Med.Over.Net

Odgovori: stalno prebivališče

Pregled teme
ODV.Koprivsek
Spoštovani!

Na splošno velja, da če nekdo s soglasjem lastnika nepremičnine (pri čemer ni potrebno, da je soglasje pisno) postavi, prizida ali izboljša zgradbo, lahko od lastnika nepremičnine zahteva tisto, za kar je bil ta obogaten. Če je punca sestrinega partnerja karkoli vložila v nepremičnino in tako povečala njeno vrednost in ima za to dokaze, potem bo lahko zahtevala vrnitev vložka v hišo. Ali je imela v hiši prijavljeno stalno ali začasno prebivališče pri tem ne igra nobene vloge.

Sicer je skupno premoženje tisto, kar je pridobljeno z delom v času trajanja zakonske zveze ali zunajzakonske skupnosti. Le to premoženje je lahko predmet delitve v primeru prenehanja zakoske ali zunajzakonske zveze (ne pa premoženje, ki ga ima nekdo od časa pred nastankom zveze).

S spoštovanjem,
Citiraj
Spjela
Lep pozdrav
Zanima me samo bivša punca od sestrinega partnerja je bila stalno prijavljena 2 leto in 8 mesecev
Pred ten pa nekaj mesecev zacasno zdaj zahteva polovico premozenja ceprav ni vlozila nic,..
Zanima me Ali se zacasno in stalno prebivalisce stejeta v eno dobo?
Lp spela
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani,

skupno premoženje je premoženje, ki je z delom pridobljeno v času trajanja zunajzakonske skupnosti. Če ste hišo imeli že pred začetkom zveze, ta ne more predstavljati skupnega premoženja ampak je vaše posebno premoženje, ki se ob razvezi ne deli.

S spoštovanjem!
Citiraj
MarkoBr
Spoštovani,

Star sem 45 let ter sem si kupil hišo. Spoznal sem punco, ki se želi preselit k meni. Ker prihaja od daleč želi, da ji uredim stalno prebivališče.

Zanima me, kakšne pravice ima v primeru, da se razideva. Ali bom moral v tem primeru ponovno odkupiti - ji izplačati moje premoženje?

Hvala za odgovor,

LP, Marko
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani,

vaša prijava tam ne vpliva na njihov cenzus za pridobitev štipendije.

S spoštovanjem!
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani,

Stalno prebivališče in spremembo naslova stanovanja mora posameznik prijaviti pristojnemu organu, kadar se v nekem naselju stalno naseli ali spremeni naslov stanovanja, odjaviti pa v primeru, kadar se stalno odseli z območja Republike Slovenije. Stalno prebivališče oziroma spremembo naslova stanovanja je treba prijaviti v osmih dneh od naselitve oziroma od vročitve dovoljenja za stalno prebivanje tujca, odjaviti pa pred odselitvijo.

Zakon ne predvideva, da bi moral preteči določen čas preden bi se lahko prijavili nazaj na stalno prebivališče A.

S spoštovanjem!
Citiraj
tina1717
lepo pozdravljeni

zanima me naslednje: dobila sem službo. stalno prebivališče imam v postojni, živim pa pri fantu v ljubljani.
sedaj me zanima naslednje: pri fantu moram prijaviti začasno bivališče ker tako zahtevajo v podjetju, ker bom tudi potne stroške dobivala iz lj, lastnik hiše je fantov oče, kateri mi mora podpisati izjavo da se lahko prijavim pri njih.
fant ima tudi sestro, ki pa ima štipendijo, sedaj me zanima ali moja ZAČASNA prijava kakor koli vpliva na njih, stroškovno ali na sestrino štipendijo, da bi se moji dohodki šteli pod družinske dohodke.
hvala
Citiraj
strelec89
Spoštovani,

Zanima me kako je z menjavo stalnega prebivališča iz A na B. Dejansko živim polovico tedna na enem naslovu polovico pa na drugem. Ker moram urediti določene stvari za šolo, bi se rad za stalno prijavil na B potem na vrnil na A. Zanima me torej sledeče; ali je potrebno, da preteče določen čas preden se lahko prijavim nazaj na A in kako je z menjavo dokumentov. Vem da moram menjati osebno in vozniško v 30 dneh vendar bi bil čas bivanja na B dejansko krajši od te dobe.

Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani,

stalno prebivališče je možno prijaviti tudi, če ste solastnik.

S spoštovanjem!
Citiraj
saka
Pozdravljeni!
Sem solastnik hiše v kateri ne živim. V njej sta dva stanovanja,ki sta popolnoma samostojna, vendar imamo razdeljeno samo po solastniških deležih. V enem živi solastnik , v drugem , pa sem do pred nekaj let živel jaz. Stalni naslov imam prijavljen kjer živim. S partnerko ,ki živi v drugem kraju , se imava namen preseliti v stanovanje kjer sem solastnik. Zanima me,kako je z prijavo bivališča. Ali se lahko jaz in moja partnerka prijaviva samo z mojim soglasjem ali rabiva soglasje vseh solastnikov. Jaz imam manjši solastniški delež.
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani,

potrebujete soglasje lastnika ali pa najemno pogodbo.

S spoštovanjem!
Citiraj
kdanijel
Zanima me kaj rabim za spremembo stalnega bivališča,kot mladenič sem rastu na tem naslovu,potem sem se poročil in zamenjal kraj bivanja,sedaj pa je taka situacija da se bom preselu nazaj na bivališče mladih let. lp Danijel
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani,

da bosta s hčerko lahko prijavili stalno prebivališče na naslovu vašega partnerja, potrebujete soglasje anega izmed solastnikov.

S spoštovanjem!
Citiraj
možgančki
Pozdravljeni!


Vprašanje je kako prijaviti stalno bivališče če nisi še lastnik stanovanja ki je občinski.
Problem je da sva se z hčerko preselile k mojem partnerju in njegovim starši stanovanje je pol na pol in še ni odplačan . Zdaj imava še otroka skupaj in problem je zdaj o prijavi ker otrok ne more imeti različne naslove pri zdravstvu . Kaj narediti da bomo imeli vsi iste naslove.
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani,

podlago za navedeno dejanje ima UE v Zakonu o prijavi prebivališča. Posameznik ob prijavi stalnega prebivališča in prijavi spremembe naslova stanovanja predloži dokazilo, da ima pravico do prebivanja na naslovu, ki ga prijavlja. Kot dokazilo, da ima posameznik pravico do prebivanja na naslovu, se šteje dokazilo o lastništvu, najemna in podnajemna pogodba ali pisno soglasje lastnika oziroma solastnikov stanovanja oziroma upravljavca nastanitvenega objekta.

S spoštovanjem!
Citiraj
Anka223
Upravna enota enota izdaja brez pribolitve in soglasja lanika nepremičnine stano prebivališče. Tako izkušnjo imamo mi, kateri smo lasniki ne premičnine.. Upravna enota niti ne pogleda najemno pogodbo in se že velikodušno ponujajo za stalno prebivališču in ne nanjihovem naslovu....Kako ta problem rešit? Lp
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani,

V skladu z ZDoh-2 se za vzdrževanega družinskega člana zavezanca šteje tudi otrok do 26. leta starosti, če:
- neprekinjeno ali s prekinitvijo do enega leta nadaljuje šolanje na srednji, višji ali visoki stopnji,
- ni zaposlen,
- ne opravlja dejavnosti, in
- nima lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti manjši od višine posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana, določene v 3. točki prvega odstavka 114. člena tega zakona.

Za lastne dohodke iz prejšnjega stavka se štejejo vsi dohodki po tem zakonu, razen družinske pokojnine, dohodka za opravljeno začasno ali občasno delo na podlagi napotnice pooblaščene organizacije ali Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, ki opravlja dejavnost posredovanja dela dijakom in študentom, v skladu s predpisi s področja zaposlovanja, štipendije in dohodki otroka, oproščeni plačila dohodnine po 22. in 29. členu tega zakona.

Za vzdrževanega družinskega člana se šteje tudi otrok, ki izpolnjuje pogoje iz prejšnjega stavka in je starejši od 26 let, če se vpiše na študij do 26. leta starosti, in sicer največ za dobo šestih let od dneva vpisa na dodiplomski študij in največ za dobo štirih let od dneva vpisa na podiplomski študij.

Podobne določbe vsebujejo tudi ostali relevantni zakoni - torej za obstoj pravice ne zahtevajo skupnega gospodinjstva. Predlagamo pa vam, da se za podrobnejša pojasnila obrnete na CSD, ZZZS in DURS.

S spoštovanjem!
Citiraj
sonceintrava
Pozdravljeni,

mene zanima par stvari.

Sem redna študentka, s štipendijo in preživnino.
Partner je pravkar dobil stanovanje, zato se bova skupaj preselila. Posledično bom zamenjala stalno prebivališče iz domačega stanovanja na partnerjevo stanovanje.

Zanima me, ali bo zaradi spremembe stalnega prebivališča mati kaj na slabšem. (Dodatki, dohodnina, ali iz kateregakoli razloga)
Ali bom še vedno lahko imela zavarovanje preko matere, tudi če nimam stalnega prebivališča enako kot ona.
Ali me je mati po zakonu, do 26. leta oz. dokler se šolam še dolžna preživljati, če zamenjam stalno prebivališče?
Ali se glede na to da se štipendija uveljavlja na prihodke prejšnjega leta, če spremenim stalno prebivališče, še šteje staro stalno prebivališče?

Vem, da je še kar nekaj vprašanj, ampak želim biti popolnoma prepričana da ni kdo na slabšem in res lepo prosim, da mi poskušate odgovoriti na vsa zastavljena vprašanja....

Najlepša hvala!
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani,

kolikor je stanovanje opremljeno, vam predlagamo, da v pogodbi to opremo natančno opišete, saj v primeru, da vašega najemnika obiščejo rubežniki, lahko zarubijo tudi opremo v stanovanju, čeprav je vaša last. Menimo, da je to ena izmed važnejših posledic prijave stalnega prebivališča na vašem stanovanju.

S spoštovanjem!
Citiraj
Re123
Pozdravljeni,
V lastniškem stanovanju imamo najemnika, ki bi se rad na tem naslovu prijavil za stalno. Zanima me, kakšne posledice ima lahko takšna prijava za lastnika stanovanja?
Za odgovor že v naprej hvala.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.