Odgovori: Ali katera ženska sploh se polno dojk?

Pregled teme
kake probleme imate
Dojenje je naravna prehrana do otrokovega 1. leta. Včasih so dojili dalj časa, ker je bilo veliko pomanjkanje hrane in je bilo lažje otroke prehraniti z materinim mlekom, kot pa s trdo hrano.
Vedno so obstajale ženske, ki niso mogle dojiti. Tako je tudi danes. Glede na to, da je danes povečana neplodnost in da ima vsak tretji par težave z zanositvijo, se meni ne zdi nič čudnega, da je povečana tudi nezmožnost dojejna.
Kam to pelje? Jah, dokler se bomo tehnološko razvijali in živeli v "blaginji", do takrat bo to vprašanje nepomembno, ker kakor bo vpadala nezmožnost dojenja, tako se bo večala možnost preživetja brez dojenja. Ko pa enkrat pride do kolapsa civilizacije, bo narava spet poskrbela za nas in se bo zmožnost dojenja povečala.

Kar zadeva dolžino dojenja, do enega leta mi je normalno, do leta in pol, dveh toleriram, kar je nad dvemi leti je absurdno in priča o ženskah, ki so nesposobne navezati umski stik z otrokom in se oklepajo dojenja.
Citiraj
pobesnele dojilje
mama in otrok je napisal/a:
pa daj, ve dojilje ste že čisto pobesnele.
daj pojdi otroka podojit in daj mir. ziher sem, da bi vsaka mati, ki ni imela mleka stokrat raje podojila svojega otroka, kot da bi mu zmešala tisto formulo, ampak če ni, pač ni. ampak ni mi jasno, kak problem imate s tem pobesnele dojilje, da druge ženske ne dojijo svojih otrok???
Citiraj
lolita..
mama in otrok je napisal/a:
Takoj bi povedala, da rabiš linke in ne naša mnenja.
http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.306 ... precenjeno
Citiraj
kaj bo?
mama in otrok je napisal/a:
Hej, si ti res prebrala, kaj piše na linkih?!? Nihče ne trdi, da dojenje ni ok in zdravo - je, samo ne za vsako ceno! Ni za vsakega otroka in mamo to optimalna rešitev, zato pa je vsakršno napihovanje pozitivnih strani popolnoma mimo! Ker to pač ni res. Ker je tudi pri študijah (takšnih, ki so na ustreznem metodološkem nivoju, seveda), ki so prišle do rezultatov, ki kažejo na prednost dojenja, dejstvo, da so rezultati v prid dojenju res majhni. Če ne verjameš (itak vem, da ne:-)), poišči študije in si jih res preberi. Pa ne nekih povzetkov, ki rezultate interpretirajo tako, da ne moreš verjeti, pač pa res študij. In, verjemi, to ponavljanje tašknih napihnjenih rezultatov se počne tako intenzivno, da celo strokovno osebje, ki bi to področje moralo poznati, naseda. Ker se ne poglablja v to dovolj, pa potem pač verjame tisto, kar tako vztrajno ponavljajo! In to je narobe!
Torej še enkrat - ja, moje mnenje, pridobljeno na podlagi ogromno raziskav na to temo, je pač takšno, kot sem napisala - dojenje nima bistvenega vpliva na življenje posameznika (v razvitem okolju defintino ne). In če enkrat tega ne bo več (pa je v resnici danes ravno obratno - večina doji - polno ali ne, ni tako bistveno), se svet ne bo podrl. Je milijon drugih dejavnikov, ki so pomembnejši od dojenja, na kar nakazuje tudi zgornja študija. Ali ne bi bilo, namesto da se sedaj razburjaš, pametneje malo razmisliti o tem in pogledati na to z neko kritično distanco? Zato, ker so nekateri dokazali, da ni razlike med dojenimi in nedojenimi otroci, menda ne bi nehala dojiti?!? In tudi druge ženske ne - kar je tudi prav! Vse, kar želim povedati, je, da naj vsaka mama počne to, kar njej in njenemu otroku najbolj ustreza, pa bo za človeštvo najbolje!
Citiraj
mama in otrok
Vprašanje ni zgreseno, po odgovornih v tej temi je veliko nedojecih, takih ki bi to temo in vse v zvezi z dojenjem izbrisale iz sveta in jim trn v peti ne da miru, da ne bi napadale nazaj. Pa sploh niso napadene, kvečjemu jih sploh nisem prosila za mnenje, lahko bi mirno spregledale temo. Edino ena je dala link na svoj argument, da dojenje ni bistveno pomembno, pa se ta ni temeljito prebrala vsebine svojega linka (piše za otroke od 4 do 14 let). Druge pa so se trudile z rekla kazala ali pa z raznimi nizkoproracunskimi zaljivkami dokazati, da upravičeno niso dojile, pa da to ni pomembno.
Glede modernosti dojenja. Že to, da je primarna hrana dojenčka predmet mode, je bizarno. Potem bi morali postaviti v modo seks, recimo. Pa ga ne, ker je pač nagon dovolj močan, da ni potrebe. Res pa je, da na MON u ni pricakovat, da bo drugače kot na ulici, večinoma kvantne in fovsija. Zato pa smo tam kjer smo, Slovenci.
Citiraj
fdips
mama in otrok je napisal/a:
Ne moreš odgovorit na vprašanje, ker je že v sami osnovi zgrešeno. Danes doji tako veliko mamic, kot verjetno še nikoli v zgodovini. A veš, da v starih časih dojiti sploh ni bilo moderno, sploh za ženske iz višje družbe? Danes pa se vse po vrsti trkajo po prsih, če dojijo.
Kako naj torej razpravljamo o popolnoma brezpredmetni temi, ki ne sloni na ničemer?
Citiraj
kaj bo?
http://www.bmj.com/content/335/7624/815
http://www.ntnu.edu/news/breastfeeding
Na hitro, pa se obstaja kaksna studija, ki si drzne podvomiti v mitske lastnosti materinega mleka. Na sreco, da le nismo v enoumju.:-)

Torej se enkrat - dojenje nima nobeneg pomembnega vpliva na clovestvo - ne vec, na sreco, sicer bi tudi mi ostali na stopnji drugih primatov.
Citiraj
kaj bo?
mama in otrok je napisal/a:
Zenska - torej ker se ne sklada s tvojo 'resnico', je vsakrsno drugacno mnenje tu nezazeleno? Pardon, nisem vedela. Zakaj pa nisi to ze na zacetku napisala?!?:-) O studijah bi se sicer dalo veliko razpravljati, vsekakor pa je res, da je klima taksna, da je vsakrsen ( cetudi utemeljen) dvom v trenutne dogme v zvezi z dojenjem izredno nezazelen in takoj popljuvan brez da bi se resnicno vsi vsaj malo poglobili v rezultate. Mogoce bi pa to bilo dobro za cloveski razvoj? Hm, mogoce pa ima dojenje vendarle vpliv na clovestvo - da se pretirano zanasamo na neke ne ravno utemeljene cudezne ucinke, ki jih mogoce sploh ni, zato pa ne iscemo resitev za druge, pomembnejse probleme?
Citiraj
bibilabi
ElenaO je napisal/a:
Verjamem, ker samodisciplina ni ravno tvoja vrlina. Spet se oglašaš:-) Prepriča te pa itak nič na svetu - verjamem. Zato se ti res ni treba truditi - pozabi, ni ti treba se truditi prebrati nič. Res škoda časa... :-)
Citiraj
mama in otrok
Ajoj, na eno študijo obešaš rezultat, da nima učinka. Ker ti tako ustreza, ne? Kaj pa vse študije, ki dokazujejo obratno?

recimo tole http://en.wikipedia.org/wiki/Breastfeeding
Citiraj
kaj bo?
Joj, saj smo ti napisali - nima dolgorocnega ucinka. To ni zadovoljiv odgovor? Ni taksen, kot bi zelela? Jah, pac tako je. Ze sedaj nima nekega hudega vpliva ( kot dokazuje tudi tista studija zgoraj), verjetno bo tako tudi kasneje. :-)
Citiraj
ElenaO
bibilabi je napisal/a:
Po mojem tebe peče glava iz drugih razlogov. Postavljanje mej pa ni lih ravno argument, ki bi me prepričal.
Citiraj
mama in otrok
Namen mojega vprašanja se je izneveril. Dejansko ne sprašujem mam, če dojijo, običajno same povejo, da ne ali pa da jim zmanjkuje. Niti me ne zanima kako dolgo katera doma za 4 stenami doji otroka, česar ne bi smelo zanimati tudi tistih tukaj, ki dajejo opazke o nagnusnosti dojenja 3 letnega otroka ali primerjav s pedofili (kako lahko sploh kaj takega kdo pomisli??!!)
Zanimalo me je, kakšen je dolgoročen učinek na človeško vrsto, če dojenje v osnovi ni več primarni način prehranjevanja človeških potomcev. Zelo malo odgovorov je argumentiranih, večinoma so se oglasile zafrustrirane mame, ki niso uspele dojiti in začele z ofenzivo. In seveda klasičnimi žaljivkami, ker pač ne vejo kako bi se branile. Saj ni potrebe po obrambi, v resnici me ne zanima zakaj ravno TI nisi dojila. Vprašanje je bolj široko.
Citiraj
bibilabi
ElenaO je napisal/a:
Ja, še dobro, ker sicer pišeš takšne, da glava peče. Lahko ti pa odgovorim na vprašanje. Plastična duda in " umetno" mleko ( je samo predelano kravje, mimogrede) nimata nikakršnega vpliva na psiho otroka. Ravno tako je z dojenjem. Pri večini nima nikakršnega vpliva - je pač samo hranjenje( joj, groza, a?), ima pa lahko vpliv v primeru, ko mati ni sposobna otroka odstaviti. Ker mama ni sposobna otroku postaviti meje( ne samo pri dojenju, pač pa potem tudi pri ostalih stvareh) - to pa ima vpliv na otrokovo psiho. Ravno tako čustveno labilna mama, ki otroka ( npr. triletnika, s čimer se hvali ena zgoraj) ne zna drugače pocartati, kot tako, da mu da joško.
Citiraj
itak da ja
Jaz imam drugačen občutek - da večinoma mamice dojijo, vsaj te v mojem krogu poznanstev, zato je težko to posploševati.

Po mojem mnenju je dojenje kar umetnost :-) Dojila sem dva otroka, oba nedonošena, po CR, prvega sem pristavila zaradi zdravstvenih težav šele 5.dan po porodu. Občutki oz. izkušnje pri dojenju obeh so bili čisto različni. Pri prvem niti pod razno nisem imela občutka, da imam mleko, iztisniti si ga nisem mogla NIČ (par kapljic), pa vseeno je dete lepo napredovalo v teži... Pri drugem sem tudi začela iz ničle, potem pa mi je mleko kar špricalo, da sem bila vsa mokra...

Moje mnenje; dojenje ne gre pri vseh enako in je težko biti pameten. Nekatere imajo težave čisto fiziološkega izvora, druge psihičnega. Pri nekaterih bi se dalo vse to rešiti, če bi le dobile pravi nasvet. Sem tudi že naletela na "Samo še zjutraj in zvečer dojim, ker nimam dovolj mleka" -ja seveda ne, če pa gre tu za povpraševanje in ponudbo! Če ne pristavljaš, se ne bo tvorilo oz. se bo vedno manj...
Sicer pa, ljudje smo si različni, nekatere se torej bolj potrudijo, nekatere manj, pri nekaterih pa enostavno ne gre! So what...otroci bodo preživeli!
Citiraj
daj ne pametuj kar tako
ElenaO je napisal/a:
Ti pa si perla, res.Si bila dojena, a? :-) Daj, POSKUSI prebrati povzetek studije, pa potem komentiraj! Da ti malo pomagam - ne govori, da dojenje ni dobro, pac pa samo o tem, da nima taksnega ucinka, kot se mu ga pripisuje! Primerja otroke iste druzine, ki so bili dojeni oz. niso, pa rezultati kazejo, da med sorojenci ni razlike ne v inteligenci ne debelosti! Se bos zdaj mogoce le potrudila in prebrala?
Citiraj
kxcč
obstaja študija je napisal/a:
Za nevzpostavljeno dojenje je tolikokrat kriv otrok, kot je kriva mamica. Če se rodi z zlatenico ali je bolj lene sorte, se mu ne da vleči in posledično mleko ne nastaja. Ker otrok seveda mora jest (panika, medicinskega osebja ker teža ne narašča), se mu normalno da umetno mleko s širokim cucljem in z dojenjem je tak otrok opravil. Kombinacija zlateničnega otroka in mame, kjer mleko ravno ne brizga skoraj zmeraj pomeni, da se tak otrok ne bo dojil. Ker ko je enkrat na flaši, ga živ bog ne prepriča več, da se bo matral na dojki. Potrebuje pa zlateničen otrok veliko tekočine, zato noben ne čaka na materino mleko, samo da pije.
Kombinacij, zakaj dojenje ne steče, je veliko in vse so naravne. Zato svet že od nekdaj pozna dojilje.
Citiraj
seveda, to bo
obstaja študija je napisal/a:
In zato, ker opice to pocnejo, si ti tudi? Hm, me zanima, kaj vse se pocnes tako, kot opice? Otrok, ki se ne bi znal/zmogel dojiti, bi tudi zavrgla? To namrec primati tudi pocnejo( vsaj nekateri, seveda). Ali mogoce primerjas samo tisto, kar tebi ustreza?
Citiraj
cicibici
obstaja študija je napisal/a:
To, da se je dojenje povečalo, še ne pomeni, da so vse zmogle dojiti.

Primate in ljude ne moreš primerjati, je psiha človeka nekaj čisto drugega kot psiha šimpanza ali gorile, prav tako biologija socialnih stikov.
Citiraj
obstaja študija
Obstaja študija -ne znam na pamet povedat kje, ampak če se potrudiš, najdeš - ki govori o dojenju v Parizu med drugo svetovno vojno. Pariz je bil ravno tako obdan z žico, kot Ljubljana. In ker se ni dalo hoditi na podeželje h kmetom po mleko, se je dojenje dvignilo za okoli 1.5x. Toliko o tem, da se ne da. se da, če se le hoče. Zelo redke so tiste, ki se jim mleko ne začne delat, ker nimajo mlečnih žlez. Pa prosim tiste, ki že tretja generacija ne dojite - vsaj lažite svojim hčeram, kako dobre dojilje ste bile in kako je to pri vas, v vaši družini zares simpl. Boste videle, da bodo vse vaše hčere kar naenkrat lahko dojile, ker je "to v družini".
Triletniki, ki se dojijo? moj sin se je dojil najmanj od mojih treh otrok. Tri punce so se pa krepko čez 3 leta.
Drugače pa vsi primati dojijo okoli 4 leta.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.