Forum.Over.Net

Odgovori: Aktualizacija cankarjevih del

Pregled teme
Literatura
Tajkun4433
12 Dec 2017 22:09
Zagotovo največji idijot iz obdobja moderne ... prepovedat, zažgat, ba garmando z njim!

Protestantske knjige so tudi zažigali, pa Trubarja preganjali, če razumeš...
Citiraj
Tajkun4433
Zagotovo največji idijot iz obdobja moderne ... prepovedat, zažgat, ba garmando z njim!
Citiraj
barb ba
ljubinica je napisal/a:
Se strinjam.
Citiraj
moj najljubši
Cankar je moj najljubši slovenski avtor. Sem prav žalostna, ker v današnjih časih ni takšnih Slovencev.
Citiraj
srebrna mesečina
Cankarja sem brala v osnovni šoli. Njegove črtice Mater sem zatajil, Desetica, Skodelica kave, so me ranile do srca. Spomnim se, kako sem kot deklica jokala, ko sem brala roman Na klancu, v katerem trpeča Francka teče za vozom.
Cankar je bil velik realist. Brez olepševanja opisuje čas in izredno težke življenjske razmere propadlih obrtnikov. Življenje je bilo v tistem času izredno težko. Slovenci smo bili hlapci in reveži, le redki so bili dobro stoječi. Nekaj bogatih kmetov, trgovcev, ali mogoče kakšen tovarnar, drugače pa ena sama, velika revščina.
Ne smemo si zatiskati oči.
Še zdaj znam na pamet nekatera njegova besedila npr. iz Hlapca Jerneja:

Štirideset let sem delal, štirideset let sem zidal, Bog je blagoslovil moje delo, da je obrodilo obilen sad..Čigavo je delo? Čigav je sad....
Vprašanja, ki so aktualna tudi v današnjem času.
Citiraj
general Glanzkopf
Ponosnejšega Slovenca od Cankarja pa težko najdeš. On je bil velik domoljub in se je broil proti jugoslovanizaciji, ko je to bilo nevarno.
Citiraj
kakor kdo vidi lepoto
ljubinica je napisal/a:
Citiraj
u madona
danes neprijavljena je napisal/a:

Dobr si napisala.
Citiraj
danes neprijavljena
beri še enkrat je napisal/a:
Podpišem od začetka do konca. Hlapci povzročajo samo halo efekt pri vedno novih generacijah. Res je bil Cankar odličen pisatelj, kar se tiče sloga, rabe jezika. Za današnji čas je sicer patetičen, ampak treba ga je gledati v časovnem okviru njegove dobe. To pa je tudi vse, kar je dobrega pri njem. Bil je produkt bolne ženske, do katere je vse življenje gojil bolan odnos, iz tega pa izhaja tudi njegova izkrivljena pasivno-agresivna drža kot dela nacionalne skupnosti. V njegovih očeh smo mi vsi bogi bogi, hinavski in manipulativni, kot Francka.

Absolutno ni primerno za otroke. Ma za nikogar. Besedni virtuoz gor al dol.
Citiraj
Ljubinica
beri še enkrat je napisal/a:
Kolikokrat si pisal/-a na Ministrstvo za šolstvo, da naj spremenijo učni načrt?
Smo mi krivi, da se v šolah ne obravnava besedil, ki si jih želiš? Misliš, da si jih mi ne bi želeli?

Kdo odloča o šolstvu v naši državi? Politiki.

Kdo odloča, da se bo Zdravljica recitirala v arabščini na Prešercu in na proslavah? Ljudstvo gotovo ne, ampak politiki in njihovi podrepniki!!!

Kdo je določil Zdravljico za himno? Ljudstvo? Smo imeli referendum morda na to temo? Ne, Odločila je politika.

Zakaj ni v UN ničesar o slovanski mitologiji, o starovercih na Slovenskem, o Celjskih grofih, zakaj ni v UN Bevkovega dela Umirajoči bog Triglav? Zakaj tega dela nobena založba že več kot 50 let ni ponatisnila? Kdo odloča o tem? Politika.
Zakaj namesto Romea in Julije ne obravnavamo Friderika in Veronike Deseniške? Zdaj je idealna priložnost, nam je Sivec napisal lep roman na to temo, berljiv tudi za mladino.

Koliko literarnih del si predlagal/-a Ministrstvu za šolstvo, da bi se dvignila pri učencih narodna zavest?
Kolikokrat si protestiral/-a na istem ministrstvu, da današnjo mladino na vsakem koraku posiljujejo z multikulti?

Torej, ne zlivaj gnojnice po nas.

In kot že rečeno - po obstoječem UN se v OŠ obravnava ena sama Cankarjeva črtica!!! Dvomim, da učencem ravno ta naredi veliko moralne škode.

In če kdo dela iz nas hlapce, nas delaš ti. Ti nas zmerjaš s hlapci šolskega sistema.
Citiraj
se popolnoma strinjam
beri še enkrat je napisal/a:
Zelo dobro napisano! Se popolnoma strinjam!
Citiraj
ljubinica
In da Cankar ni znal ničesar lepega in pozitivnega povedati o Slovencih, ni res. Tole je zame eden njegovih najlepših govorov.

"Nikdar se še ni naš slovenski narod tako visoko, tako sijajno razmahnil, kakor v teh zadnjih dveh letih vojne. Dokazal je vsemu svetu, da je zrel za svobodo, zrel za lasten svoj dom. Priznam odkrito, da sem v prvih mesecih vojne trepetal za ta narod, ki ga ljubim, kolikor človek ljubiti more. Rekel sem si v plahem srcu: 'Ta peščica dobrih ljudi ob Adriji bo v svetovnem metežu izginila, bo poteptana, truplo njeno bo vrženo v morje!' - Ni me sram tiste plahosti; saj vem, da jih je bilo mnogo, ki so mislili kakor jaz. Kmalu že pa sem videl znamenja, videl jih v svojo srčno radost in obenem v svojo sramoto, da tega naroda, ki ga ljubim - nisem poznal. Ne poznal odporne moči njegove, ne politične zrelosti njegove, ne njegove samozavesti. Tako so nas tujci in potujčenci delali majhne in slabe, da smo nazadnje že sami verovali v to svojo neznatnost in nemoč! Izkazalo pa se je, da nas ta silni vihar ni potisnil k tlom, temveč, da nam je opral duše in srca, nas pomladil, nas dvignil kvišku!"
Citiraj
Literatura
Ljubinica je napisala odličen komentar.

S Cankarjevimi deli v šolskem programu je pa tako: mi smo ga morali v osnovni šoli brati kar precej. Pa niso nam ga vsiljevali kot večnega jamrača, ampak dajali so nam ga brati brez razumevanja konteksta, v katerem so nastajala njegova dela. Kako naj dvanajstletnik razume Hlapca Jerneja brez razumevanja zgodovine? Srednješolci so druga kategorija - razumljivo je, da srednješolci že berejo Cankarja. Je pa tudi tukaj koristno razumevanje zgodovinskega in družbenega konteksta. In če to razumeš, noben Kersnik, Tavčar, Kranjec - pa so čisto solidni pisatelji, Cankarju po globini in družbeni kritičnosti niti blizu ne more priti.

Je pa izrinjanje Cankarja res simptom današnjih pritlehnih političnih in ekonomskih interesov, ki jim je vsaka družbena kritičnost nevarna, kot so jim nevarni ljudje, ki razmišljajo s svojo glavo . Cankar je bil upornik, človek izjemnega duha, kritičen mislec, upiral se je hlapčevski mentaliteti, samo razumeti ga je treba. Enako velja za Prešerna.
Citiraj
NYCI
Na razprodajo Slovenije AKTUALIZIRAN (POSODOBLJEN) CANKARJEV CITAT:
"Naši nad vsem, kar prihaja iz tujine, od omedlevice navdušeni pa niso pozabili samo na slovensko kulturo (slovenskega jezika itak nikoli niso znali), ne samo na Trubarja, Prešerna in Levstika, temveč pozabili so navsezadnje kar sami nase, na svoje ime in na svojo domovino. Pravega nad vsem, kar pride iz tujine, navdušenega Slovenca je sram, da stanuje v Ljubljani, ne pa na Dunaju ali vsaj v Gradcu ... Ljudje so zdaj med nami - saj jih lahko vsaki dan slišite - ki bi nas najrajši prodali - kaj prodali - kar dali vbogajme."
Citiraj
ljubinica
Seveda je Cankar aktualen še danes. Vedno je bil. Odlično prikazuje realnost v naši družbi, predvsem pa obraz naših politikov, ki nas že od nekdaj veselo prodajajo zdaj enemu, zdaj drugemu tujcu, seveda za lasten profit.
Njegova dela kličejo slovenskemu narodu, naj se taki politiki upre, naj se dvigne, naj bo ponosen. Žal ga narod že 100 let ne sliši. Ga ne sme slišati, za to vedno poskrbi politika, preko šolstva, ki nam ga prikazuje kot nekega večnega jamrača.

Tudi Prešerna je utišala/cenzurirala politika. Še danes ni v Zdravico vrnjena cenzurirana kitica, ki nagovarja Slovence in Slovenke, naj nadaljujemo svoj rod. Skoraj 200 let ni političnega ali družbenobrižnega junaka, ki bi to popravil. Celo več, za himno so nam vsilili kitico, ki naj bi (poudarek je na naj bi - tako nas prepričujejo in tako učijo v šolah) poveličevala multikulti.

In imamo avtorje - eden je celo zgoraj omenjen in predlagan kot primer narodnozavednega - ki so krasno opisovali slovensko deželo in slovenskega človeka, politično pa so delovali prav nasprotno. Tavčar, naprimer. Malo si preberite, kako je pripomogel, da Maister ni mogel ubraniti Koroške. Malo si preberite, kakšno vlogo je namenil slovenščini.

Embalaža je lahko lepa, a kaj pomaga, če je vsebina gnila. Cankar ni slepomišil. Cankar je bil vizionar. Zato je tudi plačal ceno. Da so se lahko kičasti paketki prodajali mirno naprej.
Citiraj
general Glanzkopf
beri še enkrat je napisal/a:
Poveličevanje Slovenije bi rad? Kaj pa je za poveličevati?
Citiraj
beri še enkrat
beri še enkrat je napisal/a:
K hlapčevanju, revščini, zatiranju sodi, upravičeno, tudi najvišja stopnja samomorilnosti v Evropi! Res, dajmo še nazdravit s himno za absolutno zmago!
Citiraj
beri še enkrat
general Glanzkopf je napisal/a:
Veš kaj, če nekdo, ki živi v današnjem svetu, polnem dejanskega hlapčevanja, pohujšanj in kronično "trpečih" monovskih mater potrebuje še Cankarja, da nas do konca zahodi, potem ja, potem se dajmo igrat z njegovo "ironijo", kot imenuješ njegova dela! Cankar je bil velik literat, napreden za tisti čas, v današnjem času, popolnoma demoraliziranem pa potrebujemo junaških napevov in vsebin, ki bodo v nas povzdigovali ponos, ne pa nas z sklonjenimi glavami tiščalo goltat prah z vrhniškega klanca! Cankar bi moral biti avtor za tiste, ki si to želijo, ne da so s čisto prisilo razvrednotili njegovo sporočilnost, predvsem pa ciljno publiko, ki jo je nagovarjal. In za nameček imamo še pijansko napitnico za himno ter komemoracije na Trgu republike ob Dnevu osamosvojitve! Sicer pa normalno, ja, ker česa smo se mi osvobodili? Saga revščine in hlapčevstva se povzdiguje kot vodilna karakterna značilnost naroda. Ja, dajmo se napit od muk in trpljenja! In tega je potrebno učiti že otroke.
S tem se umikam iz teme, kjer ste se slepo oprijeli večletnega enoumnega vcepljanja v času, ko še niste bili sposobni lastnega kritičnega razmišljanja! Zato še dandanes, niti kot odrasli ne vidite čisto nič drugače in vam je Cankar še kar naš najpomembnejši literat! Ja, hlapci šolskega sistema!
Tole spodaj, dragi moj, tole pa vcepljajo pametni narodi v svoj podmladek, ne hlapčevstva! Če je pri amerih vse živo narobe, ponosa na narodnost in na državo jim pa ne manjka! Ponosa ne manjka ne Hrvatom, ne Srbom, ne Avstrijcem, Italijanom itak ne, glej ga zlomka, tudi Romunom ne, samo Slovenci se celo po družbenih omrežjih javno izrekajo, da jih je sram slovenstva! Ker ga ne gojimo, ker ga uničujemo, od šole naprej! Hlapci....
"We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable rights, that among these are life, liberty, and the pursuit of happiness. That to secure these rights, Governments are instituted among men, deriving their just powers from the consent of the governed."
Citiraj
se popolnoma strinjam
beri še enkrat je napisal/a:
Koliko boljših pisateljev obstaja : Kersnik, Jurčič, Tavčar, da ne omenjam Miška Kranjca!
Citiraj
Beeeeee
Aktualizacija- cankarja je napisal/a:
Kaj če bi v roke vzel njegova ZD, jih prebral, uporabil možgane in domačo nalogo napisal sam. Cankarjev opus je namreč precej obsežen in instant odgovora na tvoje vprašanje ni.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.