Odgovori: fiksirani jajčniki

Pregled teme
Mark Music
Spoštovana,
vase vprasanje spada v področje ginekologije. Material za sive je bil zabelezen v operacijskem zapisniku (jajčniki so se po vsej verjetnosti trajno fixirali na mestu pritrditve), če pa ta se obstaja pa ne vem. Predstavljam pa si, da to same nosečnosti ne moti..lp
Citiraj
Ema83
Spoštovani dr. Mušič!

Pri starosti 10 let (l. 1993) sem bila zdravljena zaradi Hodgkinovega limfoma (sedaj sem stara 28 let). Takrat je bila opravljena staging laparotomija s splenektomijo, kemoterapija in obsevanje vratu desno. Sem na letni onkološki kontroli in ni ponovitve bolezni.
Težave so se začele, ker že dobro leto ne morem zanositi, čeprav do nedavnega za to ni bilo nobenega očitnega vzroka.

Ščitnica kljub nekaterim nodusom deluje OK. Ciklusi so redni, vendar včasih različno dolgi (od 25 do 31 dni), vsak mesec si lahko izmerim dvig estrogena in LH, prav tako dvig BT, menstruacije so posledično redne.

UZ rodil je bil vedno brez posebnosti, bris OK. Izvid HSG je bil sledeči:
Nekaj metalnih postoperacijskih sponk v projekciji male medenice.
Sinistropozicija uterusa.
Nakazana arquatus oblika gladkorobega cavum uteri.
Obe tubi sta primerno široki in za kontrastno sredstvo prehodni.
Kontrast zateka med diskretne pariampularne adhezije obojestransko.

Ker je spermiogram v mejah normale in tudi moji izvidi niso porazni je osebna ginekologinja predlaga, da si pridobim še dokumentacijo o staging laparotomiji opravljeni l. 1993. V operacijskem zapisniku je med drugim navedeno:
"Z dvema šivoma fiksiram oba na videz normalna jajčnika v medialni liniji za uterusum in s po eno sponko označim lateralna dela jajčnikov."
Tako smo verjetno prišli do bistva težave saj so jajčniki preveč oddaljeni od jajcevodov zato zanositev po naravni poti ne bo možna. Ker poskušava zanositi že dobro leto sva aprila 2011 naročena na prvi pregled za OBMP. Verjetno bo opravljeni IVF postopek brez predhodne sprostitve prišitih jajčnikov.

Ob vsem tem se mi pojavljo vprašanja s katerimi ne morem čakati do aprila:

1. Ali vam je ta kirurški postopek poznan? Na kakšen način in kam so po vašem mnenju pričvrščeni jajčniki? Ali ti šivi po 18. letih še vedno držijo ali so se že razgradili?

2. Kako se obnašajo "fiksirani" jajčniki med nosečnostjo, ko se maternica razteza (v mojem primeru niti ni točno navedeno kam oz. kako so fiksirani)? Ali bi lahko v primeru da bi jajčnike "zategovalo" ti šivi poškodovali jajčnike ali bi šivi prej popustili?
Ali ostajajo "normalni" neprišiti jajčniki med nosečnostjo na svojem mestu?

Že v naprej hvala za odgovore! Vaše delo je neprecenljivo!

Hvala in lep pozdrav.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.