Med.Over.Net

Odgovori: Listina o brezplačnemu bivanju pri partnerju

Pregled teme
Odvetnik Pavel Zajc
Pozdravljena,

pri presoji vašega problema je glede na dejstvo, da ste listino, o kateri pišete, podpisala še v času veljave Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, potrebno uporabiti določila navedenega zakona.

V 62. člen navedenega zakona je določeno, da lahko zakonca sklepata med seboj vse pravne posle, ki bi jih lahko sklepala tudi z drugimi osebami, in na tej podlagi ustanavljata pravice in obveznosti.

To pomeni, da bi pogodba, o kateri pišete, bila lahko veljavno sklenjena. Vendar pa je za sklepanje pogodb med zakonci bila in je še vedno predpisana obličnost in sicer, sklenjene morajo biti v notarskem zapisu. Če notarskega zapisa ni bilo, potemtakem pogodba ne velja.

V tem primeru bi torej lahko uveljavljala delež na skupnem premoženju, če so seveda za to izpolnjeni zakonski pogoji.

Posebej pripominjam, da zgoraj napisano velja za primer, da ste torej z vašim zakoncem sklenila pogodbo. Iz vprašanja namreč ni možno točno razbrati, ali sta skupaj podpisala listino, ali ne.

Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi, predstavljajo odgovori splošno informacijo v zvezi z zastavljenim pravnim vprašanjem. Za natančnejši odgovor je potreben oseben razgovor in pregled dokumentacije v odvetniški pisarni.

lep pozdrav

Odvetnik Pavel Zajc
Citiraj
ptica123
12 let sem živela pri partnerju v hiši ki je last njegove mame in očeta. Imava tudi otroke. Ko sem se preselila k njemu sem podpisala listino da bom pri njemu brezplačno bivala in od njega v primeru razpada izvenzakonske skupnosti ničesar zahtevala-vsega njegovega premoženja. Ali je listina mirodajna oz lahko od njega sedaj ko je skupnost razpadla kaj zahtevam??? Vložila nisem nič.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.