Forum.Over.Net

Odgovori: Ločitev in skrbništvo

Pregled teme
Dessiree2018
To je Švedski model skrbništva kjer sicer država da otrokom stanovanje starša pa se tedensko menjata tako da nisi odkril tople vode samo v Sloveniji ponavadi pari ob ločitvi nimajo denarja za tak sistem.

CSD pa tak sistem pozna sicer in mislim da ti bodo naklonjeni.

Srečno in čestitam všeč mi je. Važno je da bodo srečni otroci.
Citiraj
feminisTka
Potem morata imeti še vidva vsak svoje stanovanje, ali kako?
Ti bi vzdrževal dve stanovanji, ona eno, najeto (ker premoženja potem itak ni)?
Če ne prej, se sistem poruši, ko pridejo novi partnerji.
Citiraj
binbon
V bistvu si v to skupno stanovanje nebi vozila drugih partnerjev. Imate prav ni dolgoročna rešitev .. je samo rešitev dokler kateri ne spozna novega partnerja. Ker potem recimo novi partnerki nebom moral reči, ej zdaj pa sem jaz na vrsti za rotacijo, se vidima čez 3-4 dni.

Nebi istočasno živela z bivšo skupaj v stanovanju, ampak bi rotirala skozi stanovanje.
Citiraj
čččč
Temu se reče bird's nest custody ali birdnesting. Za ene se obnese, za druge ne, vsekakor pa je to le začasna rešitev, razen če nameravaš ostati samski in pričakuješ isto od bivše.

A z bivšo mislita spat v isti postelji? In ko bo ona našla v svoji postelji dolg blond las, se bosta še lepo gledala? Ko boš ti našel v smeteh uporabljen kondom, boš to sprejel s spoštovanjem ali boš tekel na sodišče, ker je neprimerna mati, ki vlači svoje ljubimce k otrokom? Ali pač pričakuješ, da se bo vsaj tisti teden uspela zadržati?

Če bi bila jaz samska in bi srečala moškega, ki fura tak sistem, bi bila to ena zelo velika rdeča luč. A se bom zdaj tudi jaz selila sem in tja vsak teden ali bom vsak drugi teden živela sama, kot da nimam partnerja? Kaj pa moji otroci, se bodo tudi selili skupaj z menoj in mojim partnerjem k njegovim otrokom in potem spet nazaj? Zakaj pa njegovi otroci lahko ostajajo na istem mestu, moje je treba pa vlačit okrog? Eh, po mojem se to res lahko obnese le nekaj časa, potem je treba pa najti kakšno bolj trajno rešitev.

Že nekaj časa opažam eno stvar: da so otrocil ločenih staršev po svoje najbolj privilegiran sloj prebivalstva. Ves odrasli svet se jim klanja, ker so bogi revčki.

https://exetiquette.com/birds-nest-custody-nesting/
https://www.equitablemediation.com/blog ... -parenting
https://guyvorce.com/about-birds-nest-co-parenting/
https://www.theglobeandmail.com/life/re ... cle590178/
http://articles.chicagotribune.com/2003 ... rooms-nest
http://www.smh.com.au/lifestyle/life-an ... rbo3d.html
Citiraj
Misel123
Sicer je to zelo lepa gesta in zelo lepa rešitev, v praksi pa kaj naj bi to pomenilo za vaju z bivšo?

Ko gresta dva narazen, si želita oba svojo pot. Vem, da zdaj ne razmišljaš tako, ampak kmalu si bosta oba našla nove partnerje (kakšno leto do dva). Tudi te partnerji ne bodo želeli gledati bivših žena, ki se selijo iz enega stanovanja. Vem, da želiš najbolje za otroke, vendar se zavedaj nečesa, otroci odraščajo in glede na pisanje, ne boste imeli finančnih problemov. Glavno je, da otrokom omogočate pravilno vzgojo in ljubezen.

Predlagam, da si vsak od vaju uredi novo življenje, da pa sta relativno blizu, da vam bo vsem lažje za organizacijo.
Citiraj
binbon
Torej mene je tudi zadela ločitev po 7 letih zakona in 2 malih otrocih. Razlogi so kakšni so in tukaj je zgodba pač zaključena.

Naj povem da sva glede premoženja vse rešla. Načeloma na pol, sem ji pa tudi povedal da je crknit nebom pustil (ima bistveno slabši finančni položaj iz zaledje). Čeprav razlogi za ločitev so bolj na njeni strani, vendar se želim izognit maščevanju. Dobro nima veze, dost jamranja:)

Edino kje imava problem so otroci. In to očitno iz dneva v dan postaja vse večji problem. Čeprav jih želi bolj za sebe, priznava da sem izredno ogromno sodeloval pri otrocih in da po eni strani ve da je to moja pravica in da se otroci imajo fajn z mano.

In potem je prišla ideja skupnega skrbništva.
Po razmisleku, pa sem idejo malo nadgradil. Razlog je tudi da otroci nebi zašli v kakšno slabše stanovanje. Naj že na začetku povem, da bi vse stroške implementacije ideje nosil jaz (stroški stanovanja in hrane).

Torej ideja, stanovanje v katerem sedaj živimo ostane dom od otrok v katerem živijo. Skozi stanovanje pa rotirama midva, kot starša. Otrok ostane tisti primarni dom, prijatleji, okolica, šola in vrtec. To je stanovanje od otrok, v katerega lahko pridejo babice in dedki ter njihovi prijatelji, se praznuje otorški rojstni dan. Torej otroke razbremenimo seljenja levo in desno. Ker gre za sporazumno ločitev, ni nobenega problema če sva čez dan tudi oba istočasno v stanovanju (en se z otrokom uči, drugi pa se ukvarja z drugim). Ali obstaja kakšna praksa (lahko tudi sodna) glede takšnega modela sostaršestva?

Kaj mi bodo rekli na CSDju? Me bojo vprašali po zdravi pameti?

LP
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.