Med.Over.Net

Odgovori: streptokok B

Pregled teme
LiliKC
Po vsem napisanem in ogledu fotografij lahko le povzamem tisto, kar vam pripovedujejo vsi: da gre vaši hčerkici odlično, da ima za starost povsem običajne težave (vključno s krčki, zelenim blatom, izpuščajčki po koži, oteklimi vekami, zlatenico) in da vas res nima kaj skrbeti. Seveda lahko greste še na dodatne preglede k specialistom - takšne zdrave otroke vsi radi pregledujemo :-)
Kar se tiče izvidov, so referenčne vrednosti zapisane za ODRASLE in so za otroke itak drugačne - po teh normativih ima vaša deklica vse izvide v mejah normalnega. Le nekonjugirani bilirubin je višji - a kot vam je bilo povedano, je to posledica upočasnjene razgradnje zaradi inhibitorjev v materinem mleku. Ker pa ima ta rumeni pigment pomembno zaščitno vlogo - in sicer je močan antioksidant, "lovilec prostih radikalov kisika", je podaljšana zlatenica otrokom celo koristna. V enem od ameriških člankov sem pred leti celo zasledila, da imajo otroci s podaljšano zlatenico boljši učni uspeh v šolskem obdobju :-)
Vaša pediatrinja pa bo zanesljivo še kdaj "zaskrbljena" - pa ne toliko za dojenčico, bolj za to, da vam ne bi uspela dati vseh, še z drugimi specialističnimi očmi preverjenih in za vas pomirljivih odgovorov. Kar pa ni nič slabega.
Pozdrav, se seveda tudi midve še bereva,
Citiraj
LiliKC
Kot lahko razberem, ste res v stiski. In to ne le vi, ampak celotna družina. Kar seveda je skrb zbujajoče, zato bi na vsak način "izposlovala" pregled pri pediatru že predčasno...

Kaj je razlog za njen jok, še vedno bolj ugibam. Zanesljivo pa to, da se vsake "pomoči" lotite le za kratek čas, ni "produktivno", saj vsak poseg zahteva določen čas za učinek (vsaj 3-7 dni), čudežnih zdravil ni. To velja tako za diete (pri čemer ni nujno, da ste samo na koruzi, lahko nabavite tudi hraniva, iz katerih je gluten odstranjen - in jih lahko kupite v vsaki bolj založeni trgovini) kot za kapljice - zlasti 1x dajanje SAB simplexa zanesljivo nič ne reši. Kakšen dan zaprtja deklici nikakor ne bo škodil - čeprav še nisem slišala, da bi bilo dajanje teh kapljic povezano z zaprtjem.

Zeleno blato kaže le na dobro delovanje žolčnika - in na majhno količino baketrij v črevesju, ki pretvorijo zelen pigment v rjavega. Večja količina sluzi kaže na draženje žlez čašic v debelem črevesju, ki izločijo več sluzi - ni nekaj nevarnega, a tudi ne običajnega in lahko kaže na vnetje, ki je tudi razlog zvijanja.

Če deklica dobro pridobiva težo, je res najbolj obetaven znak, da se ne dogaja nič hudega. In da bodo težave kmalu minile.

Le če bo spet zelo hudo, pa vseeno razmislite, da bi ji nekaj dni dajali nadomestno hidrolizirano mleko, kot pri alergiji - in vaše mleko v tem času zamrznili, za kasnejšo uporabo. Včasih nekaj dni "posta", s hrano brez laktoze in razgrajenimi beljakovinami črevo toliko umiri, da tudi ob ponovitvi dojenja ni več težav.
A to je spet le poskus, ki ne temelji na znanstvenih razlagah in ni podprt z dokazi, le z občutkom...

Če je dojenček s čim nezadovoljen, se vedno zvija nazaj - kar sicer je "ekstenzijski vzorec", ki pa je samo v času joka, krčev in nima nobene povezave s kasnejšim zvečanim mišičnim tonusom pri nekaterih. Drži pa, da so slednji otroci v obdobju dojenčka pogosto problematični, nikoli zadovoljni in vedno jokavi. A dvomim, da bi šlo v primeru vaše deklice za kaj takega, zato se s tem res ne obremenjujte. Je tudi še veliko prezgodaj.

Pozdrav,
Citiraj
Elsa12345
Pozdravljeni, hvala za odgovor. Sem pa vseeno zaskrbljena, ker dojencica nikakor ni zadovoljna nikoli, samo joka in to krcevito, vedno ko je budna. Tudi v spanju stoka in se zvija. Dodatno ima tudi zeleno, sluzasto blato, sedaj kar vecino casa, ze vec kot en teden. Res je, da po kilazi lepo napreduje, ampak vec kot ocitno nekaj ni vredu z otrockom, joka toliko, da je postala ze malo hripava. Ponavadi je tako, da cca 2 do zaporedne podoje naredimo, kot naj bi jih, se pravi se previjemo, podojimo in nato zaspi, nato pa sledi podoj, kjer ze vem v naprej, da bo vecurno mucenje in krcevit jok. Pri tem se tudi steguje nazaj, rata cisto trda, glavico daje nazaj (ne vem ali lako ravije se ekstenziksi vzorec, zarai stegovaja nazaj?). In to potem lahko traja od 4-10h, vmes probam dojiti, da ne spuscava hranjenja. Nato zaspi in je kot sem napisala 2-3podoje "normalno", ker je toliko utrujena. Dojila sem najprej na obeh dojkah, a sem omejevala na vsako 10min, ker ce je prevec pojedla, je bil hud krcevit jok. Pote em spreenila, danebi nebi bilo zeleno blato slucajno posedica prevec prednjega mleka. Sedaj dojim na eni dojki na vsakem podoju od 15min, pa raje pogosteje.
Brala sem, da zeleno sluzasto blato ni zaskrbljujoce, ce je dojencek drugace zadovoljen in pridobiva na tezi. To zadnje ze pridobiva pri21dnevih je imela 3700g, vsekaor pa ni zadovoljen dojencek. Ko je budna joka konstantno in to je tak jok, da zgleda, dajo res nekaj zelo hudo boli. Vvspaju stoka, piska, dela kot da se odkasjuje, pa ni prehlajena.
Ne jem mleka in jajc ze od njenega 9 dne, zadnje tri dni ne jem glutena (je pa potem veiko koruzne moke v prehrani, kar semi zdi sesabse za napenjaje). Situaija pri dojencici pa je iz dnev v dan slabsa. Probali smo vetrovne kapljice na osnovi komarcka,...pa ni nic bolje, jih ne dodajam vec. Pri predzadnjem podoju sem probala sab simplex, je scer zaspala, ampak predvidevam, da od utrujenosti, ker je prej krcevito jokala 6h. Sedaj pa je bila plenicka se brez blata, oz samo v sledvih zelenkasta. Upam, da je niso kapljice zaprle. Uglavnem ne bom jih vec uporabila.
Kaj pa sploh se lahko.naredimo. Vsi sao praijo, da ce pridobiva na tezi, dani tezav, ampa dojecica vec kot ocitno trpi, res trpi, vidi se ji, ko joka in midva s partnerjem trpiva zraven.nje, ker se sprasujeva ali je to res normano in kako bi ji lahko pomagala. Prvi redi pregled pri P imamo 23.2., ceprav bom ze v ponedeljek zopet poklicala abulanto, sa me res skrbi jok in sluzasto zeleno blato.
Hvala, lp.
Citiraj
LiliKC
Zaenkrat ne poznam nobene raziskave, ki bi ocenjevala, koliko "joka" in "krčkov" dnevno je v mejah normalnega. Tudi zato, ker sta tako jok kot krčki lahko tudi zelo subjektivno ocenjena - za bolj občutljive mame je že "godenje" po obroku znak nelagodja, druge to smatrajo kot prehod v dremež. Jasno pa je, da obdobja mirnosti, zadovoljnega spanca (tudi, če so krajša kot kakšno uro) dokazujejo, da z dojenčkom ni nič narobe. Večini "svežih" mam se itak zdi, da njihovi dojenčki nič ne spijo in veliko preveč jokajo. Kar se pričenja umirjati po 3 mesecih, pri najbolj "nesrečnih" pa traja leto ali dve.
Krčki imajo res veliko razlogov in še več teorij o možnih vzrokih. Gastroezofagealni refluks - GER je skoraj nekaj normalnega, saj se ga (zaradi nezrelosti spodnje mišice zapiralke požiralnika ter premalo ostrega kota med požiralnikom in želodčkom) da dokazati pri štirih petinah dojenčkov v starosti manj kot 4 mesecev. Kaže se v polivanju - da otroček še uro ali dve po obroku spusti malo sesirjenega mleka, večinoma ne gre za bruhanje v loku velikih količin. In je glavna nevšečnost potreba po menjavi in pranju pobruhanih slinčkov, pajackov... in maminih puloverjev. Dojenček se ob tem lepo redi, nima težav z dihanjem ali kašljem.
GERB (B je za bolezen) pa je najtežja stopnja GER, ko dojenček izgubi preveč hrane, zato se ne redi, ko vdihuje želodčno vsebino (tudi brez opaznega polivanja) in ima zato lahko ponavljajoče se pljučnice - ta oblika je zelo redka in edina, ki zahteva zdravljenje z zdravili, kot je omeprazol/pantoprazol. Zdravili sta malo učinkoviti tudi zato, ker pri dojenčkih pH želodčne vsebine ni tako nizek (kisel), da bi povzročal vnetje sluznice požiralnika. Ker imajo (tako kot vsa) ta zdravila lahko tudi neugodne stranske učinke, jihp redpisujemo samo po opravljenih preiskavah na GER (npr. pH metrija) ter po posvetu s pediatrom - gastroenterologom.
Glede joka pa naj še enkrat ponovim, kako pomembno je, da dojenčici ni prevroče in da dobro podira kupčke...
Pozdrav,
Citiraj
Elsa12345
Pozdravljeni, imam pa se eno vprasanje glede krcov. Zacela sem namrec s prebiranjem knjige Colic solved in nekako izluscila, da naj bi bile tezave s krci najpogosteje posledica treh moznih dejavnikov: prevec zraka v prebavilih, alergija na mleko/jajca in kislina/refluks. Morda veste kaksna je praksa pri nas v sloveniji z odkrivanjem in zdravljenjem zadnjega? In pa ali se lahko pri tako majhnem dojencku, ce se odkrije reflux ze uporablja zaviralce protonske crpalke npr.omeprazol?
Hvala.
Citiraj
Elsa12345
Hvala za odgovor. Naslednja dan ni bilo vec gnojnega izcedka, samo se malo je solzno oko, predvsem ko se joka zaradi krcev, drugace pa je vredu ni gnoja. Veka je se malo rdeca, a mnogo bolje. Zato v soboto nismo odsli do dezurnega pediatra, jo bom pa v ponedeljek poklicala.
Glede krcov/kolik pa me se zanima koliko joka in neprespanih ur na dan pa je se v meji "normale"? Malcica namrec vsak dan vec joka in vsak dan manj spi, krci so prisotni skoraj cez cel dan, tudi ko spi se krci. V povprecju pa je budna in se joka s presledki, ker jo nosimo, guncamo, probamo potolazit od 8 do 10h. Vsak dan vcasih v dveh etapah ali enkratno, kar nanese na koncu cca 8-10h. Ponavadi ima kvalitetnega spanca manj kot 10h, stara pa je19dni. Ali ni to malo premalo? Kaj lahko se naredimo? Postajamo brez idej. In res, da sem prvic mama in malo zaskrbljena, vseeno pa se mi zdi toliko joka malo prevec, sploh sedaj ko se ni dopolnila 1m.
Citiraj
LiliKC
Tole je kar konkretno vnetje očesne veznice, ki se verjetno samo s spiranjem s fiziološko raztopino ne bo pozdravilo. In bo treba k pediatru po recept za antibiotične kapljice - npr. Ciloxan, Azyter... Kapljice boste dajali sprva pogosto, na 2-3 ure, potem pa nekajkrat dnevno, dokler ne bo dobro (v 1-3 dneh).
Večinoma je razlog vnetja zožen solzevod na tej strani, ki povzroči zastajanje solz - in zatem vnetje z bakterijami. Zato se splača antibiotične kapljce shraniti v hladilniku (odprte so lahko do 14 dni), saj se takšno vnetje rado ponavlja tja do 6. meseca.
Vnetje je videti zoprno, a prizadene samo sluznico - veznico, zato naj vas za vid nič ne skrbi.
Pozdrav,
Citiraj
Elsa12345
Najlepsa hvala za odgovor. Bomo upostevali nasvete. Smo pa bili tudi danes zjutraj pri pediatru, predvsem zaradi blata in so ga testirali, ce bi bilo kaj okuzen, pa je negativno 😃 je pa tudi pediatrinja svetovala probiotike.
Ko smo se vrnili pa sem opazila, da ima oroseno oko, ceprav nismo imeli nobenega stika z drugimi, smo bili zgodaj zjutraj, na oddelku za zdrave otroke in zunaj je bila zascitena preko lupinice z dekico. No po 3h spanca ima zatecno, rdeco veko in belo-rumenkast izcedek. V priponki posiljam fotografijo po 3h spanca. Ali bi morali iti nazaj, k pediatru, da predpise AB? Ali bo spiranje s fiziolosko dovolj. Ne zelim je vec izpostavljati po nepotrebnem, da ne bomo se kaj drugega se nalezli.
Hvala, lp Tina.
Priponke

Screenshot_20180209-153614.png
(720.51 KiB)

Citiraj
LiliKC
Kar se tiče pridobivanja teže in upadanja zlatenice, ste na odlični poti...
Kaj je razlog "krčkov", lahko bolj ugibam - seveda je možno, da gre za prave trebušne krče, ki so posledica nezrelosti oživčenja črevesja, po katerem potuje peristaltični val zelo nekoordinirano, kar lahko boli. Pri teh večinoma pomaga le čas, da črevo dozori - kar je okoli 3 meseca. Delno pomagajo razne kapljice - SAB simplex pri nas, Antiflat čez mejo, pa vetrovne kapljice koroških lekarn ipd. Zelo pomaga umirjen pristop - da niste še vi čisto "preč" in otroka dodatno spravljate v stres: da torej nežno masirate trebušček, da jo čisto malo zibljete - predvsem pa skrbite, da ji ni prevroče. Med jokom se namreč sprošča dodatna toplota, kar dojenčka segreje in vse težave še pomnoži.
Lahko, da vaša dojenčica med dojenjem pogolta veliko zraka - tu pomaga redno podiranje kupčkov, že med dojenjem, zlasti pa po njem ter spanje v rahlo privzdignjenem položaju (da daste zvito brisačo pod vzmetnico, dvig za 10 - 15 stopinj).
Tudi vaše izogibanje mleka škoditi ne more, pa menjava Plivit D3 za Oleovit tudi ne. Probiotiki - lahko poskusite, celo z Waya LGG z D vitaminom (da vam sploh ni treba dodajati Oleovita).
Koristno je tudi, da se vi spočijete (medtem pa prevzame vsaj za uro ali dve skrb zanjo partner ali babica, morda s sprehodom, ki vedno deluje dobro na take vreščeče dojenčke).
Na kratko - vaša dojenčica ni prav nič izstopajoča, kot tudi vi kot zaskrbljena mama ne...
Pozdrav, vse dobro,
Citiraj
Elsa12345
Pozdravljeni, zopet bi vas prosila za mnenje.
V ponedeljek 29.1.sva torej odsli domov z vrednostjo blr 213 in kilazo 3,12kg. (Porodna 3,1kg).
Sedaj je stara 15 dni, kontrolnega pregleda za zlatenico nisva dobili, patronazna sestra pa pravi, da je vredu, ker na nogicah barva zginja (obraz in belocnice so se rumene) in lepo pridobiva na tezi. 13 dan smo jo stehtali in je imela 3,4kg.
Imamo pa od 9 dne hud krcke. Jobpa izkljucno dojim. Ze 2 dan v porodnisnici sem opazila, da se vcasih nakremzi in skrci in da se ji pretakajo sokovi v crevesju. 2.dan je tudi dobila malo dodatka, cca 20ml in po tem je bil hud jok kako uro do dve in.krcenje. Pa je padiatrinja rekla, da je normalno, da se ji vzpostavlja crevesje. Pa tudi vi ste razlozili, da se mora crevo vzpostaviti in da je to normalno. No potem je nastopila zlatenica in je bila tupicen zaspancek. Vseeno pa sem malo zaskrbljena, ker so le ti krci presli ze v zelo hudo obliko. Od 9 dne se pojavljajo vsak dan, takrat smo zaceli tudi z dodatkom vit D od Plive. A mislim, da ni povzrocitlj krcev, ker vceraj ga nisem dala, pa vseeno celo noc ne spimo (imam pa ze oleovit in jutri zacnem s temi kapljicami). Sprva so bili krci obcasni, vcasih zvecer, ali cez dan, cca 20min po hranjenju. Ni bilo neke tocno dolocene ure kdaj se pojavijo. Zadnje 3 dni pa so krci kar konstantno, tudi ko spancka, vidis da se revica krci, sicer malo in ne skozi. Nogice stisne k sebi, postane cisto rdeca v obraz, se repenci, nato stegne nogice in zacne jokati kadar je krc hud. Ce se pokaka je olajsanje. Ampak vseeno potem zopet hitro pride nov krc. Kot bi jo moje mleko zastrupljalo. Vsako drugo noc je hudo. Danes npr od 22:30do 2:00krcki, jok in tolazenje. Nato 1h spanca in od 3:00pa do zdajle 5:00spet jok in krcki, tenutno spi, ampak se krci v spanju. Ko jo dojim se pomiri, vendar je ne smem prevec, ker potem je to zacaran krog, vec ko jo dojim, vec krckov bo cez cca 15-20min. Niso pa tako hudi vsakic po podojih. Cez dan vceraj je npr spala po vseh podojih, edino od 11:00-14:00so bile zopet epizode krckov, budnost, in malo joka, v mnogo manjsi obliki, kot zdajle ponoci. Pri ostalih podojoh pa manjsi krcki, obvladljivi. Prejsnjo noc smo tudi kar lepo spali, edino pri podoju ob 3:00smo potem bedeli cca 2h zaradi blagih krckov.
Patronazna pravi, da kolike niso, ker naceloma se vmes malo potolazi in tudi le te nastopijo sele v 3t. Da deklica dobro napreduje, se redi, odvaja blato in gre vzpostavljanje crevesja.
Na blato gre lepo, skoraj vsakic, ko jo previjemo, previjamo najmanj 8x/ dan. Do vceraj je bilo blato gorcicaste barve in zrnasto, vceraj cel dan pa zelenkasto z gorcicastimi zrnmi. Zdajle je bilo zopet bolj rumeno/ gorcicno.
Zanima me ali so tovrstni krci pri tako majhnem dojencku normalni?
Naj tudi omenim, da preventivno, ko so se zaceli krcki sem izlocila kravje mleko (pojem pa en kozji ali ovcji jogurt na dan), ceprav dvomim, da bi bilo kravje mleko vzrok. Pa tudi nevem v porodnisnici sem ga uzivala in ni bilo problemov. Morda bi ji probiotiki celo koristili, ker sem ob poroodu dobila AB? Tudi sicer pazim kaj jem, ne jem nic kar bi napenjalo, pijem caj za dojenje in pijem tudi donat brez mehurckov.
Posim lepo za vase mnenje. Menite, da je pac bolj obcutljiv otrok in moramo pac preziveti? Redni pregled pri pediatru pa imamo 23.2. Po vsaki taki noci kot danes pa se sprasujem ali je to res normalno in bi morala poklicati pediatra ze prej?

Najlepsa hvala za pomoc.
Citiraj
Elsa12345
Pozdravljeni,
Najlepsa hvala za odgovor in ja priznam, da sem malo zaskrbljena, razumem pa, da je situacija dokaj pogosta pri novorojenckih.
Jutri bom se tu, vsaj zjutraj, ce boste utegnili priti naju pogledat, bova zelo veseli.
Je pa bila dojencica vceraj od 13:00do danes zjutraj 8:00 pod lucko in blr je padel na 238 (iz 306). Teza danes zjutraj je bila lepa 3050 (porodna 3100). Danes ob 18:00 je bil blr v krvi 264, zato smo jo dali se pod lucko do jutri zjutraj. Dezurni zdravnik je rekel, da bomo zjutraj videli, ce bi vrednost se padla bi lahko sli domov in nato na kontrolo. Iz vase razlage tudi razumem, da je vrh zlatenuce med 3in dnem, to je torej ravno v temnobdobju, danes okrog 20:00je 5dan. Torej bo vrednost tudi sama po sebi zacela padati.
Glede samega vzroka zlatenice pa se nismo nic pogovarjali. Sama pa imam krvno skupino 0, za partnerja pa zal ne vem.
Hvala, lp Tina.
Citiraj
LiliKC
Draga Tina,
v naši porodnišnici res odpuščamo zdrave porodnice in novorojenčke zelo hitro, večina jih odide domov po nekaj več kot 48 urah. S tem seveda tvegamo takšne "reklamacije", kot je vaša - da doma torej ne gre vse po načrtih, kar se tiče pridobivanja teže in uspešnosti dojenja, da se poveča vrednost rumenega pigmenta v krvi - zlatenica ali da se pri mami pojavijo težave glede celjenja rane (npr. po epiziotomiji, raztrganinah) ali čišče. Na to smo pripravljeni - in dobite ob odpustu domov navodila ter pojasnila, da so vam "vrata za vrnitev" ostala odprta.
Takšnih "reklamacij", kot je vaša, je približno desetina - kar pomeni, da jih doma brez večjih težav zvozi večina (pre)zgodaj odpuščenih. Razlog za vrnitev je v večini primerov enak kot pri vas - zlatenica. Ta se pri večini donošenih novorojenčkov pojavi 2. dan in doseže vrh 3. - 5. dan. Večinoma so vrednosti pod 280 mcmol/L, kar pri donošenih novorojenčkih ne zahteva nobenega ukrepanja. Višje so predvsem pri tistih, ki so manj zreli, ki slabo pijejo (in je zato rumen pigment v krvi bolj koncentriran) in pri tistih novorojenčkih, ki imajo (po očku) krvno skupino A ali B, mama pa ima O. Ukrepamo s fototerapijo - da obsevamo kožo z močno svetlobo iz vidnega spektra (v Sloveniji predvsem z modro in belo, torej ne gre za UV žarke, čeprav v žargonu rečemo, da gre otrok v solarij), ki pretvori v vodi netopen bilirubin v kožnih kapilarah v vodotopnega, ki ga novorojenček izloči z lulanjem. Vrednosti, ki jih smatramo za potencialno nevarne, so praviloma nad 350 mcmol/L - pa še tu nas bolj skrbi razlog, ki je privedel do zlatenice (npr. okužba, neskladje v krvnih podskupinah z razpadom krvničk ipd.), kot pa sama vrednost.
Toliko za uvod - saj je moj odgovor vam kratek: sprejem nazaj, ko enkrat "zavohate" dom, je vedno mučen, v trenutnih prostorskih pogojih v ljubljanski porodnišnici (podaljšana prenova enega od 4 oddelkov, nadpovprečno število porodov) še toliko bolj. A ni prav nobene nevarnosti za vašo novorojenčico, saj je bila zgodnja okužba kot razlog zlatenice z nizko vrednostjo CRP izključena, vrednost bilirubina, ki jo navajate, pa tudi ni zaskrbljujoče visoka.
Novorojenček ima večinoma temperaturo, izmerjeno pod pazduho, med 36,3 in 36,8 stopinj C. Pogoj je seveda, da merimo z umerjenim termometrom, na pravilen način (torej globoko v gubi, dovolj dolgo - po "pisku" še vsaj 30 sekund). Po izkušnjah so lahko meritve pri istem termometru in istem otroku v časovnem obdobju manj kot 10 minut različne za vsaj 0,5 stopinje... Torej tudi tu ne vidim razlogov za skrb - razen, če bi bil ob prenizki temperaturi (npr. 35,5 st. C) novorojenček tudi videti bled, marmoriran po koži in hladen na otip. Kar je redkost in večinoma znak, da se pri otroku kuha kakšna okužba - ali pa da je bil res dolgo premalo oblečen v zelo hladnem, praviloma tudi vlažnem okolju.
Počaščena sem, da mi zaupate, a naj vas pomirim, da vsi zdravniki in medicinske sestre v naši porodnišnici delamo po enakih strokovnih načelih in imamo "enak meter". Morda le povemo na malo različne načine - ampak če prav razumem, smo bili v vašem primeru prav vsi prepričani, da gre vaši dojenčici odlično, le vi ste preveč zaskrbljeni. A v tej skrbi še zdaleč niste izjema - vsaj tretjina "svežih" mam ima enake skrbi.
Se torej še kaj bereva - če pa boste jutri še pri nas, se tudi vidiva. Srečno,
Citiraj
Elsa12345
Pa se to dodajam prejsnjemu dopisu, vrednost cr je bila vceraj ob odpisu <8.
Hvala.
Citiraj
Elsa12345
Pozdravljeni, zopet se obracam na vas, ker vam res zaupam in bi vas prosila za pomoc. Vceraj so naju odpustili iz lj porodnisnice zjutraj je bilo dejansko 60h od poroda, ko so delali krvne preiskave (porod 23.01. 20:35) z vrednostjo bilirubin 231, teza je bila 2910 (porodna teza 3100). Ker sva se lepo dojili in ni bila toliko zaspana in tudi ne rumena so naju odpustili. Jaz sem bila malo keptivna, ampak sem zaupala njihovi presoji. Danes pa sva prisli ob 9:00 na pregledu in je vrednost narastla na 306. Sedaj naju morajo zopet hospitalizirati, kar je kar mucno in dolgotrajno. Zelo sem zalostna, da nisem vstrajala, da bi ponovili test na 72h in vceraj vstala v porodnisnici, pa bi bila lahko puncka ze cez noc pod lucko. Ali je vrednost 306 zaskrbljujoca? Predno naju hospizalizirajo in jo dajo pod lucko bo zopet preteklo kar nekaj casa, predvidoma, ko bo sla katera ven, po kosilu, ker ni prostora.
Ce boste utegnili, bi vas lepo prosila ce boste lahko se vi pregledali puncko oz njeno dokumentacijo ob ponovnem odpustu, ko le ta bo? Ker nekako ne zaupam vec presoji vsem na oddelku? Vem, da je to morda neprijetno za vas, ampak bi bila res bolj mirna, ker se mi zdi vase ravnanje in presoja mnogo bolj strokovna in kakovostna in dejansko tudi manj stresna in tvegana za starse in otroka. Dodatno sem cez noc doma opazila, da je imela puncka temp okrog 36, tu na oddelku jo je imela vedno 36,5. Danes so ji na pregledu tudi izmerili in je 36,1. Zopet me vsi na oddelku mirijo in govorijo, da je vse vredu in da ni nic. No saj verjetno je, ampak kot pravim ne morem jim vec zaupati, zato sem vam se to omenila, ce bi lahko kazalo na karkoli.
Torej sedaj cakam tu v cakalnici na oddelku d in naj bi bila sprejeta danes.
Najlepsa hvala za pomoc.
Tina
Citiraj
LiliKC
Med dojenjem - sesanjem se aktivnost prebavil močno poveča, vse z namenom hitrejšega premikanja proti "izhodu", da se naredi prostor za novo pošiljko mleka. Strokovno to imenujemo "gastrokolični refleks" - ko se polni želodček, se prazni ritka. Ali praktično povedano - če se le da, previjte po dojenju, sicer bodo sveže pleničke takoj pokakane :-)
Mirno noč, hvala za (pretirane) pohvale!
Citiraj
Elsa12345
Res najlepsa hvala za vas trud in zavzetost. Tako lepega presenecenja se nistem dozivela. Vidi se, da svoj poklic res opravljate s strastjo in profesionalno. Hvala ste me zelo pomirili. Samo se tole sem vas pozabila vprasat, torej je tudi oglasanje crevesja, pretakanje sokov in podobni zvoki v crevesju/trebuscku puncke med dojenjem nekaj normalnega?
Najlepsa hvala za vse kar ste storili zame, brez vas bi bilo vse bolj negotovo in pa vsekakor tvegano. Res hvala iz srca.
Citiraj
LiliKC
Hvala za pohvale ekipi, se strinjam tudi jaz, da so naše babice "zakon" :-)

Kar se tiče punčice, pa greste skozi običajno obdobje prilagajanja, ki vključuje tako prekomerno spanje novorojenčka (najpogosteje preko dneva) in dretje (preko noči), izgubo teže (10% porodne teže je kar običajno), vse večjo utrujenost in neprespanost mame (zaradi lastne stiske ter "motenj" s strani sostanovalk/cev v sobi in obiskov osebja) ter željo po odhodu domov.
Nič ne skrbite, vse se bo razrešilo in dojenčica bo jutri še enkrat natančno pregledana s strani pediatrinje.
Na (prvi) pogled ji pa res prav nič ne manjka :-)
Pozdrav,
Citiraj
Elsa12345
Pozdravljeni, najlepsa hvala za urgiranje. Res so me nato sprejeli v porodniski blok in mi do 15:00 aplicirali prvo plastenko AB, nato je sledila priprava na porod, malo pred 17:00 sem dobila umetne popadke in nato 20:45 rodila puncko 3,1kg, 51cm,vmes so mi pa aplicirali se eno plastenko AB. Pri porodu sta bili babici Betka (Elizabeta) in Laura, ki sta bili super in v veliko podporo. Res enkratni ,vse pohvale. Po aplikaciji popadkov je sel porod kar hitro. Upam, da smo okuzbo pri puncki preprecili. Danes 2 dan je sicer od popoldneva zelo zaspana in slabo je, ker spi, ko pa jo uspem zbuditi, pa sesa, je pa res, da je bila celo prejsnjo noc pokonci, kar ni se morala umiriti. Jokala je, stokala, zelela cuzati, pa nato ne. Sem jo pestovala, pristavljala na dojko, tudi dudko sem ji dala vmes, pa se vseeno ni umirila. Smo mislili, da je lacna in ji okrog 6:00 zjutraj dodali 20ml mlecneg dodatka.In danes dopoldne je imela 3x velika napada joka, zgledalo je da jo krci v zelodcki, tudi slisalo se je kako se ji tekocina pretaka in vsakic ko se ji je, se je z nogicami in rokicami krcila. Pediatri na oddelku D so mi razlozili, da se pac crevo privaja in da ni nic posebnega in naj lepo naprej dojim. Malo me skrbi samo ta zaspanost danes od dopoldneva in se sedaj v vecer, pravno nasprotje z vcerajnsjim stanjem, ampak predvidevam, da je utrujenost zaradi nespecnosti prejsnjo noc in pa danasnjega jutra. Menite, da je to mozno? Danes na tehtanju zjutraj na viziti pa je imela 2,93 kg torej ni veliko izgubila. Sem jo pa uspela podojiti danes do 20:00 le 2x za kosilo in ob 17:00. Probala jo bom zbuditi tudi se ob 22:00.

Jutri na viziti jo bodo tako pregledali se pediatri in ce bi vse ok, sledi odpust.
Zelo bi vam bila hvalezna za vase mnenje in res se enkrta najlepsa hvala za
Citiraj
LiliKC
Preverila. In vas bodo dali v porodni blok, kjer dobite penicilin. Morda se še vidiva... Srečno, vse dobro!
Citiraj
Elsa12345
Pozdravljeni, najlepsa hvala za odgovor. Sem pa ravno danes bila sprejeta v lj porodnisnico, ker mi je ob 3 ponoci pocasi zacela odtekati plodovnica. Na pregledu zjutraj ob 8 so le to potrdili in me hospitalizirali na oddelek E, saj sem bila odprta le 1cm in nimam se rednih popadkov. Sedaj je ze 13:30 in sem vprasala kako je z zascito z AB glede na to, da sem pozitivna, pa pravijo, da bodo dali zascito sele v porodnem bloku. Nekako pa sem razumela iz vasih odgovorov, da naj bi se AB dal cim prej po razpoku ovojev?
Hvala za odgovor.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.