Odgovori: Koliko vas redno jemlje tablete za pomiritev?

Pregled teme
ne obsojam
ne veste je napisal/a:
To je že res. Ampak, tovrstna zdravila so res za kratkotrajne pomiritve in po potrebi ravno iz razloga, ker vodijo v odvisnost. Za takšno situacijo, ki jo opisuješ ti, pa obstajajo zdravila, ki ravno tako pomagajo, vendar od njih nisi odvisen. In v tem je razlika.
Po potrebi pa pomeni, tako kot pri bolečinah, da ga vzameš, če res boli in ne za vsak slučaj vsak dan, čeprav nič ne boli.

Reševati tovrstno odvisnost pa je najbolje reševati z zdravnico, ker tudi zmanjševanje doze ni pri vsakem posamezniku enako.

Mene čudi edino to, da v kolikor kasneje po dogodku ni navajala nadaljnih težav, kjer bi jo zdravnica lahko tudi naprej usmerila, da ji je na podlagi dogodka še v naprej predpisovala pomirjevala kot ostala zdravila, ki so nujno potrebna v rednem jemanju zaradi bolezni (za srce ipd.).
Me pa pravzaprav ne čudi niti to, če nek zdravstveni sistem določa kvote, koliko pacientov ima lahko nekdo ter koliko časa ima na razpolago za pacienta (po novem tistih 7 min). Čeprav si bo dober zdravnik kljub tem predpisanim 7 minutam še vedno raje vzel več časa kot pa premalo.
Citiraj
domačinka
10 let sem jemala AD in takrat mi je zdravnik razložil, da od antidepresivov nikoli ne postaneš odvisen, medtem ko od pomirjeval lahko. Rekel je tudi, da moraš vsaka taka zdravila postopoma prenehat jemat. Tako sem jaz od 1 tablete zjutraj in 1 zvečer, nekaj mesecev preden sem popolnoma nehala jemala samo 1 zvečer. Ko sem popolnoma nehala z jemanjem nisem imela nikakršnih težav.

Jaz ti predlagam, da tudi sama poskusiš tako: namesto 3 dnevno, začni jemat samo 1 zjutraj in 1 zvečer, po cca 3 mesecih za poskusi samo 1 zvečer in čez nekaj mesecev še s to prenehaš. Res je verjetno nevarno za organizem, da čez noč prekineš z vsem.

Moram pa se pohvalit, da imam jaz danes 25 let, kar sem nehala kadit. Prej kadila kot turek, 4. 1. l987 pa prenehala in si nikoli več prižgala.

To sem napisala tebi za vzpodbudo, ker vse se da, le močno voljo moraš imet.

Naj ti bo motivacija tvoja družina, pomagaj si pa tudi s kakšno literaturo o odvisnostih. Morda od Sanje Rozman.

Vse dobro in naredi si plan.
Citiraj
a kar naprej
natalija003 je napisal/a:
In zdravnica ti jih kar naprej predpisuje? Že dve leti?

Tudi meni jih je predpisala pred par leti (s tem, da sem jih jaz takrat imela že skoraj petdeset) iz istega razloga, zaradi hudega stresa nisem mogla spat. Vzela sem vsakih par dni kakšno tableto zvečer in po njej spala ko top. Ampak sčasoma, po par tednih, tudi po nasvetu zdravnice, sem z jemanjem nehala.
Bi ti svetovala, da se malo pomeniš z zdravnico, ker tole je neke vrste droga in se je mogoče težko sam odvadit.

Jaz zdaj občasno (po potrebi) vzamem kak persen in je čisto dovolj.
Citiraj
takoj prenehaj
Jemala sem Helex, Lexaurin....več let, potem mi je bilo dovolj, prenehala sem z vsem čez noč!!!

Kje pa piše, da se moram vedno super počutiti?:)))
Vse je v glavi, draga moja...ko boš prenehala misliti na tablete in jih vrgla v smeti bo bolje,
prej ne!


TAKOJ VRZI TABLETE STRAN!!!!!!-da ne bo prepozno!!!!!!!!
Citiraj
isto
Joj. Sem bila popolnoma na istem ... še precej hujše (večje doze, predoziranja etc.). Tudi jaz sem imela ob odtegnitvi epileptične napade - ki pa seveda niso epilepsija. Toplo ti polagam na srce naslednja navodila:
- nujno začni z odvajanjem pod zdravniškim nadzorom (ne lotevaj se tega na lastno pest, ker so epileptični napadi pač smrtno nevarni). Zdravnik ti bo po vsek verjetnosti uvedel še antiepileptik ob sočasnem zmanjševanju helexa. Morda boš morala tudi v bolnico. Nočem te strašiti, ampak helex oz. xanax so zelo zelo zahrbtna stvar in odtegnitveni sindromi so zelo nevarna reč.
- pripravi se na pekel skozi katerega boš morala iti. Ko boš enrat opravila s fiziološko odvisnotjo se pojavi še psihološka, ki se pokaže kot grozna epizoda depresije, saj se ti dobesedno poruši svet. Obdaj se s prijatelji in ljudmi, ki ti bodo stali ob strani.

Lahko bi ti pisala še cele romane, vendar naj bo to dovolj. Če te še kaj zanima mi lahko pišeš v to temo in ti bom rade volje odgovorila.

Kar pogumno. Meni je uspelo!
Citiraj
hm*
ne veste je napisal/a:
ni za obsojat ljudi, je pa očitno za obsojat zdravnike, ki zgleda tole drogo predpisujejo neomejeno ...
Citiraj
Morag
Jaz sem tudi dobila Xanax (al kako se napiše). Pa mislim, da sem jih pojedla kvečjemu 5, pa še to po polovičko, zaradi strahu pred odvisnostjo. Jih pa še vedno nosim v denarnici, že to mi pomaga, da vem, da imam rešitev pri roki, če se mi slučajno spet zgodi.
Citiraj
uluru
Moja tašča jih jemlje že cel lajf, take in drugačne. Pa je še vedno živa in normalna. Bi pa pri tvojih letih bilo fajn razmislit o postopni prekinitvi.
Citiraj
ponovnopreberi
ne veste je napisal/a:

Seveda ne vemo (ali pa tudi...), vendar je avtorica sama navedla, da je zdravilo dobila ob enkratnem stresnem dogodku in ne zaradi tesnobe/depresije - za slednjo obstajajo mnogo bolj primerna zdravila. In četudi .. zdravnica bi morala tesnobo/depresijo zdraviti še drugače, le predpisovanje pomirjeval (ta povzročajo hudo odvisnost in to Helex je) ali antidepresivov (ta naj ne bi povzročala tako hude odvisnosti) ni rešitev. In kiksnila je še drugače, saj Helex ni namenjen dolgoročnemu zdravljenju, kvečjemu nekaj mesece, ne pa nekaj let. Tole npr. je iz navodil:

...Trajanje zdravljenja predpiše zdravnik (zdravljenje anksioznosti do 6 mesecev, panicne in sorodne motnje do 8 mesecev), sami ga ne smete prekiniti, saj obstaja možnost nastopa odtegnitvenih simptomov. Odmerek zdravila zmanjšujte postopno in tem pocasneje, cim dlje je trajalo zdravljenje in ne vec kot 0,5 mg vsake tri dni. ...
Citiraj
ne veste
nekatere tukaj ne veste kako huda je tesnoba-depresija. kako je tvoje življenje težko, če imaš vsak dan napade panike. in tableti ti tu zelo pomagajo. spet lahko počneš stvari, ki jih prej nisi bil sposoben.
zato lepo prosim ne obsojajte kar vse povprek ljudi, ki jemljejo tablete. avtorica bi pa mogoče svojo zdravnico vprašala za zmanjšanje doze oziroma za zamenjavo tablet, če je to mogoče.

pa vse dobro!
Citiraj
skela
Robi... je napisal/a:

Kolikor sem jaz razumela, je tablete dobila ob stresnem dogodku (smrti) - tudi meni so jih
ob taki priliki ponujali, oziroma sem jih kar dobila in sem jih potem nosila nekaj časa v
torbici in čez en čas vrgla stran.
Torej ni jemala tablet zaradi težav, ampak zato "ker je bilo luštno"...to je pa čist ajnfah
odvisnost, ki jo je treba prekiniti.
Citiraj
Robi...
Cvet je napisal/a:
Res je.
Tablete same po sebi še ne rešijo vzrokov. Podobno je z AD. Hkrati ob jemanju, mora oseba s strokovno pomočjo reševati svoje psihične težave, ki so jo pripeljale do težav.
Citiraj
jst jst jst tud
nagajivka XXXL je napisal/a:
men se tud po jegru jebe
mah, men se tud pred jegrom
Citiraj
Cvet
Ženska ti imaš resen problem, ki tule ne boš rešila. Si zasvojena in na vrat na nos se ne boš ničesar rešila. Pri 34-ih se takole drogirat je popolnoma neodgovorno in slej ko prej bodo tudi posledice, zato se vzemi v roke in nkje začni. Poišči pomoč. In povedati bi morala možu. Očitno pa stresnih situacij ne zmoreš prenašat normalno. A življenje jih je polno in takole bežanje je res neodgovorno do samega sebe in bližnjih.

Zdravnico bi pa bilo potrebno prijavit!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Citiraj
pakje
skela je napisal/a:

Edino s takim tempom zmanjševat ali pa se res zaupat zdravniku. čeprav, zdravnik ti lahko svetuje, zmanjševat boš pa morala nehati sama, le ti sama.

Mimogrede, pa kje dobite ta pomirjevala. Ker to so zdravila na recept in noben normalen zdravnik jih ne bo predpisoval leta in leta v takih dozah.
Citiraj
natalija003
Hvala vam za odgovore in pomoč.
Recepte mi piše moja zdravnica,mislim da je tudi sama na kakšnih tabletah saj ji ni problem napisati kolikor pač rabim. Pri epileptičnem napadu so me peljali v bolnico in zdravnikom sem povedala za tablete in da jih takrat nekaj dni nisem jemala,ker si resnično želim nehati. Rekli so mi da je napad posledica takojšnje ukinitve tako močnih tablet.

Najbolj težko mi je ker moram lagati možu in zaradi mojih dveh otročekov,rada bi bila svobodna in zdrava.
Citiraj
ne ga srat
Prvo bi se zaupala zdravniku in mu povedala, da bi se tega rada rešila.

Sama z odvajanjem ne bi eksperimentirala.
Citiraj
skela
Jasno, da gre za odvisnost. Fizično, pa tudi psihično.
Odgovor je po mojem v lepo počasnem, postopnem odvajanju. RES počasnem. Ampak
doslednem.
Prvi korak: ugotoviš, da tako ne gre in da moraš prekiniti.
Drugi korak: narediš si plan zmanjševanja - za psiho je fajn, da zmanjšuješ res po malo -
. recimo vsak mesec eno polovičko tablete manj...če te je strah, lahko vsak mesec samo
po četrtinko manj - to je še vedno v parih mesecih ena tableta manj, v enem letu si pa brez.
Tretji korak - razumsko dojami, da epileptičnega napada nisi dobila zaradi prenehanja jemanja
tablet - epilepsija je čisto nekaj drugega in tudi zdravila so čisto drugačna - verjetno je delala
psiha - strah. Postopno zmanjševanje ti pokaže, da se nimaš česa bati in čisto lepo funkcioniraš
brez.
Jaz bi "za rezervo" poskusila še s kakšnimi vajami za sproščanje, kar vzporedno - kakšne
dihalne vaje so bile pri meni zelo učinkovite, ko sem se ubadala z napadi panike recimo....
Citiraj
pa kako to?!
Epilepsija? Si imela zagotovo epileptičen napada. Ker to se drugače resno zdravi. Dvomim, da je to lahko v povezavi z abstinenco.

Si obiskala zdravnika po napadu, kaj je rekel?

Glede tablet. Če si želiš ven iz tega, začni postopoma ukinjat. Tko kot je napisala ena zgoraj. Najprej po dve, kasneje po eno...pri 34 po tri tablete na dan, pri dveh otrocih... nezajebavaj se. Ne da le sebe ogrožaš, ogrožaš tudi njuju, čim prej se vzemi v roke. Če sama v dveh mesecih ne boš zmogla zmanjšat dnevne doze, poišči pomoč, zaupaj se partnerju, on ti bo stal ob strani. Čakajo te težki časi. Nekaj let tovrstnega jemanja se tretira kot resna zasvojenost. Kaj sledi odvzemu droge pa sama veš. Potrebovala boš trdnega partnerja. Čim prej se mu zaupaj.


Srečno!
Citiraj
Kristi*nepr.
Najprej poskušaj zmanjševati postopoma tablete. 3x na dan po 1mg je kar veliko, zato poskusi najprej pol tabletke 3x na dan ali pa še manj. Posvetuj se s svojim zdravnikom.

lp in srečno
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.