Odgovori: Zapuščinska razprava

Pregled teme
Odvetnik Pavel Zajc
Pozdravljeni,

v praksi se v zapuščinskih postopkih dogaja, da stranke vrednost premoženja znižujejo z namenom, da bi plačale manj takse, v nekaterih primerih, ko ne gre za prvi dedni red, temveč za oddaljenejše dedne rede, pa tudi zaradi tega, da bi plačale manj davka na dedišččino.

Glede takse: v primeru, da boste kasneje nepremičnino prodajali, vam utegne v skladu z vašo napovedjo FURS odmeriti davek od kapitalskega dobička na razliko v ceni ob pridobitvi in v ceni ob odsvojitvi nepremičnine. FURS bo kot ceno ob pridobitvi upošteval vrednost, ki bo napisana v sklepu o dedovanju. Takšno stanje se sicer lahko skuša sanirati z izdelavo cenitve.

Glede davka: če bo plačan davek od vrednosti, ki ni tržna, predstavlja navedeno ravnanje sum za storitev prekrška ali celo kaznivega dejanja davčne zatajitve.


Odgovori predstavljajo splošno informacijo v zvezi z zastavljenim pravnim vprašanjem. Za natančnejši odgovor je potreben oseben razgovor in pregled dokumentacije v odvetniški pisarni.
Citiraj
venerandas
Zanima nas, če je več nepremičnin različne vrednosti in več dedičev, katera vrednost posamezne nepremičnine se pri delitvi upošteva, ali od gursa ali jo dediči ocenimo sami. Vemo samo to, da se tista določena z vrednotenjem nepremičnin, lahko zmanjša do polovične vrednosti zaradi takse. Najlepša hvala za odgovor.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.