Odgovori: astma, alergija, zdravljenje

Pregled teme
KOPA Golnik
Spoštovani!

Vajina sinova sta glede na podatke, ki mi jih navajate
očitno že pod kontrolo pulmologa in menim, da ni potrebno
vpletanje zdravnika, ki skrbi za odrasle (ne-pediatra).

Glede na vašo zgodbo sta dobro vodena.

Glede vaših težav oz. ocene stanja bi bila res vmesna
kontrrola v pulmološki ambulanti, lahko tudi pri nas.


Lep pozdrav,

as.Nissera Bajrović, dr. med
Citiraj
a::
Najprej lep pozdrav.
Imam dva sinova, stara sta 10 in 12. Oba imata alergijo na pršico v hišnem prahu, cvetenje trav in žit, zeli, plesni, zelišča. Ter ugotovljeno astmo.
Starejši ima težave predvsem s sp. delom dihal, hripavost (glasilke ima zadebeljene, pri fonaviji ostaja ovalna špranja), srbenje v grlu, slabo prehoden nos. Zaradi disfonije redno obiskuje tudi otologa in izvaja govorne vaje. Že od začetka leta 2006 prejema terapijo s flexotidi 2 vpiha 100 (prej nekaj časa celo 2 vpiha po 250, sedaj smo že zmanjševali), xyzal, singulair junior ter 2 vpiha avamys. Poleg tega izpira nos fiziološko raztopino. Ventolina ni rabil že več kot eno leto. Spirometrija na zadnjem pregledu FVC 3730 ml, FEV1 3210, Tiff indeks 86,1 (103%). TV 165 cm TT 55.Tenira tek na smučeh (biatlon) in kajak na mirnih vodah.
Mlajši pa ima predvsem težave z nosom, kihanje, pordelimi očmi. Specifični IgE d1 na pršico je 93,2 kU/l. Jeseni naj bi pričeli izvajati SLIT z alergenom pršice. Ravno tako od leta 2006 prejema terapijo s flexotidi 2 vpiha 100, xyzal, singulair junior ter po potrebi kapljice za oči. NO v izdihanem zraku je bil pred 1 letom 37 ppb. Sprirometrija na zadnjem pregledu pa FVC 2410, FEV1 2180, Tiff. indeks 90,4 (108%). TV 141 cm, TT 33 kg. Trenira skoke na smučeh in kajak na mirnih vodah.
Oba tudi veliko smučata in hodita v hribe.
Zadnja 3 leta sta bila oba tudi na klimatskem zdravljenju na Debelem Rtiču. Letošnje leto nista imela nobenih poslabšanj, celo šolsko leto nista zblolela.

Zanima me, če bi bilo smiselno narediti še kakšne druge kontolne preglede in če bi bilo mogoče smiselno terapijo, glede na to, da nimata posebnih poslabšanj, počasi zmanjševati ali mogoče katere od zdravul ukiniti. Z zdravnico smo se sicer pogovarjali, da bi počasi ukinili singulair.

Sama pa sem bila leta 2003na testiranju v vaši ustanovi. Ugotovljena je bila alergija 5mm na pršico in Candido. 2005 pa še na spirometriji in melanholinskem testu. Spirometrija takrat VC 5000 (115%), FEV1 3680 (99%), tiff 74 %. Bronhoprovokacijsko testiranje z metaholinom visoko pozitivno PD20 0.11. Nakaj časa sem jemala Singulairi n Telfast, po potrebi ventolin. Sedaj že cca. 2 leti ne jemljem ničesar. Manjše težave z dihanjem in kašljanjem imam samo ob večjih naporih. Ali bi bilo smiselno priti na kakšno kontrolo oz. ali bi bilo bolje, da bi zaščitno terapijo prejema po navodilih.Zdravila sem nehala jemati brez zdravnikovega mnenja.

Za svoje dolgo pismo in vprašanja se vam opravičuje, ampak mi ni uspelo skrajšati. Za odgovore pa se vam že vnaprej lepo zahvaljujem!

LP Anita
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.