Odgovori: Dediščina nepremičnine po umrlem bratu

Pregled teme
tak.
multitron4510 je napisal/a:
To ni dediščina ampak izročitev. V kolikor v izročilni pogodbi ne bo omenjena žena, ji brat lahko da denar brez davka. Drugače je najbolje da starši podarijo vsakemo pol ter žena proda bratu svojo polovico in plača 2%.
Citiraj
multitron4510
Pozdravljeni
Źenini starši so se odločili za razdelitev dediščine dokler so še živi.
Ženin brat dobi vse nepremičnine , mojo ženo pa izplača brat v denarju.
Zanima me koliko davka mora žena plačat?
Ali spada v tem primeru v prvi dedni razred in je to dediščina po starših ali je drugi dedni razred ker je plačnik brat.
Pogodba bo izročilna narejena pri notarju.
Hvala
Citiraj
mp25
Tisti ki po umrlem dedujejo premoženje dedujejo tudi dolžnosti (skrb za mamo)
Verjetno ja ta zaznamen narejen v zemljiški knjigi!
Citiraj
Fran
Brat z izvenzakosko partnerico, mamo njunih dveh mladoletnih otrok, ki je podedoval kmetijo po očetu z novo hišo, gospodarskim poslopjem in odbelovalno zemljo in se sodno obvezal, da bo do smrti s celotno oskrbo skrbel za mamo, ki živi v starejši hiši na kmetiji,je umrl. Kdo bo po zakonu odslej skrbel za mamo ?
Citiraj
mp25
To pa ne vem.
Citiraj
Vpr
mp25
še jaz bi se pridružila z vprašanjem.
Kaj pa če se dolg pojavi po tistem, ko je zapuščinska razprava že zaključena in sklep pravnomočen.
Dediči bi se v primeru, da bi bil dolg znan že prej, glede prevzema dediščine odločili drugače.
Kaj lahko dediči naredijo v tem primeru? Oziroma, ali je dolg kljub temu izterljiv?
Citiraj
mp25
ČEŠNJA je napisal/a:
Terjajo lahko le od njegovega imetja.
Torej vi po bratu dedujete in premoženje in dolgove. Oboje ali nič.
Lahko pa se dedovanju odpoveste. (v primeru da je dolg večji od dediščine)
Ne razumem pa dobro (mlajšega brata ,ki pa je lastnik stavbnega zemljišča , celotne posestvi pa ne, ker se deli med nas brate in sestre)
Nekdo mora biti lastnik v zemljiški knjigi in to velja. Tudi na zapuščinski razpravi se bo delilo le to kar je v zemljiški knjigi + osebno premoženje. Ne more se deliti posesti katere lastnik je vaš mlajši brat pa čeprav ni bilo izmere.

Moj nasvet- če je premoženje ki ga boste dedovali manjše ali enako od dolga potem se odpovejte dediščini. V nasprotnem primeru boste imeli celo stroške.
Citiraj
ČEŠNJA
Prosim za nasvet-Lani mi je umrl brat ,ki ni imel otrok in žene,ampak samo nas sestre in brate ki nas je sedem dedičev.Imamo zapuščinsko ,ki bi vsak od nas prejel delež umrlega brata ,vendar to je na posestvu mlajšega brata ,ki pa je lastnik stavbnega zemljišča , celotne posestvi pa ne, ker se deli med nas brate in sestre,vendar ni bilo izmere koliko pripada umrlemu bratu,torej bi morali dedovati njegov delež mi ostali.Vendar on se ni bil sposoben preživljati in hoditi v službo ,ampak je prejemal podporo od centra za socialno delo in nastala je težava ,sedaj leto dni po njegovi smrti smo prejeli da ima ta umrli brat dolg 17.000eurov dolga ki pa terja center za socialno delo in je zadeva že na sodišču,,,,,ZANIMA ME ČE LAHKO IZTERJAJO DOMAČIJO OD MLAJŠEGA BRATA-----hišo ,zemljo v imeri 2ha75 arov zemlje ,ki je vskupni lasti dedičev ....to so bratje..Sprašujem ali se terja cela posest in stavbno zemljišče ali delež umrlega brata...In če je ta denar potrebo vrniti centru za socialno delo...NAJLEPŠA HVALA ZA ODGOVOR,LP
Citiraj
DaNaJa
Žal vprašanje ni preveč razumljivo, zato bom poizkusila odgovoriti bolj na splošno.
Pri dedovanju je najprej potrebno plačati sodne takse za izdajo sklepa o dedovanju, potem pa še davek na dediščino, ki znaša od 5 % dalje na vrednost podedovanega premoženja (npr. 5 % od 1/6-tine podedovane hiše).
Pri prodaji podedovane nepremičnine boste plačali davek na promet nepremičnin, ki znaša 2 % od kupnine ter še kapitalski dobiček na razliko med vrednostjo nepremičnine ob dedovanju in med prodajno ceno (seveda v kolikor ta razlika sploh obstaja).
Načeloma davek na promet nepremičnin plača prodajalec, seveda pa se lahko s kupcem dogovorite, da ga plača on. Kapitalski dobiček je podvrsta dohodnine in jo plačajo prodajalci. Seveda se tudi tukaj lahko dogovorite s kupcem, da plača tudi ta davek, vendar je to precej neobičajno.
O kapitalskem dobičku pa smo že veliko pisali na tem forumu.
Citiraj
Izkoriščevalec
Dovolj si bil jasen... Zdaj pa pojdi k odvetniku ali davčnemu svetovalcu, ali pa poglej sam na internet na davčno upravo...


Od kdaj dajemo znanje zastonj?


Mi pridete vi položit ploščice, pa avto oprat zastonj?
Citiraj
posavec
Stvar je naslednja:

Po umrlem bratu, ki ni imel svoje družine ( žene in otrok) smo preostali (6 bratov in sester) podedovali , nepremičnino ( hišo). Na zapuščinski obravnavi je bilo določeno , da vsak od nas 6-ih dedičev prejme enak del.
Hiša je ocenjena na 70.000 €. Sedaj pa me zanima:

Koliko je davka na to nepremičnino ocenjeno na 70.000 € in kdo jo plača ( kupec ali prodajalec)?
Če nepremičnino plača kupec , kaj, oziroma koliko potem plačamo mi dediči ( dohodnina itd....? Upam , da sem bil kolikor toliko jasen.
lp

Posavec
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.