Odgovori: Nakup stanovanja na hipoteko in dati v najem

Pregled teme
marasara

Koda: Izberi vse


draga moja,

pametno razmišljaš. Svetjem ti, da najprej kupi stanovanje, vse uredi in še le nato lahko skupaj zaživita. Seveda pa lahko prispevaš pri pohištvu, vsekakor stroške delita na pol. Ne zaupaj nobenemu. Jaz sem bila preveč poštena - beri naivna in pri 38 ostala sama z dvami hčerkami.Tudi preživnine ni bilo. Sem po težkih mukah uspela preživeti, hčerke v univerzo spraviti itd. Bile smo večkrat lačne. Sedaj pa ko sem za zeleni veji ne verjamem in ne zaupam nobenemu več. Punca pamet v glavo -pametno ramišljaš. Pa srečno
Citiraj
marasara
draga moja,

pametno razmišljaš. Svetjem ti, da najprej kupi stanovanje, vse uredi in še le nato lahko skupaj zaživita. Seveda pa lahko prispevaš pri pohištvu, vsekakor stroške delita na pol. Ne zaupaj nobenemu. Jaz sem bila preveč poštena - beri naivna in pri 38 ostala sama z dvami hčerkami.Tudi preživnine ni bilo. Sem po težkih mukah uspela preživeti, hčerke v univerzo spraviti itd. Bile smo večkrat lačne. Sedaj pa ko sem za zeleni veji ne verjamem in ne zaupam nobenemu več. Punca pamet v glavo -pametno ramišljaš. Pa srečno
Citiraj
M-B
Za denar ki ga že imaš dobiš malo večjo garsonjero v MB, nič hipoteke ali kredita, oddaš za primerno ceno in vsak mesec pokasiraš 100-200EU, super zgleda.
Dohodek z uradno oddajo stanovanja si dolžna prijaviti v dohodninski napovedi, nekako tako, najbolje da se pozanimaš na DURSu in stroški vzdrževanja, razmisli koliko se ti to splača.
Varnost gor ali dol, iti v zvezo s takim razmišljanjem, za vsak slučaj, ne vem no, bolje ne iti če misliš da se ti/vama ne bo izšlo.
Pametneje kot razmišljanje o nakupu bi bilo razmisliti kaj je in kje tiči razlog da tako razmišljaš. Iskreno razmisli o čustvih ki jih gojiš do fanta.
Pa tvoj fant, je tudi on tako ziheraški in je ves do zdaj vložen denar v 135m2 v katerih bosta živela uradno ocenil da se ve kaj je on prispeval že na štartu skupne poti?
Upam da je tudi on tako pameten.
Nakup stanovanja za vaju, da imata skupaj kam iti iz hiše, če bi se tako obrnilo je pa čisto nekaj drugega in to podpiram.
Se pa čudim, da nisi za svojo varnost in lastno streho nad glavo poskrbela že prej, ker obrok kredita ne bi bil nič večji od najemnine in mesečno privarčevanih sredstev pa bi danes bila na svojem, brez skrbi.in varna.
O tem nisi prej mislila, zdaj ko gre za skupno življenje bi ti rada poskrbela zase?
Kako lahko planiraš skupno življenje in v isti sapi razmišljaš o nakupu stanovanja samo zase? Dobra popotnica. Se ve kam pelje.
Citiraj
Simona?
Sem večinoma prebrala vseh 60 postov odogovorov zgoraj.
Ne morem mimo dejstva, da iz nekaterih kar udari fovšarija. Prav čutim fovšarijo in nevoščljivost, ker ima avtorica dovolj denarja in si lahko privošči kredit za stanovanje.

Moj nasvet avtorici: pametna punca! Tudi jaz bom storila enako. preden se bova preselila k moževi mami si bom kupila stanovanje, ki bo moje. Pa ne zato, ker me je strah, da me bo prevaral in zapustil, ker se ljubiva. strah me je bolezni ali kakšne podobne nesreče. Lahko že naslednji dan ostanem sama, brez strehe nad glavo....
V obratni situaciji, da bi se na primer selila v hišo mojih strašev bi vsekakor razumela in podpirala pratnerja, če bi si kupil svoje stanovanje!!
Citiraj
nisineee
negreveč je napisal/a:
ni podobna situacija kot pri tvoji kolegici, ker ona se s tastom ne prepira in življenje pod skupno streho ni problem.

Kdo je bolj preračunljiv ti ali tvoj bivši-to je sedaj vprašanja ha, ha.

Avtorici pa- ideja je dobra in ti si pametna punca :)
Citiraj
premisli
Predporočna pogodba je napisal/a:
Ne, žal ne vemo vsi, o čem se gre. Prosim, če me lahko razsvetliš, kakšna je vsebina teh vaših "predporočnih pogodb". Ali vsebuje samo delitev trenutnega premoženja, ali tudi prihodnjega, ali določa tudi morebitne preživnine v primeru ločitve ipd.

Ker ne samo, da po trenutnem pravu predporočna pogodba ni dovoljena, tudi če je sklenjena, ne velja.
Citiraj
spet ena pametna
poglej drugo plat je napisal/a:
Neverjetne ste! Enkrat ni prav, ker katera vlaga v njegov dom in bo seveda po ločitvi ostala na cesti, tu pa avtorica pametno razmišlja glede dodatnega stanovanja, ki bo v primeru ločitve samo njeno, pa se spet najde ena, ki kritizira.
Nikoli ne veš, kaj pride, pa če si še tako siguren.
Citiraj
Predporočna pogodba
Odvetnica pri nas vsem svojim kolegicam za poročno darilo podari - Predporočno pogodbo, in tudi sama jo ima.

Mogoče se ji ne reče Predporočna pogodba, ampak vsi vemo, o čem se gre.
Citiraj
go for it
Avtorica poskrbi zase, nihče drug ne bo. Govorim iz iskušenj. Sem tuci živela v hiši njegovih staršev in imela zlato rit, dokler si ni sine omislil druge. Jaz pa na cesto z dvema otrokoma. Sedaj zakreditirana za stanovanje preživljam sebe in otroka. Če bi razmišljala prej tako kot ti, mi sedaj ne bi tako trda predla. Ne poslušaj mone, ki se zgražajo nad tvojim mišljenjem. Prav razmišljaš.
Citiraj
smart girl
Kaj naj rečem?! Pametna punca!
Ko bi jaz tako razmišljala 12 let nazaj, se ne bi sedaj gonila po sodiščih z bivšim in terjala svoj delež, med tem časom pa živela z dvema otrokoma v bednem najemniškem stanovanju in delala kot budala, da samo imamo kje bit in jesti.
Citiraj
premisli
Hipoteko bi odplačevala z najemnino + po moje bo potrebno še kakšnih 100-150€ doplačati, ker ne bi rada imela hipoteke na 20 let.

Snaha to be, mislim, da si se že sama odločila, da boš stanovanje kupila. Zaenkrat namreč še nisem videla, da bi odreagirala na kakšen post glede tega, da se nakup stanovanja mogoče ne splača tako, kot si predstavljaš. Verjemi, da bo teh 100-150 EUR tvojega prispevka kvečjemu iluzija, ker stanovanje potrebuje vzdrževanje, investicije ipd. In boš hitro na 200-250 EUR.

Ne me narobe razumeti, zdi se mi prav, da razmišljaš tudi o svoji varnosti, da ne želiš pristati na cesti, če bi do tega prišlo. Vendar se zavedaj, kar je bilo že zapisano - vse investicijske stroške v stanovanju boš morala kriti sama, če ne boš imela najemnikov, bo cel obrok kredita na tvojih plečih, če ti ne bodo plačevali, še kaj več. In če se s fantom res sporečeta recimo februarja, ti imaš pa v svojem stanovanju najemnike s pogodbo, ki poteče novembra, in tromesečni odpovedni rok (mimogrede, če odpovedni rok za najemodajalca v pogodbi ni določen, pogodbe razen v izjemnih primerih ni mogoče odpovedati!) - kam boš šla za te tri ali celo devet mesecev?! Saj najemnikom ne moreš kar reči - ups, sedaj pa jaz rabim stanovanje, prosim, da ga do jutri spraznite.

Ne pravim, da ne kupi stanovanja, le dobro premisli prej. Če daš denar na banko in tistih 100-150 EUR, kolikor bi prispevala za kredit, plus cca 50 EUR stroškov tega stanovanja mesečno (dohodnina, tvoji stroški - pazi, tukaj pretiravam v minimum, razmišljaj, da bi bili večji), lahko mesečno še več kot 200 EUR dodaš v svoj kupček in imaš že čez dve leti 35.000 EUR, pa potem kupiš stanovanje z manjšim kreditom. Ali pa čez 5, 10 let ali takrat, če res pride do potrebe.

PS: Predporočna pogodba po trenutnem pravu ni dovoljena, je pa možna delitev premoženja med zakoncema. Če sta oba s fantom prizemljena in ima vsak svoje premoženje, potem predlagam, da se oglasita do odvetnika/notarja, kjer bosta to uredila. In prosim, ne pišite neumnosti kot "dokler še ne živita skupaj/se ne poročita" - izvenzakonska skupnost je izenačena z zakonom in so vse pravice identične, torej bi v primeru hujšega spora lahko prišlo tudi do tega, da se deli še to premoženje, ustvarjeno sedaj. Seveda pa je vedno odvisno od tega, kako sta se človeka, ki se razhajata, sposobna racionalno dogovoriti o stvareh, in kakšno je vajino dejansko stanje.
Citiraj
ni zakona
Predporočna pogodba je napisal/a:
zaenkrat zakon ne predvideva predporočne pogodbe. če pa bo jo kdaj predvidel, pa predporočne pogodbe, ki so bile sklenjene pred nastopom takega zakona itak ne bodo veljavne.

tvoja varianta pa itak obstaja v zakonu. na noben način se ne deli teh 30.000 prihrankov.
Citiraj
Predporočna pogodba
1. Najenostavnejša rešitev je predporočna pogodba

2. Deli se premoženje, ustvarjeno v času trajanja skupne zveze. Torej, če je teh 30.000 € bilo prinešenih v zvezo, se nikakor ne delijo, pa čeprav se z njimi kupi stanovanje. Če se pa vzame hipoteka še za 100.000€, pa se ta del stanovanja deli ob ločitvi. Torej 30.000 je njenih, 100.000 pa se deli.

3. Za takšne in podobne dogovore obstaja: Predporočna pogodba.
Citiraj
a dej no
odnos je napisal/a:
Dej, ne zganjaj patetike. Ženska razmišlja trezno in racionalno in ima ravno zaradi tega veliko več šans, da uspešno sfura skupno življenje, kot pa babe na nivoju najstnic, ki v imenu floskul o 'večni ljubezni' ne znajo skrbet zase.

To, da sta se dva odločila za skupno pot v življenju NE POMENI avtomatično, da jo bosta tudi prehodila. Samo je jasno, da se iz vaših glav in ust oglašajo predvsem lastni strahovi, ki vam dajejo zacementiran pogled na odnose, da se morata dva prenašat in prebavljat do konca življenja pa čeprav sta se že zdavnaj prerasla nehala imeti rada. Ja, tudi to se dogaja, drage dame, samo je res, da na vaših zeljnikih pojem 'rast in razvoj' tako ne obstaja, 'ljubezen' pa za vas pomeni, odvisnost, beg pred samoto in šlepanje na druge.

DEJSTVO JE, da v vsakem odnosu že samo po sebi obstaja možnost ločitve in zrel človek se zna tega zavedat in to prenest. Ravno odnosi, kjer se posameznika zavedata, da sta dve LOČENI osebi, dva indivduuma, ki morata vsak zase trdno stati na svoji podlagi, so kvalitetni in imajo možnost, da se dejansko razvijajo. Ne pa kokodajsanje o 'večni ljubezni' in bohnedaj pomislit na kaj drugega - kar je čisto nezrelo, najstniško razmišljanje, ki se bodisi konča v stagnaciji bodisi pa dejansko v ločitvi. Potem pa ups, ženske ugotavljajo, da so cel life zlile v moža, kaj pa zdaj?

Bo treba malo na svoje noge stopit, ne samo čakat na prvega voljnega, ki mimo pripelje, da se boste lahko na njega šlepale. Edino prav je, da če obstaja možnost, da ima vsak od partnerjev svojo bazo. In zavedanje ločnic in individualnosti vsakega od partnerjev je POGOJ za uspešno razmerje, ne pa ovira.
Citiraj
odnos
leelee_nepr. je napisal/a:

Al ne razumejo, da je težava, težava nje same in stem bodočega odnosa/zakona, v njenem odnosu ... z njim si je že začrtala prihodnost. Ta niti srednjeročna s tem človekom ne bo.
Citiraj
brezskrbi
gumpa je napisal/a:

Sicer nima veze s temo,a se motiš. Jaz sem se odrekla marsičemu prav zaradi otrok, zato da živijo bliže očetu. Sem imela možnost oditi kar daleč stran, služba + stanovanje, pa sem potem se tako odločila, vsaj za nekaj let. In verjemi, meni bi bilo lepše živeti daleč daleč stran od njega, da ne gledam kar naprej njegovega praračunljivega obraza ... zame je to velika žrtev, tebi pa podlost. Ok, naj bo. Aja, hiša pa NI moja, ne bat, le živim v njej. Do delitve premoženaj ni prišlo, ravno zato, ker ve, da bi odšla (ja, tja, kamor sem želela preden sem ga spoznala, zato to ve in aktivno ni bilo nikoli nič pogojevano z otroki) ... končno, zakaj bi si pa morala kupovat nekaj v njegovi neposredni bližini, če mi ni treba. Si že raje tam, kjer si želim.

Ko pa otroci zrastejo pa brez skrbi, GREM.
Citiraj
leelee_nepr.
Zakaj se pa z možem ne pogovoriš? Mogoče si on to ravno tako predstavlja.

Bistveno je to, da se oba zavedata, da pravno gledano ti imaš pravico do povračila stroškov vlaganj v njegovo hišo, on pa pravico do izplačila deleža tvojega stanovanja. Če to medsebojno pobotata in si nista na koncu dolžna nič, pa sploh fajn.
Citiraj
Snaha to be
leelee_nepr. je napisal/a:
Jaz si predstavljam to nekako tako, da če greva narazen jaz dobim stanovanje, on pa ostane v hiši in jaz ne zahtevam povračil investicij v hišo, on pa ne v stanovanje.

Hkrati bo on na neki točki izplačal brata in bo potem cela hiša njegova - načeloma bo šlo to izplačilo tudi iz "skupnega denarja" - se pravi sem jaz tudi upravičena do deleža na hiši.

Ja pravno že, ampak jaz ne želim biti lastnica hiše.

Moja želja je, da imam jaz jutri streho nad glavo brez tega, da bi terjala karkoli iz hiše.
Citiraj
mica.cica
leelee_nepr. je napisal/a:
Sprašujem se, če v vseh družinah vse preračunate, koliko kdo "stane"? Torej, rečeš, dragi možek ti kadiš cigarete, 2 škatlici na dan ... to nas stane 5 eur na dan in to je 1800 EUR na leto. In kaj zdaj? Mu boš prepovedala kadit? Bo delal 2 službi, da bo lahko kadil?

Ja, če si lastnik stanovanja, je treba vedet, da to ni tako preprosto. Treba je najt najemnika, ki redno plačuje, plačat popravila itd. In ja, za to gre denar, ki bi ga sicer lahko trošil za kaj drugega. In, kje je tu problem, če oba zaslužita dovolj, da družini ni hudega?

Tudi ona zgoraj, ki se razburja, da je mož zbiral račune ... ja, lahko, da se čuti izdano ... ampak, mora avtomatsko biti eden odvisen od dobre volje drugega?

Ta gospa vsaj pametno razmišlja. Bolano pa mi je tisto razmišljanje, da nekam prideš (k hiši), pa bi že urejal in komandiral po svoje. Tam si namreč (v večini primerov) prišel na gotovo (argument, da si moral kupit kavč pa 2 omari in posteljo je totalno idiotski!) in nimaš kaj zahtevat in pametovat.
Citiraj
leelee_nepr.
Ne živim pri starših. Nobenih.

In točno to: Avtorica naj kupi stanovanje. 30.000 bo njen vložek, ostalo se bo pravno itak delilo med oba. je bil moj nasvet že par postov višje. Ampak nekatere vztrajajo, da je tudi tisto, kar bo vložila tekom zakona (in definitivno bo vlagala, to ve vsak lastnik nepremičnine), izključno njeno, ker bo šlo iz njene plače.

S takšnim izhodiščem - to je moja plača, moj denar, moje premoženje, v zakonu ne prideš nikamor.

Tudi hišo njegovih staršev, kjer bosta živela, bo potrebno vzdrževat. Ne samo redne položnice, se bo belilo, streho menjalo, parket,... to se kar nabere. A to bo šlo pa iz njegovega žepa in se bo štelo izključno za njegov vložek in ona ob morebitni ločitvi ne bo upravičena do povračila vložka samo zato, ker je on dejansko plačal malarja? Čudne imate to eni poglede na skupno premoženje zakoncev...
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.