Odgovori: Alkimist - DEBATA

Pregled teme
Alkimija3
Koper mladinska knjiga.bereš?
Citiraj
andie
Alkimista sem prebrala že 2x, pa mi je bil še vedno všeč. Res se lahko bere kot pravljica (ampak: ali se ne da tudi Malega princa, pa Živalsko farmo Orwela?). Knjiga je fajn, ker jo lahko bere tako otrok kot tudi odrasel- vsak na svoj način in vsak bo v njej našel sporočilo primerno zase (če se le potrudi).

Lep pozdrav
Citiraj
andrej
Res zakon knjiga, full dobra za notranje razmišlanje. Vidim da je še kr nekaj mladih ki berejo knjige. Sam sm jih full velik prebral v 1. ter 2. letniku. Zdaj sm pa mal upusto branje , knjig raj mal igrce na računalniku igram . Ampak vidim ta to ni to !!!!!!!!!!!!! - sm se odloču da bom spet začel " brat " .

- naj mi kdo pošlje seznam dobrih knjig na E-mail
Sam priporočam : -Noči dolgi nožev
- Gospodar prstanov

Lep pozdrav !
Andrej
Citiraj
MIKE
za Leno in še kdor hoče

No za prošnjo o predlogih ti bom naštel raje kar nekaj avtorjev:

1. Richard Bach (jožetov GALEB, Iluzije, Most preko večnosti....
2. Exupery (avtor Malega princa, napisal še Pesek, veter in zvezde oz. nekaj takega)
3. Osho Rajnees (Moja pot, pot belih oblakov, in se precej drugih knjig....)
4. Anthony de Mello (Zabja molitev1,2, Ptičja pesem, Zavedanje....)

tolk se jih zdele na hitro spomnim, tko da mislim, da boš našla kaj zase. Pa veliko užitkov ob branju....

Ostali komentarji, glede izbire.

Dragi moji kjižnjice so ravno zato, da vsak izbira kar mu pač paše in tudi pocukrane knjige (kot jih imenuje Jože) so napisane zato da se jih prebere.

Eni imajo radi tak stil, nekateri drugačnega, nekateri spet tretjega.

Je res jože tudi tvoj izbor je kvaliteten, dober, sem vse tvoje omenjene tudi že večkrat prebral. In ravno to sem že prekleto velikokrat omenil.---Čar zemlje, človeštva je ravno v raznolikost.

Razumeti moraš da te Alkimist skozi življenske misli, popelje skozi neko zgodbo in nekateri imajo radi zgodbe, tudi jaz osebno, ker ti na širši način opiše neko misel. Saj je tudi James Redifield in njegova Celestinska prerokba, Deseto spoznanje povsem enak primer na podoben način. In če ti omenim tudi intervju Jamesa, kjer je pač javno priznal, da je napisal knjigo po čistem navdihu knjig Carlosa Castanede, potem veš da je to pač tako.
Seveda pa tudi veva, da je sveto pismo ravno tako sestavljeno iz tisoče kratkih zgodb in velikokrat posebej v začetku, ko sem ga bral, si brez opomb nebi razložil vsega, dogodkov, običajev, ki jih opisuje.

No pa lep pozdrav, in še enkrat lepo branje....
Citiraj
Simona
Ta knjiga je zelo, zelo dobra! Zivljenjska in da poguma! Malo filozofska oz. za razmisljat, a sem srecna, da sem jo dobila v roke. Cao
Citiraj
jože
mislim da sem povedal svoje mnenje zadosti razumljivo....sory, ne da se mi več o tem....
Citiraj
Sasa
Mene zanima Jože, kaj ti ni bilo všeč in kaj ti je bilo, v tej knjigi.
Citiraj
Sasa
Isabell Allende, brala sem eno neno knjigo, vendar se ne spomnim naslova. Bom pregledala cobis.Nič ne bi imela proti, če bi jo brali.
Citiraj
mateja
Meni je bil Alkimist všeč prav zato, ker se lahko bere kot pravljica (Jože..), lahko pa ob njej začneš razmišljati... Še posebej mi je bil všeč tisti del, ko pride nekdo h kralju po nasvet, kja je najpomembnejše na svetu, kralj pa ga pošlje po dvorcu z žličko olja v žlici.

m.
Citiraj
Primož
Jože

res sem zgrešil primerjavo, vendar bi vseeno lahko predlagal 5 knjig iz svojega repertoarja, zakaj pa ne. Da vidimo kaj berejo drugi.
Moje splošno mnenje je, da človek, ki bere knjige ne more biti slab človek, ne glede na to kakšne knjige bere.

primož
Citiraj
Lena
Za Mike-ja.

Lepo te prosim, predlagaj knjige s tovrstno vsebino. Meni jih bo kmalu začelo primanjkovati.
LP
Lena
Citiraj
jože
Primož, primerjava ni dobra......možno je primerjati edino takole: tek na 400 m....naš tekač (zaradi katerega soloh gledam tek) je že na štartu zamudil in po 150 m. je zaostajal že 15 m....seveda teka nisem gledal do konca......
jaz ne bom predlagal 5 knjig,predlagal bom eno: JONATAN LIVINGSTON GALEB...glede na to,da ste uvrstili ALKIMISTA,se mi zdi,da bo JONATAN kar v redu predlog....kjigo lahko preberete za malo malico,je čisto drobcena......
Citiraj
Primož
Jože

lahko predlagaš pet knjig za na glasovanje, eno izberemo in nato debatiramo o njej. še vedno pa pravim, da ne morem komentirati knjige JONATAN LIVINGSTON GALEB, ker jo nisem prebral, povdarjam, prebral.

Gledam tek na 400 m , pri 200 m ugasnem in rečem, zanič tek, kot da bi gledal, kako otroci laufajo v vrtcu.
Kdo je bil olimpijski zmagovalec?

Primož
Citiraj
jože
Primož, ne morem se strinjati s teboj.Namreč kjiga je tudi pocukran limonadast roman z plehko vsebino,katere upam, da ne boš kdaj predlagal.......BIBLIJA je seveda knjiga,ampak tudi ni primerna za branje v knjižnem klubu,kakor tudi ne KORAN......hotel sem samo reči,da me ALKIMIST asocira na pravljice iz BIBLIJE...lahko pa se dogovorimo,da bomo v knjižnem klubu brali tudi pravljice in vseh vrst knjige z "močnim enostranskim sporočilom"....sicer pa imam dva otroka- že odrasla,sem jima pa veliko bral,ko sta bila majhna....ALKIMISTA jima prav gotovo ne bi priporočal.....sem jima pa priporočal druge knjige polne metafor in možnosti za razmišljanje,kot npr.JONATAN LIVINGSTON GALEB,zelo dobra knjiga, morda tudi za odrasle.......
je pa res,da je to samo moje mnenje in upam,da ga lahko na tem mestu izrazim,saj zato si pa odprl debato o knjigi,mar ne.....zelo čudno bi bilo,če bi imeli vsi eden za drugim enako mnenje....morda bi bilo pa dobro Primož,če bi ti prebral knjigo JONATAN LIVINGSTON GALEB (avtor Bach).....
nikoli pa nisem trdil, da sem tako hudo razgledan, čeprav imam seveda o sebi zelo pozitivno mnenje........
Citiraj
Primož
Hruška,

ne razumem te, če lahko goro premakneš, kako se potem ne moreš spremeniti v veter?

Če je možno eno je tudi drugo.

Za Jožeta,

vso pravico imaš do mnenja, moje je pa tako,

ne vem ali imaš otroke ali ne in kakšne knjige jim bereš. Vprašanje: Kam sodi knjiga, če ne na knjižno polico, če ne v knjižnico in kam sodijo knjižni molji, če ne sprejmejo vseh knjig, ki nastajajo? Še komentar na tvoj stavek ......tole se lepo ujema s kakšno biblijo........A biblija ni knjiga? Pa baje prevedena v največ jezikov in največkrat natisnjena.
Jože, če si že tako razgledan, moraš dojeti, da mora vse obstajati zaradi nekega razloga, ne moreš kar reči, to ne sodi v knjižni kljub.

To je ravno tako, če bi reševal test IQ-ja, pa bi rekel "ma tole vprašanje pa ne sodi v ta test" Na žalost te ravno tisto vprašanje oceni.
Predlagam, da jo še enkrat prebereš v celoti, ko imaš čas, ko boš umirjen, jo vzameš v roke in preberi, do konca. Potem se bomo pa lahko pogovarjali o dobri ali slabi knjigi. Ker pa je nisi prebral, mi je pa malo smešno komentirati o tem, kakšna knjiga je in na kakšnem nivoju. Mogoče se ti bo pa posvetilo glih na koncu.

lep pozdrav

rpimož
Citiraj
LEJA
Glede knjige se strinjam z ostalimi, menim da je knjiga dobra v tej smeri, da moramo se ozreti vase in prisluhniti svojim željam in ne te želje iskati zunaj nas.
Citiraj
MIKE
Knjiga je zelo v redu. Čeprav lahko rečem, da je podobnih knjig malo morje. Če kdo želi jih lahko predlagam.

Kar se pa tiče kritikov (apel na Jožeta), pa moramo dragi ljudje razumeti, da eni pač razumejo koliko je 1+1 eni pa se to morajo še naučiti.

In tudi spoštovati raznolikost mnenj.
Citiraj
Živa
Meni je bila knjiga napisana na dušo.Je preprosta, kot je preprosto življenje in kdor jo bere s srcem, oplemeniti svoje življenje z novimi spoznanji, ki jih pravzaprav ves čas nosimo v sebi. Meni se niti približno ne zdi pravljica, je pa res, da je razumevanje katerekoli knjige odsev nas samih in jo vsak razume po svoje.
Citiraj
Miha
Kar se Alkimista tiče se popolnoma strinjam s tabo, mislim pa da v literaturi ne bi smeli govoriti o "južnoameriških cike-cakah". Južnoameriška literatura je bv preteklem stoletju namreč ogromno prispevala k svetovni literaturi. Začelo se je že v tridesetih in štiridesetih letih z Jorgejem Borgesom, po drugi svetovni vojni lahko pa kar naštevamo in naštevamo: Gabriel Garcia Marquez, Julio Cortazar, Manuel Puig, Isabell Allende...

Sploh pa nima smisla hkrati govoriti o literaturi in Alkimistu :)

LP, Miha
Citiraj
Hruška
Primož, že mogoče da lahko z vero gore premikaš, samo v veter se pa le ne moreš spremeniti, tisti odstavek, ko se pogovarja z vetrom in soncem se mi zdi preveč pravljično in kot basen in se mi ni ujemalo z ostalim. Knjiga lepo in preprosto predstavi najosnovnejša življenska pravila.

Jože, škoda da nisi knjige prebral do konca. Res je zelo lahkotna, sam ravno zaradi te lahkotnosti mi je bila všeč. Navadno so knjige te tematike napisane bolj strokovno. Ta pa se mi zdi zelo primerna že za osnovnošolce.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.