Odgovori: SR. AMERIKA

Pregled teme
zavesa::trv
Z dostopom do interneta ni problema. Seveda razen v krajih 'bogu za hrbtom'. Oz. tudi tam je, ampak so cene dejansko nabite do konca!!! To pomeni, da je cena za 10 minut lahko tudi 3 $ in več! Kar, mislim, da mi v tej točki noben ne more ugovarjat, je dejansko svinjsko drago. Taki kraji so predvsem razni otoki (tukej lahko z mirno vestjo trdim, da so cene na Roatanu še parkrat dražje, no pa sej me bo popravil Matjaž) in nedostopni kraji, kot je Atlantik Nikaragve naprimer.

Primeri (vse za 1h): Honduras, San Pedro Sula: 30lempir
Nikaragva, Granada: 20 -24 cordob ; Leon 15 cordob,
Kostarika: San Jose: 150 colonesov

Dragih variant pa se ne spomnim tako natančno, ker jih nisem nikoli koristila. Napisala sem v lokalnih valutah, ker so vezane na dolar in tri četrt leta nazaj je bil dolar višje kot je sedaj. In če me spomin ne vara, je to možno preračunat na tem portalu.

Aja, pa še razlaga za San jose, preden se spet kdo najde, ki mi bo govoril, da nimam pojma: cena je iz San Pedra, to je okoliš ob univerzi. Poudarjam, San Jose je majhno mesto in taki premiki (center-san pedro) niso problem (z mestnim busom kakih 15 min). Poleg tega je pa San Jose najbolj zanimiv ravno v tem okolišu. Študentje pač.
lp
Citiraj
Jaka::trv
kiklop napisal:

> Popotnik lahko pise na tale form tud iz kje drugje... No vsaj
> nazadnje je bil splet kr dostopn iz raznoraznih internet
> kafejev...

Ko smo že pri tem. Kako je z dostopom do interneta v 'srednji' ameriki?
Citiraj
zavesa::trv
JANEZU IN MIŠA, bravo, izkazala sta se! Zopet sem v idlemi, naj povem nekaj na temo demokracije in svobode in DRUGAČNOSTI ali pa še naprej živim s tako zahojenimi sosedi Slovenceljni!
Citiraj
kiklop::trv
Popotnik lahko pise na tale form tud iz kje drugje... No vsaj nazadnje je bil splet kr dostopn iz raznoraznih internet kafejev...
Drugic pa: Valda hocem znat to kuhat, kdo si pa na tak lep november zeli sploh v Sloveniji zivet, poa cel svoj lajf tuki z bednmu krompirjem zivotarit...
Citiraj
kiklop::trv
Joj...

Sej je vse v redu... Vi sam potujte, tko k vam je volja... Vsak bo tud na potovanju spoznal in vidu le tok stvari k si jih res zeli... Pa nej zaprav vec al pa manj...
Zarad kuhanja: Res je fajn skuhat kej, mal povprasat kako se kej prpravi... Sej vem, da se v Sloveniji ne da tega kupt, pa pol skuhat, ampak kdo je pa reku, da smo sploh v Sloveniji... HAHAHA
Citiraj
Vito::trv
Janezu, kaj pa demokracija? Tako to ne gre.
Je vseeno kar dobro slišati različna mnenja o stvareh, tudi, če nam niso najbolj všeč.

Ha, zavesa, zdaj sem te pa že zagovarjati začel ... :P
Citiraj
Janezu::trv
Naj kdo že skine dol to zaveso.
Citiraj
Miša::trv
Od te ko je bla v srednji ameriki v vsakem stavku besedo gringo vsaj 2x uporabi. Zgleda kot da je samo to odnesla od tam, poleg skubljenja domačinov.
Citiraj
Misa::trv
tale Zavesa pa je zelo pikolovska....
Citiraj
zavesa::trv
1. primerjava je bila med 2$ in 5$. Sploh mi je pa vseeno, kako kdo spi. Šlo je zato, da je nekdo povprašal in prav je da dobi mnanje različnih tipov popotnikov.

2. Glede kuhanja; rekla sem, da si KDAJ skuha tudi sam. In ne stalno!!!

>Prvič, zato, ker je potovanje vedno časovno omejeno in tista razlika v ceni doma kuhane hrane ne pretehta tako privarčevanega časa, ki ga lahko porabim za spoznavanje dežele (vključno s tamkajšnjo hrano)
-Jaz potujem tako, da imam čas! Ne maram hitenja in skuhati si kdaj, pomeni tudi spočiti se. Vsaj meni.

>Drugič, kaj ti pomaga znanje receptov in kuhanja iz novih surovin, če jih potem pri nas ne dobiš.
-Meni pomaga.

>Tretjič, zakaj eksperimentirati tam, kjer imam možnost jesti že kuhano dobro hrano, ki je sam ne bom nikoli pripravil tako dobro.
- zame je oboje enako pomembno; torej jesti njihovo hrano na oba načina.

>Četrtič, hranjenje v lokalih, kjer jedo domačini, omogoča tudi stik z njimi.
-nedvomno! In to zelo podpiram. Najbolj bedno mi je, ko gre folk potem jesti v razne McDonaldse in gringo restavracije! jaz vedno jem po takih lokalih, kjer so domačini.
Citiraj
MihaPR::trv
matr ste bedni s temle 2 al 3 dolarje. jest sm biu tud v zambiji pa tm tud nočni čuvaj dobi 25$ na mesec pa prežvi, tko kt tist k ma 50$ pa mi k smo mel 150$.matr, a ni cilj potovanja da cimvec vids, spoznas dezelo,kulturo ljudi, pa zdj pocen al pa drago,usakmu svoje paše. men pač ne paše da psoznam hotele v turčiji od znotr pa da sm tm 1 tedn skoz, enu pa lih to. pa benti, ti dam jest tist !$ zarad kerga se kregate za usako noc pa da bo mir
Citiraj
Vito::trv
Bom še svoje mnenje o temle "kdo bo plačal manj" dodal. Ni sicer direktno vezano na Srednjo Ameriko, lahko velja kjerkoli.
Popolnoma nesmiselno je prerekenje, ali je primerno plačati za spanje 1,5 ali 2 dolarja. Tudi ni bistvena debelina popotnikove denarnice. Cene je treba primerjati s plačilno sposobnostjo domačega prebivalstva dežele, kamor potujemo in z drugimi tamkajšnjimi cenami. Saj v poceni državah bi si lahko privoščili tudi kaj za njihove pojme dražjega, toda s tem si zapiramo stik z domačini, ki v takih razsipnežih vidijo samo še vrečo denarja na nogah. Druga skrajnost je (enega osebno poznam) klošarjenje. Zakaj na primer v Indiji spati na pločniku, če so prenočišča vsakemu popotniku dostopna za simboličen denar. Kje najti pravo srednjo pot med gringovskim (lahko tudi japonskim) razsipništvom (in s tem tudi žaljenjem revnejšega lokalnega prebivalstva) in pretiranim škrtarjenjem, mora vsak popotnik ugotoviti sam.

Tistole o kuhanju na potovanju se mi zdi pa vseeno malo za lase privlečeno. Vedno sem trdil, da je lahko tudi kulinarika velik del razloga za neko potovanje. Da bi si na potovanju sam kuhal? Niti pod razno.
Prvič, zato, ker je potovanje vedno časovno omejeno in tista razlika v ceni doma kuhane hrane ne pretehta tako privarčevanega časa, ki ga lahko porabim za spoznavanje dežele (vključno s tamkajšnjo hrano).
Drugič, kaj ti pomaga znanje receptov in kuhanja iz novih surovin, če jih potem pri nas ne dobiš. Tretjič, zakaj eksperimentirati tam, kjer imam možnost jesti že kuhano dobro hrano, ki je sam ne bom nikoli pripravil tako dobro.
Četrtič, hranjenje v lokalih, kjer jedo domačini, omogoča tudi stik z njimi.
Edina izjema bi bila, če bi bilo kuhanje moj najljubši konjiček....
Citiraj
sinica::trv
Sej res ne vem. Ali naj se smejem ali kaj dugega?
No kakor koli. Tisti, ki ste mi hoteli dati informacije, se vem prav lepo zahvaljujem. Vendar po novem odhajam v J ameriko.

LP
Citiraj
Janezu::trv
Jaz sem zapravil 400.000 SIT v enem mesecu ( s karto vred ) in me ni sram ;-). Predlagam, da začnemo tekmovat, kdo je zapravil več, da umirimo strasti. Glavno nagrado naj prispeva administrator liste. LP, Janez
Citiraj
zavesa::trv
Ok. sva v Hondurasu, povprečno spanje na celini je 25 lempir (med 1,5 in manj kot 2$), mogoče kje malček več. V mislih odpotujmo na Roatan. Cene so v dolarjih in cena prenočevanja je 5$ (povzemam po matjazu). Drago?
Lej, fora je v tem, da ne smeš primerjat cen s tem, kakšno plačo imaš ti, ampak kašne so cene drugod po državi.

Na trditev o nekakšni foušiji bom spregledala, ker ne temelji na ničemer in je enostavno puhla. Mislm, zakaj na celem svetu bi ti bila lahko nevoščljiva po teh tvojih postih?!?!?!?

Glede hrane, vsak, ki si sam težko služi denar ve, da je hrana v lastni režiji cenejša. Razen hrane, ki jo prodajajo na tržnicah, ta je lahko cenejša (vendar ni veliko popotnikov, ki bi si upalo jesti tam). Da ne bova govorila samo o denarju, prednost, da si skuhaš tudi kaj sam je to, da se naučiš kuhanja iz novih surovin (chayote, yuca, ...) in da se naučiš novih receptov.

Peska si pa želim, predvsem v kombinaciji s toplim Karbskim morjem in veliko sonca.... mmmmmmmmmm
Citiraj
kiklop::trv
Kva mate cajta!!!!

Ja dejte si ze mir!!! Res je 3$ za spat kr neki denrja, ce preracunam, da sem v Kostariki zapravil za tri mesece spanja natanko 5000 colonesov... Vsak k si vsaj malo prebere o Kostariki (res lepa plaza) se lahko spozna z dejstvom, da se da postaviti sotor na kateremu koli delu njihove PRELEPE OBALE (od tod ime Costa Rica). No na tak nacin, ce seveda nisi ameriican in ne pijes samo vode iz plastenk, lahko za spanje porabis in vodo porabis zelo malo... Ce obiskujes malo drazje dele te prelepe dezelice (tam k pise highlights v Lonely Planet) pa verjetn res lahko zapravs tolk denarja za spanje... Res mors met sreco, al pa mors bit mal cohnjen, da tok zagons v tok pocen dezelah... Ja pa jest sem tud naredu potapljaski tecaj, sicer na Utili (otok poleg Roatana), ki je pa nekoliko cenejsa. Ze bezen pogled v ze prej omenjeno knjigo ti marsikaj pove. Npr. tudi to da so nocisca na Utili vsaj 2x cenejsa kot na vecjem in bolj fensi hotelu.
Drgac pa dvomim da Zavesa zganja folsijo... mislim prej narobe!

Srednja Amerika je zelo pocen, ce se le ne gres razvajenga evropejcka, ki se spreminja pocasi v potrosniskega GRINGOTA!!!!


Sej se spomnis tega izraza matjaz?

Pa tud men ne zamert...
Citiraj
omatjaz::trv
Sem te pa trofu tja ko najbol boli, a zavesa!? FAUSIJA, FAUSIJA....

Kuhal si nisem-pa znam- sam ne vem zakaj bi, ce je bla pa hrana pocen in zelo dobra. HVALA za dober tek upam, da je tebi tud teknilo. Men je.

Za prenocisce sem placal ponavadi okol 3 USD-manj v Guatemali. Na Ometepe-ju in Roatanu pa 5 USD.

Roatan samo za bogatase? HAHAHAHA ZAVESA! Ne si metat peska v oci.

Pa brez zamire.

Matjaz
Citiraj
zavesa::trv
HA HA HA HAHA matjaz!

Tole si pa spekel. Na samih predvidevanji je težko videti kaj si hotel povedati. Če te zanima kako je kiklop potoval, vprašaj njega. Ne pa predvidevat kr ene stvari!

Glede na to, da je moja izkušnja podobna Kiklopovi ti odgovarjam zase. NE NISEM JEDLA SAMO BANAN IN KRUHA: btw kruh je v sr. Ameriki stvar za BOGATAŠE.
Tudi jaz se nisem za vsako stvar pogajala, sem pa imela prijatelje. Ki pa si jih pridobiš, če ne hitiš.

Ne vem kako potujejo Izraelci in seveda dvomim, da VSI Izraelci potujejo enako. Tako kot je razlika med Slovenci (in Slovenceljni) samimi. Torej jaz znam v sr. Ameriki preživeti z 250 USD na mesec, ti pa ne. Pa še tole mi povej, kako pa potem domačini preživijo s 100USD na mesec ( npr.: v Kostariki, kajti Nikaragva in Honduras gresta še precej nižje! ) In kako preživi folk iz revnejših držav? Njihov mesečni prihodek je zelo majhen.
In ko mi nekdo reče, da v sr. Ameriki porabi 150 USD za hrano, se mu nasmehnem in dodam DOBER TEK.
Zopet razlika med tabo in mano. Jaz si znam skuhati stvari tudi sama.

In ko mi nekdo reče, da je bil na Roatanu in nato trdi, da ni bogataš..... se samo nasmehnem in prikimam. Nimam kaj za dodati. Brez komentarja. Speachless bi rekli Britanci.

Očitno gre tudi za taktiko potovanja. Jaz sem na drugi strani zapravila ZELO malo za spanje. Pa ti? Res me zanima koliko si imel v navadi plačevati za spanje oz. kje si spal?

Sploh pa ne vem nič o tvojem potovanju v sr. Ameriko. Povej kje vse in koliko časa. Cene me pa ne zanimajo, mi je vse jasno. Pa ne bit jezen, ampak res me zanima kje si bil in koliko časa. Mogoče si bom potem lažje predstavljala zakaj si ti zapravil enkrat več denarja.
lp
Citiraj
omatjaz::trv
Pravo debato ste spekl ni kaj. Nazadnje ko sem cekiral je blo na zemlji sedem kontinentov in ne osem. Centralna amerika je geografsko gledano del severne amerike pa ce komu to pase ali pa ne - se strinjam z Vito-jem. Ce gledate politicno je centralna amerika celota za sebe kamor ne spada Mehika. Mehika je del severne amerike.

Se tisto o zapravljanju denarja na poti. Mislim, da je nekdo napisal, da je v sestih mesecih zapravil samo 450.000 z karto vred. Ce dam karto bek, ki je bla verjetno vsaj 150.000 ostane 300.000. Na mesec okoli 250 USD. Ocitno sam spadam v klub bogatasev kakor nas predalckate, ker sem sam zapravil enkrat vec in sem znal spansko in me niso nategval. Je pa res, da se nisem za vsako malenkost pogajal in si zaradi tega verjetno prisparal cajt in zivce. Vecina ljudi, ki potuje na tako zelo pocen nacin na koncu studira se samo na denar in kje bi najmanj zapravil , uziva pa bol malo-iz izkusenj Lahk se pa seveda obnasamo ko Izraelci,ki so znani po svojem pocen nacinu potovanja. Sam pol se vprasite zakaj jih skoraj vsi mrzijo, popotniki in domacini in zakaj se jih vecina ljudi izogiba na dalec.Z vsoto 250 USD na mesec si ne mores bogve kaj privoscit. samo za hrano sem na mesec zapravil vsaj 150 usd in sem jedel v najcenejsih luknjah. Ce pa nektiri mislte zvet ob kruhu in bananah kar je v srednji ameriki popotniska navada je pa to cisto vasa krivda in ne potem fausijo zganjat. Doloceni deli srednje amerike so res pocen ampak ne vsi. Na Roatanu se zapravi okol 20 usd na dan, ce hoces vsaj mal uzivat, potaplanje se dodatno. Panama je pa kot celota zelo draga. Verjetno pa si z 250usd na mesec tega tak al tak ne mores privoscit za vec kot dan ali dva in so to samo sanje.

Matjaz
Citiraj
zavesa::trv
Sinica, sej malo razglabljanja ne škodi. Se kaj pametnega naučimo.

AlienX - Glede na to, da me ne poznaš, ne veš kakšno imam izobrazbo in sploh ne veš nič o meni, predlagam da takih bedarij v smislu 'ker zagotovo poznam več svetovne geografije kot ti' opustiš.
Je trditev, ki totalno ni na mestu in ne pove nič. Predvsem pa pove kdo od naju je bolj zaničljiv.

Omenil si uradno geografsko klasifikacijo. Se sploh nisem ozirala na kako drugo, kot geografsko. Ampak me je pa zanimalo katero uradno geografsko klasifikacijo si uporabil?

Pa sej sem potem prebrala še nekakšno napačno trditev. Takole gre; sr. Amerika ni del nobenega kontinenta, ker je kasneje zaradi stika obeh (južna in severna) nastala kot ožina (isthmus) med njima.

pa ni za kej :)
lp
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.