Odgovori: Enega otroka za drugim, kaj je enim???

Pregled teme
mama2015
Teta je imela drugega otroka pri starosti 9 mesecev prvega otročka... pa???!!! kaj pol! Prej se vprašam, kako to, da je bila sploh že pripravljena za spolne odnose takoj po rojstvu... ljudje smo si različni in tako je tudi prav. Ni pa prav, da gre to nekemu XY v nos. Fino je, da vidimo, vemo, kako ljudje živijo okrog nas, kakšne navade, kulture imajo, zato da se znamo sami lažje odločat in da vemo, da je različnih varijant čuda. Toliko iz moje strani....
Citiraj
ahm
abcd23 je napisal/a:
Mislim da je včasih veljalo, da ima mama, ki ima 4 otroke (ali več) možnost, da ostane doma, dokler najmlajši ne dopolne 10 let. V tem primeru država plačuje prispevke.
Citiraj
ahm
Ah, jaz pa kar priznam ... ko sem rodila prvo in sem vozičkala z njo, sem že komaj čakala, kdaj bom spet noseča. Itak, da sem imela rojenega otroka najraje, ampak sem pogrešala tisti čarobni občutek nosečnosti.
Pa, priznam, sem sanjarila o tem, ker sem itak vedela, da mora preteči nekaj časa, saj sem imela zdravstvene omejitve.
Pa tudi z možem sva oba imela željo, da imava več kot le enega ... on si je želel tri, jaz dva.

No, 24 mesecev po hčerki sta prišla še dva fanta ...

Želje po več otrocih ni, tudi želje po nosečnosti ne ... no priznam, se včasih še spomnim kako lepo je bilo s stručko v trebuhu, a to je to.

Sedaj so že malce večji, tako da smo že iz "hudega" in uživamo. Imamo se radi, vsi, midva otroke, otroci med seboj in tudi midva drug drugega. Seveda da je večino debate posvečene otrokom, So pa večeri, ko so že po sobah in si lahko privoščiva čas le za naju.

Drugače pa, vsak po svoje. So družine, male in velike, kjer so otroci prepuščeni sami sebi in so družine, male in velike kjer so doma sreča, ljubezen in veselje. Naj bo teh slednjih več
Citiraj
abcd23
Ja če imaš 5 otrok je po novem tako kot da si zaposlen a ne? Se zaposliš doma kot gospodinja, prejemaš otroški dodatek, po možnosti subvencijo za vrtec, teče ti neka delovna doba (menda celo to nisem sigurna?), dodatek na veliko družino...če imaš še pa možeka copato, ki ti vozi otroke naokoli je pa itak najboljše. Mogoče sem nesramna ampak se mi zdi, da nekatere tako razmišljajo..... Mogoče pa je kriva recesija? :D
Citiraj
Majdamar
Uhhh je napisal/a:
Točno tako! Če lahko poskrbiš za otroke, nič ni narobe, če jih imaš 10... Jaz si to pa težko predstavljam.
Citiraj
nina bina
Ne bi vseh metala v en koš, da po eni strani nas to res nič ne briga, koliko otrok ima kdo in koliko so narazn... dokler zaradi tega nismo oškodovani mi sami (kdo drug plačuje za vse dodatke, pa vrtce, itd...)

Mogoče sem naivna, vendar zelo srečna v zakonu, imam moža, ki je moj najboljši prijatelj, zaupnik, ljubimec, sorodna duša...

Skupaj sva že veliko let in šla čez mnoge ovire. Zaradi študija, potovanj, služb in realizacij različnih želja sva se za otroka odločila kasneje, tako da je najin prvi trenutno star 2, drugi je na poti :) Na prvem zmenku xy let nazaj pa sva se zmenila, da si oba želiva 3 :) Ne gre za doklade, jih sploh nimamo, vrtec plačujemo polno (glede na prihodke, bomo imeli polno plačilo vrtca še z 2 otrokom)...

In odkrito sploh si ne predstavljam drugačnega življenja. Gre za odločitev NE posameznika, ampak para! Pri nas ati lika, kuha, pospravlja, peče piškote toliko kot mami... in tudi jaz lahko v miru grem na sluzbeno pot za teden ali dlje. Petki so sveti večeri za naju, kjer si privoščiva dobro vino, narezek in se pogovarjava pozno v večer. Tudi potovanja z malčkom so za naju nekaj povsem normalnega. In še to, nisem nobena boga trpeča cankarjanska mati, ki ne bi imela časa zase. Mislim, da osnova za srečo družine je sreča posameznika, nato para in nato nas vseh (kolikor pač je velika druzina).

Tako da jaz sem absolutno za veliko družino. Me pa seveda moti, ko podpiramo na levem in na desnem vogalu ogrožene tu in tam, kako marsikdo goljufa državo, ter preračunava kako bi na račun države, otrok,... prišel do denarja... brez dela seveda...
Citiraj
Polona31
Mislim da je takšno razmišljanje povezano s hormonsko zmešnjavo...pri meni je bilo podobno...mali je bil star cca 3-4 mesece...mene je pa full melo da bi imeli še enega. Isto je bilo po drugem porodu...ko sem prišla k sebi, začela normalno razmišljati, je ta želja popustila.
Ko sem prvič tako razmišljala sem se sama sebi zdela čudna, ker sem bila kronično nenaspana, utrujena...kako, zakaj...pa sedaj ta želja...Po drugem porodu sem to povezala s hormoni.
Citiraj
hm hm
Midva sva se odločila za 3. Vse je super klapalo do pred 7 leti, ko se je mož spomnil da bi bil rad svoboden in sam. Torej je zdaj že kar lep čas bivši. In jaz živim sama z tremi najstniki. Res pa je, da so fajn otroci na vseh nivojih. Seveda se skregajo, stepejo .... je pa tega čedalje manj. Seveda sem kdaj še vedno na smrt utrujena, da speljem vse skupaj, no se pa tudi bivši vključuje in otroci zdaj že sami poskrbijo da ga ustrezno obrmenijo, tako da je bila tista svoboda precej utopična ideja.
Če bi kadarkoli pomislila da bom ostala sama ne bi sploh imela otrok. Vsekakor pa mislim, da moraš biti otroke sposoben vzdrževati in jim omogočiti otroštvo. Tako sedaj nimam nobenih socialnih transferjev, kljub ogromnemu posojilu za stanovanje /ja nismo amerika, ko bivši izgubi stanovanje, jaz sem ga od njega okupila s posojilom, saj formalno presežem nova določila za transferje, neformalno pa sem precej pod povprečjem na člana. Še malo, pa bom lažje zadihala ko se posojio izteče. Pa sem kljub temu vedno organizirala zadeve tako, da smo imeli dokaj udobno življenje, tudi s potovanji. Res je stvar iznajdljivosti in organizacje. Nikoli pa nisem obremenjevala staršev ali kogarkolid rugega z svojimi otroci. Midva sva se odločila zanje in midva morava biti sposobna poskrbeti zanje ne glede na to ali sva skupaj ali ne. Lahko rečem, da nama je dobro uspelo. Res pa je da je bilo 80% bremena na meni in včasih sedaj prav uživam, če ostanem doma sama, če ni nikogar za kogar bi morala poskrbeti in sem lahko samo jaz kot jaz brez vloge mame. Seveda pa pogrešam dober partnerski odnos, razumevanje in vse to. Nesmiselno pa je, da se zaradi službe, udobja odločaš za otroka. Taka razmišljanja so popolnoma zgrešena. Ker, morda pa otrok ne bo popolnoma zdrav, kaj pa potem. In ker, kaj pa če se še kdo spomni da želi biti sam ...ponavadi se to zgodi, ko so otroci stari 7, 8 let ali malo manj. Tako da, če pri otrocih ni posredi ljubezen, če bi samo radi imeli štručke za pestovat je dobro da prečekirate še kak forum in se soočite z realnim življenjem. Kdaj pa imeti otroka ... meni je smiselno v rodni dobi, ko je najmanjša možnost okvar, in pa z razliko, ki jo zmoremo. Jaz sem imela razlike po 2,5 leti, vsi pa so hodili v vrtec, tudi ko sem bila na porodniški. Tako da sem se lahko ukvarjala z vsakim posebej in tudi z vsemi skupaj.
Citiraj
laže kot pes
Jaz bi raje imela tri otroke istih let kot da so preveč narazen. Se lažje med seboj stepejo in zmenijo.
Citiraj
xxl - ka
mirijam je napisal/a:
Imam 4 otroke, na vsake 2 leti,
imela sem lepe nosečnosti, lahke porode, imamo čas, prostor, denar, voljo in ljubezen do otrok,
in pravico, da se z možem sama odločava kdaj nama najbolj ustreza.
Vsak po svoje in vsak najbolj ve, kdaj zakaj in kdaj ne in zakaj ne...
Citiraj
evo mene
Imam štiri, stara sem toliko, da še kakšnega ne bo, so pa vsi najstniki. Rojeni v roku 4,5 let. Poročena sva 20 let in sva še vedno zaljubljena, imava čas zase, če ga hočeva, kot sva ga imela vedno, kadar sva ga res hotela. Babici sta žal že obe pokojni, dedka sta bila kot varuha neuporabna. Mož je edinec, sama imam starejšo sestro, ki jih ima osem. Otrok namreč. A mislite, da nama je kakšen problem vzeti zdaj eni, zdaj drugi VSE otroke za vikend ali dva na leto, kak teden poleti, ali med drugimi počitnicami? Zdaj to niti že ni več potrebno, ker so tista leta, ko otroci ne morejo biti sami, pri obeh že minila. Od obeh starejši imajo fante in punce, se super razumejo med sabo.
Kariera - ob 4 otrocih je mož doktoriral, jaz sem pa res navadna dipl. ing. ostala. Počnem goro stvari, ki me zanimajo in veselijo. Počutim se izpolnjeno kot človek, ženska in mama. Nismo živeli od ljubezni, je bilo kar ornk od truda najinih rok (bolje glav). Otroški dodatek pa vzamemo z veseljem, kot ga vzamejo vsi, ki jim po državnih merilih pripada. Otroci se v šolah trudijo in jim pripada Zoisova štipendija, ki jo porabijo za mesečne, telefon in dva večja kosa oblačil na leto. Ostalo je njihovo.
Meso jemo. Na morju smo vsako leto, smučamo pa res ne. Sva pa z možem oba primorca (zdaj živiva na obrobju Ljubljane) in te kulture nisva gojila nikoli. Ogromno se pa jagamo po hribih, plezamo, kolesarimo...
Za otroke sem imela VEDNO toliko časa, kot sem ga hotela. Trije so v/ali so končali osem let glasbene, ena hodi k jazz baletu. En sabljač. Evo vse to nudiva od materialnega. Pa vsi imajo svoje konkretne zadolžitve doma, ki so takoj za šolo. Recimo že kakšno leto nisem likala, čistila kopalnice, znosila smeti...
Razkošja nimamo, živimo pa lepo (predvsem, ker se razumemo). Kak mesec ne ostane niti evro, drugič spet lahko damo kaj na stran.
Citiraj
juhej
Kaj te brigajo tisti,ki imajo več otrok.A bi morali tebe spraševati,če jih sploh lahko imajo?Kaj pa tisti,ki so preveč zmučkani še za enega,a oni so pa kar normalni.Izvzeto v tem primeru je zdravstveno stanje in problemi z zanositvijo.
Ti nič ne razumeš,ker ne razumeš,saj te tudi jaz nič ne razumem.Hvala bogu,da se še razmnožujemo,ker smo že obsojeni na propad zaradi takšnih "opic"kot si ti.

Globok spoštujem vse mamice,ki se odločijo za tretjega otroka,tiste ki jih imate več kot tri,pa kapo dol!

Biti mama je ponos,ne sramota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Več kot imaš otrok,večja faca si,to je res,bili so že mnogo hujši časi v zgodovini,tako,da nič panike.Vprašaj se rajši,kaj je narobe s tistimi,ki šetajo pse naokoli namesto otrok!!!
Citiraj
Bjorky
Nimajo služb,štrom so jim izklopili in se ne da TV-ja gledat.ostalo je pa že stara zgodba.Kolkor ji bo bog dal.
Citiraj
Antekrist ----Anti Alah --Anti Jehovec
outlet je napisal/a:
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Ti si pa bedast kot osel z tvojimi katolicani ti sploh ne poznas zgodovine ki nam uci da so katolicari najvecji ubijalci z njihovo vero katera samo bedastoce po svetu uci .. koliko je blo zrtev v Spaniji
ko so katolicari po sili v to bedasto vero ljudstvo obracali tiste ki pa niso hoteli so pa mucili
jih raztegnili na kolesih ali z ognjem prisilili pa tudi da ljudje heretizem priznajo nato so bli obsojeni na katoliskem sodiscu in zazgani ali so jim glave odsekali z sekiro kot kriminalcem ..enako v Franciji
v letih 1100 do 1300 ... pa tudi vojska --> Croises -- to so bli ""templiers ""= papezova vojska ki je z silo hotela
to kriminalno vero v arabskih dezelah razviti vse dokler jih Saladin ni ven vrgo iz Sirije ..kasneje smo se imeli Masakre de St Barthelemy to pot pa so vsi protestanti ki so bli pobiti --vse zaradi katoliske vere ..ki ni imela tolerance za druge vere ...Imeli Smo tudi Pobitje Katarov v juzni franciji spet katolicari ki so katare vse pobili v gradu Mont Segur vec tisoc zrtev ..
Po moje vsi tisti ki so verni v bilo kaj----zacnemo takoj z katolicari --> tem pa odrezemo jajca da sploh nikogar vec ne oplodijo .. Tako vsi ljudje bojo konec koncev brez vere in brez sovraztva ostali in celo drustvo bo znova lahko skupaj zivelo ce ne pa je sigurno da nam bo kmalu se ena vojna po usesih padla zaradi teh bedastih ver ker ni ene ki je manj nevarna od druge.....Albance pa takoj Raus iz Slovenije Brez jajc seveda Tebi pa tudi Quick odrezemo tebi kiki ce si katolicar
Citiraj
BIG --BOS
velikadružina je napisal/a:

TO SI JI PA ZARES LEPO ZABRUSILA TEJ STARKINJI CRKOTINJI

KAR NAJ SE BRIGA ZA SVOJ NOS DA SI GA LEPO OBRISE IN

RIT TUDI LJUDJE SE MALO PREVEC MESAJO V KAR JIH TO NE GLEDA
Citiraj
Črni humor
Prej zrastejo, če so enako stari. Jaz ne bom deset let brisal riti. Bolje tri leta brisati več riti.
Citiraj
outlet
še jaz.. je napisal/a:
Problem je v večini v tem, da razne narodne (npr. kosovci, srbi) ali verske (npr. muslimani) OBLASTI izkoriščajo ljudi, tako da se te namnožijo, kar oblastem lepo služi, da širijo religijo. Npr katoličane prepričajo, da je vsaka kontracepcija umor, zato kot taka ni zaželena.

Problema kosovcev ne bomo rešili, se bodo množili in slovencev več ne bo, ravno tako se bodo muslimani namnožili po Evropi, to je že dokazano dejstvo kako se širi njihova religija, da bodo ostale izumrle. Edino katoličane lahko preprečimo da se širijo, to tako, da jih izobrazimo, jim povemo, da npr. kontracepcijske tablete delujejo tako da stanjšajo plast/sluznico znotraj maternice in če jih redno jemlješ, ne narediš nobene škode plodu, ker do njega ne pride - seveda če si dovolj vesten, da jemlješ redno, ker takrat jajčniki enostavno spijo, ne funkcionirajo. Tudi če bi jih poučili kako se izvajajo naravne metode kontracepcije, nebi bilo toliko tega "zgodilo se je". Ali pa naj ga tip izvleče. Če pa kdo še vedno dela otroke zato, da pomagajo v opravilih na kmetiji (zastonj delavna sila) pa ga je za uha in tako in tako bodo zbežali z vasi, ker bodo navajeni na garanje in ne na uživanje v delu na kmetiji.

Rešitev je pri katoličanih je tudi v tem, da tem ljudem izpostavimo, da kaj je v tem dobro, da imaš 10 otrok, zakaj ti zaslužiš medaljo? Medaljo zaslužijo otroci, vkolikor živijo v razmerah, da si ne morejo parkrat na teden privoščiti dober kos svežega mesa, sadja in zelenjave. Mene boli, ko slišim, da neki otrok na tv pove, da nima za jesti, ampak takih je preveč, da bi vsem pomagali tisti, ki komaj grejo skozi mesec.
Citiraj
marko skače
midi plus je napisal/a:
Sej veš kako je to, ko že maš glih enega je nartaboljš še kr hiter enega, da si ne premisliš, zato a veš. :-)
Citiraj
karieristka_
Sicer pa ... ta debata je nesmiselna, saj ima vsak svoje mnenje in zdaj prihaja samo še do ponavljanja že prej izrečenih dejstev.
Citiraj
karieristka_
A65 je napisal/a:
Bojim se, da si popolnoma narobe razumela kar sem hotela povedati. O spremembah sem govorila predvsem z vidika tega, da nekaterih stvari žal ne moremo spremeniti, oz ne tako, da ne bi škodili drugim. Kar pa se tiče kvalitete partnerskega odnosa v velikih družinah - žal ne verjamem vanj. Prepogosto vidim ljudi, ki hodijo vsak svojo pot in imajo absolutno premalo stičnih točk. Razen otrok. In ostanejo ujeti v nekem pol-svetu, polni neizpolnjenih želja in frustracij.
Ja, res je. Nismo samo eno. Smo mešanica mnogih vlog, ki jih v življenju prevzamemo. Je pa tudi dejstvo, da smo misleča bitja (ali naj bi vsaj bili). Načeloma naj bi vsaj nekatere stvari lahko predvideli in ne bi drveli v romatične sanje, ki pogosto peljejo v nezadovoljstvo, ki ga nato širimo okoli sebe.
Ti govoriš o partnerstvu in izkušnjah, ki pokažejo kako rešujemo skupne težave. Res je. Toda, ne morem razumeti, da je to pogojeno na tak način.
Je pa ena stvar, ki me zelo zelo moti zadnje čase in nikakor ti ne morem dati prav o materah, ki prijetno vzdušje širijo okoli. Žal opažam, da je vedno manj žensk (ne glede na število otrok), ki so nasmejane in vesele ob tem dejstvu. In ki imajo kapljico potrpljenja, sploh do drugih. Večinoma vidimo navelilčane, preutrujene mlade mamice, ki bodisi telefonirajo in več pozornosti posvečajo svojim pogovorom kot otroku (pa kaj, če je dojenček, še vedno se lahko pogovarjamo z njim), bodisi se zbirajo v združbo vozičkaric in terorizirajo vse, kii se jim približajo.
Žal mi je. Mogoče je moje videnje materinstva res čudno. In romantično. In pogojeno z idejo, da se otroku moraš popolnoma posvetiti. Toda, če izhajam iz tega, pač preprosto za kaj več kot otroka in naju z možem, ni več prostora in časa. Vsaj prva leta otrokovega življenja. Da bi pa v to stlačila še kakega... niti pod razno. Bi se izneverila obema otrokoma.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.