Forum.Over.Net

Odgovori: Kdaj mucka začeti navajati na zunanje izhode?

Pregled teme
Evinadelavnica
Vsekakor je fino, da ste na začetku njegovega razsikovanja, zunaj skupaj z njim. Mačji povodec je super (mi smo ga imeli), ampak ga mora mucek sprejet (ni nujno, da ga sprejme, eni ga nočejo). Potem pa je najbolje, da maček vzpostavi nek ritual (gre ven zjutraj, ima zunaj tudi vodo, ima mogoče tista vratca, da lahko pride nazaj). Ponavljam pa, ker je še majhen, bodite na začetku skupaj z njim zunaj, ker se jih res veliko izgubi (eno takih imamo mi, se je izgubila, lastnikov nismo našli in smo jo potem pač obdržali).
Citiraj
Yo_
Preden ga spustiš ven, lahko prideš k meni na kavo in na ogled bivšega prostoživečega mačka in posledice le.tega.
Citiraj
mačja narava
urbana vas je napisal/a:
Naj avtorica presodi v kakšnem okolju živi. Mislim, da so v našem naselju približno 4-5 mačkov in še nobenega ni povozilo. Kogar ni vemo, da je od starosti umrl. Omejitev je 30. Če pa kdo ne upošteva, ga opomnimo. Jaz zaradi mačkov, drugi zaradi otrok, kužkov in kolesarjev.
Citiraj
naj še jaz povem svoje
Mačka je lahko tudi zunaj (brez nadzora), če je okolje primerno za to. In marsikatero okolje žal ni. Če stanujete ob cesti, ki ni preveč prometna, če v okolici ni psov (oz. so le prijazni, ki muci ne bi kaj storili) ali zlobnih sosedov, je načeloma muca lahko tudi sama zunaj, brez nadzora. To pa ne pomeni, da mucka postaviš pred vrata - tako, sedaj pa pojdi malo naokrog. Je treba biti vsaj 10 - 14 dni z njim, sprva le na dvorišču. Dokler bo mladič, naj na dvorišču tudi ostane. No,ko bo odrastel, pa bo tudi kastriran želel malo po svoje - takrat pa se ga tako ne bo dalo več zadržati. Vseeno svetujem, naj bo muc čez noč izključno notri.
Za konec pa še to: če okolje ni varno, te prosim, da naj mucek ostane izključno notranji. Čisto vredu mu bo.
Citiraj
urbana vas
mačja narava je napisal/a:
Jah, vsi tisti mački, ki ležijo mrtvi ob cesti, prav res kažejo, kako imajo mački sedem
življenj.

Veš kakšno veselje je biti v avtu, če ti pod avto pri predpisani hitrosti skoči maček in ga vidiš, kako se zvija v smrtnih krčih, ko se odbije od koles. Če je mrtev v nekaj trenutkih, je dobro zanj, ker maček, ki kriči od bolečin, ne tega nočeš slišati :(
Citiraj
mačja narava
Novopečena skrbnica je napisal/a:
Muc se ne izgubi. Vedno se vrača k svoji skledici, ki mora biti vedno na istem mestu. Vsaj pri nas je tako. Če slučajno mladina pospravlja in premakne skledico, že na vratih vidim, da je nekaj narobe. Jasno, spet so mu premaknili skledico in teži.
Glede avtomobilov je pa različno. En maček gre čez cesto samo kadar ni avta na obeh koncih ulice. Je prav smešno opazovat. Drugi pa ima svoj šport. Šprint po zelenici , čez cesto(nič ne pogleda) in na drevo. Pa je še živ. Itak imajo mački 7 življenj.
Citiraj
MLADI MUCKI SO LUŠNI
Mi imamo sorodnike na kmetiji, kjer dobimo muckov kolikor hočemo tako da ni panike , če slučajno gre kateri na cesto.
Citiraj
moja muca
pasjeljubka je napisal/a:
To, da je tri četrt mačkov bolnih na podeželju, je neumnost. Sama živim na podeželju in ima kar nekaj hiš okoli nas mačke, vse so zunanje, a zanje tudi dobro skrbijo in jih peljejo h veterinarju, če kažejo kakšne bolezenske spremembe.

Mucka naj dajo kastrirat oz. sterilizirat, potem ne bo nobenih bojev zunaj.

Naša mačka je stara osem let in je veliko časa zunaj, prav tako nobene ceste, razen tista, ki pelje do nas in do sosednje hiše. Mačka je poleg tega rada doma in je zunaj večinoma samo tedaj, ko smo tudi mi.

Avtorici svetujem povodec. Naj gre v naravo, pred hišo npr več časa kaj delat (vrt, branje knjige in podobno) in vzame mucka s sabo na povodcu. Večkrat mački ne marajo povodcev - naša se meče po tleh če ji ga dam. V tem primeru jo nesi v naročju na povodcu in jo pusti poleg sebe. Sčasoma povodec spusti iz rok in jo navadi, da hodi za tabo, da bo poznala pot do stanovanja.
Citiraj
urbana vas
No, če gre za urbano vas, potem je verjetno okoli kar nekaj avtomobilov, dvorišča s psi itd.
in niste v neki samoti sredi ničesar, kjer bi takšnega majhnega mucka ogrožale predvsem divje živali?

Mucek je majhen in idealno priložnost imate, da ga navadite na zanj varno življenje, ki bo omogočilo, da bo z vami veliko let, ne samo do prvega srečanja z avtomobilom ali psom. Ven ga ne vozite, dokler nima opravljenih vseh cepljenj (kužne bolezni, če ima možnost srečati druge mačke, potem nujno tudi levkoza, če ga res nameravate puščati prosto zunaj, potem pa tudi steklina).

Balkon lahko zamrežite in imate vrata prosto odprta. Pri nas imamo takšno rešitev in mački res veliko časa preživijo na tem balkonu, se sončijo in gledajo ptiče (to, da je njihovo gledanje "žalostno", je naša človeška ideja, a bi se ti zdelo manj "žalostno", da bi maček do ptiča prišel in ga ubil?).

Nujno seveda tudi kastracija, ampak to že nameravate, ne čakajte predolgo, da vam spolno ne dozori in prične markirati.

Torej: cepljenja, zamrežitev balkona (poglej v tujih trgovinah z opremo za mačke kot je Zoohit, tam imajo mreže, ki so trpežne in poceni, mi smo za zamrežitev uporabili njihovo Trixi mrežo), če ga pa želite voditi ven pa ga navadite na povodec. Pri nas imamo enega mačka, ki gre brez problema ven na povodcu in hodi skupaj s psom, skupaj vohljata in raziskujeta, ga pa sprehajam samo tam, kjer res ni nevarnosti, da bi ga napadel kakšen spuščen vaški pes ali da bi ga prestrašil kakšen mimovozeč avtomobil).
Citiraj
no-ja...
mucek11 je napisal/a:
Malo več kot dva meseca star mucek bi moral bit še pri svoji mačji mamici... ;-)

Sicer pa lepo, da skrbiš, da ne pristane pod avtomobilskimi kolesi! Kar tako naprej!
Citiraj
mucek11
Tudi jaz imam mucka, star je malo več kot dva meseca. Pri nas je cesta blizu in prakticiramo povodec. Vsak dan ga nesem ven, da na povodcu raziskuje...Brez tega ga ne spustim, ker je živahen in radoveden in bi ga hitro zbil avto.
Citiraj
mucka996
Mislim, da lahko pustiš vrata odprta, da bo začela sama raziskovati in se vračati v hišo. Bi bilo pa fajn, če si zraven ob njenih prvih raziskovanjih, da vidiš, če je kje okrog hiše zanjo kakšna nevarna past- naprimer kakšna luknja, ki je ti niti ne opaziš ali kaj podobnega.
Tudi naša muca je večinoma notri, ampak zelo rada gre ven, kjer spi na klopi ali pa kar pred (odprtimi) vhodnimi vrati.
Citiraj
Novopečena skrbnica
No, naša vas ni ravno prava vas s kmetijami, ampak je malo bolj urbana. :)
Naokrog se sprehajajo 3 mački, vendar so vsi lastniški, iz sosednjih hiš, lepo negovani, z ovratnicami.
Ga bomo pa seveda dali tudi kastrirat, tako da se ne bo pretepal.
Citiraj
mehanik
ko spustiš mačko ven, pazi, da ne bo hodila srat in scat v sosedovo mehko zemljico...za lasten drek poskrbi na domačem dvorišču.
sicer pa glej že počasi za novo mačko....ta ne bo dolgega veka....zunaj je pravi boj za preživetje in mačke ne spadajo k ta močnejšim.
Citiraj
popravek
predolg nick imaš, mmmmmm, zhebeš obliko foruma!
Citiraj
mmmmmmmmmmmmmm
Mi smo tudi doma na vasi in moje osebno mnenje je , da mačka ne more biti zaprta samo v stanovanju. Tudi nečakinja in njen mož , ki sta oba veterinarja imata dve mački ,ki se prosto gibata in, če hočeta gresta tudi v gozd, ki je v bližini. Jaz mačko, pričnem zelo hitro navajat na zunanji svet. Sprva jo vedno pazim in jo imam pod nadzorom potem pa se tako hitro navadi, ko pa odidemo od hiše pa je seveda ne puščamo same od zunaj vsaj nekaj mesecev ne. Potem , ko je navajena pa je zunaj tudi tedaj. ko ni nikogar doma. Mislim,da bi se našim mačkam( imamo štiri vse so kastrirane ali sterilizirane tako,da se ne potepajo) zmešalo,če bi imeli zaprte v hiši.
Citiraj
pasjeljubka
Prištej še bolezni - na vasi je tri četrt mačkov bolnih in če je to "samo" mikrosporija, boste imeli še srečo. Poleg tega računaj še na običajne mačje boje.

Eni sosedje so dojeli po prvem izginulem mačku, da ne tumbam zastonj o tem, kako nevarno je vaško okolje za mačke, in drugega spustijo ven samo na povodcu oziroma pod nadzorom, drugi so zagovorniki mačje svobode in nabave novega mačka vsake tri leta. Si ne dajo dopovedat.
Citiraj
ebbb
Vsak maček je drugačen. Moj starejši 11 letni mačkon je priden, se boji avtov, je skoz doma, previden je zelo. Njega ni problem imeti zunaj. Druga muca je kontra njega. Firbčna, pod avtom bi takoj pristala. Njo imam pod kontrolo zunaj (spustim jo le, ko sem jaz zraven, ali pa prakticiram povodec, toliko da je malo zunaj)
Citiraj
se bo že
Mucki se hitro navadijo pod kolesa skakat...kar pusti ga.
Citiraj
Novopečena skrbnica
Saj vem, da se boste zdaj oglasili nasprotniki t.i. mačje svobode, pa vseeno ...

Pred kratkim smo dobili majhnega mucka, star je cca. 3 mesece. Trenutno ga imamo samo v stanovanju, nameravamo pa ga začeti tudi navajati na zunanje izhode. Doma smo na vasi, v bližini ni nobene prometne ceste. Naše stanovanje je v pritličju in mucek nam je že parkrat skočil čez balkon ven na vrt, tako da sedaj moramo zelo pazit in imamo balkonska vrata kar zaprta, kar pa v tej vročini najbrž ne bo šlo prav dolgo. Da bi ga imeli samo v stanovanju ne pride v poštev, ker se mi že zdaj smili, ko sedi pred oknom in žalostno gleda ven.

Bojim se, da bi se mucek izgubil oz. da bi v svoji "otroški" razigranosti in radovednosti splezal na kakšno drevo, pa ne bi znal nazaj. Skratka bojim se zanj. :)
Kako najlažje začeti ga navajati? Sem razmišljala o nakupu povodca, pa da bi ga najprej malo peljala naokrog, da spozna okolico. Ali je še premajhen za raziskovanje zunanjega sveta?
Res ne vem, kako se tega lotiti, hvaležna bom za vsak nasvet.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.