Odgovori: SLUŽNOSTNA PRAVICA

Pregled teme
čemaž
Prosim,če mi lahko kdo odgovori na moj problem.Smo lastniki njive do katere je vedno bila samo pot da lahko prideš z traktorjem ali drugimi stroji.To ne bi bil problem ,če pod našo njivo ne bi bila manjša hiša v kateri sta bila sedaj že umrla lastnika,ki pa smo jima dovolili (seveda ustno) ,da lahko uporabljata to pot kot služnostno.Z avtomobilom nista v slabem vremenu mogla do hiše,ker je strma in ozka pot,zato sta ga vedno puščala na hribu.Po njuni smrti sta hišo zapustila hčerki,ki pa ne živi v tej hiši ampak jo je dala v najem .Sedaj si ta najemnica brez naše privolitve na pot nasuje gramoz,kar nas moti saj imamo kmetijsko zemljišče in nikoli pot ni bila gramozirana ampak travnata.Zanima nas ali lahko brez naše vednosti ureja to pot in ali ji lahko to prepovemo.
Citiraj
nič hudega
Očitno res nimate tega urejenega, a mislim, da ste si služnostno pravico že priposestvovali, zdaj morate to samo urediti na ZK. Če ne bo šlo drugače, pa pač s tožbo, samo ne vem, kaj lastnik komplicira, ker je jasno, da boste služnost dobili, če je to res edini dostop.
Malo si poguglaj služnostna pravica priposestvovanje in kako se potem to ureja v primeru, če ni možen dogovor.
Citiraj
borovnik
Pozdravljeni!
Sam sem čisto zbegan in res bi bil vesel vašega mnenja.
Pred 5 leti smo kupili njivo in dostop do te njive vodi po poljski cesti. Do danes smo jo obdelovali brez težav. Sedaj pa se je oglasil mladi lastnik sosednje njive in nam pismemo prepovedal, da vozimo po tej cesti, ki edina vodi do naše njive. Razlog je navedel, da naj bi cesta bila njegova last. Presenečen sem preveril pri prejšnjem lastniku, od katere sem njivo kupil, a tudi on ni vedel da ta cesta komu pripada, saj so jo uporabljali že njegovi starši (kar dokazuje njegova pogodba od leta 1968). Sam sem preveril na zemljiški knjigi in ugotovil, da je lastnik te ceste res on, pa čeprav ima cesta svojo parcelno številko. O kakšni služnostni pravici, pa ni nikjer zabeleženo. Zanima me, ali lahko res nekdo prepreči dostop parcele, ki so jo uporavljali drugi že več kot 30 let in to v času, ko bo potrebno ponovno obdelati njivo? Povem lahko tudi to, da to cesto uporabljajo tudi drugi lastniki zemljišč, ki imajo do svoje parcele dostop le po tej cesti.
Na koncu bi se vam rad zahvalil za pomoč, odgovor in mnenje.
Hvala
Matej
Citiraj
patrik111
Pozdravljeni! vse do danes nismo vedeli, da nimamo vpisanega dovoza do hiše. Sosedova cesta je vmes samo okoli 20m ostalo je naša. S sosedom nimamo stikov. Sedaj pa nam grozi da bo cesto zaprl. Naj povem, da smo se po tej cesti vozili več kot 25 let. Pred nekaj leti smo tudi del ceste asfaltirali. Dali smo vsi sorazmerni delež. Cesto smo vedno urejal in do pred kratkim ni bilo nobenih problemov. Druge možnosti za dovoz nimamo. Zanima me ali se tak primer rešuje samo na sodišču in kdo krije stroške ter koliko časa traja pa se primer razreši. Najlepše hvala, Ula
Citiraj
točn tko
vrtičkar je napisal/a:
Meni bi se zdelo prav da se stroški popravila delijo glede na solastniški delež na cesti.
Citiraj
vrtičkar
Pozdravljeni,
pred dobrim letom smo kupili parcelo, sedaj pa se zapleta pri vzdrževanju ceste, ki vodi do nje.
Prejšnji lastnik je eno veliko parcelo razdelil na 8 manjših in naredil pot do vseh. Cesto bi bilo potrebno popraviti. Lastniki posameznih parcel se ne moremo dogovoriti na koliko delov naj delimo stroške. Dva sta namreč kupila po dve parceli. Torej parcel je 8, lastnikov pa 6.
Tisti, ki imajo po eno parcelo, zagovarjajo deljenje stroškov na 8 delov, druga dva pa na 6. Ali obstaja kakšna pravna razlaga tega problema ?
Citiraj
segedinar
Pozdravljeni,
Sem lastnik nepremičnine,na kateri je hipoteka-torej hipotekarni kredit sem najel pri Avstrijski banki. Sopodpisnica kreditne pogodbe je tudi moja mati,ki ima v tej nepremičnini hasnovanje do konc življenja,torej
lahk živi in biva v hiši do njene smrti. Nedolgo nazaj je moja mati bila prisiljena zarad nekih dolgov-ki jih ni mogla poplačati,iti v osebni stečaj. Zanima me,ali imamo pravico-zaradi njenega hasnovanja v hiši zaprositi banko da prepolovi dolg,da ga na nek način oprosti... torej nepremičnina ni njena,ima pa pravico bivanja do smrti... ali nam banka po zakonu lahko zmanjša dolg? Drugo vprašanje,se pa glasi-ali če jaz izgubim službo lahko na nek način zadržim nepremičnino,da mi je banka ne vzame,dokler službe ne najdem.
Hvala za vaš cenjeni odgovor
Citiraj
Kalista
Pri geometrovi odmeri se je pokazalo, da je pot (občinska v javno dobro, ni asfaltirana, vodi v gozd) v naravi v veliki meri na naši parceli. Ta pot ima drugače svojo parcelno številko. Sosed je svojo ograjo pomaknil toliko dol, da je pot zelo "zlezla" na našo parcelo. Kaj lahko naredimo?
Citiraj
SMOKI
JAS IMAM PROBLEM IMAM HIŠO ,KI SEM JO PODEDOVALA OD OČETA,KER JO IMAM ŽE SKORAJ SEDEM LET IN NE VEM KAM SE NAJ OBRNEM BILA SEM NA ZEMLJIŠKI IN NA OPČINI NA GEODETCKI IN NIKJER NIČ SAMO ME POŠILJAJO IN NEKAJ ME SAMO OKROK PINAŠAJO IN TO JE VSE IMAM HIŠO DOLGO NEKEJ 20 METROV IN NIMAMM CESTE IN DOSTOPA DO SVOJE HIŠE ŽAČOSTNO NE,EDINO KAR ME BOLI JE PA TO DA PLAČUJEM VODO IN ELEKTRIKO ZEMLIŠČE IN PO TAKEM ŠE DAVEK SEM BRES ZAPOSLITVE IN BI RADA PRODALA DA SI POKRIJEM KREDIT ZA SEDANJO HIŠO AMAPK JE NE MOREM KER NIMAM CESTE ŽALOSTNO MAR NE ŽIVCE MI PARA TA CESTA,KAJ JE NAJVEČJI PROBLE DA STA SOSEDA TEŽAVNA PA OBČINA NIČ OD NIČ,.....
Citiraj
kukiline
Spoštovani!

Že od leta 1980 imamo postavljeno hišo, do katere nimamo drugega dostopa kot prek parcele sosede (cca. 20 m2), že prej so to cesto uporabljali naši stari starši za dostop do njiv. Vsake toliko časa nam na pot postavi kamne, da nam ponagaja. Ali pa nam ne dovoli, da bi nam s kakšnim večjim vozilom kaj dostavili.Skozi vsa leta tega dela zemlje noče prodati. Vemo, da nam pripada služnostna pot in da jo moramo vpisati v zemliško knjigo (sedaj je pač bil ustni dogovor in dobra volja sosede) - kakšen je postopek? Koliko metrov v širino služnostne poti si lahko izborimo?

Prosim za odgovor!

Lep pozdrav!
Citiraj
Martinek
Pozdravljeni

Imam vprašanje če mi lahko kdo pove odgovor.
Pred 15 leti sem obnovil vinograd. Na mestu kjer sem uredil obračalni pas za traktor je lastnik sosednjega vinograda uporabljal kot peš pot. Prehod z avtomobilom je bil popolnoma nemogoč. Glede na korekcijo terena ki sem jo opravil pri prenovi pa je preko tega dela mojega zemljišča, sosed lahko tedaj dostopil do svojega vinograda tudi z avtom. Takoj v začetku pri obnovi me je vprašal za dovoljenje če bi si lahko kdaj pa kdaj kaj z osebnim avtom pripeljal v vinograd. Dovolil sem mu, nisva pa napisala nikakršne pogodbe o obsegu voženj. Čez pet let se je sosed že obnašal kot da je to že uradna služnostna cesta, sedaj pa je njegovo početje že preseglo vse meje. Samovoljno gramozira ta del zemljišča in se prepira z mano da ima pač pravico saj je to cesta. Na tem delu parkira in obrača s svojim osebnim vozilom, kakor tudi vsi njegovi prijatelji. Za kakšno dovoljenje nihče več nič ne vpraša. V letošnji zimi je kar plužil sneg do svojega vinograda in mi zraven naril veliko gramoza v moj vinograd.Ko ga opozorim na njegovo nedopustno ravnanje je užaljen, prepira se z mano, mi govori da je to njegova pravica. Ne vem več kako z njim priti na konec. Ali mu lahko enostavno zaprem in prepovem vsako nadaljno vožnjo? Ali naj sprožim postopek s tožbo za motenje posestva, saj od pluženje snega še ni preteklo 30 dni, storil pa mi je veliko preglavic, saj je naril večjo količino gramoza v vinograd, tako da bom imel spomladi veliko dela da temeljito odstranim ves gramoz saj mulčenje trave prej ne bo mogoče.
Hvala za odgovor.
Citiraj
Roman Gradišar
Pozdravljeni,
Sosed ima služnostno pot čez naše dvorišče, služnost je vpisana v zk in z naše strani mu služnosti nismo nikoli kratili. Hišo v kateri živi, postopno obnavlja in odpaden gradbeni materijal odlaga na služnostno pot, ga malo razmeče in veselo vozi naprej.
Zanima me, ali lahko to dela brez našega dovoljenja? Služnost sicer ima, ampak čez našo zemljo.

Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Citiraj
joze poharc
Pozdravljeni

Smo v fazi pridobitve gradbenenga dovoljenja za gradnjo stanovanjske hiše. Zapletlo se je pri vodovodu. Zivimo na podezelju kjer ni javnega vodovoda tako da imamo svoj vodovod. Ta vodovod se nahaja na sosedovem zemljišču in za ta vodni vir smo pred kratkim dobili tudi vodno dovoljenje. Vendar vodno dovoljenje za G.D ni dovolj morajo biti vpisane v zemljiško knjigo tudi vse služnosti na parcelah kjer bo potekal ta vod. Problem je da se pri enem od lastnikov kjer bi potekal vod ne da dogovorit za služnost, drugje pa ni možno speljat voda(ker voda pač nikoli ne teče navzgor) Zanima me če je možno da mi sosed prepreči gradnjo s tem da mi ne da služnosti(čeprav je vod speljan tam že 50 let brez služnosti za v staro hišo)
Slišal sem že tudi da za G.D velja tudi nekakšen projekt za oskrbo z deževnico.
Citiraj
FM
Spoštovani,
Leta 2004 je sosed na naši zazidljivi parceli, brez našega znanja in prisotnosti, niti soglasja, prekopal zemljišče, položil cevi ter se priklopil na vodovodno omrežje. Ali se lahko po toliko letih zahteva izkop obstoječega vodovodnega sistema oz. zahteva odškodnina ? V primeru, da to ni mogoče pa, ali lahko zahtevamo nadomestilo za služnost za nazaj in istočasno tudi odškodnino zaradi posega na našo parcelo. Na katere pristojne organe se lahko obrnemo v obeh primerih?
Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem in lepo pozdravljam.
Citiraj
LBTS
STEVOSLAV je napisal/a:
Če gre za javno pot MORA občina odkupiti od soseda zemljo po kateri gre občinska pot. Se pa občine rade izgovarjajo, da za odkup ni denarja in izkoriščajo nevednost občanov s tem, da jih napotujejo naj si uredijo služnost, kar pa je čisto zavajanje in (nezakonito) prelaganje odgovornosti.

http://eprints.fgg.uni-lj.si/239/1/GEU_0738_Hojnik.pdf

Sploh je nerazumljivo, da so po tej cesti delali asfalt brez odkupa zemljišča, saj je potrebno zemljišče za javno pot tudi geodetsko odmeriti.
V primeru oviranja vožnje po javni poti se obvesti (MED)OBČINSKO REDARSTVO ali POLICIJO. Lastništvo na občinski cesti namreč v tem primeru ni pomembno, saj mora občina zagotavljati nemoten in varen promet na cesti, ki jo je kategorizirala kot javno pot.
Citiraj
VRB
Pozdravljeni!

Štirje lastniki stanovanjskih hiš imamo skupno parcelo, ki nam služi ko dovozna pot. Poleg te parcele je sosed, ki je enostanovanjsko hišo spremenil v štiristanovanjsko (jasno brez gradbenega in uporabnega dovoljenja, v enem stanovanju živi on ostala tri pa je prodal). Pri tem sta dve stanovanjski enoti ob naši skupni parceli (dovozni poti) in lastnika za dostop uporabljata našo dovozno cesto. Po informacijah ta dva nimata druge možnosti (prodajalec jih je po domače nategnil). Zanima me kaj nam je nam štirim lastnikom dovozne poti ukreniti, da ne bi s časom ta dva dosegla služnostno pravico. Opozarjamo jih že od samega začetka (od leta 2006), da si uredijo stvari s prodajalcem, ki jim je stanovenje prodal in ki še vedno živi v isti stavbi.
LP IVY
Citiraj
verhov12
Pozdravljeni!

Zanima me če mi zna kdo odgovoriti na vprašanje- Kupil sem hišo in ugotovil da je nimam služnostne pravice oziroma da po papirjih nimam niti poti po kateri bi prišel do hiše ali okoorg hiše- kako je to mogoče rešiti in kako lahko to zahtevam.

hvala

lp tomaž
Citiraj
olala
Alda,

Občina ne sme in nima pravice posegati na tvoje zemjišče brez tvojega dovoljenja. Zaradi tega tudi išče od tebe trajno služnost oz. za čas obratovanja vodovoda za parcele, ki tangirajo tvoje zemljišče. Ne vem kako imajo urejene papirje, vendar če rabijo gradbeno dovoljenje, potem brez sklenjene služnosti vseh lastnikov le-tega ne morejo dobit. Samo neko ustno ali pisno dovoljenje lastnika v tem primeru ne velja.

V kolikor pa bi šlo za rekonstrukcijo in gradbenega dovoljenja ne rabijo (v kar dvomim), bi mogoče šlo samo s tvojim "ustnim ali pisnim" privoljenjem, vendar za občino to ni dolgoročna rešitev, pa tudi zate ne. Služnost pa seveda pomeni ravno to, da bodo ob vsaki okvari lahko posegli na tvojo parcelo. Verjemi, da brez veze tako ne bodo. Seveda, pa si moraš tudi ti zagotoviti določene pogoje v pogodbi, ki bodo v tvojo korist in sicer:

če si se v zameno za odškodnino dogovorila za odkop in asfaltiranje - ali so to v pogodbo zapisali, da je dogovorjeno, da ti bodo v času rekonstrukcije naredili to in to? V kolikor v pogodbi to ni jasno zapisano in opredeljeno, kako, kdaj in kje, se lahko obrišeš pod nosom za vse ustne dogovore. Eni namreč sklepajo pogodbe, drugi pa izvajajo delo na terenu in ti navadno o tem nimajo pojma. Tudi časovno, da se vsi papirji uredijo, traja kar lep čas in do takrat, ko se bo delo na terenu začelo izvajati, se bo tisti, s katerim si se ustno dogovarjala, ali izgubil ali menjal službo ali še najbolj verjetno - o tem ne bo imel več pojma.

Priporočam, da skleneš to pogodbo, ker je koristna za obe strani. Občina vsekakor mora imet vpisano služnost, za tebe pa je tudi dobro za zavarovanje za vnaprej. Seveda pa glej, da bo v pogodbi vse dogovorjeno tudi zapisano. Imaš pa še drugo možnost, da se odškodnini ne odpoveš in le-to zahtevaš. V tem primeru gre za odškodnino za trajno služnost in odškodnino za povzročeno škodo. Cenilni zapisnik izdela sodni izvedenec kmetijske stroke na stroške služ. upravičenca. Dogovoriš se za neto odškodnino, ker na ta znesek mora sl. upr. nakazati še akont. dohodnine (v nasprotnem primeru jo boš ti).
Nikar se ne daj pregovorit, da si neupravičena to zahtevat ali da si moraš cenilca sama plačat. Naj ga priskrbi občina in cenitev tudi plača (ker trajno vpis služnosti oni rabijo in ne ti, tebi bodo tako zaračunali vodo).

V služnostni pogodbi pa naj bo še zapisano: "Za vse druge posege med izgradnjo, obratovanjem, vzdrževanjem in nadzorom objekta, ki niso kriti z odškodnino iz .... člena te pogodbe, se služ. upr. zaveže lastniku plačati dodatno odškodnino v višini cenitve nastale škode." Iz tega člena boš kasneje lahko uveljaljala dodatno odškodnino, ko bodo zopet "šarili" po tvoji parceli za povzročeno škodo (ne pa za služnost, ki je trajna in je plačana samo iz osnovne pogodbe), .

Bodi vztrajna in še enkrat ponavljam, velja in sklicevala se boš lahko samo na to, kar bo zapisano v pogodbi.V kolikor pa na tvoje pogoje (razumne in v mejah normale) ne pristanejo,
imajo še vedno možnost prestavitve trase, kar pa dvomim, da je v njihovem interesu.

Vso srečo in ne daj se.
Citiraj
STEVOSLAV
Po javni poti ki jo uporabljamo že nekje 50 let je bil leta1998 narejen asvalt !
Eno tretino je financirala vas ostalo pa občina . Pot gre po sosedovi parceli in ga obćina ni razlastnilila,sedaj po 50-ih letih neovirane vožnje mi sosed hoče prepovedati uporabo poti -ćeprav nas do sedaj niso nikoli ovirali pri rabi !
Zanima me ,če bom moral prositi za služnost preko sodišća -ker se z njim ne morem dogovoriti in kdo bo plaćnik vseh pripadajoćih stroškov ki bi nastali ?

HVALA ZA ODGOVOR IN L.P.
Citiraj
Alda
Čez mojo parcelo poteka občinski vodovod. Letos namerava občina menjati cevi. Ko so bili občinarji na ogledu, smo se dogovorili, da poseg dovolim, pod pogojem, da stvar spravijo v prvotno stanje. Za odškodnino pa mi bodo naredili malo večji odkop in ga asfaltirali, da bom pred garažo pridobila mesto še za en avto.
Sedaj so mi poslali na vpogled pogodbo, v kateri piše, da za stalno brezplačno dovoljujem občini služnost na tem zemljišču.
Ali je možnost, da občini služnosti ne odobrim, odobrim pa enkraten poseg na zemljišču? Če pristanem na služnost se bojim, da bodo lahko ob vsaki okvari prišli in razkopavali po mojem vrtu in dovozu, posekali morebitno drevje ipd.in to brez mojega soglasja.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.