Odgovori: Ne zeli si...a govori drugace

Pregled teme
Odgovorna
Mario
Lahko recem da je slo s pogovorom na bolje. Odstranila sva par skodljivih vzorcev v smislu tezenja oz izboljsala komunikacijo. Pa s par kao dobrimi prijatelji sva se nehala druzit ker so kvarno vplivali na odnos.
Citiraj
mario2
odgovorna,pozdravljena....
Res me zanima,kako se je razpletlo pri vama al se še razpleta,ker tudi mene taki odnos kjer je skoraj vse in skoraj nič vse bolj in bolj duši.
Lp-M.
Citiraj
Albert VEZAL
Spoštovani!

Na temo »ne čuti potrebe« smo na tem forumu že razpravljali.
(http://med.over.net/forum5/viewtopic.ph ... 8&start=30)

Spolna praksa v partnerstvu potrebuje določene podlage, temelje, o katerih sem pisal že na več mestih v tem forumu.
To so: varni čustveni temelj v odnosu, varna povezanost, varna odzivnost, biti na voljo partnerju, biti predan v odnosu, skupno področje intimnosti, kar pomeni, da to ustvarjamo s tem, kar delimo samo s partnerjem, poznavanje in odzivanje na potrebe pri sebi in pri drugem, igrivost, dovoljenje do ugodja,… Vse našteto sestavlja in ustvarja povezanost in bližino v prepletu najprej z vsakdanjim življenjem, ne samo v postelji.

Kar opisujete razumem kot ujetost v partnerski »ples«, ki se ponavlja po enakem vzorcu: kjer vi izražate svojo potrebo, ki jo partner razume kot teženje, najedanje. On se umakne, vi ste razočarani. On se doživlja, da je kriv ali neustrezen. Ples se nadaljuje in ponavlja. In ostajata na površini tega plesa, v distanci. Verjetno se enak ples odraža tudi na drugih področjih življenja.

Morda je za vas ključno vprašanje, kako priti do partnerjev odzivnosti.

Imate seveda na izbiro, da to stanje ohranjate in se z njim sprijaznite (za ceno, ki jo poznate samo vi), ali da iz tega plesa izstopite. Skratka, bolj lagodno je nič spremeniti, težje narediti spremembo. To ne pomeni, da greste na vse ali nič in izstopite iz odnosa.
Izstop iz partnerskih plesov, ki so nefunkcionalni, pomeni, da partnerju sporočimo o svojem stanju nezadovoljstva na način, kjer smo slišani. Bistveno je, da ne izberemo obtoževanja ali pritoževanja nad drugim.

Več možnosti, da smo slišani, imamo z uporabo »jaz« sporočil. To so navadno sporočila: »Jaz se v tem odnosu ne počutim dobro. Jaz pogrešam več bližine med nama. Jaz te pogrešam. Moja predstava partnerskega odnosa je drugačna. Ali si ti zadovoljen s partnerskim odnosom, kakor ga imava ta hip? Meni to, kakor živiva najin odnos ta hip, ni standard kvalitete, ki si jo zasluživa – kaj pa tebi?...Meni si ti najbolj pomembna oseba v življenju in težko mi je, da si ne zmoreva dati več v odnosu…«

Bistvo teh sporočil je, da ne smejo govoriti o TI, temveč o JAZ. Jaz doživljam, jaz si razlagam, jaz občutim, jaz zaznavam, jaz si želim, jaz potrebujem, jaz ne zmorem več…
Več boste zmogli spregovoriti iz svojega čustvenega sveta, več je možnosti, da boste slišani.
Ste v letih, ko navadno prihaja do sprememb v partnerskem odnosu, tudi do osebnih sprememb in drugih zunanjih sprememb, ki jih prinašajo otroci, kariera, starši,… Vse to je potrebno nekako uglasiti in vnesti v partnerski odnos.

Kako?
Eni to zmorejo sami, imajo veščine, kako komunicirati, kako deliti.
Kje pa se zatakne. V takih primerih je smiselno poiskati pomoč. Zlasti v zadnjih letih, ko imamo tudi v Sloveniji nekaj usposobljenih terapevtov iz dela s čustvi (tudi sam pripadam tej skupini), lahko potrdim velike spremembe v kratkem času pri ljudeh, ki so poiskali pomoč.
Lahko vas usmerim tudi na brezplačna srečanja, ki potekajo v Kamniku za krepitev partnerskih in starševskih vlog na povezavi:
http://www.vezal.si/treningi/okrepcevalnica-za-starse/

Lep pozdrav,
Citiraj
Odgovorna
Moj problem (ne najin,on v tem ne vidi tezave,le mojo kaprico in tezenje) je,da moram vedno prositi za seks...ni spontanosti..neznosti...ko pride do tega..je ..mehansko. Ni zelje z njegove strani in to se obcuti. Pogovor ne zaleze. Kot sem napisala,to zanj ni problem. Samo jaz pac tezim,po njegovo,nato pride do prepira. Razdora. Vse omenjeno traja cca 5 let. Stara sva 36 let. Po resnici povedano sem obupana ker ne najdem izhoda kljub iskanju. Prosim vas vsaj za okviren namig, kaj je lahko vzrok tako nizkemu libidu. Vem da je vzrokov lahko mnogo,lahko izkljucimo npr stres povezan s financami ali drugimi osebami doma (zivimo sami). Zelo rada bi resila to,saj se ne morem sprijazniti s situacijo. Vnaprej hvala.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.