Med.Over.Net

Odgovori: antipsihotiki

Pregled teme
bostjanmartinc
Spoštovani!

To kar ste napisali sicer drži, predvsem za ziprasidon. Vendar, kot verjetno že sami veste, na izbiro ustreznega antipsihotika vplivajo še številni drugi dejavniki, nad katerimi pa ima pregled samo vaš osebni zdravnik in specialist psihiater. Predlagam, da se s specialistom natančneje pogvorite o vaših težavah povezanih z zdravilom Solian in o potencialni zamenjavi terapije.

Lep pozdrav,
Citiraj
burbonka
Pozdravljeni,

imam vprašanje glede stranskih učinkov antipsihotikov. Mnogi namreč vodijo do povišane telesne teže. Jemljem Solian 2 x na dan po 200 mg in sem se zredila za 15 kg.

Zanima me kateri antipsihotiki ne povzročajo večjega povišanja telesne teže. Nekje sem brala, da so to ziprazidon in aripiprazol.

Kaj mi lahko priporočate?

Za odgovor se zahvaljujem.
Citiraj
bostjanmartinc
Spoštovani!

Gre za nekoliko bolj zapleten primer, zato vam svetujem, da se o vseh vprašanjih ki se vam porajajo glede terapije pogovorite z vašo ginekolignjo oz. ginekologom. Nikakor vam ne svetujem, da sama kakorkoli posegate v terapijo.

Morebitne spremembe zdravljenja morajo biti vedno izvedene le po predhodnem dogovoru z zdravnikom!

Lep pozdrav,
Citiraj
anonimno9
lep pozdrav,
jaz bi vprašala. če je bolje, da med nosečnostjo ne jemljem zdravil (antipsihotikov in stabilizatorjev razpoloženja)
(invega, abilify, karbox, cymbalta)
ali bi bilo za plod bolje, da jih postopoma znižujem.. ali jih takoj neham jemati.
je to sploh dobra kombinacija zdravil.. kaj je najbolje za otrokovo dobro?
hvala
Citiraj
bostjanmartinc
Spoštovani!

Kombinacija omenjenih učinkovin ni najbolj posrečena, saj selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina (npr. Zoloft) lahko poveča antitrombotični učinek neselektivnih nesteroidnih antirevmatikov (npr. Brufen), medtem ko nesteroidni antirevmatiki po drugi strani lahko zmanjšajo terapevtski učinek selektivnih zaviralcev ponovnega privzema serotonina.

Kar se tiče literaturnih virov moramo povedati, da je tukaj sicer zelo malo klinično opisanih primerov pojava neželenih učinkov zaradi kombinacije omenjenih skupin učinkovin, vsaj glede na to, da je takšna kombinacija zdravil pravzaprav lahko zelo pogosta. Vemo namreč, da je depresija nemalokrat lahko posledica kronične bolečine do katere lahko prihaja zaradi različnih vzrokov, po drugi strani pa se tudi sama depresivna motnja pogosto lahko izraža v obliki različnih somatskih težav, npr. v obliki nepojasnjene bolečine.

Torej v primeru kombinacije Zolofta in Brufena obstaja povečana nevarnost krvavitev – bodisi želodčnih krvavitev oz. krvavitev iz prebavil (literatura navaja 2-15 kratno povečanje tveganja) ali možganskih krvavitev (literatura navaja 2-4 krat povečano tveganje).

V primeru kombinacije omenjenih zdravil pa obstaja tudi nevarnost zmanjšanja učinkovitosti antidepresiva. Po literaturnih podatkih se učinkovitost zdravljenja depresije z uporabo selektivnih inhibitorjev ponovnega privzema serotonina v primeru hkratne uporabe nesteroidnih antirevmatikov lahko zmanjša do 20%.

Kot že rečeno, pa so v obeh primerih literaturni viri slabe kakovosti, zato je relativno težko podati točen odgovor kako relevantno je opozorilo o neustreznosti sočasnega jemanja omenjenih zdravil. Ker imam za kvalitetnejši odgovor premalo podatkov, svetujem posvet z zdravnikom.

Lep pozdrav,
Citiraj
JULIJKA
spoštovani!

Ali se lahko jemlje skupaj Zoloft 150mg zjutraj in brufen 1-2 na dan?? koliko sem brala navodila ne? Morda zakaj ne? brufen imam predpisan zaradi vnetij na sklepih.

hvala
Citiraj
bostjanmartinc
Spoštovani!

O uporabi antipsihotikov med nosečnostjo je na žalost zaenkrat znanega še bolj malo, predvsem to velja za novejšo (sicer na splošno bolj varno) generacijo antipsihotikov, kamor spadajo na primer risperidon, olanzepin, ziprazidon in kvetiapin.

V osnovi antipsihotike delimo v dve skupini: tipični in atipični antipsihotiki. Tipične antipsihotike delimo še na močne antipsihotike (1 skupina) in šibke antipsihotike (2 skupina). Da ne bo pomote, naj razložim da tovrstna razdelitev ne govori o učinkovitosti posameznega antipsihotika. Ime močni oz. šibki antitipsihotiki se nanaša na količino učinkovine oz. odmerek, ki je potreben za dosego določenega učinka. Tretjo skupina predstavljajo atipični antipsihotiki.

Predstavnik prve skupine bi bila na primer učinkovina haloperidol. Haloperidol velja za enega izmed »najbolj varnih« antipsihotikov tekom nosečnosti. Zanj ni znano, da bi kakorkoli povečal tveganje za plod ali nosečnico. Njegova uporaba se priporoča predvsem pri nosečnicah z visokim tveganjem, seveda ob predpostavki, da zdravnik presodi, da je zdravljenje potrebno in da je haloperidol ustrezna učinkovina glede na klinično sliko bolezni.

Drugo skupino antipsihotikov, katere predstavnik je na primer klorpromazin, ni priporočljivo jemati tekom nosečnosti, saj je zanjo znano, da lahko povzroča prirojene okvare ploda.

O tretji skupini (atipični antipsihotiki) pa imamo, kot sem že napisal v uvodu, zaenkrat na razpolago zelo malo verodostojnih podatkov. Nekaj podatkov o varnosti kljub temu že imamo in na osnovi le-teh lahko rečemo, da uporaba novejših antipsihotikov vsaj zaenkrat velja za manj varno v primerjavi s starejšo generacijo (haloperidol). Znani so namreč primeri s prirojenimi telesnimi okvarami, največkrat so poročali o prirojenih okvarah srca, možganov, ustnic, ustnega neba,... Pogosteje poročajo tudi o splavih, in sicer tako o spontanih, kot tudi o induciranih zaradi ugotovljenih razvojnih nepravilnosti ploda. Še posebno problematična je njihova uporaba v tretjem trimesečju nosečnosti, saj pri otroku ob rojstvu lahko povzroča odtegnitveni sondrom – znake odvisnosti. Pogosteje poročajo o rojstvu otrok z vedenjskimi oz. kognitivnimi in tudi motoričnimi motnjami. Pojavlja se tremor, razdražljivost, težave pri hranjenju, zaspanost, utrujenost,...

Toliko z moje strani. Vsekakor pa je za odločitev ali uporabljati antipsihotik tekom nosečnosti, in če ja, katerega uporabljati, nedvomno najbolj kompetenten zdravnik.

Lep pozdrav,

Boštjan Martinc, mag.farm.

Vesel Božič in srečno v letu 2012!
Citiraj
uza
Lep pozdrav

Sem že cel forum prebrala in na dostih temo odprla pa še vas vprašam.
Kako je z nosečnostjo in antipsihotiki jih lahko jemlješ, kaj škodujejo plodu, kateri so priporočeni med nosečnostjo?

Najlepša hvala za odgovor
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.
cron