Forum.Over.Net

Odgovori: avstrijski zdravstveni sistem

Pregled teme
[email protected]
me res zanima je napisal/a:

Ampak pri nas imamo slovenske plače in iz njih bomo prejemali slovenske pokojnine, socialni sistem bo prav tako slovenski, zato bi bil avstrijski zdravstveni sistem veliko finančno breme zame in zate, ko bova upokojeni.
Citiraj
podpis
dvojna merila je napisal/a:

Podpis.
Citiraj
jao no
dvojna merila je napisal/a:
Ne govorimo o privatizaciji javnega zdravstva, ampak o tem, da bi vzporedno omogočili tudi razcvet zasebnega.
Citiraj
saj ne more biti res
11511 je napisal/a:


Eno so pravice na papirju, drugo je pa realnost.
Imam pa že rajši avstrijsko korupcijo, ko lahko izbiram izvajalce, kot pa našo, ko mi odtegujejo zdravljenje, ker kao ni denarja. 500 M€ pa izgine vsako leto neznano kam.
Citiraj
11511
k72 je napisal/a:
Najprej si preberi pravice pacijentov in potem govori.

Imaš pravico oditi na fizioterapijo kjerkoli v SLO. Tudi v vsa zdravilišča ki jo izvajajo. Mora pa biti na napotnici točno napisana ustanova kam si napotena. V primeru da si izbereš fizioterapijo ki ni v tvojem kraju bivanja, ti ne pripadajo stroški prevoza.

Da ti pa osebni zdravnik " ponudi " izvajalce - bi pa meni dišalo po korupciji. Toliko o " poštenem" poslovanju v tako opevani Avstriji.
Citiraj
k72
za razliko od slovenskega, je meni avstrijsko zdravstvo poslalo prijetno pismeno povabilo, s katerim me prosijo, da si naj izberem zdravnika in se dogovorim za preventivni pregled....
v primeru, da ti zdravnik predpiše fizioterapijo, te ne pošlje kar nekam ampak ti da različne ponudnike in se sam odličiš kam boš šel na fizioterapijo. (so privat, pri zdravnikih pa dobiš njihove naslove)
Citiraj
jaz tudi
to pa res ne vem je napisal/a:
To pa tud mene zanima ???
Citiraj
me res zanima
[email protected] je napisal/a:

Kolikor vem ima avstrija zgledno urejeno socialno pomoč in dvomim, da nimajo rešitve za tako ekstremne primere.
Sicer pa so itak njihove penzije večkratnik teh tvojih 300€ :)))
4+€ oziroma 7€ je zanemarljiv izdatek pri minimalni plači 1.000€ :))))

Avtorica zgoraj pravi, da si želi enake možnosti za vse. Jaz sem jo vprašal, ali avstrijski javni zdravstveni sistem to ne zagotavlja? Gre za to, da pri danih možnostih (denarju za zdravstvo) nihče ni na slabšem zaradi koristi nekoga drugega.
Citiraj
[email protected]
me res zanima je napisal/a:
Me zanima, kako si boš s penzijo 300 ali manj € plačevala zdravila po 4+€ na škatlico, potrebuješ pa 10 škatlic na mesec. In kako si boš plačala 5 dni v bolnici 35€ s 300€ penzije?

Zakaj so nekatere operacije pri nas neizvedljive, mi je jasno, pač smo majhni in ne premoremo vse možne drage tehnologije, zakaj pa ni operacija ali zdravljenje v tujini financirano iz našega zavarovanja? Zakaj se vsake toliko zbira denar za otroke, ki morajo v tujino na zdravljenje? Verjetno tudi v Avstriji javno zdravstvo ne pokrije vsega, kar obstaja in je možno, pač pa le del...
Se strinjam, da medicina mora biti dostopna vsem.
Citiraj
to pa res ne vem
mali lopovi male države je napisal/a:

A kdo ve, če je možno podkupit zdravnika v zasebni ordinaciji???
Citiraj
mali lopovi male države
dvojna merila je napisal/a:
se strinjam. pa ne pozabimo še na to, da prav nihče nima volje raziskovat korupcije v slovenskem zdravstvu. prav nasprotno, še največji klošarji na monu sprašujejo, kaj na nesejo zdravniku za njegovo delo.
Citiraj
me res zanima
a res? je napisal/a:
Kaj pa je tako narobe z avstrijskim javnim zdravstvom? Ali ni enako dobro za vse Avstrijce. dobijo eni manj, drugi več??
Citiraj
bodo preprosteži razumeli?
dvojna merila je napisal/a:
Dobro napisano! Strinjam se z vsem.
Citiraj
a res?
res ne vem kaj vas to moti je napisal/a:
A res? 30 dni bolnice stane čez 200€.

Sicer poznam Avstrijski sistem in če primerjamo naše današnje stanje in Avstrijo, imajo oni super urejeno, ampak moje prepričanje je, da si vsi zaslužimo vsaj kar se medicine tiče enake možnosti, enako dobra zdravila, enako dobro tehnologijo, oskrbo in skratka vse s tem povezano, da zagovarjam edino dobro javno zdravstvo.
Citiraj
dvojna merila
Meni je prav smešna ta slovenceljska nagnjenost k preprostim "rešitvam", ki naj bi čez noč vse spremenile na bolje. Preprosteži mislijo, da je dovolj samo privatizirat javno in bo vse delovalo gladko, pošteno in transparentno. Se pravi tisti, ki so bili v javnem zdravstvu skorumpirani, se bodo v zasebnem spremenili v brezhibne poštenjake in Hipokratove zveste apostole ,ali kaj? Ali bomo še kompletno medicinsko in upravno osebje zamenjali in zasebni sektor napolnili s tisočimi poštenjakov, ki jih bomo uvozili z lune?


Kar se pri nas privatizira, postane kmalu še bolj zavoženo kot takrat, ko je bilo še javno. Poučen je naš razvoj "realnega" sektorja od devetdesetih let naprej, ko se je začelo "razdružbljanje" in privatiziranje podjetij. Polovica teh podjetij se je po olastninjenju namerno izčrpala in propadla, večina druge polovice pa komaj diha nad gladino zgoščenih špekulacij slovenske kapitalske greznice. V primeru privatizacije našega javnega zdravstva ne bo nič drugače.
Citiraj
ne bluzi
Riba je napisal/a:
Ahh ne bluzi do dela nimamo dostopa vsi razen dohtarji in ostal JS ki so na davoplačevalskem denarju v državni službi! Pejte na trg ane da vas vidmo... Tam kjer je privat zdravstvo tam je tudi gospodarstvo! Kaj je pa pri nas??? Država vmešana v gospodarstvo zato pa nobena tuja firmo noče v sloveniji odpirati delovnih mest in podpirati z nabitimi davki državne pijavke!!!
Citiraj
res ne vem kaj vas to moti
Riba je napisal/a:
V Avstriji tudi! Brez čakalnih vrst, korupcije in kar je najpomembnejše - brez malomarnosti.
Citiraj
res ne vem kaj vas to moti
poštenje... je napisal/a:
Doplačila so imenitna stvar, da se ljudje (posebej takšni kot so slovenceljske ovce) zavedo, da je zdravje vrednota pa magari le za 4,6€
Pa še hipohondre spraviš v red, ki tečejo k zdravniku za vsak prdec.


Kaj pa je narobe z dvotirnim sistemom tipa Avstrija?
Premožnejši sloj ima takšno zdravstvo, kot ga je zmožen plačati, vsi ostali pa solidno (celo vrhunsko) javno zdravstvo.
Ambiciozni zdravniki imajo možnost zaslužiti takšno plačo kot si jo želijo (ni izsiljevanja s sindikati/štrajki)
Ločeno javno in zasebno zdravstvo omogoča resnično 'drugo mnenje' in ne tako kot pri nas, ko zdravniški ceh prikriva napake svojih kolegov.
Citiraj
Riba
Zdravstveni sistem v Sloveniji je kljub vsemu dober. Zakaj? Zato ker zaenkrat imamo do njega dostop vsi! V marsikateri državi temu ni tako.
Citiraj
poštenje...
Naš zdravstveni sistem tak kot je, bi bil čisto v redu, če ne bi bilo korupcije, izginjanja denarja neznano kam. Ni se treba zgledovati po drugih v slabih stvareh - doplačilih, saj že plačujemo previsoke prispevke.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.