Odgovori: Cena bencina v ameriki,poceni zakaj?

Pregled teme
filozofko
še malo prakse je napisal/a:
Kolikor vem, v Avstraliji ni javnega sklada za pokojnine. Tisti revni upokojenci, ki niso privarcevali dovolj za starost, dobijo nekaj miloscine (200 ali 300 dolarjev), nekaksna socialna pomoc. Glede cene bencina ne vem, ampak mocno dvomim, da je trikrat cenejsi, to bi bilo nekje 50 evro centov/liter.
Citiraj
koalicija voljnih riti
To je zato, ker imajo Američani Koalicijo voljnih riti, ki skupaj z njimi ropajo po naftnih državah in imajo vsi poceni bencin. Saj nas so tudi spravljali tja, pa smo samo v NATO, no mogoče bo kaj bolje, saj še ni konec vojn in imamo še priložnost vstopiti v to koalicijo.
Citiraj
down under
Bencin v Avstraliji je po 1,12 EUR liter. Ma dajte malo na internet pogledat, preden trabunjate.
Citiraj
še malo prakse
filozofko je napisal/a:
Ampak na primeru Avstralije pa ta tvoja teorija ne drži.. Bencin trikrat cenejši, obenem je pa za vse (upokojenci, zdravstvo itd) normalno (odlično) poskrbljeno
Citiraj
Barba iz Amerike.
Torej trenutne cene bencina (najcenejšega, regular 87) v severni Ameriki so

USA okoli 4,06 USD za galono, kar znese 1,07 USD za liter, oz 0.85 EUR za liter
Kanada okoli 1,27 CAD za liter, kar znese 1,02 EUR za liter

O razlogih je lepo povedal filizofko.
Citiraj
filozofko
Americani imajo preprosto prevec razlicen model obdvcitve kot tudi ekonomije nasplosno, da bi se dalo odgovoriti z enim stavkom. Ampak, ce poenostavim: pri nas so visoki davki in posledicno bistveno bolj barocna drzavna uprava, vec raznoraznih pravic/socialne varnosti in subvencij za drzavljane ter podjetja, vec javnih storitev (recimo vrtci) ... pri njih pa nizki davki, manjsi obseg javne uprave, manj javnih storitev, manjsa socialna varnost.

Ce malo pofilozofiram, davki po eni strani marsikaj omogocajo, po drugi pa tudi dusijo (ekonomija, tehnoloski razvoj, inovativnost nasplosno, ljudje v glavnem manj sposobni delovati samostojno). Tezko je najti tisto pravo smer med obema skrajnostima, a ko se druzba odloci za eno smer, je preobrat skoraj nemogoc. In Amerika se je odlocila za nizke davke (zato so tam davki odlocujoci skoraj na vsakih volitvah, vsak kandidat obljublja manjse davke, manjsi drzavni aparat, manj javnih storitev), evropske drzave pa v glavnem za visoke (in analogno ameriskemu primeru, so tu pri nas na volitvah skoraj vedno odlocujoca vprasanja o vec socialne varnosti, vecji drzavni moci, itd.).
Citiraj
tri3
Gunnar je napisal/a:
Lobiji se borijo za VIŠJE cene, isto velja za požrešne mašine - večje kot je povpraševanje za neke omejene dobrine -> višja cena.


Cena je nižja zato, ker je bencin v ZDA obdavčen samo 1x in to z t.i. "sales tax" (ZDA ne poznajo DDV) v nasprotju z EU, kjer je treba plačevati takse, marže in na vse to še dodatno DDV...
Citiraj
Gunnar
ej gunnar je napisal/a:
imamo se vedno premalo svojih vrtin za to sem pa navedel najprej naftne lobije...
Citiraj
Modri dirkač
Morš met svetovno valuto. Kolikor rabiš za nafto, natisneš te svetovne valute. Če ima kdo idejo, da bi nafto obračunaval v npr. evrih, mu pred obalo parkiraš letalonosilko ali pa mu izvoziš demokracijo.

Približno tako gre na kratko...
Citiraj
ej gunnar
Gunnar je napisal/a:
to lahko tud mi nardimo. Tisto kar je narejeno za izvoz na ameriški trg (tako Srednja Amerika, kot Kanada, ker razne fabrke prilagajajo modele glede na ciljno tržišče) se lotimo tud mi v Eu uvažat, pa bomo enakovredni.

a potem bomo imeli bencin cenejši?
Citiraj
Gunnar
naftni lobiji, pozresne masine itn.
Citiraj
zakajjj
ja , no malo bolj natančno je napisal/a:
ja full lepo,zakaj pa je tam tako poceni???
Citiraj
ja , no malo bolj natančno
ameriška galona je 3,78 l
angleška pa 4,5 l

oni imajo 3,78lbencina za 1 dolar, kar je manj kot 1 €

super a ne
Citiraj
Bencin
1$ za eno galono nekje 3,8L
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.