Med.Over.Net

Odgovori: ultrazvok kolkov

Pregled teme
LiliKC
Upam sicer, da ste to informacijo že dobili od izvajalca preiskave - UZ pregleda kolkov. Kar je edino pravilno...
Če pa želite "drugo" mnenje: če izmerjeni koti držijo in je eden od kolkov še nezrelega videza (na žalost je UZ preiskava vseeno subjektivna in meritve kotov pri istem otroku niso enake pri različnih preiskovalcih), bo svetovano ponovno preverjanje in - pri nekaterih, tudi tu je odločitev bolj subjektivna, napotitev k drugemu ocenjevalcu, ki je praviloma ortoped. A zelo dvomim, da bo kaj takega sploh potrebno.
Pozdrav,
Citiraj
Joško12345
Pozdravljeni,

Zanima me kaj sledi če so pri dojenčku starosti 12 tednov ugotovili, da je en kolk 1a drug pa tipa 2a, kot alfa 54 in kot beta 74 pri kolku tipa 2a.

Hvala
Citiraj
LiliKC
Ultrazvočno (torej glede na meritve kotov, ki pa nikoli niso 100% natančne - pomik merilca za kakšen milimeter že pomeni razliko med 1 a in 2 a kolki) gre za nezrel (še zelo hrustančast), a povsem normalen desni kolk in zrel, normalen levi kolk.
Dojenčica naj lepo neovirano brca in kolk bo dozoreval tako, kot mora.
So vas pa zanesljivo naročili še na kontrolno presikavo, ki bo zrelost potrdila.
Lepo poletje vam želim,
Citiraj
Medinazivanej
Pozdravljeni.
Zanima me izvid iz kolkov pri 6 tednov staremu dojenčku in sicer deklici.
Izvid:

Desni kolk: alfa 54, beta 51 kostni rob sploščen II a

Levi kolk: alfa 60, beta 43 kostni rob sploščen 1 a

Zakostenitvena jezerca na pravilnem mestu.

klinicni status: v mejah normale.

Hvala za odgovor in lep, Tina
Citiraj
LiliKC
Hmmm, nimam kaj veliko komentirati. Razen da je obravnava čisto v nasprotju s tistim, kar so me učili in kar vem. UZ ocena kolkov IB je namreč vezana na nezrelost kolkov in jo lahko "dobi" le "mlad" dojenček, predvsem kmalu po rojstvu. In se praviloma ne zdravi, le opazuje.
Zakaj tak postopek, z abdukcijsko opornico????, pa morate vprašati tistega, ki vam je to predpisal. Predvidevam, da ni bil niti ortoped niti pediater, ki se s tem poglobljeno ukvarja.
Citiraj
Jessy167
Pozdravljeni, hčerka je imela ob rojstvu na kontroli kolkov oba ocenjena z IA, sedaj pri treh mesecih pa je bil desni kolk ocenjem z IB. Zaradi tega smo dobili abdukcijsko opornico. Moja punčka ne more nikakor zaspati z opornico. Je lahko ponoči brez nje?
Citiraj
LiliKC
Zgodovina nas uči, da kadar so mnenja deljena ali se nasveti popolnoma spreminjajo iz desetletja v desetletje, ni jasnega dokaza ne o vzroku, ne o posledicah in še manj o ukrepih za preprečevanje/zdravljenje določene bolezni ali nepravilnosti. Verjetno velja to tudi za kolke, kjer je šla medicina od priporočila povijanja "v štruco", preko žabjega povijanja na široko sedaj v "permisiven" odnos, pri katerem je za razvoj kolka najboljše, da dojenček z njim čim več giblje in ga z ničemer ne omejujemo.
Pravih displazij kolka, ki bi zahtevale agresivno zdravljenje (opornice, operacije), je danes izjemno malo - večina je povezanih s kakšno nevrološko okvaro (npr. spastično cerebralno paralizo, mišičnimi distrofijami) ali genetiko (familiarna nepravilnost razvoja kolka).
Tudi zato sem skoraj prepričana, da se boste septembra odahnili, in to brez kakšnih opornic. In je morda celo dobro, da morate na pregled malo počakati - s tem ima fantovo okostje čas, da dozoreva...
Zgodnje presejanje z ultrazvokom (v porodnišnici) je prineslo malo koristi in veliko zmede - večina "patoloških" izvidov se kasneje izkaže kot normalnih, a povzroči strah in tesnobo pri starših. Poleg tega se še nisem srečala s primerom, ko displazije ne bi ugotovili že s kliničnim pregledom.
Še bolj presenetljivo pa se mi zdi pogosto ponavljanje UZ pregledov, tudi v primeru, ko so bili v porodnišnici ugotovljeni normalni (Ia) kolki. No, dokler se to zdravnikom ljubi delati (in jim ZZZS preglede plača), vsaj škode za otroke ni nobene. (Časa in potnih stroškov staršev pač nihče ne upošteva v izračunih).
No, sem malo zlobna, ampak na dopustu si lahko dam malo duška...
Pozdrav,
Citiraj
Natasa87
Pozdravljeni!

Najlepša hvala za odgovor. Žal še nismo imeli pregleda pri ortopedu, šele v začetku septembra, torej v starosti 3 mesecev. Verjetno bi bilo smiselno imeti pregled že pred tremi meseci, ko se kolki najbolj razvijajo, ampak tako smo dobili datum.
Ja saj to je najbolj matra, eni svetujejo široko povijanje, drugi ne...
Je glede na izvide možno pričakovati opornice?

Seveda, vam sporočim kako bomo opravili in kakšna bodo navodila.

Hvala za vse informacije.

Lp, Nataša
Citiraj
LiliKC
Draga Nataša,
zaradi moje zamude pri odgovoru ste verjetno že bili pri ortopedu v Ljubljani. Prav oni so tisti, ki "vodijo doktrino" s tega področja in ki v večini primerov odsvetujejo široko povijanje. Še zlasti pri nezrelih kolkih, kot jih ima vaš dojenček - in kjer je pričakovati, da bo z odraščanjem z njimi vse v redu.
Torej vas zaenkrat glede razvoja kolkov res ni treba skrbeti.
Bom pa vesela kakšne povratne informacije, pri kolkih in UZ pregledih se v navodilih vsakih nekaj mesecev kaj spremeni :-)
Pozdrav,
Citiraj
Natasa87
Pozdravljeni!

Res je bilo veliko že napisanega, pa vendar me še nekaj zanima.

Moji punčki je bilo 2 dni po rojstvo z UZ kolkov ugotovljeno stanje II A obojestransko, Svetovali so nam široko povijanje do prvega pregleda po 6 tednih. Le tega sva opravili danes, kjer so bili izvidi naslednji:

D kolk: I a (dobro oblikovanje acetabuluma, jedro osifikacije JA, erker oster, nestabilnost NE, hrustančni del acetabuluma OZEK, alfa 62 stopinj, beta 42)
L kolk: II a + (pomankljivo oblikovanje acetabuluma, jedro osifikacije NE, erker oster, nestabilnost NE, hrustančni del acetabuluma RAZŠIRJEN, alfa 56 stopinj, beta 51).

Napoteni smo naprej na kontrolo v ortopedsko ambulanto v UKC Ljubljana in naj še vedno nadaljujemo s širokim povijanjem.

Kaj pomeni takšen izvid? Bi me moralo skrbeti glede razvoja kolkov? Kaj menite glede nadaljevanja širokega povijanja?

Najlepše se vam zahvaljujem za vaš odgovor.

lp, Nataša
Citiraj
LiliKC
Spoštovani,

očitno imajo v tej državi (ali vsaj pri tem zdravniku) drugačne smernice kot v Sloveniji (kjer prav tako ŠE VEDNO niso poenotene )-:).

Če so kolki "kot iz knjige" in ocenjeni z oceno I (kar pomeni idealne kote, saj na tem temelji ocena), ni prav nobene potrebe po kakšnem širokem povijanju (ki bi v resnici "razgibanost" še zmanjšalo). Prav tako ni potreben kontrolni UZ v Sloveniji.

Kaj je mislil s "slabo razgibanimi kolki", pa ve samo zdravnik, ki je delal preiskavo. (Morda je imel mrzle roke ob pregledu in se je vaš dojenček branil pregleda?). Razgibavanje proti fantovi volji je lahko celo škodljivo, zato ga odsvetujem. Pustite ga raje čim več brcati - kar je najboljši način za zdravo dozorevanje kolkov.

Prav tako povečan odmerek D vitamina nima nobenega vpliva na razvoj kolkov (razen, če bi bil vaš dojenček rahitičen…). Zato povsem zadostujeta po smernicah predpisani 2 kapljici Vitamina D3 (predvidevam, da imate standardne kapljice, Plivit D3 ali kaj podobnega).

Pozdrav,
Citiraj
Vilamalina
Pozdravljeni!

Imam 2-mesečnega fantka, kateremu so ravno opravili UZ kolkov.
Začasno živimo v tujini ampak pridemo dovolj pogosto v Slovenijo da tam v glavnom opraviva sistematiko, ta UZ smo pa naredili tukaj.
Izvid je naslednji:
klinično: kolki stabilni, toda premalo razgibani
ultrazvočno: kolki obojestransko tip I po Grafu

Navodila: široko povijanje do 6.(!) meseca, razgibavanje pri vsakem previjanju (vsakokrat 15 gibov), dnevno po 5 kapljic D3

Vse to ob ugotovitvi da so kolki popolnoma zreli in na mestu (po zdravnikovih besedah "kot v knjigi").

Navodila se mi zdijo pretirana in v neskladju s sodobnimi smernicami in jim ne bom sledila. Zanima pa me, če je tak izvid dovolj informativen (niso izmerjeni koti) ali mi priporočate še kontrolni pregled v Sloveniji?

Hvala za nasvet i lep dan želim,
Katja
Citiraj
LiliKC
Spoštovana,

ocena B desnega kolka je posledica za nekaj stopinj prevelikega kota beta. Ker gre za meritev z določitvijo refernčnih točk, ki je vedno malo subjektivna, je čisto možno, da gre le za "navidezno" poslabšanje. Z vašim rokovanjem pa zanesljivo niste "poslabšali" izvida!

Moje mnenje je sicer, da je izvid normalen (in je bil UZ kolkov v starosti 3 mesecev pravzaprav nepotreben :-)). A ker so v vas vcepili "črv" negotovosti, bo najbolje, da UZ pregled še enkrat ponovite čez kakšen mesec. V vmesnem obdobju pa povijajte ohlapno, da dojenček čim bolj brca - to je še najboljša garancija za pravilen razvoj kolčnega sklepa.

Pozdrav,
Citiraj
Eliza55
Spoštovani!
Lepo bi Vas prosila za Vaše mnenje.
Pri hčerki so prvi dan po rojstvu naredili UZ kolkov, oba sta bila ocenjena kot 1A. Včeraj smo imeli ponovni UZ (pri 3 mesecih), izvid je sledeči:
Desni: alfa 70, beta 58, kostni rob pravokoten; 1B
Levi: alfa 68, beta 49, kostni rob pravokoten; 1 A

Ali bi me moral takšen izvid skrbeti? Zakaj je prišlo sedaj do slabšega izvida desnega kolka? Ali je lahko to posledica mojega (mogoče nepravilnega) handlinga? A mogoče priporočate ponovni UZ?

Za odgovore se Vam najlepše zahvaljujem!
Lep pozdrav
Citiraj
LiliKC
Spoštovana,

predvidevam, da tisti, ki je delal UZ, ni bil čisto zanesljiv, kaj vidi - kot alfa (vrednost za kostni kot) nad 60 stopinj kaže na normalne kolke, vrednosti kota beta (hrustančasti) pod 55 stopinj so tudi povsem normalne (kolk Ia), nad 55 stopinj pa kažejo na nezrele kolke (Ib).
Zakaj so vas napotili k ortopedu pod nujno, mi ni jasno. Kot tudi ne, zakaj so vam naročili široko povijanje.

No, glede na mojo zamudo pri odgovoru je nevednost in nestrpnost itak že mimo :-)

Srečno,
Citiraj
lili lana
Pozdravljeni
imam eno vprasanje
Rojena je 27, 08 2014
Danes sva bile na ultrazvoku kolkov
Ni mi povedal katere oznake kolkov ampak na slikicah so stevilke d 70 45 in l 65 55
Poslala nas je na polikliniko in to takoj
tam mi tudi niso povedali nic samo to naj cakam na izvid ki bo prisel naslednji teden, ki pa ga jaz zelo nestrpno cakam ker sem v nevednosti in ne vem kako naj splih otroka drzim.
Zacela pa sem jo siroko previjat
Prosim kaj mi lahko svetujete glede telih stevilkah
Citiraj
LiliKC
Izvid UZ kaže na povsem normalno razvita kolka "svežega" novorojenčka. Zakostenitveno jedro v glavici stegnenice se pojavi šele kasneje, zato ga ob UZ pregledu tudi niso videli... (torej stavek ne pomeni, da vašemu dojenčku "nekaj manjka").

Da so vas poslali k ortopedu, bi bilo neobičajno, če bi se dogajalo v Ljubljani. V nekaterih porodnišnicah (morda Izola :-) ?) pa je pravilo, da drugi UZ pregled opravi ortoped in ne pediater. In to pri vseh dojenčkih, ne le pri tistih, kjer se ob kliničnem pregledu kolkov ali zgodnjem UZ najde kaj nenormalnega.

Pozdrav,
Citiraj
Tesa
Pozdravljeni!

Veliko ste že napisali na to temo, pa naj vseeno vprašam naslednje...

Sinu so naredili ultrazvok kolkov ko je bil star en dan. Oba kolka so ocenili z 1a 0. Alfa kot je 60 in 63, beta kot pa 35 ter 31. Je s tem kaj narobe? Piše še, da jedro glavice manjka... Je to zaradi nezrelosti kolkov ali je lahko kaj drugega?
Ponovni pregled imava čez 12 tednov pri ortopedu... Je to stalna praksa, da te pošljejo k ortopedu? Meni ni nihče nič rekel, da bi lahko bilo kaj narobe, zdaj pa sem malo zaskrbljena...

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Lep pozdrav.
Citiraj
LiliKC
Naj še enkrat ponovim - sodobna strokovna priporočila široko povijanje odsvetujejo, saj je za razvoj kolka najboljše prosto, neovirano gibanje in so prisilni položaji (kar široko povijanje je) lahko kvečjemu škodljivi. Poleg tega je dokazano, da prezgodnje nošenje opornic v ničemer ne prepreči nadaljnjega nepravilnega razvoja.

Oznaka Ia pri kolkih pomeni, da je kolk povsem normalen in niso nobene kontrole potrebne.
Ib pomeni normalen, a še precej nezrel kolk, zaobljenih oblik zaradi pretežno hrustančaste zgradbe. Priporoča se kontrolni UZ pregled po 3 mesecih.
Oznaka II pomeni še večjo nezrelost, ki zahteva kontrolo po 6-8 tednih - ko bodisi ugotovimo Ia kolk (v večini primerov), v redkih primerih pa predznake displazije kolka (napačne razvitosti, ki nosi tveganje izpaha). Le ti zahtevajo kontrolo pri ortopedu in ukrepanje, tudi posebne trakove - opornice.

Kadar kolk ni Ia, računalniški program v nekaterih porodnišnicah v odpustnico avtomatsko izpiše, da so "kolki nestabilni, neopredeljeno".

Pozdrav, lepo brcajte,
Citiraj
ursa_
Pozdravljeni,

vem, da je bilo na to temo zapisano že veliko, pa me vseeno nekaj zanima. Naša malčica je imela ob prvem slikanju kolkov izvid: levi kolk 2A in desni 1A, diagnoza nestabilen kolk, neopredeljen.

V porodnišnici mi niso nič rekli glede širokega povijanja, potronažna pa naj povijam, saj je boljše sedaj povijat, kot potem dobiti šilce (opornico).

Vi široko povijanje odsvetujete? Kaj sploh pomeni ta izvid 1A in 1B ter diagnoza?


Hvala za odgovor,

Urša
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.