Med.Over.Net

Odgovori: IZVID MR VRATU

Pregled teme
Draga50
Pozdravljeni!
Po vasem basvetu sem obiskala nevrokirurga, bila ze operirana in sedaj okrevam. Stanje se mi iz dneva v dan izboljsuje.
Lepa hvala za vaso pomoc.
Lep pozdrav.
Citiraj
mmaechtig
Spoštovani!
Glede na MR imate na nivoju C5-C6 diskus hernijo, izbočeno ploščico, dražene so korenine. Svetujem vam pregled pri nevrokirurgu ali ortopedu, ki operira hrbtenice, da se pregledajo MR posnetki in se odloči o eventuelni operaciji.
Lep pozdrav!
Citiraj
draga50
Pozdravljeni!
Prosila bi za razlago izvid MR vratu in nasvet:

Narejene so bile fast spin echo T2 in T1 sekvence v sagitalni ravnini. Naredili smo gradient echo sekvenco v segitalni in transverzalni ravnini. Ponovili smo fast spin echo T1 sekvenco v transverzalni ravnini. Vidne so začetne degenerativne spremembe vratne hrbtenice.

Predvsem medvretenčni ploščici v višinah C4-C5 in C5-C6 sta desecirani. V višini C4-C5 je vidna manjša desnostranska protruzija medvretenčne ploščice, brez bistvenih utesnitev. V Višini C5-C6 je vidna večja centralna diskus hernija, ki nekoliko utesnjuje sprednji likvorski prostor in medulo spinalis iz sprednje strani.

Vidno je zmerno širjenje diskus hernije v področje intervertebralnih nevroforamonov obosestransko. V drugih višinah vratne hrbtenice ne vidim patoloških sprememb. Spinalni kanal vratne hrbtenice v celoti normalno širok. V področju posteriornih elelmentov vratne hrbtenice ni videti bistvenih degenerativnih ali drugih patoloških sprememb. Intramedularnih patoloških sprememb ni videti.

Z ozirom na klinični izvid, ki korespondira z izvidom magnetne resonance, menim, da gre za travmatsko spondilolizo s protruzijo diska in osteofitno stabilizacijo v obliki kompleksa na C5-C6, s sočasno iritacijo korenin in kolapsom subduralnega prostora, ob hipetrofiji ligamentov in subartikularno stenozo.

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.