Forum.Over.Net

Odgovori: Vlada danes o povračilu potnih stroškov

Pregled teme
coco
Najprej naj decentralizirajo državo, potem pa ukinjajo povračilo stroškov prevoza. Takoj vse državne inštitucije ven iz Ljubljane, pa ugodnosti za podjetja samo v nerazvitih regijah ipd.
Citiraj
mik
Najemi stanovanje v Ljubljani, tiste štiri ure, ki jih porabiš za vožnjo pa nameni dodatnemu delu in zaslužku.
Citiraj
blažica
Mislim, da o ukinitvi prevoznih stroškov govorijo le tisti, ki imajo službo za vogalom.

Dve leti sem za vožnjo z avtom porabila 4 ure (2 tja in dve nazaj) + 8 urni delavnik, za prevoz sem dobila tudi do 50.000 tisočakov.

Sedaj imam službo za vogalom in nimam dodatka na prevoz.


Ne zamenjam za prejšnjo varianto. Toliko v razmislek o tistih, ki govorijo o izkoriščanju. Najprej naj se sami probajo podati vsak dan na tako dolgo pot, potem naj pa govorijo o "pavšalnem povišanju neto ali bruto plač". Od pavšala bi tako ali tako vlekli največ po večini tisti, ki si lahko plačajo stanovnja v Ljubljani in imajo srečo, da delajo v LJubljani.

Mislim, da dodatek za prevoz ni nič slabega.
Citiraj
Alless**
Tudi jaz sem za to, da se ukinejo nadomestila za prevoz, ampak pod pogojem, da se uvedejo enotne cene za nepremičnine po celi Sloveniji :)))

Ker če bo res ukinjeno nadomestilo, se okoličanom ne bo več splačalo voziti se delat v mesta.....torej se bodo tja poskušali preseliti, ker enako plačane službe izven mest ziher ne bodo dobili.....

Že tako astronomske cene nepremičnin (recimo v LJ) bodo še bolj poskočile!

Nastajajoče mlade družine, študente in dijake, ki se valijo po mestu, bomo tako vsaj uspešno in dokončno nagnali nazaj na podeželje in ustvarili novo čisto raso: meščane-staroselce.... ;))

Aja, ko bodo na račun ukinjenih potnih stroškov POVEČALI PLAČE, se bo nebo odprlo in na zemljo bo stopil novi mesija.....

Povečanje plač? ha,ha,ha,ha,.....
Citiraj
medo
Primož, ali lahko sporočiš na kakšen način bo vlada preverjala goljufe pri prevozih ? to me res zanima, ker bo najbrž zelo na meji kratenja zasebnosti...

jaz šmunglam, priznam
sami so krivi, dali bi plačo kot je blo zmenjen, ne pa da se ti v ksiht smejijo... vse se vrača vse se plača !
Citiraj
pia
Jaz sem tudi zato, da se potni stroški ukinejo, naj se zvišajo plače, prevoz pa naj si organizira vsak sam.
Potem se bodo ljudje začeli tudi malce bolj racionalno obnašati.
Kaj pa primer, ko se npr. štirje vsak dan vozijo 100 km v eno smer. Vsak teden vozi eden, stroške za prevoz pa veselo vlečejo vsi štirje za cel mesec.
Zaradi stroškov prevoza so tudi delavci iz oddaljenih krajev v podrejenem položaju, ko se potegujejo za novo službo. Če jih že vzamejo, jim potem izplačajo nižjo plačo, kot kolegom, ki delajo v kraju bivanja. In, ko pride do bolniške in osnove za penzijo, so seveda na slabšem. To seveda velja za gospodarstvo, ne za javno upravo.
Ker vsak pameten gospodar oz. direktor točno ve, kakšnega delavca potrebuje in koliko mu je za njegovo delo pripravljen plačat. In če mu mora plačat še gromozanske potne stroške, mu pač da manjšo plačo.
Citiraj
Blazno resna
Je odgovarjal. Je plačal kazen. Je ostal brez službe. Je moral vrniti vse neupravičeno izplačane potne stroške z zamudnimi obrestmi vred.
Citiraj
Freddy
Delo je že tko al tko plačano.

Ne vem, kaj ma to zveze s stroški.
Citiraj
en mal mem
Pa še to. Podjetja, ki iščejo delavce, rabijo njihovo uslugo! Saj brez delavcev ali zaposlenih tudi firme ne bo. Zato zagovarjam dvig osnovnih plač. Tvoja stvar pa bo ali se boš odločil sprejeti dobro plačano delo daleč ali pa ne. Poglej koliko imamo že Poljakov. Ali jim tudi plačujejo prevoz s Poljske, ali pa dodatek za ločeno življenje... Ne. Poljaki so se sami odločili poiskati boljši zaslužek. Tebi ni potrebno tako daleč. Slovenija je dovolj mala, da si vedno doma.
Citiraj
en mal mem
ne, če sam pripelješ stroj k serviserju je to tvoj strošek. Če pa boš servis poklical na dom, pa je to strošek serviserja. Imaš izbiro. Saj ti rabiš uslugo serviserja. Če bi bile plače brez stroškov prevoza, bi izbiral zaslužek na mesec.Tako pa te plačan prevoz na delo zavede. Ah, sam imam prevoz povrnjen! Ta se ne šteje nikamor, ne v penzijo, ne v bolniško ... vsekakor si na slabšem. Osnovna plača se naj dvigne, prevoz na delo pa ukine. Potem boš izbiral samo čisto zasluženo plačilo. Ali boš imel zaradi tega stroške za prevoz, je pa to popolnoma tvoja stvar. Sprejel si delo in za tako delo naj bo plačilo. Ker pa so podjetja obremenjena s povrnitvijo teh stroškov, morajo nekje vzeti in so zato nižje osnovne plače. Pomembna je samo osnova. "če pa delodajalec pokliče delavca v svojo pisarno pa se je tudi tako odločil in ve, da bo pot plačal". Ja za sedaj je tako. Lahko pa sprejmeš tako delo ali pa ne. O sebi prični odločati sam, ne pa da drugi odločajo o tebi. Poišči si drugo delo. Običajno se zgodi, da je boljše.
Citiraj
mik
Popolnoma jasno je, da boš ta pralni stroj peljal v popravilo iz Kopra v Mursko Soboto, saj strošek prevoza očitno mora bit, višina pa tako ni pomembna. Ali pa bi mogoče poklical raje serviserja čez cesto, čeprav računa 200 tolarjev več za popravilo?
Citiraj
megaboy.
*******Lahko bi pralni stroj sam pripeljal na servis, pa serviser ne bi obračunal kilometrine. *****

Mater si glup. A mislis da ce sam pripeljes stroj do serviserja je pa prevoz zastonj.

****Če pokličeš serviserja na dom si se tako sam odločil in si vedel, da boš pot plačal. *****

Ce pa delodajacec poklice delavca v svojo pisarno pa se je tudi taklo odlocil in ve da bo pot placal ane. Ko je delodajalec sprejel delovca v sluzbo je vedel, da mora placat pot.

In zame ni nobene razlike med tistim serviserjem ali enmu z stalnim delovnim mestom. Vse je strosek dela
Citiraj
Katka79
Samo nekaj:

to, da se plačuje bajne vsote vsem goljufom, ki prikazujejo lažne podatke o kolometrini NI IZUM ZDAJŠNJE VLADE. Zdajšnja vlada pa bo nora, če tega "izuma" ne bo sesula. Tako ali drugače.
Citiraj
mik
Očitno nisi dobro prebral. Plačano naj bo DELO, ne glede na to ali imaš do pisarne sto kilometrov ali samo čez cesto. V tem primeru se bo morda nekomu bolj splačalo vozit eno uro v eno smer, kot drugemu, ki bo šel peš pa morda ne mogel mimo bifeja.
Citiraj
mojva1
Moj mož dela v državni upravi. Premestili so ga v 70km oddaljen kraj. Pa ne po svoji krivdi. Če hočeš službo održat te premestijo. Ali je pravično, da bodo tudi njemu vzeli potne stroške. Mimogrede, moja prijateljica - medicinska sestra dela v zdravstvu. Za 1 km oddaljen kraj dobi 17.000,00 sit. Ali je to pravično. Pa sta oba v državni upravi. Ona ne bo nikdar premeščena.
Citiraj
Freddy
Hm, ja stroškov res ne bo, če ne bojo povrnjeni, ker se nobenmu ne bo splačal vozit... Ampak, od kje teb ideja, da bojo zarad tega večje plače?
Citiraj
en mal mem
Zagovarjam, da se naj dvigne osnovna plača, prevoz na delo pa ukine. Potem pa naj ljudje izbirajo kje se bodo zaposlili in ali se jim splača. Zdaj se jim splača tudi za malo plačo vozit daleč, saj imajo plačan prevoz na delo in tako slepijo sami sebe. Plačilo prevoza na delo ni plača in se ne šteje v penzijo. Če pokličeš serviserja na dom si se tako sam odločil in si vedel, da boš pot plačal. V tem primeru je to strošek dela. Lahko bi pralni stroj sam pripeljal na servis, pa serviser ne bi obračunal kilometrine. Če bi bila samo osnovna plača, brez povračila stroškov prevoza na delo, bi bilo bolje za zaposlene. Kajti, bolje bi bilo dobiti osnovno plačo višjo. Tako pa je na račun tega, da mora delodajalec plačevati za delavca njegov prevoz, temu primerno nižja plača. Verjetno so narejeni vsi izračuni in v minus ne bo delal noben delodajalec in je kot praviš v resnici to strošek dela. Najbolj je vesel, če dobi na tako slabo plačano delovno mesto človeka, ki mu ni potrebno plačevati prevoza. Gre za to, da bi ljudje vendar že enkrat vedeli, da je najbolj pomembna osnovna plača. Ta se bo pa po mojem mnenju lahko dvignila, ko se bodo ukinili vsi ti priveski, ki hromijo dvig osnovnih plač. Delodajalec naj dvigne osnovno plačo pa bo vsak, ki malo razmišlja rad tam zaposlen.
Citiraj
megaboy.
******Da je povračilo stroškov na delo pravica je zmotno mišljenje. To ni plača. *******

prevoz na delo je pomoje strošek dela.

Če mi je crknil pralni stroj je vsem jasno, da bom serviserju plačal tudi potne stroške da je prišel do mene in stroja.
Če pa ima delodajalec neko delo v svoju delavnici ali pisarni, naj pa tudi plača delavcu prevoz do tja.

A ni to isto?
Citiraj
en mal mem
Pravica je, da si za opravljeno delo plačan. Vse ostalo kot potni stroški, malica je ostanek od prej, ki pa ni delavčeva pravica. Ali je potemtakem tudi trinajsta plača pravica? Ni. Pa jo nekateri dajejo, nekateri pa ne. Odvisno je kje si zaposlen. Tisto kar dobi delavec izplačano, naj bi bil edini kriterij, ali bo službo sprejel, ali pa ne. Oddaljenost delovnega mesta ni pomembna. Sam naj presodi ali bo sprejel tako službo za manj denarja v bližini doma, ali pa za več denarja 100 km od doma. Da je povračilo stroškov na delo pravica je zmotno mišljenje. To ni plača. Pomembna je plača, kajti potemtakem lahko nekateri dobijo skoraj izplačane višje stroške za prevoz kot pa imajo osnovno plačo. In to je kratkoročno gledanje, kajti v izračun penzije pa ne bodo upoštevani tolarji, ki jih dobiš za prevoz na delo. Edina pravica je plačilo za opravljeno delo. Sam pa presodi kje boš imel delovno mesto. Pa še to! Če ste samski, se malo premaknite pa lepi Slovenijiin se ne držite več staršev za kiklo. Dajte osamosvojite se že enkrat in pokažite, da ste zase sposobni sami skrbeti. Slovenija je tako mala, da ste praktično vedno doma.
Citiraj
Viva12
Potni stroški naj ostanejo. Vendar pravica do povračila je kraj, kjer dejansko bivaš - seveda do kraja zaposlitve. Jasno, brez dileme.

Ni potrebno nobene kontrole, torej odpade tisto "ene bodo kontrolirali - druge ne".

Vsak, ki priglasi pravico do povrnitve potnih stroškov, je tudi materialno in kazensko odgovoren za resničnost podatkov. Torej v primeru, da je nekdo posredoval napačne podatke, se mora zavedati tudi posledic, saj je na tak način (neresnični podatki) pridobil protipravno premoženjsko korist.

In ko jih bo nekaj odgovarjalo pred sodiščem "zaradi goljufije", sem prepričana, da noben več ne bo posredoval napačnih podatkov.

Na žalost, resnica pa je, da do sedaj v državni upravi ni še noben odgovarjal; zato je zadnji čas, da se to začne izvajati tudi v praksi. Tako kot je to v praksi v privatnem sektorju. Če npr. zasebna družba ali s.p. vpiše v poslovne knjige račun - potni nalog za povrnitev stroškov - in DURS ugotovi, da do tega ni bil upravičen je odgovorna oseba kazensko odgovorna. In bilo je že veliko primerov, ko so odgovorni teh družb na sodišču bili kaznovani in pravnomočno obsojeni zaradi goljufije.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.