Odgovori: MR izvid in nasvet osebnega zdravnika

Pregled teme
Matej71P
Hvala za vaš odgovor.

LP
Citiraj
mmaechtig
Spoštovani!
Glede na izvid MR imate stenozo L3-L4, L4-L5, ki ni tako problematična. Poleg tega imate spondilolistezo L5-S1 (pomaknjeno vretence naprej) in posledično zožane živce na tem nivoju. Večji problem predstavlja ta spondilolisteza in stenoza L5-S1. Potrebno je opraviti še RTG ledvene hrbtenice funkcionalno, da se vidi, če se vretence pri gibanju kaj premika. S temi izvidi (RTG in MR) lahko potem ocenimo, ali je potrebna operacija, tako da vam brez tega, da vidim slike, težko dam definitivni odgovor. Vsekakor vam potem svetujem še pregled pri ortopedu, ker če bo potrebna operacija, bo potrebno zatrditi vretenca L5-S1.
Lep pozdrav!
Citiraj
Matej71P
Spoštovani;
Fizioterapevtka me je poslala na MR in izvid sem že prejel po pošti.
Izvid MR sem pokazal svoji osebni zdravnici, ki mi je svetovala, da naj čimprej opravim pregled pri nevrokirurgu, saj meni, da se z fizioterapijo ne bo dalo sanirati stanja in da bo treba pod nož.
MR izvid:
Navzpred premaknjena težiščnica. Dorzolateralna spondiloza. Degeneracija diskov L3-S1 z znižanimi i.v. prostori L4-S1. Manjša retrolisteza L5 napram S1 stopnje 1. Spondilarrtroza.
TH11-TH12; Dorzalna protruzija.
L3-L4; Koncentrična, ve desnostranska protruzija. Delno zožen desni recesus ter nakazano desni foramen.
L4-L5; Koncentrična, nekoliko več centralna levostranska protruzija. Nakazano ožji levi recesus ter levi foramen.
L5-S1; Ob retrolistezi ter posteriornem osteofit disk kompleksu sta ožja recesusa, več desno, ter delno zožena foramna, nakazano več levo.
Mnenje: Degenerativne spremembe ter zožitve od L3-S1. Spondilolisteza L5-S1.

Težave z križem imam že več let, zadnji dve leti pa sem moral že večkrat na blokado. Zadnjih nekaj mesecev pa bolečine ne pojenjajo. Iz postelje se vstajam 10 minut, včasih me "cvikne" iz čistega mira, pri mirovanju.
Poleg vsega tega pa ne čutim (odrevenelost) zadnjih treh prstov na obeh nogah.

Ker imam naslednji kontrolni pregled pri fizioterapevtki šele konec meseca, sem končal bolniški stalež, izogibam sem fizičnim aktivnostim, nosim steznik in po potrebi jemljem Nalgesin forte. Prejšnji teden pa sem spet moral po blokado, ker se enostavno nisem uspel vstati iz avta.
Upošteval sem nasvet osebne zdravnice in 18. 10. imam pregled pri nevrokirurgu.
Star sem 47 let... in 20 let nisem bil na bolniški. Sedaj sem sicer na fizično manj zahtevnem položaju v službi, sem pa 25 let služil v bojnih enotah SV (1.BR).

Ker bi rad čimveč mnenj, vas prosim še za vaše... ali bo treba pod nož?
Upokojitev je še daleč (če sploh) in želim si ostati kolikor tolikor fizično aktiven.

Hvala in LP
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.