Forum.Over.Net

Odgovori: kako podariti 70.000 eur

Pregled teme
podaitev
Kaj kdo podarja vsak mesec ? prosim za odgovor po mailu [email protected]
Citiraj
podaitev
Kaj kdo podarja vsak mesec ? prosim za odgovor po mailu [email protected]
Citiraj
tufimi
Tudi jaz sem prejela darilo v gotovini. Mami mi je enostavn nakazala na račun, pogodba ni potrebno, tudi za DURS je izvor denarja sledljiv.

Davkov ni za plačat, je pa res, da če obdarjenec prejema otroški dodatek in je zaprosil za znižano plačilo vrtca, se pa ta denar mora prijaviti in bo posledično nižji otroški dodatek in višje plačilo vrtca:(
Citiraj
svašta
Človek ne more verjet, kolk znate eni stvari zakomplicirat.
Poleg tega ne gre za desetletne otroke, kolikor berem, sta že polnoletna, in bi se lahko sama mal pozanimala, kako speljat zadevo.
Citiraj
daveeek
Ampak Cilka, saj če bi ti to kupili, bi pa ti morala plačati davek na darilo, veš. Pol bi bil pa jok in stok.

Rajši uporabljajte javni prevoz, ona pa bo denar podarila svojim otrokom.
Citiraj
Cilka
Tole mi naj kupi, ker naša družina ga rabi. Pa ne bo treba podarjati.
Citiraj
emmmmm
Barca je napisal/a:
saj menda veš, da obstaja še kak drug davek, ne samo dohodnina?
in durs je pristojen tudi za tiste.... tako, da če že kaj citiraš, potem citiraj zakon o davku na dediščino in darila...
in potem citiraš tole, ki je merodajno v tem primeru

III. DAVČNE OPROSTITVE

9. člen

(davčne oprostitve)

(1) Davka je oproščeno darilo ali dediščina, ki jo prejme:

1. dedič ali dedinja (v nadaljnjem besedilu: dedič) prvega dednega reda oziroma obdarjenec ali obdarjenka (v nadaljnjem besedilu: obdarjenec), ki je izenačen z dedičem prvega dednega reda,
Citiraj
Topsy
Ce pa ima kdo od njenih otrok otroka, bo darilo moral prijavit pri oddaji vloge za otroski dodatek in bo eno leto brez njega.
Citiraj
Barca
Tudi, če bi se od kje pojavil DURS, v ZDoh-2 (ki opredeljuje, kako in kdaj se plačuje dohodnina), piše

19. člen
(kaj se ne šteje za dohodke po tem zakonu)

Ne glede na 18. člen tega zakona, se za dohodke fizične osebe po tem zakonu ne štejejo:
1. dediščine;
2. volila, razen tistih, ki jih fizična oseba prejme v zvezi z opravljanjem dejavnosti iz 46. člena tega zakona;
3. darila, prejeta od fizične osebe, ki ni delodajalec prejemnika (ali z delodajalcem povezana oseba) ali delodajalec osebe, ki je povezana s prejemnikom, razen daril, ki jih fizična oseba prejme v zvezi z opravljanjem dejavnosti iz 46. člena tega zakona;
4. dobitki od iger na srečo po zakonu, ki ureja igre na srečo;
5. izplačila, ki jih prejme fizična oseba na podlagi zavarovanja za primer bolezni, poškodbe ali invalidnosti, katerega zakon, ki ureja zavarovalništvo, ne določa kot obvezno zavarovanje, ali izplačila na podlagi zavarovanja za škodo, povzročeno na osebnem premoženju;
6. sredstva ali dobički, ki jih pridobi fizična oseba na podlagi prenosov sredstev med svojim podjetjem, v katerem samostojno opravlja dejavnost, in svojim gospodinjstvom ali na podlagi prenehanja opravljanja dejavnosti; navedena določba ne vpliva na obveznosti te fizične osebe, ki opravlja dejavnost, po III.3. poglavju tega zakona;
7. ugodnost, ki jo prejme fizična oseba pri nakupu blaga in storitev, vključno s priložnostnim prejemom dodatnega blaga ali storitev, če je taka ugodnost dostopna vsem strankam pod enakimi pogoji in ni v zvezi z zaposlitvijo ali dejavnostjo fizične osebe.
Citiraj
grem po moč
ena monja je napisal/a:
Hvala Brienka in ena monja. Hm, ja, lahko bi tudi na DURS poklicala, ampak po pravici povedano imam kar odpor, ampak če so se poboljšali, zakaj pa ne :)
Citiraj
ena monja
Sicer pa je tu treba tudi povedati, da se s takim vprašanjem komot obrneš tudi na svojega referenta na DURSu. Zadnje čase so na davčni zelo prijazni in pripravljeni svetovati. Jaz imam z njimi dobre izkušnje.
Citiraj
Brienka
Tudi če bi slučajno se vpletel Durs, ni nobenega problema, ker je denar popolnoma sledljiv. Sestra ga je dobila od prodaje nepremičnine, kjer bo tako plačan davek na promet nepremičnin. Prenakazala ga je svojima otrokoma, ki sta prvi dedni red in so darila neobdavčena, in to je to. Darilna pogodba je smiselna pri podaritvi stvari, kjer je treba narediti prepis lastništva ali kot so ti že povedali, če so še kakšni dodatni dediči ali če bi dala samo enemu otroku, drugemu pa ne, še v tem primeru samo zato, da zaščiti samo sebe.
Citiraj
grem po moč
durs ne more... je napisal/a:
Super, najlepša hvala!
Citiraj
durs ne more...
grem po moč je napisal/a:
ker gre za mater in otroka, je nakazilo čisto dovolj.
ne rabi k notarju in ne rabi imet pogodbe.
Citiraj
grem po moč
durs ne more... je napisal/a:
No saj, to me zanima, v zameno za darilo mati od otrok ne bo ničesar zahtevala, zanima pa me, ali mora biti na papirju napisano s strani notarja, da gre za darilo, ali je preprosto bančno prenakazilo dovolj.
Citiraj
grem po moč
error1 je napisal/a:
Ne vem, kje ti živiš, ampak jaz živim v Sloveniji, kjer bi se z neba znal pojavit DURS, ki ga bo zanimalo, od kod dvema navadnima državljanoma toliko denarja na računu. Ne zaupam nikomur, še najmanj pa sistemu v tej državi, blizu take vsote sem samo danes (pa še to je sestrina) in ne bom nikoli več v življenju, zato ne vem, ali so pri takih zadevah stvari bolj komplicirane, je treba na kaj biti pozoren... Če si pravno neuk, te to ne odrešuje odgovornosti, ti pa lahko en fejst težek cegu pade na glavo.

Pa umiri se, ne bi želela, da te zaradi mojega posta kap zadane.
Citiraj
durs ne more...
dfghjk je napisal/a:
DURS ne more kar tako obdavčevat povprek. je treba najprej prihodek prijavit, da se lahko obdavči.
darilo lastnemu otroku ni prihodek. s pogodbo se zavaruje ona, saj ima v primeru nespoštovanja obdarjenca pravno podlago, da zahteva darilo nazaj.
Citiraj
error1
pa nehajte komplicirat , no !!!
naj prenakaže in to je to !!
Citiraj
dfghjk
ena monja je napisal/a:
Ne, to sta edina otroka, rada bi jima dala denar kot darilo, brez da bi pričakovala karkoli v zameno in drugih dedičev ni. Ali DURS ne more kakorkoli obdavčiti ta dva otroka, ki bosta kar iz nekje dobila tolikšno vsoto? Nočemo komplicirati, zato sprašujem. Morata ta dva otroka kakorkoli prijaviti na DURSu to darilo? Ne vem no, če so stvari tako enostavno, poleg tega si sestra ne bo upala dvignit 70.000 eur, je pa že bolje, da jih nakaže, da se bo pri otrokih videla "sled", torej od kod je denar prišel.
Citiraj
davka itak ni
davka itak ni v nobenem primeru, ker gre za prvi dedni red, za darilo in ne za prihodek od kakšnega dela, je pa postopkovno pravilno, da naredijo darilno pogodbo.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.