Med.Over.Net

Odgovori: Ločitev in delitev premoženja

Pregled teme
ODV.Koprivsek
Spoštovani!

Premoženje, ki ga zakonca pridobita z delom v času trajanja zakonske zveze, je njuno skupno premoženje (tudi kredit). Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih določa, da se pri delitvi skupnega premoženja šteje, da sta deleža zakoncev na skupnem premoženju enaka, zakonca pa lahko dokažeta, da sta prispevala k skupnemu premoženju v drugačnem razmerju. V sporu o tem, kolikšen je delež vsakega zakonca na skupnem premoženju, upošteva sodišče ne le dohodek vsakega zakonca, temveč tudi druge okoliščine, kot na primer pomoč, ki jo zakonec daje drugemu zakoncu, varstvo in vzgojo otrok, opravljanje domačih del, skrb za ohranitev premoženja in vsako drugo obliko dela in sodelovanja pri upravi, ohranitvi in povečanju skupnega premoženja. Zakonca se lahko sama sporazumeta o višini deležev na skupnem premoženju ali pa zahtevata, da določi sodišče ta delež.

V kolikor se ne boste mogli dogovoriti o delitvi premoženja z bivšo partnerko boste primorani vložiti tožbo na ugotovitev skupnega premoženja in ugotovitve deležev. V tem postopku boste lahko dokazovali, da ste k nastanku skupnega premoženja prispevali več kot vaša bivša partnerka. Ker sta (če prav razumem) oba vknjižena v zemljiško knjigo kot lastnika stanovanja, vsak do ½ celote in je to premoženje že razdeljeno, boste v tem postopku dokazovali tudi, da je vaš delež na stanovanju višji, saj ste več prispevali.

Za konkretnejši odgovor se obrnite na odvetnika po lastni izbiri.

S spoštovanjem,
Citiraj
Petercek
Pozdravljeni
Mene zanima sledece z zeno sma bila skupaj 20 let(9porocena),zadeva sedaj je pa sledeca:zivela sva v stanovanju od mojih starsev in pred 7 leti sma se odlocila da bi stanovanje odkupila in ker se imam dve sestri sta starsa rekla da naj ju izplacama in sicer 1/2 stanovanja pripada meni sestram pa vsaki po 1/4 ,torej je bilo v bistvu meni podarjeno 1/2 stanovanja.sedaj sma napisan oba kot 1/2 lastnika stanovanja.stanovanje je bilo v vrednosti cca80000€ in sma tako starsem nakazala 40000€ ,za katere sem jaz vzel hipotekarni kredit v visini 57000€ ,ker sma za 14000€ kupila potem se avto.kredita je se ostalo v visini 38000€,katerega jaz odplacujem
Glede stroskov ki sma jih imela je ona placala eno poloznico,ostale sem jaz placeval ,za v trgovino sma skrbela oba,za vse ostale vecje stroske ,dopust zavarovanje stanovanja ,avta... sem skrbel jaz ona je pa imela ostali del place za telovadbe,kofetkanje...
Sedaj me pa zanima tudi glede na to da si je ona namislila tudi dve plastisni operaciji da bi bolje zgledala zraven mene ki sem jih jaz placal ali lahko za to zahtevam povracilo stroskov in koliksen delez ji sedaj pripada od stanovanja ter avta.
Hvala za odgovor in svetovanje kaj naj storim
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani!

Predvidevamo, da je 1/3 hiše darilo ali dediščina vaši ženi in tako ne predstavlja skupnega premoženja, temveč posebno premoženje vaše žene. Skupno premoženje pa predstavljajo vlaganja v to hišo, dva avtomobila, vikend na morju ter kredit za vikend.

Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih določa, da se pri delitvi skupnega premoženja šteje, da sta deleža zakoncev na skupnem premoženju enaka, zakonca pa lahko dokažeta, da sta prispevala k skupnemu premoženju v drugačnem razmerju. V sporu o tem, kolikšen je delež vsakega zakonca na skupnem premoženju, upošteva sodišče ne le dohodek vsakega zakonca, temveč tudi druge okoliščine, kot na primer pomoč, ki jo zakonec daje drugemu zakoncu, varstvo in vzgojo otrok, opravljanje domačih del, skrb za ohranitev premoženja in vsako drugo obliko dela in sodelovanja pri upravi, ohranitvi in povečanju skupnega premoženja. Zakonca se lahko sama sporazumeta o višini deležev na skupnem premoženju ali pa zahtevata, da določi sodišče ta delež.

Za obveznosti, ki po splošnih predpisih obremenjujejo oba zakonca, za obveznosti, nastale v zvezi s skupnim premoženjem, in za obveznosti, ki jih prevzame en zakonec za tekoče potrebe družine, odgovarjata zakonca nerazdelno tako s skupnim kakor tudi s svojim posebnim premoženjem.
Zakonec ima pravico terjati od drugega zakonca povračilo tega, kar je ob poravnavi dolga, ki bremeni oba zakonca, plačal več, kot znaša njegov del dolga.

Predlagmo vam, da se za več info. obrnete na odvetnika po lastni izbiri.

S spoštovanjem,
Citiraj
theanswer_3
Spoštovani!

Skupno premoženje je tisto, kar je pridobljeno z delom v času trajanja zakonske zveze ali zunajzakonske skupnosti. 1/3 stanovanja, ki ste ga prejeli kot darilo s strani vaših staršev vsekakor ne spada v skupno premoženje in predstavlja vaše posebno premoženje, ki ni predmet delitve v primeru prenehanja zakonske skupnosti. 2/3 stanovanja, ki bo odplačano s posojilom v času trajanja zakonske skupnosti, bo predstavljalo skupno premoženje le v primeru, da bo posojilo odplačano s sredstvi iz skupnega premoženja (npr. plača, drugi dohodki..).

Vaši bodoči ženi bo torej (v najslabšem primeru) pripadala največ 1/3 nepremičnine.

S spoštovanjem,
Citiraj
Kentaver
Pozdravljeni

Rad bi opisal svojo težavo. Z ženo se razhajava po 18 letih. Stanovanje sva si uredila pri njenih starših. Dejansko ni bilo nič narjeno, od prizidov, ometov stropov, elektrike, vodovoda, skratka dejansko kompletno stanovanje sva uredila. Veliko so nam pri tem pomagali moji štarši, tako finančno kot fizično. žena je lastnica 1/3 hiše. Pred hišo sva potem sva postavila garažni kompeks za 4 avtomobile in drvarnico. Komleks je iz lesa in je dolžine 15 m. Še nekaj drugih del je bilo opravljenih okoli hiše.
Pred petimi leti sva vzela kredit za vikend, da bi imeli nekaj svojega. Jaz plačujem ta kredit z zavarovanjem v višini 350€ na mesec. vikend je stal 53000 €. Na današnji dan sem dolžan banki 40000€, če pa ga odplačujem do konca pa 50000€. Ona ima kredit za najina avtomobila. Moj avto je bil takrat 9000€.
Zdaj ona pravi da mi odplača le še preostanek kredita, ki ga ima za moj avto, to je 3 leta po 200 €, meni pa ostane vikend, ki ni niti malo primeren za bivanje, saj ni niti kumunalno urejeno, s tem da je na takem mestu da pozimi težko prideš gor.
Ne zdi se mi pravično da ona obdrži stanovanje, velikosti 110 m2, ki je primerno za bivanje, proti vikendu, za katerega je treba še plačati 50000€, s tem da ni primeren za bivanje.
Kaj svetujete.
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani!

Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih določa, da se pri delitvi skupnega premoženja šteje, da sta deleža zakoncev na skupnem premoženju enaka, zakonca pa lahko dokažeta, da sta prispevala k skupnemu premoženju v drugačnem razmerju. V sporu o tem, kolikšen je delež vsakega zakonca na skupnem premoženju, upošteva sodišče ne le dohodek vsakega zakonca, temveč tudi druge okoliščine, kot na primer pomoč, ki jo zakonec daje drugemu zakoncu, varstvo in vzgojo otrok, opravljanje domačih del, skrb za ohranitev premoženja in vsako drugo obliko dela in sodelovanja pri upravi, ohranitvi in povečanju skupnega premoženja. Zakonca se lahko sama sporazumeta o višini deležev na skupnem premoženju ali pa zahtevata, da določi sodišče ta delež.

Na vprašanje koliko vam pripada vam ne moremo odgovoriti, saj sodišče odloča v vsakem primeru posebej, glede na konkretne okoliščine. Predlagamo vam, da se obrnete na odvetnika po lastni izbiri, ki vam bo poskušal prikazati neko realno oceno, nato pa se z možem poskušajte dogovoriti o delitvi.

S spoštovanjem!
Citiraj
Spina
Spoštovani.

Z možem se po 21 letih veze na njegovo pobudo razhajava, od tega sva bila poročena 10 let. Imava dva šoloobvezna otroka (OŠ - 9 in 12 let). Otroka bosta po ločitvi pri meni. Še v izven zakonski skupnosti sva v njihovi hiši iz njemu podarjene delavnice (ca. 15000 EUR) ustvarila stanovanje, ter del stanovanja tudi prizidala (skupaj 100 m2). V to stanovanje sem jaz prispevala kar nekaj denarja. Po poroki sva v hiši odkupila še eno stanovanje. Mož je obakrat vzel kredit, jaz ga nisem mogla, ker sem imela takrat službe za določen čas. Zdaj mož trdi, da mi pripada vračilo samo za vložek v prvo stanovanje, saj je za drugega on plačeval kredit in račune in celo živel mene ko sem bila brezposelna. Jaz imam enkrat nižji dohodek kot moj mož in sem plačevala za hrano, obleke, obutev, darila, del otroških dejavnost, vrtec, šolsko položnico za enega otroka, stvari za stanovanje ipd. Zanima me koliko mi dejansko pripada. Stanovanje je po GURS-u vredno ca. 150000 EUR, dejansko pa sigurno veliko več, saj gre za nadstandardno 7-sobno stanovanje velikosti 200 m2 (verjetno vsaj 190.000 EUR). Odplačati pa mora še ca. 60000 EUR kredita. Zanima me koliko pripada? Koliko lahko z vrednostjo plačanega kredita in položnic za stanovanje spodbija moj delež premoženja.

Hvala za odgovor.
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani!

Mož lahko ob ločitvi predlaga sodišču opravo poizvedbe pri banki o vaših prihrankih, zato vam svetujemo, da jih čimprej dvignete in zaprete ta račun.

S spoštovanjem!
Citiraj
Sapramiska123
Lepo pozdravljeni,

z možem sva imela zadnjih 15 let ločene finance, vse tekoče stroške delila 50:50, varčevala pa vsak zase. V tem obdobju sem uspela prihraniti precej denarja in v kolikor se bom za ločitveni postopek odločila, bom pred tem denar vzela iz vseh varčevalnih računov in jih dala v "nogavico". Se pravi, ko se začne ločitveni postopek so moji računi izpraznjeni. Mož ne ve koliko denarja imam privarčevanega, misli da neko malenkost. Torej vprašanje, če pride do delitve premoženja, ali je mož upravičen do tega da zahteva, da se preveri vse zadnje aktivnosti na mojih bančih računih?
Močno bi me namreč jezilo, da bi se moj privarčevan denar delil na pol. Njegova plača je višja od moje, vendar možu zaradi svojih "hobijev in odvisnosti" ni uspelo privarčevati skoraj ničesar.

Hvala za odgovor!
Lep pozdrav,
Teja
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani!

Na podlagi vašega pisanja sklepamo, da je stanovanje pod hipoteko. V tem primeru stanovanja ne morete enostavno odsvojiti/podariti. V večini primerov boste potrebovali soglasje upnika – banke.
Glede delitve premoženja pa sodišče odloča v vsakem primeru posebej glede na konkretne okoliščine primera. Zakon določa, da se pri delitvi skupnega premoženja šteje, da sta deleža zakoncev na skupnem premoženju enaka, zakonca pa lahko dokažeta, da sta prispevala k skupnemu premoženju v drugačnem razmerju. V sporu o tem, kolikšen je delež vsakega zakonca na skupnem premoženju, upošteva sodišče ne le dohodek vsakega zakonca, temveč tudi druge okoliščine, kot na primer pomoč, ki jo zakonec daje drugemu zakoncu, varstvo in vzgojo otrok, opravljanje domačih del, skrb za ohranitev premoženja in vsako drugo obliko dela in sodelovanja pri upravi, ohranitvi in povečanju skupnega premoženja.
Sodna taksa bi za postopek o delitvi premoženja v primeru, da je vrednost nepremičnine in s tem vrednost spora do 110.000,00 EUR, znašala 1.893,00 EUR.

S spoštovanjem!
Citiraj
Morganna6
Pozdravljeni,
Zanima me, ali lahko bivša partnerka zahteva prepis pol stanovanja na otroka -preko darilne pogodbe kljub temu, da stanovanje ni odplačano in je njen delež kredita v petih letih znašal 9000eur (s partnerjem 18000), on pa odplačuje ostalih 61000? Namreč poleg tega zahteva še vložek gotovine 20000, kar je naravnost smešno. Ker ji ne bomo ustregli oboje, me zanima kolikšen strošek bi nastal preko sodišča na podlagi kredita. Skupaj z gotovino, krediti in opremo je vložila približno 45000, kolikšna je amortizacija na 15000 za 5-7 let? (kuhinja, kopalnica, oprema). Stanovanje v izmeri cca 90 kvadratov v dvostanovanjski hiši v vasi na krasu, vrednost cca 100000-120000 eur. Najlepša hvala.
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani!

Kar navajate po slovenski zakonodaji ni možno, saj ima zakonec, ki nima sredstev za življenje, pa brez svoje krivde ni zaposlen, pravico, da ga drugi zakonec preživlja, kolikor je to v njegovi moči. To pa še ni vse, saj sme nepreskrbljeni zakonec zahtevati preživnino tudi po prenehanju zakonske zveze v postopku za razvezo zakonske zveze, lahko pa tudi s posebno tožbo, ki jo mora vložiti v enem letu, odkar je bila zakonska zveza pravnomočno razvezana. Sodišče lahko zahtevek za preživnino zavrne, če bi bilo plačilo preživnine upravičencu glede na vzroke, ki so pripeljali do nevzdržnosti zakonske zveze, krivično do zavezanca ali če je upravičenec pred ali med postopkom za razvezo zakonske zveze oziroma po razvezi zakonske zveze storil kaznivo dejanje zoper zavezanca, otroka ali starše zavezanca.

S spoštovanjem!
Citiraj
dapz
pozdravljeni, zanima me, kako in če seveda je možno po ločitvi zahtevati podazti odškodninski zahtevek za vračilo stroškov najema hiše in ostalih stroškov zadnjih 5 let, ko bivša žena ni prispevala k temu ničesar. ...
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani!

Pravilno ste ugotovili, da spada v skupno premoženje vrednost obrokov, ki bodo v času trajanja zunajzakonske skupnosti plačani iz skupnih sredstev. Kasneje bi vaš partner lahko zahteval povračilo denarja za plačane zneske, kot delitev skupnega premoženja.
Zavarujete se lahko le tako, da v času trajanja partnerske skupnosti s partnerjem sklenete sporazum o delitvi skupnega premoženja. Pogodba mora biti sklenjena v notarskem zapisu.

S spoštovanjem!
Citiraj
ROŽA
Pozdravljeni
Sem lastnica stanovanja. Stanovanje je bilo kupljeno z bivšim partnerjem, s katerim sva se ob ločitvi sporazumno dogovorila o višini izplačila. V zemljiški knjigi sem navedena kot edina lastnica, vendar pa bom še približno tri leta izplačevala bivšega partnerja. Kredita na banki nimam, ampak dajem direktno od plače na račun bivšemu.

Moje vprašanje: Sedaj imam novega partnerja s katerim planirava, da se bo preselil k meni. Stanovanje odplačujem sama, stroške bivanja pa bi si delila na pol. V primeru najine razveze, ali lahko zahteva delež od dela, ki še ni odplačan bivšemu partnerju? Češ da je bil del stanovanja pridobljen med najino zvezo in je zato upravičen do polovice tega dela?

Vprašanje je seveda hipotetično, vendar bi se rada pripravila in zavarovala svoje premoženje.

Hvala in lp
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani,

v takem primeru lahko vaš mož bodisi izpodbija pogodbo bodisi zahteva protivrednost njegovega deleža.

S spoštovanjem!
Citiraj
tormaž
Pozdravljeni,
sem lastnica hiše v Z.K. hišo sva z možem gradila skupaj. Če jaz podarim hišo sinu z darilno pogodbo in čez mesec ali dva sprožim ločitveni postopek kakšne lahko nastanejo posledice in kaj lahko mož zahteva
Hvala za odgovor
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani,

če sporazuma ni mogoče doseči, vam ostaja le še, da navedeno zahtevate v pravdnem postopku, torej vložite tožbo. Kolikor sami niste vešči prava, vam predlagamo, da se obrnete na odvetnika po lastni izbiri.

S spoštovanjem!
Citiraj
mimikica
Pozdrvavljeni
Prosim za kak konkreten odgovor

Z zunajzakonskim partnerjem sma pred pol leta sla narazen. O tem da tudi meni pripada dolocen del noce slisat.
Je pa takole:
Imama otroka starega 5 let ua katerega placuje prezivnino
Zivela sma pri njemu. V hisi njegovih starsev zgoraj kjer sma su uredila stanovnje. Nekaj iz finamcnega vidika sem prispevala sama vse do porodniske. Po tem pa so mi dosti pomagali moji starsi ki so vseskupak vlozili cirka 10000 . Pomagali so nama kupiti tudi avto ki je sicer pisan na njega. Slratka delal je res on ampak komaj presel iz mesca v mesec . Zato pa so nama moji priskocli na pomoc. Sama sem tudi vlozila dosti fizicnega dela pri opravilih. Ko omenim za kako delitev oz omenim da naj vsaj vrne kar so mi dali starsi vse ful zanika. Res je da po porodu nisem imela sluzbe ampak sem pavdosti delala " tako" in tud nekaj zasluzla. Vglavnem kaj naredit.
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani,

podedovano in premoženje, ki je bilo podarjeno vam, ne more biti predmet delitve.

S spoštovanjem!
Citiraj

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.

cron