Odgovori: nakup novega avta - slaba naložba

Pregled teme
melisssa
Novega avtomobila se že nasplošno ne splača več kupovati. Sama sem pol leta nazaj za 3 leta star avto dala 9.000€. Če bi kupila čisto novega, popolnoma enakega (enaka mašina, enaka oprema) bi zanj dala okrog 25.000€. Kljub temu, da je avto star 3 leta dela čist normalno in čist ok. Nobenih težav nimam z njim. Ni šans da kdaj kupim čisto novega. Vedno nekje od 1-3 leta starosti.
Citiraj
pa ne sam to
da preplačaš avto, če ga vzameš na kredit...bognedaj, da se ti na cesti kaj zgodi in ostaneš brez njega...kredit pa ostane še vedno...vse dokler ni odplačan
Citiraj
Moj stari avtoček
Tud moj avto bo kmalu star 8 let. V tem času sem prihranila za novega, ampak se v teh časih gotovo ne mislim spuščati v nakup novega avta. Raje bom vozila tega, ki ga imam, vsaj še 5 let, če ne bo delal težav. Dati denar za NOV avto ni ravno pametno. Že ko je avto 2 leti star, izgubi kar nekaj vrednosti in se bolj splača kupiti takega kot čisto novega. Avta na kredit pa nikoli več, sem to enkrat naredila in potem izračunala, da sem ga preplačala za 1/3!!!
Citiraj
vegicaa
Slovenski vozni park se stara zadnji dve leti, prej se je pa drastično pomlajeval. Po starosti je blizu avstrijskemu in nemškemu, starejšega imajo recimo v Italiji in najrazvitejši državi na svetu, na Norveškem.

Tako kot pri nobeni splošni potrošnji tudi pri avtu ni logike za nikogar drugega kot za tovarne, prodajalca in servise. Lepo nas tudi masirajo z marketingom o varnosti in porabi, na oboje Slovenci z veseljem padamo. V bistvu pa je največji vir onesnaženja ravno proizvodnja avta in njegova razgradnja - torej dela okolju prijazno tisti, ki avto neguje, da zdrži čim dlje časa, tudi če ima nekoliko večjo porabo.

Je pa lepo prebrat, da kdo razmišlja s trezno glavo in se ne zaletava v nove avte, če mu stari še čisto dobro služi. Moj je "srednješolec" :).
Citiraj
tbb
Minili so časi, ko smo menjavali avto na 3-5 let in ko avto ni bil starejši kot 5-7 let. danes se vozni park v Sloveniji stara. Ko gledaš avtomobile na cesti vidiš poleg res novih, dragih, tudi starjše. Avto zame ni bil nikoli statusni simbolj. Morda sem v mladosti podlegla nekim trendom nekim in. Danes vozim 13 let starega karavana, njegova poraba je 4.3 l. Km ima malo čez 110 000. In je z mano 8 let. Ne bom rekla, da nimam za drugega, vendar ga trenutno ne rabim oziroma mi moj stari popolnoma ustreza. Časi in pogledi se spreminjajo.
Citiraj
Sunce jarko
Naložba je tisto, kar ti prinaša profit. Če torej z avtomobilom ne služiš denarja, potem ta ni naložba. Ne nov, niti star.
Citiraj
prosvetljena
NM-3w je napisal/a:
Mogoče ti res prodajaš avtomobile in je to tvoj kruh. Moj avto ni nič pošvedran, tako kot ne stanovanje, ki ne zgublja vsak dan svoje vrednosti tako kot avto. Zamisli si, da bi ista ekonomija veljala za nepremičnine, koliko bi jih morali v življenju kupiti, če bi seveda imeli s čim.
Citiraj
NM-3w
koliko pa bi ti kdo plačal za vonj tvojih pošvedranih šrpet??

osnova ekonomije je davek na dodano vrednost - totej na nove stvari, ki se jih naredi !!
star avto ima vrednost samo kot rezervni / nadomestni deli ... + vloženo delo, da se ga razkosa, demontira
Citiraj
prosvetljena
Zadnjič sem prejela po pošti eno "ugodno" ponudbo od Renault Slovenija. Moj 10 let star avtek vozi kot urica, kilometrov ima malo in na misel mi ne pride nakup novega. V tej ponudbi so mi ponudili nov avto za cca 13.000 eur, kar mi dajo na 96 obrokov, kar pomeni, da bo ob koncu plačila, star skoraj toliko kot moj avto, ki ga imam doma. Ob tem pa me je vrglo, ker za moj star avto ponujajo le 800 eur (baje po eurotaxu), čeprav bi ga potem prodali vsaj za še enkrat toliko. Torej, če jim dam moj stari avto v račun, bodo ob prodaji mojega zaslužili 800 eur na mojem starem avtu, koliko na novem, ne vem. Vem pa, koliko izgubim jaz. Na koncu kredita bi mi spet poslali podobno ponudbo kot danes. Da bom vozila vedno nove modele, ne mislim vse življenje plačevati nekaj, kar z vsakim dnem enormno zgublja svojo vrednost.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.