Odgovori: Res čudno vprašanje, skrbi me pa močno

Pregled teme
driva
Pozdravljeni,
Rak ni nalezljiv, saj ne spada k infekcijskim boleznim. Rakava celica tudi ne more izven telesa preživeti, tako da v Vašem primeru ste zaradi tega lahko brez skrbi. Četudi pride rakava celica na katerikoli način v vaše telo, jo ZDRAV imunski sistem spozna kot tujka in jo takoj uniči.

Nalezljivi so lahko npr. kakšni virusi, ki pomenijo tveganje za nastanek raka (npr. pri raku materičinega vratu ali jeter…) Pa tudi tiste ste morda že dobili preko kakšnega poljuba, brez da bi to vedeli in tudi tam še morajo obstojati drugi rizični faktorji, da bi lahko nastajal rak.

Glede kroničnega kašlja (traja nad 4 tedne) ni priporočljivo delati eksperimente pri znancih ali zdravilcih, ki ne spoznajo nevarnosti z napačnim ali prepoznim ukrepanjem. Kroničen kašelj lahko ima mnogo vzrokov; si bo treba vzeti čas in stopiti do osebnega zdravnika, ki je seznanjen z Vašo "zgodbo"... Mimogrede: tudi nekatera zdravila imajo kašelj kot stranski učinek…
lp
Citiraj
Saj vem
Pozdravljeni.
Želel bi odgovor strokovnjaka.

Vem, da rak ni nalezljiv, pa vseeno...
Bili smo pri znancih in pogovor je nanesel na moj od septembra trajajoč kašelj, v zadnjem času občasno spremenjen glas, občutek, da ne vdihnem dovolj...

Na to je gospa prinesla plastično napravico, z žogico in batom, ki meri količino vdihnjenega zraka. Ustnik sem dal v usta in močno vdihnil, žogica je skočila do vrha in prav tako tudi tisti bat (se mi zdi, da je pisalo 4500ml) in tako še dvakrat. Gospa je rekla da je vse super.

Kasneje pa sem izvedel, da je to napravico redno uporabljal njen mož, ki je pred nekaj več kot letom umrl zaradi raka na pljučih (se mi zdi da adenokarcinom).

Kljub temu, da je zatrdila, da je ustnik obrisala z alkoholom me precej skrbi... Glede na to, da je to gospod uporabljal redno (torej je tudi kašljal v napravico, sputum, kri...) me zanima, če obstaja, če tudi najmanjša, hipotetična in teoretična možnost, da zaradi treh globokih vdihov iz napravice, dobim raka?

Hvala za odgovor.

Lep pozdrav, prestrašen
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.