Odgovori: Retrogradna ejakulacija

Pregled teme
Tantrik
Seveda je možno da moški uživa brez ejakulacije. Možno je tudi, ob primerni vadbi oziroma naravni razvitosti mišic medeničnega dna, da moški doživi orgazem brez ejakulacije ( oziroma z zelo malo, odvisno od razvitosti mišic in vzburjenja). Občutki pri tem so skoraj isti kot pri "navadnem" orgazmu, le da tu ne pride to tiste znane moške post-orgazmične utrujenosti (vsaj v mojem primeru).
Torej, čisto možno je da on sicer doživi orgazem, le da ne ejakulira. Kot odgovor na prvotno vprašanje verjamem da obstajajo tudi ženske katerim je seks brez orgazma zadovoljiv, zakaj to ne bi veljalo tudi za moške?:)
Citiraj
Albert VEZAL
Odgovarjam ob predpostavki, da so izločeni vsi možni organski dejavniki (fiziološki, medikamentozni, vplivi drugih substanc).

Predpostavka je, da so pri moških spolne zavore izraziteje povezane s psihološkimi dejavniki. Psihologija pa tu ne pomeni, da se to dogaja samo v njem, temveč da gre za odnos do določene interpersonalne situacije. Pri zadržani ejakulaciji (coitus sine ejaculatio, coitus interuptio, tudi: ejakulatorna inkompetenca) je lahko prisotnih več vrst zadržkov: verske narave (ne oploditi, ne izliti semena, ki je namenjeno oploditvi), lahko so prepričanja o tem, da je moško seme dragoceno in ga ne podarijo kar vsakomur (na to temo so znani primeri iz zgodovine Rimljanov), lahko pa so druge stiske in ovire iz osebne zgodovine, ki moškemu onemogočajo sproščeno predajanje v vzajemnem uživanju. V 'vašem' primeru ima lahko dolgoletna praksa občevanja z inhibicijo orgazma svoj delež in svoj pomen.

Možne hipoteze glede zadržane, inhibirane ejakulacije se povezujejo z drugimi področji psihičnega življenja ali razvoja. Navadno sta v igri dve področji: ali gre za področje zavor (inhibicij) ali za ovirano področje želje. Tu gre lahko za prepričanja, ki se nanašajo na izkušnje in nezavedne izide, povezane s področji od agresivnosti do izražanja sebe. Lahko gre tudi za vprašanje pričakovanj do sebe, dokazovanja. Tudi odzive na neuspeh in doživljanje kritike.

Zaslediti je možno tudi vedenjsko tehniko, kot priporočilo za reševanje zadrege. Gre za preprosto masturbacijo moškega v dvoje in doseganje ejakulacije izven vagine. Navadno je pri tem potrebno nekaj potrpljenja, saj lahko da na začetku ne bo takoj uspeha. Uporabniki te tehnike poročajo o hitri rešitvi zadrege. Vendar je s tehnikami vedno potrebno ravnati z zadržkom: to ni predpis ali recept k uspehu! Je le ideja za prakso, ki nam mora ustrezati. Ideja, ki jo mora vsak sam pri sebi sprejeti kot smiselno.

Vedno pridemo do podobne končne točke kot načina reševanja: pogovor v dvoje. Vendar so to lahko zelo občutljive teme in tak pogovor potrebuje zelo občutljivo in tenkočutno ter seveda izkušeno vodenje. Že samo vprašanje, že sama omemba, že sama opredelitev nečesa kot »problem« je lahko izražena na tak način, da pri moškem povzroči odpor in zavrnitev pripravljenosti.
Citiraj
Še ena z istim vprašanjem
Podobno sprašujem, ali lahko moški doživi orgazem brez izliva? Za več podatkov, sva intimna prijatelja, starost okrog 50 (moški malo nad), nimava drugih spolnih partnerjev. Sama zelo uživam v ljubljenju, skoraj vedno doživim orgazem, partner tudi uživa, vendar vidim, da ni izliva. Pravi, da se naj ne obremenjujem, ker zelo uživa, da ni bistven izliv, mene pa to moti, ker imam občutek, da ni zadovoljen, če ni prišlo do izliva. Se motim? Pravi, da je to posledica večletnega "pazenja" v prejšnji zvezi?
Citiraj
tineh
Vprašanje je zastavljeno precej na splošno, niste povedali, koliko je moški star, ali jemlje kakšna zdravila, ali je bil kadarkoli operiran in kje, ali je problem zanositev ali zgolj vaše dojemanje odnosa… zato lahko tudi odgovarjam zgolj na splošno.

Predvsem se je treba vprašati, ali doživi orgazem (občutek vrhunca), samo izliva semena ni. Odgovor predpostavlja, da moškemu "pride", samo izliva semena (ejakulata) ni videti. Če gre za moško motnjo doživljanja orgazma - anorgazmijo - ki je sicer precej pogostejša pri ženskah - je smiseln tudi posvet s strokovnjakom tega področja - psihiatrom/psihiatirnjo, ki se ukvarja s partnerstvom in spolnostjo - upamo, da se bo kateri od teh do jeseni pridružil tudi temu forumu kot somoderator in bo nato tudi tu podal odgovor.

Lahko torej ne pride do vrhunca. Več je situacij, ko moški doživi vrhunec, orgazem, ejakulacije navzven pa ni. Vzrokov je več.

Vsekakor pa moški uživa v seksu tudi, če ne pride (ali ženska ne opazi) izliva semena navzven. Kar nekaj je takšnih moških.

Ejakulat – semenska tekočina s sprermiji – nastaja predvsem s testisih, prostati in semenskih mešičkih – vezikulah. Po nekaterih operacijah, na primer po odstranitvi prostate s semenskimi mešički zaradi raka – tako imenovani radikalni prostatektomiji z ohranitvijo živčno-žilnih snopov – je erekcija – torej spolni odnos pogosto mogoč, izliva pa ne more biti, ker so strukture, kjer nastaja, prekinjene ali odstranjene.
Ob vrhuncu se iz ejakulatornih vodov v sečnico v njenem prostatičnem delu izbrizga semenska tekočina - sperma. Hkrati se mora zapreti vrat mehurja, da sperma ne odteče v mehur, ampak skozi penis ven. V kolikor se vrat mehurja ne zapre, odteče sperma (ali njen večji del) v mehur. Govorimo o tako imenovani retrogradni ejakulaciji. Sperma nato izloči iz mehurja pri naslednjem uriniranju.
Vzrok retrogradne ejakulacije so lahko nekatera zdravila, kot primer navajam blokator alfa receptorjev tamsoluzin (pri nas ga poznamo kot Omnic, Tanyz ali Bazetham), ki ga moškim predpisujemo za olajšanje težav pri mokrenju – uriniranju. V nekaj odstotkih moških, ki jemljejo to zdravilo, je zdravilo tako učinkovito, da preprečuje krčenje vratu mehurja tudi ob orgazmu. V takem primeru je pomoč enostavna – prenehanje jemanja zdravila.
Vzrok retrogradne ejakulacije je lahko tudi operacija prostate ali vratu mehurja, ki je bila opravljena zaradi težav z odtekanjem urina. Tu prerežemo notranjo zapiralko, da omogočimo lažje uriniranje in poskusimo preprečiti končno odpoved mehurja. Zato pri spolnem odnosu seveda lahko pride do iztekanja sperme v mehur.
Koordinacija dogajanja v organizmu ob spolnem vrhuncu poteka prek vegetativnega živčnega sistema. V kolikor je ta, zlasti njegov simpatični del, prizadet, prav tako lahko pride do težav in retrogradne ejakulacije. Primer je moški po operaciji v retroperitoneju, na primer pri raku testisov, kjer lahko posledice utrpijo tudi za ejakulacijo pomembna živčna vlakna.
V kolikor ne gre za jasen vzrok, ampak za dokazano retrogradno ejakulacijo (identifikacija spermijev v urinu po orgazmu) kot posledico neopredeljene motnje koordinacije vratu mehurja, je moč poizkusiti z nekaterimi zdravili (lahko jih morate nabaviti v tujini), vendar je uspeh zdravljenja slab.
Medicinski problem je takrat, ko želi partnerka moškega z opisanim stanjem zanositi. V tem primeru se morata obrniti na ginekologe, ki zdravijo neplodnost (Ginekološki kliniki v Mariboru in Ljubljani ali bolnišnica v Postojni – centri za oploditev z biomedicinsko pomočjo). Tam se odločijo, ali je pri retrogradni ejakulaciji smiselno pridobiti spermo (na primer za običajno umetno oploditev ali drug način) tako, da moškemu v mehur prek katetra vbrizgajo varovalno tekočino, nato doseže orgazem, nato pa mehur spraznijo in izolirajo semenčice. Najverjetneje pa bi se odločili za biopsijo testisa ali epididima (obmodka) za pridobitev semenčic in nato umetno oploditev.

V kolikor pa zanositev ni vprašanje, naj ponovim, da menim, da moški tudi ko ni izliva, seveda lahko uživa v seksu. Če gre le za manjšo količino semenske tekočine, pa je kontracepcija lahko vseeno potrebna.
Citiraj
Albert VEZAL
Bolj kot enoznačen odgovor, se mi porajajo vprašanja, ki bi pomagala razjasniti dilemo.
Odgovarjam iz stališča partnerstva in predpostavke, da se v spolnosti zrcali določena značilnost funkcioniranja medsebojnega odnosa med partnerjema.
Ali je opisana značilnost prisotna ves čas? Ali se je ejakulacija pojavljala kdaj v preteklosti skupaj z doživetjem orgazma? Kako je z doživljanjem orgazma zdaj? Ali se je (in kdaj) pri tem zgodila sprememba?
Kaj bi lahko rekli za vaše doživljanje orgazma?
Na kakšen način se lahko o tem pogovarjata?
Kaj bi lahko rekla o empatiji v vajinem partnerstvu?
V vprašanju se pojavlja tudi tema glede uživanja. Kakšna prepričanja imata okoli tega in kakšne vzorce, tudi vzorce iz vajinih primarnih družin? Ali je uživanje nekaj, kar doživlja vsak sam pri sebi, ali je to nekaj, kar nastane kot učinek sodelovanja? (Moje prepričanje je, da je užitek enega + užitek drugega mnogo več kot seštevek dveh ločenih užitkov).
Skratka, veliko vprašanj, na katera bi verjetno našli več odgovorov v skupnem pogovoru na individualni obravnavi.
Vsekakor pa bo zelo dragoceno mnenje urologa dr. Tineta Hajdinjaka, ki bo znal več povedati iz zdravniške perspektive.
Lep pozdrav,
Albert Mrgole.
Citiraj
Arimaja
Mene pa zanima ali lahko moški uživa v seksu ,ne da bi na kocu spolnega odnosa ejakuliral. Sama erekcija nastopi,ni pa izliva semenske tekočine. Ali je to motnja ali ne. Mene moti, on pravi da ga ne.Kako se to popravi? Hvala za odgovor.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.