Odgovori: Izvid MR po operaciji

Pregled teme
mmaechtig
Spoštovani!
Na nivoju L4-L5 levo imate brazgotinske spremembe in majhen recidiv - hernija se je ponovno pojavila.Utesnjen je tudi živec.Svetujem kontrolo pri operaterju.Lahko da bo potrebna ponovna operacija.
Lep pozdrav!
Citiraj
drendren11
Pozdravljeni!
27.10.2018 sem bila operirana HD L4 - L5. Bolečine imam sedaj močnejše in stalne. Prosim za razlago izvida MR.
Stanje pop op. HD L4 - L5. Lumboishialgia bil.

Preiskava je bila opravljena v standardih T1 in T2 SE sekvencah ter v STIR sekvenci v aksialni, sagitalni in koronarni ravni z aplikacijo KS.
Preiskava pokaže blago sinistrokoveksno deviacijolumbalne hrbtenice.
V stranski projekciji je lumbalna lordoza primerno oblikovana.
Korpusi so strokturno in morfološko v normalnih mejah. Prisotna je blaga začetna degeneracija tipa Modic 1 v nivoju L4 - L5.
V STIR sekvenci je prisoten blag subhondralni edem v nivoju L4 - L5.
MR radikulografija kaže utesnitvene spremembe spinalnega kanala v nivoju L4 - L5 levo s slabšo polnitvijo radikalnega rokavčka.
degenerativne spremembe diskov predvsem v nivojih L4 - L5 in L5 - S1 z znižanimi višinami intervertebralnih prostorov. Predvsem disk v nivoju L4 - L5 posteriorno prominira pod zadnji longitudinalni ligament, kar kaže na manjši recidiv.
Nevroforamni so obojestransko zoženi v nivoju L4 - L5, v manjši meri tudi v nivoju L5 - S1.
konus medule in filum terminale sta v mormalnih mejah.

V aksialnih rezih je v nivoju L2 - L3 spinalni kanal primerno širok.

Nivo L3 - L4 je minimalno zožen zaradi blage centralne protuzije diska in zmerne stenoze obeh recesusov.
Nivo L4 - L5, kjer gre za stanje po op. posegu kaže epiduralno fibrozo tako v samem kanalu oz. v predelu recesusa kot tudi v poteku operativnega posega. Ob tem se kaže še centralna protuzija diska za 2 do 3 mm, kar dodatno oži kanal ob fibrozi.

Nivo L5 - S1 je prav tako zožen z leve strani zaradi centralne protruzije diska, ki izraziteje utesnjuje levi recesus in foramen.

ZAKLJUČEK:
Stenozantne spremembe spinalnega kanala predvsem v nivoju L4 -L5 levo, kjer gre ob epiduralni fibrozi tudi za manjši recidiv oz. za manjšo protruzijo degeneriranega diska v predel levega recesusa.

Lep pozdrav in hvala. Natalija
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.