Potovanja.Over.Net

Odgovori: Airbnb - oddaja stanovanj gostom iz tujine !

Pregled teme
sint18
Živjo. Če prav razumem: sestavim pogodbo, najbolje v angleščini, ampak jo ne pošiljam nikamor (GURS), ker ne bo pri meni stanoval več kot 1 mesec, ampak samo odvedem davek za najemnino plačano preko Airbnb? In to je to? S tem sem plačala svoj davek in je stvar zaključena?
Citiraj
samezgage
Jat je napisal/a:
Živjo, a to se je tebi zgodilo?
Citiraj
Jat
Ce pride carina ki ima trenutno prevec zaposlenih ki nimajo kaj delat, majo pravico, da ti pregledajo tvoj profil na airbnb,lahko te tudi tam izberejo in obiscejo, tudi ce trenutno nimas gosta, pogledajo vse maile in racun pay pal moras dokazat od Kje ti denar. Stimat ti morajo rezervacije s knjigo gostov in placati moras ddv od provizije ki si jo airbnb ali booking vzame za posrednistvo..
Citiraj
topla hiša
Nekaj koristnih informacij glede airbnb:

Vsem tistim, ki oddajate stanovanje ali hišo v celoto je potrebno vedeti, da so najemodajalci.Res da za kratko obdobje. Kratko obdobje pomeni za skupno dobo 3 mesece. V kolikor gre za več morate pogodbo odnest na Gurs. Vendar v tem ni nič narobe.Pa nesete več pogodb.
Kje boste boste oglaševali oddajo svoje hiše, svoje lastnine je vaša stvar. Ali to na bolha.com ali na airbnb ali pa z oglasom v Delu.
Zadostiti morate zakon o oddajanju .Tako glede DURS in GURS.

(Da nebo pomote, v kolikor pa ste sobodajalec je stvar malo drugačna.Preberite zakon o turističnih produktih. )

Če oddajaš stanovanje je potrebno imet pogodbo, pa kakršno koli že. Predlagam, da jo imate. ni je potrebno nikamor nosit. imate jo če pride recimo policija. Da človek lahko pove da je najemnik in da ni vdr. Če bi slučajno ljubeznivi sosedje imeli pripombe na vaše početje. In tudi sicer je ok imet dokument.( ne komplicirajte preveč, vpišite ime najemnika in naj ima to v stanovanju, hiši za vsak slučaj)
vse obveznosti do države v zvezi z prijavo bivališča so stvar najemnika in ne najemodajalca, po trenutni zakonodaji v RS.

V kolikor vaša hiša ne ustreza standardom za oddajo jo tudi ne boste uspeli registrirat za turistično dejavnost( število stranišč, varnostne ograje, gasilni aparati...) Pa to tudi ni vaš namen . Želite zgolj oddati in plačati državi kar ji gre. . Razumite,, da ste najemodajalci in ne sobodajalci ozz turistična dejavnost. Zato ni potrebno ničesar registrirat kot poslovne dejavnosti. Odajate zgolj za kratek čas svojo imovino, hišo nekomu ki jo je pripravljen najet pod vašimi pogoji. Vi niste konkurenca turistični ponudbi, temveč samo oddajate to kar imate. Morda bo kdo notri pustil samo kovčke, kotalke, kolo ali pa posnel kratek film, v kolikor ste se tako dogovorili. Morda se nekdoželi samo naspat.
.
Ob prihodu podpišite pogodbo v angleščini da ste oddali hišo.Da bo plačal preko Airbnb in da je brez odpovednega roka.
Plačajo vam preko ARBNB na vaš račun in seveda ta denar , prihodek pa je potrebno prijaviti na Durs. Lahko sproti, sicer do 15 januarja naslednjega leta.

Na Davčni upravi RS (Durs) pravijo, da bi morali slovenski ponudniki, ki svojo nepremičnino oddajajo preko Airbnb, v skladu z domačo zakonodajo plačati davek. Če gre za samostojne podjetnike oziroma organizirano dejavnost, bi morali prijaviti dohodek iz dejavnosti, če gre za fizične osebe, pa dohodek iz oddajanja premoženja v najem.

Turistično takso je potrebno plačat v duhu lokalne zakonodaje.
Delavci, študentje, najemniki ne plačujejo nobene turistične takse. Zato ne vidm zakaj bi jo moral plačat nekdo, ki vaše stanovanje ali hišo najame preko AIRBNB.. V kolikor gdo misli, da imate turiste, je to stvar interpretacije. Morda so pa poslovno, znanstveno v vaši hiši za 10 dni.

Verjamem pa da s svojo ponudbo prej prispevate k izplenu v tej državi kot pa komu škodite. Je pa res da je zavist človekova lastnost.Upam, da se tega ovedo čim prej tudi vsi ponudniki turističnih dejavnosti. Pomembno je da dobimo najemnika , seveda pa je potrebno nanisiti tudi nikoli sito drzavo.
Tako zaenkrat le pogumno in po črki zakona.

Topla Hiša
Citiraj
babaroga
Torej vi ki oddajate preko airbnb dobivate nakazila direktno na tekoči al dvigujete denar raje preko western uniona? A je kakšna varianta da če dobivaš nakazila od airbnb na tekoči račun da se v to vpiči davčna? Oz a so že koga glede teh nakazil kaj spraševali?

Hvala za info in LP!
Citiraj
stranger
preverjajo... je napisal/a:
1.Veliko jih pride z avti sploh ta poznani iz Nemčije, Nizozemske in tudi Francije. glih par dni nazaj je bil par z enim predvojnim avtodomom hehe. 2. Veliko jih uporabi druga letališča , ki so cenejša od Brnika recimo iz Benetk, Trsta ali avstrijskih letališč blizu meje poberem jih pa jaz z avtom in jih pripeljem na naslov. 3. Veliko jih pride tudi z vlakom ali avtobusom.
Lej veliko potujem po evropi tako, da poznam zadeve kako stojijo in me to preverjanje na meji ne skrbi preveč so pa možnosti , da se zgodijo neprijetnosti to se pa strinjam in hvala ti za opozorilo..Pa še to stanovanje je v bistvu moje, samo napisano je na punco zaradi določenih razlogov.
Citiraj
preverjajo...
stranger je napisal/a:
preverjajo na meji, ne v mestu, ko tujci odhajajo. in glede na to, da boš imel goste iz tujine, ki bodo verjetno prihajali prek brnika, verjetnost ni več tako mala.

ampak tebe res ne skrbi. stanovanje je od punce in še račun je njen, tako, da tudi vsako kazen bo ona nosila... jaz tipa ženem nekam, če bi si zamislil tak dodatni zaslužek na moj račun.
Citiraj
stranger
social skills je napisal/a:
No sej tega se zavedam, ker vsi oddajajo na črno pri nas in v tujini pa v Nemčiji so kazni malo hujše kot pri nas in tudi država bolj izvaja zakone kot pri nas pa ni bilo nikoli nobene panike do sedaj. Jaz sem se načeloma že odločil , samo moja mi teži glih z temi "zakoni" , ker je pač stanovanje napisano na njo (pustimo detajle hehe).To rutinsko preverjanje je pa toliko možnosti, kot če bi jaz zadel na lotu. Kje ste pa še vidli preverjati turiste sredi mesta (razen kakšne mlade pijane rednecke) in take mislim kenslat že v štartu ne pa neke normalne družince ali stare pare, umetnike. Tudi na letališču ni neke panike tko da...
Bolj me skrbijo ta nakazila na bančni račun, ki sicer ni moj ampak vseeno bi lahko ona imela težave z davčno.Bo treba mal "konkurenco" ki je že bolj utečena povprašati in jo povabiti na kavico itd...
Citiraj
social skills
Ja, po pravilh je treba imeti dejavnost, prijaviti vsakega gosta v register (na policiji) in plačati turistično takso za vsako prenočitev. In seveda vse ostale davščine, ki jih je treba pri vsaki dejavnosti. Se pravi več dela in papirologije kot če oddajaš stanovanje za daljši čas 'ne-turistom', saj imaš tam samo konec leta plačilo dohodnine.

Airbnb poznam in vem kakšen je princip delovanja. Prav tako vem, da praktično vsi, ki so v tem udeleženi, oddajajo na črno. Sam se moraš odločiti, kako boš ravnal.
Citiraj
hjaa..aa.aa
stranger je napisal/a:
kaj pa boš naredil, ko bodo tvoje goste rutinsko legitimirali na meji in jih vprašali, kje so prenočevali v sloveniji?

in ko ne bodo zavedeni v registru?

kazen je par tisoč evrov, prejšnji mesec je en hotelir moral plačat 4 tisoč evrov samo zato, ker se je zmotil v priimku enega gosta....
Citiraj
stranger
hja..a...aa je napisal/a:
Ja če bom naredil tako, sem potem avtomatično v registru hehe.
Citiraj
stranger
Še to sam potujem na tak način že nekaj let , sem se pa šele letos odločil tudi sam na tak način oddajat stanovanja sploh čez spomlad ,poletje ko sem odsoten najmanj 5 mesecev.
Res me zanima ali imam lahko kakšne probleme z davkarijo itd ker vsa nakizila gredo itak preko njih in paypala ampak nakoncu denar zmeraj pristane na bančnem računu in tukaj se mi zdi je catch.
Citiraj
hja..a...aa
tudi turistično takso bi moral plačat in prijavit goste na policiji, a ne...
Citiraj
stranger
Airbnb je oddaja stanovanj preko socialnega omrežja gostom iz tujine, ki jim je bolj interesanten tak način preživljanja in spoznavanja tujine in novih poznanstev.
No zdej mene zanima ,kako je z davkom ali ima davkarija vpogled v te zadeve? Ali te lahko kej oglobijo če ne prijaviš nikamor. Jaz stanovanje oddajam ampak lastnik je druga oseba in tudi nakaže se na njen bančni račun kdo iam vpogled v te zadeve?
Prosim za kakšen info. glede teh stvari.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.