Med.Over.Net

Odgovori: MR razlaga izvida

Pregled teme
Iztok_Pilih
Spoštovani,

v izvidu navajajo kostno izboklino v predelu sprednjega zgornega dela vratu stegnenice ter raztrganje vezivno-hrustančne ustnice čašice medenice (labrum acetabuluma), prav tako v sprednjem zgornjem delu ter okvare sklepnega hrustanca v tem delu.

Odvisno od velikosti težav priporočam: ultrazvočno vodeno vbrizganje plazme bogate s trombociti in nato, če se bodo težave zmanjšale v zadostni meri, še vbrizganje hialuronske kisline v sklep ali pa artroskopsko operativno zdravljenje. V primeru učinkovitosti prvega predlaganega zdravljenja, pride nato v poštev tudi vbrizganje matičnih celic v sklep, ki imajo močnejše in dogotrajnejše delovanje. Vsa našteta zdravljenja, razen artroskopskega operativnega zdravljenja kolka, lahko opravite pri nas.
Citiraj
dragon_21
Spoštovani,

zaradi težav s kolkom sem opravil magnetno resonanco artrografijo.

Izvid:
Na seriji sagitalnih, transverzalnih i koronarnih MR presjeka i MR artrografije desnog kuka primjenom različith tehnika snimanja nalazim:

- kongruentna zglobna tijela kuka,
- koštana hipertrofija (grba) prelaza glave u vrat antero-lateralnog dijela femura, alfa kut 64 stupnjeva,
- osteofit iza koštane grbe,
- ruptura labruma u prednjem in gornjem dijelu (pozicija od 10 do 1 sat),
- neravnost kontura hrskavice uz fisure anterolateralnog dijela acetabuluma.
Ostali MR nalaz desnog kuka u granicima je normale.

Prosim za razlago izvida oz. kaj je preiskava pokazala (kontrolo pri ortopedu imam v mesecu aprilu).

PS: v marcu 2017 sem imel artroskopijo istega (desnega) kolka - šivanje labruma; vendar stanje ni bilo okej. Ortoped je svetoval opraviti (navadno) magnetno resonanco (niso mogli videti, kaj je z labrumom v kolku), zato so svetovali opraviti še magnetno resonanco artrografijo. Ortoped je sicer sumil na zarastline po operaciji (ki bi mi lahko povzročale težave) ali pa nezarasel labrum (kjer je bila ruptura), kot možno rešitev je sicer navedel infiltracijo kolčnega sklepa ali celo revizijsko artroskopijo (dokončno odločitev bo podal na podlagi izvida magnetne resonance).

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.