Recepti.Over.Net

Odgovori: Radioaktivna hrana na krožniku? - kaj porečete na to?

Pregled teme
krisseldis
Spoštovani, prebiram vaše vrstice o obsevanju hrane, ki jo dajemo vsak dan na krožnik. Bolj , ko čitam sledim vse druge države celo kontinente samo ne Evrope. Pa poglejmo malo Francijo. Se ne nahaja prav Francija v Evropi? V Bruslju imate celo raziskovalca o te vrste nevarnih živilih katere mi pojemo vsak dan. Ker je Slovenija tudi v tej nesrečni Evropi pač, vprašam vas , kaj počnete, da se to razkrije mal obolj v javnost? Nič. Ja, nič ne počnete. Vam je prav tako. V Franciji obsevajo hrano in jo pošiljajo nam na krožnik. Ne recite, da ne veste tega. Srečni smo kateri imamo še malo vrteka doma, čeprav nas to ne prehranjuje v celoti pa, vsaj zelenjavo. To je v poletnih dneh veliko. In, če je ta tema res neaktivna kot pišete v opozorilu, pa naj bo, vseeno upam, da ste osveščeni o čem pišete, da ne zavajate več nas potrošnikov kajti našo ljubo zemljico katero so marsikateri kmetje pustili v počivanje še čaka in bo dočakala, da bo spet obdelovalna zemljica.
Citiraj
019
Mene bolj skrbi, ko kupujem bio hrano, pa piše poreklo Ukrajina ali Rusija. Kako ne more zelo lepo in v krasotah polj okoli Černobla rasti radioaktiven lan, se pasti pujski. Vse to lepo pojemo.
Na rit te vrže, ko na youtube pogledaš časovnico jedrskih poskusov v svetu od leta 1946 dalje. Število presega 2000 poskusov.
Še link
Citiraj
darkkitten2000
Obsevani materijali še niso nujno radioaktivni, sploh če gre za obsevanje z nizkoenergijskimi gama žarki (in X žarki, ki imajo še nižjo energijo). Ti žarki sicer povzročajo kemijske spremembe, za nuklearne pa je potrebno dovesti jedru atoma mnogo večje energije oziroma ga obstreljevati z delci, ki jih lahko sprejme, da postane nestabilno (npr. nevtroni, alfa delci ...). Hrana postane radioaktivna zaradi kontaminacije z radionuklidi, ki so lahko naravnega ali umetnega izvora, največkrat z kontaminiranih območij znanih nesreč, iz sedimentov površinskih voda (od koder se lahko zanesejo tudi v talnico), zlasti po obilnih deževjih ipd. Na zadnje sem naletel na mleko, ki seva 14% nad naravnim ozadjem, aktivnost je sicer zanemarljiva, ali ga boste pili, pa naj se odloči vsak sam. Oglejte si http://freeweb.siol.net/dzajec28
Citiraj
mishika
Ja, se strinjam :).

Lp, mishika
Citiraj
mishika
Obsevanje hrane je v Evropi in tudi drugod, kjer upoštevajo smernice WHO, dokaj strogo regulirano. Kolikor se na hitro spomnim, je dovoljeno predvsem za začimbe in zelišča.

Če bi bila gospa avtorica, ki se očitno spozna več kot na eno znanstveno področje (glede na raznolikost člankov, ki jih objavlja), malo bolj podkovana in načitana v stvareh, o katerih piše, bi hitro ugotovila, da ima tudi WHO izdelano mnenje o obsevanju hrane. To mnenje govori o tem, da ob pravilnem obsevanju hrane ni nobenih zdravstvenih posledic na potrošnika. Torej: spet eno tipičnih pogrevanj tem, ki meji malo na znanstveno fantastiko.

Je pa res, da morajo (kolikor mi je znano) biti živila, ki sobila obsevana, ustrezno deklarirana. Se tudi popolnoma strinjam, da ima potrošnik polno pravico do teh informacij. Zakaj se na trgu vedno znova pojavljajo neustrezno deklarirana živila (ne samo v primeru obsevanja), je stvar zakonodaje in nadzora. Se bi pač za uvoz izdelkov in nadzor izdelkov morali sprejeti ustrezni ukrepi. Ampak do teba smo še daleč...

Lp, mishika
Citiraj
ekolo
Kaj pa vam je, ljudje?? Saj se v osnovni šoli pri fiziki niste naučili vse modrosti sveta! Z obsevanjem se popolnoma uniči vitalna komponenta hrane - ostane vam zgoj mrtva materija in ne več vitalne hranilne snovi, torej z obsevanjem dobite nekaj, kar zgolj še izgleda kot hrana, npr. kot solata, nima pa z naravno, posebej ekološko pridelano solato, več niti najmanjše zveze...
Citiraj
*ajam*
skoda, da se ne oglasas pogosteje! resno mislim!
Citiraj
najanaja
Ja, hrana po obsevanju res ne more postati radioaktivna. Problem pa je lahko drugje: pri obsevanju lahko določene snovi v hrani razpadejo na zdravju škodljive snovi. O tem se pa bolj malo ve.
Naja
Citiraj
piff
Se strinjam s san giorgio, nekdo, ki je imel vsaj nekaj fizike v srednji šoli, bi težko sproduciral tak umotvor in v njem natrosil toliko bedastoč.

Seveda ni taka hrana nič bolj radioaktivna kot neobsevana.

Mene je zmotil tudi prvi stavek o prodaji kloniranega mesa. WTF?

To, da pa pavšalno navržejo nekaj trditev je pa itak praksa takih člankov. Ti so ponavadi slabo prevedene znanstvene študije, ki jih prevajajo neki kvazi guruji zdrave prehrane oz. naravnega življenja ... In potem se spravijo prevajat znanstveno študijo iz področja, ki ga sploh ne razumejo, niti njegove terminologije, ne. Potem mešajo jabolka in hruške, pa še podgane zraven (kot pravi san giorgio). Da pa je mera polna ponavadi prevedejo samo tisti del, ki govori o škodljivosti, tisti del, kjer pa ta škodljivost dobi realne razsežnosti pa je ponavadi zamolčan (kjer se izkaže, da zadeva ni tako dramatična)
Ker pa večina smrtnikov o teh zadevah ve ravno toliko kot omenjeni prevajalci oz. še manj, take zadeve padajo na plodna tla. In panika se uspešno širi.

Bo treba realno pogledan na zadevo in si priznat, da bio kmetijstvo ne bo nahranilo človeštva.
Citiraj
aRIADNE
PO logiki, ki izhaja iz zgornjega članka, bi bil vsak človek, ki je bil na rentgenskem slikanju tudi radioaktiven.
Citiraj
kitajka s tajvana
Glede na udarno zastavljeni naslov "Radioaktivna hrana na krožniku?" bi mene zanimalo, koliko in če sploh je tako obdelana hrana radioaktivna. V članku odgovora na to nisem našla. Predvidevam pa, kolikor so mi poznane zadeve okrog sevanja, da taka hrana ni nič bolj radioaktivna od kake neobsevane.

Mogoče me pa Sanja Lončar ali pa prepisovalka njenega članka malo razsvetlita na to temo.
Citiraj
jaja11111
danes smo vsi že osveščeni, če to želimo biti, torej predno kaj kupiš dobro pogledaš sestavine, poreklo in to je to
Citiraj
san giorgio
Cisto na kratko: obsevanje v hrani unici ali sterilizira mikroorganizme in ostalo golazen, ki sicer povzroca kvarjenje hrane, zato se ne more razmnozevati. Hrana sama pa ne postane radioaktivna, ker so za nastanek radioaktivnih izotopov (ki bi lahko kasneje, torej trajno oddajali beta ali gama sevanje) potrebne ogromne energije, ki se tipicno lahko dosegajo kvecjemu v jedrskih reaktorjih in ogromnih pospesevalnikih.

Da o ceni postopkov, pri katerih nastajajo radioaktivni izotopi, sploh ne govorimo (ce si ogledate ceno minimalne kolicine izotopa, ki se uporablja v diagnosticnem postopku, npr. pri radiojoda za scintigrafijo scitnice, vas bo vrglo na rit - tak cesen bi bil drazji od zlata :))

Vec na wikipediji, kot ponavadi.SG
Citiraj
8.09
SG,

Ampak v poročilu pa pač piše, da so v hrani najdene obsevalne sestavine??? Lahko tole razložiš? Kaj so te sestavine?

Ker nisem iz tega "foha" nimam pojma, me pa zdrava hrana zelo zanima.

Hvala in lp.
Citiraj
jana11
Sigurno je v tem nekaj resnice. Zakaj pa mi solata z vrta v par urah ovene, kupljena in pozabljena v vrečki pa je bila po treh tednih kot bi jo ravnokar odrezal? To se mi je pred par leti zgodilo, ko je od novega leta ostalo pol glave solate in sem se kar malo zamislila.
Citiraj
san giorgio
okarina, na zalost ne mesas samo hrusk in jabolk, ampak kar hruske in podgane. Pobrskaj po wikipediji in se pouci o razliki med _ekspozicijo radioaktivni snovi_ in _kontaminacijo z radioaktivno snovjo_. Bos videla, da je vcasih zanimivo izvedet kaj novega, namesto da siris paniko, ki izvira iz neizobrazenosti in nevednosti in na zalost bogato obrodi, kadar doseze ustrezno podlago.

SG
Citiraj
Okarina
A praviš, da se ne naleze? Vse kar je obsevano, je nekaj časa radioaktivno-koliko je od višine prejete doze sevanja. Če bi bilo tako kot praviš ti, potem bi bil Černobil in tamkajšne žrtve sevanja pravljica.Realnost je čisto drugačna. Izotopi s katerimi obsevajo uničijo vse živo na hrani in tako tudi zatrejo nadaljne kaljenje hrane - hrana rahlo ali močneje seva, saj se izotop deli še toliko časa, kot ima razpolovno dobo .Ti vzemi osnovnošolski učbenik v roke.
Citiraj
san giorgio
Sanji Loncar ne bi skodoval kratek tecaj osnovnosolske fizike, to je vse, kar lahko recem. Saj se hrana z obsevanjem ne "naleze" radioaktivnosti. To je podobno, kot ce bi rekli, da je kruh smrtno nevaren, saj ga pecejo na temperaturi 200 stopinj in taka temperatura bi odraslega cloveka ubila v eni minuti. Ali da je sol smrtno nevarna, ker je dobro znano, da se clovek v slani vodi lahko utopi...

SG
Citiraj
Majja
Ja, res grozljivka. Sem pa najprej mislila, da boš omenila tisto zadevo, ko so pred nekaj leti odkrili, da Italijani gnojijo zelenjavo z radioaktivnimi odpadki! Od takrat dalje nisem menda nikoli več kupila italijanske zelenjave, še posebej, ker je v zadnjih letih prišlo na dan še cel kup afer, povezanih s prehrano, ravno v zvezi z Italijo. Na naših trgovskih policah pa izgleda najraje uvažajo prav poceni italijansko hrano...
Citiraj
felicitas
Radioaktivna hrana na krožniku?

Te dni veliko beremo in poslušamo o prodaji kloniranega mesa – novega dokaza izprijenosti Američanov in še enega na dolgem popisu razlogov, zakaj je boljše, da na meso pozabimo.
Vse se uničuje sámo pravi pregovor, zato tudi na to novico gledam kot na dobro novico.
Očitno je ena civilizacija v zatonu… In boljše je, da jih ustavijo lastni »izumi« kot da bo moral ostanek sveta skrbeti za to.

Tisto, kar me veliko bolj skrbi je novica, ki jo v Sloveniji še nismo imeli priložnost slišati. Gre za podatke o nenehnem porastu radioaktivnega obsevanja hrane. Poskusite uganiti kdo se je tega spomnil? Ne bo treba dolgo ugibat.
Na to idejo so prišli (spet) Američani že leta 1950, vendar se je uporaba te tehnologije močno razširila šele v zadnjih letih.

Gre za radioaktivno obsevanje hrane z X-žarki z močjo 5 MeV, gama žarki, ki jih emitira radioaktivni izotop kobalt-60 ali elektronski žarki, ki jih producirajo linearni akceleratorji (pospeševalci?) z močjo do 10 milijonov elektron voltov (MeV).

Mednarodna nevladna organizacija Food & Water Watch (www.foodandwaterwatch.org) redno spremlja dogajanja na tem področju in na svojih straneh objavlja tudi detajlna poročila z vseh koncev sveta.
V njihovem poročilu boste lahko prebrali podatke o vseh postrojenjih, podjetjih, ki se s tem ukvarjajo in stanjem regulative na tem področju v različnih državah.

Tisto kar nas, navadne smrtnike, najbolj zanima je vprašanje, kakšna je možnost, da tovrstna hrana zaide tudi na naše krožnike.

Na kitajskem imajo več kot 50 obsevalnikov hrane, ki je namenjena izvozu. Leta 2001 so na ta način obdelali 80.000 ton izdelkov, leta 2005 že 140.000 ton, ocenjujejo pa, da se današnje številke še naprej skokovito višajo in da lahko govorimo že o 200.000 ton takšnih izdelkov.
Obsevanje predvsem uporabljajo, da bi onemogočili kaljenje česna (mogoče je to odgovor, kako je kitajski česen v naših trgovinah tako čarobno bele barve in vedno čvrst). Po tem postopku obdelujejo tudi, polenov prah, začimbe, posušeno zelenjavo in zdravilne rastline (!!!).
Zakonodaja dovoljuje tudi obsevanje oreščkov, sadja, zelenjave, zmrznjenega mesa, žita in žitnih izdelkov ter termično obdelanega mesa.

Po kapacitetah za obsevanje je tudi Indija zelo visoko. Trenutno obstajata dva postrojenja ob Bombaju ki imajo skupno kapaciteto obsevanja zelišč in zelenjave 40 ton na dan (načrtujejo gradnjo še treh). Lahko izračunamo, da gre z indijskega trga v svet več kot 14.000 ton radioaktivno obsevanih izdelkov.
Indijske oblasti so do sedaj dovolile obsevanje čebule, krompirja, riža, začimb, posušenih plodov morja, rozin, fig, dateljnov, sveže morske hrane, zamrznjene morske hrane, mesnih izdelkov in manga.
Marca 2006 je predsednik Bush obiskal Indijo in je s predsednikom vlade Manmohanom Singhom dosegel dogovor o obsevanju sadja in zelenjave za izvoz. Bush je ob tem izjavil, da Američani »komaj čakajo, da ugriznejo v Indijski (obsevani) mango!.«
V Iranu se znanstveniki ukvarjajo s tem, kako bi z uporabo radioaktivnega obsevanja zmanjšali onesnaženost škampov z nevarnimi bakterijami. V ta namen se sedaj uporabljajo kemikalije, znanstvenikom pa se zdi obsevanje boljša rešitev ( No, kot vidite, človek marsikaj izve, če zna brati med vrsticami. Kot prvo, da so škampi nosilci nevarnih bakterij, kot drugo, da to »težavo« rešujejo z nevarnimi kemikalijami, v primerjavi s katerimi se še radiacija zdi manjše zlo!)

Pakistan gradi dva obsevalnika v mestih Lahore in Karachi. Pakistanska komisija za atomsko energijo, v sodelovanju z Pakistanskim svetom za razvoj kmetijstva načrtuje gama obsevanje riža, žitaric, sadja, zelenjave in začimb.

Mehičani so hrano začeli obsevati leta 2007. Predvsem gre za obsevanje sadja namenjenega izvozu v ZDA (mango, mandarine, grenivke, guava...)

Južnoafriška republika obseva sadje namenjeno izvozu v ZDA in Evropo.
Kot obetavne države za postavitev novih obsevalnikov so na mednarodnem srečanju v Maleziji leta 2006 označili naslednje države: Egipt, Iran, Moldavijo, Pakistan, Filipine, Poljsko, Saudsko Arabijo, Sirijo, Tunizijo in Vietnam.

In na koncu, poglejmo še v zibelko tega zla – na trg ZDA. Tam imajo 50 postrojenj za obsevanje, vendar večino uporabljajo za obsevanje medicinskih potrebščin (!) in drugih izdelkov. Obsevana živila pa predvsem uvažajo.

Zakonodaja v ZDA zahteva označevanje obsevanih izdelkov, zato se jim potrošniki izogibajo. Vendar tudi tam je veliko lukenj v sistemu. Razen »ilegalne« prodaje neoznačenih živil, luknjo predstavlja tudi uporaba začimb in dodatkov. Ker začimbe in prehranski dodatki predstavljajo majhen odstotek sestavin, uporabo obsevanih ni nujno označiti. Tudi pri strežbi že pripravljene hrane označevanje ni nujno.
Potrošniki tako niso v poziciji, da bi vedeli kaj uživajo v restavracijah, menzah, bolnicah, domovih za ostarele in na drugih mestih, kjer tovrstno označevanje ni obvezno.

Da interesi države ne postavljajo varnost državljanov na prvo mesto, priča tudi poteza FDA, ki je avgusta 2005 dovolila obsevanje školjk, kljub temu, da so laboratorijski testi pokazali potencialno tveganje. Prehranjevanje živali z obsevanimi školjkami je produciralo kemikalije, ki jih znanstveniki povezujejo z genskimi poškodbami pri živalih in pri ljudeh. Ob tem je bila izdaja tega dovoljenja povezana z vrsto kršitev varnostnih smernic, ki jih je predpisala sama FDA.
Trenutno pred FDA čaka na odobritev tudi obsevanje otroške hrane, pripravljenih gotovih jedi in morskih specialitet.

Kako je v Evropi?
Zagotovo ste se že zalotili v preštevanju, koliko hrane iz omenjenih dežel prihaja tudi do vas. Zdaj, ko smo na področju brez meja, je brezmejna tudi izmenjava dobrin. Zato je še najbolj zanimivo vprašanje, koliko radioaktivno obsevane hrane je v Evropi.

V omenjenem poročilu lahko preberemo, da je Evropa do nadaljnjega prepovedala izdajanje novih dovoljenj za obsevanje. Razlog temu so znanstvene ugotovitve o škodljivih kemikalijah, ki se tvorijo v obsevani hrani. Med tovrstne radiolitske produkte sodi tudi Cyclobutanon, ki ga povezujejo z genskimi poškodbami.

Vendar pozor. V poročilu piše, da so prepovedane nove odobritve. Koliko izdelkov pa je do sedaj že dobilo odobritev, pa je povsem drugo vprašanje. Vemo da je Francija dovolila obsevanje zamrznjenih zelišč, česna, čebule, kazeina, jajčnih beljakov, zamrznjenih škampov, perutnine, zamrznjenih žabjih krakov in še vrste drugih izdelkov. In če so dovoljene v Franciji, potem jih nihče ne more ustaviti, da bi končali tudi na polici vaše trgovine.
Radioaktivno obsevani izdelki bi morali biti označeni… Kako označevanje funkcionira v praksi, pa nam pove primer Anglije in Irske, kjer so se oblasti odločile pregledati živila. Oba poročila navajata, da so našli kopico obsevanih živil, ki so bila v prodaji brez kakršnikoli označb. Polovica prehranskih dodatkov, ki so jih testirali je bila ali obsevana ali so v njih našli obsevane sestavine.
Na Irskem so pod drobnogled dali tudi testenine in odkrili 14 obsevanih izdelkov. Na nobenem ni bilo oznake, da bi bili obsevani (poročilo sta objavili organizaciji Food Safety Standards 22. novembra 2006 in Food Safety Authority of Ireland, marca 2006).

Da v Evropi nismo varni pred tovrstnimi obdelavami hrane priča tudi podatek, da v mednarodnem združenju za obsevanje (IIA) v katerem sodeluje 38 podjetij iz 16 držav, 39% vseh članic prihaja iz Evrope! Pomembno je tudi delovanje Mednarodnega sveta za obsevanje hrane (International Council on Food Irradiation ICFI), ki lobira v interesu omenjene industrije.
Medtem, ko vi berete te vrstice in se sprašujete, kako je sploh možno, da kaj takega obstaja, njihovi predstavniki z vsemi močmi lobirajo pri svetovnih organizacija kot so WHO, FAO, IAEA in podobne. Svetujejo tudi telesu združenih narodov Codex Alimentarius Commision, ki je leta 2003 sprejela priporočilo te skupine, da dovoli obsevanje vseh vrst hrane, z vsemi potrebnimi dozami radioaktivnih žarkov. In kaj si pod »potrebnimi« dozami predstavljajo!?

Verjeli ali ne: Ameriški predpisi dovoljujejo doze obsevanja hrane, ki je enaka količini, kot bi jo dobili, če bi 1.000.000.000 šli na rentgensko snemanje pljuč…

Kaj naj vam povem na koncu. Kot večni optimist, vam lahko povem da vsej brezmejni norosti, ki nas obkroža obstaja tudi nekaj dobrega. Končno se bomo morali zmigati in poiskati svoj košček zemlje na katerem bomo pridelali hrano dostojno človeka.Sanja Lončar, Aura, marec 2008
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.