibam k pisanju z malo, ampak nisem prepričana.
Naj pa še kdo drug pove svoje mnenje.
Citiraj
en računalničar
A Zahodna Evropa pa je z veliko??? Kako torej?

severna Evropa, južna Evropa

Vzhodna Evropa, Zahodna Evropa

Jugovzhodna Evropa, Jugozahodna Evropa, Severovzhodna itd. Evropa???
Citiraj
spela
Dvojna merila? Ne vem, če gre ravno za dvojna merila. Gre za to, da, kolikor je meni znano (pravim pa, da nisem čisto prepričana), južna Evropa ni "uradni" geografski pojem v smisli, da bi ob tem pojmu vsak točno vedel, za kaj gre. Je pa tak pojem Jugovzhodna Evropa, Vzhodna Evropa ali, če hočeš, Severna Amerika, ki pomeni Kanado in ZDA.
Razen če za pojem Južna Evropa obstaja točna definicija (morda Iberski, Apeninski in Balkanski polotok) - in bi v tem primeru pisala z veliko. No, slavisti, vprašajte geografe, saj jih imate v isti stavbi! :-)

SSKJ navaja na primer pojma Južna Amerika in Latinska Amerika z veliko - kar je logično, ker sta oba točno definirana. Južna Evropa? Nisem prepričana, lahko bo tudi sodilo v to kategorijo.
Citiraj
en raačunalničar
Sem bil prepričan, da je Južna Evropa, Vzhodna Evropa itd. z veliko! Zakaj dvojna merila za JUgovzhodna Evropa?? To ni logicno. Ampak saj res - slavistika ni racunalnistvo. ;)
Citiraj
spela
Kolikor jaz vem, z malo, ker ne gre za uradni geografski pojem. Pač pa Jugovzhodna Evropa z veliko. Naj me kdo popravi, če ni tako.
Citiraj
en računalničar
Je prav Južna Evropa ali južna Evropa?
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.