Forum.Over.Net

Odgovori: Kaj bodo letos brali za Cankarjevo tekmovanje - groza!

Pregled teme
*Zala*#
So normalni ja !
Je zbirka, enih izmed najlepših kratkih zgodb, morda tudi ena izmed najbolj krutih, a dovolj izkušen bralec bo, če bo pogledal resnično v oči strmečih vrstic, lahko uzrl bolj metafizične globine.
In nevem, zakaj bi se sami spuščali v presojo, saj se lahko sami odločajo ali bodo knjigo prebrali ali ne.
Sploh pa se naj ljudje že enkrat vprašajo, ali je res knjiga tako psihološko težka, ali je sami niso sposobni prebrati.
Morda ste le vi prešibki. In dober bralec bo razumel. Verjemite!
Citiraj
dijakinja prvega letnika
hm... že kakšno uro prebiram komentarje in razmišljam o izboru knijig... CT je pomembno tekmovanje, ki nam, mladim ustvarjalcem da možnost, da razvijamo svoje mišljenje, ter da izoblikujemo svoje mnenje.. učenci zadnjih dveh razredov oš so po večini že precej zreli, vendar sta po mojem mnenju obe knjigi pretežki za tako starostno skupino bralcev.. verjetno bi morali zamenjati s 1.in 2. letniki..?
Kakorkoli, da preidem k bistvu.. moje mnenje o knjigi Oči:
Zelo pomembno je, da se ljudje zavedamo, da živali niso predmeti in da imajo tudi one dušo. Ob branju literature, v kateri je opisano mučenje živali, normalnega človeka stiska pri srcu, vendar pomislimo.. nas ob pogledu na zrezek tudi stiska srce? ali takrat pomislite, da so živali nenormalno trpele?? najbrž si malokateri mesojedec ob ugrizu v salamo predstavlja, da ugrizne v mlete, hudo trpinčene živali..
morda kdo ve da, ko ima samica domačih živali "preveliko" leglo in ko pobijajo komaj skotene mladiče, uničujejo duše, ki bi bile lahko človeške? knjiga torej na pladnju predstavlja, da je NAROBE DA MUČIMO ŽIVALI in se mi zdi super, da pokaže to svetu brez zadržkov.. vendar je zelo neodgovorno, da so jo predlagali oz. "dali" za prebrat premladim otrokom, ker bo le malokateri znal to dojemati na tak način..
druga knjiga Na zeleni veji
se mi zdi zares čudna.. nevem, današnje življenje najstnikov ni tako seksualno vulgarno kot si predstavljajo nekateri odrasli.. ja, popravljam, nekaj najstnikov je res do konca pokvarjenih in nemoralnih, vendar zakaj neki so postali taki??! besede, ki se pojavljajo v knjigi jih res uporabljamo ja, vendar ne v tako vsakdanjih situacijah.. spolnost je lepa stvar, zato se mi zdi bedno, da bi morali brati tako izprijeno literaturo. ja, strinjam se, da vemo veliko več o teh rečeh, kot si predstavljajo starši, vendar nas večina ne dojema na tak grob in meni osebno nagnusen način.
to je moje mnenje, mnenje, ki je spet drugačno od vseh ostalih... :)
Citiraj
too muh
Vzela si mi z jezika.
Citiraj
ammm...
Pozdravljeni!
Ker sem tudi sama devetošolka in sicer ena takšnih, ki gredo na tekmovanja zato, da kaj dosežejo,sem se prijavila na Cankarjevo tekmovanje... Obiskovala sem ga že vrsto let poprej in vedno se mi je zdelo eno izmed bolje organiziranih, vse do letošnjega leta, ko sicer niso popustili pri organizaciji marveč pri (zame) najpomembnejšem...izbiri knjig! Vem, vem... smo v 21. stoletju, imamo svobodo do skoraj vsega (kar se seveda šteje kot moralno) ravno tu pa se pojavi problem... kljub temu da menim da lahko umetniki pišejo (ali slikajo...) karkoli si pač želijo (umetniška svoboda itd.)se mi zdijo te knjige res malo prehude... ne pravim da jim nismo dorasli ali kar koli že... Pravzaprav mislim da bi bila ta tematika v drugačni obliki še celo dobrodošla ampak ne v TAKŠNI... Če pogledamo naprimer Oči, v njih ni niti sledu o obžalovanju... ali pa morda da bi avtor na to gledal s strani "omg...kaj počnejo...to je nenormalno, nemoralno..." ampak ne... to predstavijo kot nekaj najbolj normalnega in vsakdanjega...češ "It happens...who cares?" well... I do! Res ne vem kje sem živela zadnja leta ampak mislim da to vsekakor ni tako normalno? Se mar motim? Tisti ki to zagovarjate pravite " Takšno je življenje"... pa je res? Če je, potem bi se morali globoko zamisliti o tem kje pravzaprav živimo... Druga knjiga... ta se mi niti ne zdi tako grozna, če jo bereš kot knjigo ter pri tem zamižiš na eno oko (pa čeprav bi bila včasih potrebna čista tema)... Ko pa jo analiziraš malo globlje, se zamisliš nad spornim in ubogim najstništvom, ki ga je moral očitno preživljati njen avtor... Kot sem že napisala sem tudi sama stara 14 let... pa si še predstavlati ne morem, da bi se obnašala tako? Pa mislim da nisem nevem kakšna očkovaprinceska/pridnapunčka ali kar koli že... Ampak nekje pa tudi je meja? V knjigah res ne vidim nobenega nauka, poučne note... česar koli! Če jo kdo ki te knjige zagovarja, vas prijazno prosim da razjasnite moja obzorja in mi poveste kaj je namen teh knjig?
Citiraj
13 letnica
Ja če lahko rečem. Sem 13 letna punca, hodim v osmi razred. Pridno obiskujem cankarjevo priznanje že od 6. razreda. Knjigo so mi ble malo dolgočasne ampak kaj, moraš mal potrpet :D
AMPAK TOLE? OČI?
Oči je res ena kruta knjiga. res nevem kak so jo lahko dal sm. mislim :OOO
pa nemormo otroci brati o tem sranju kako otroci uživajo ob mučenju živali! pa uboge male stvarce. jaz sem 100% zaščitnica živali in se mi te uboge stvarce smilijo. saj vem kako delajo z njimi in če samo pomislim hočm bruhat oz. se kr zjokat in it postrelit use tiste k to delajo. da bi pa še brala? OMOJBOG pa dej resno hočjo da želodec vn vržemo al kaj? usaj jaz bi ga. in še veliko mojih sošolk & sošolcev bi -.- pa nemoreš to dat nam za brat, no? o.O
Citiraj
Fazan
Sam se z izbiro knjig ne strinjam.Vendar pa me moti vaše razmišljanje o osmošolcih in devetošolcih, kot nedoraslih otrocih. Imamo svoje možgane in naj bi že znali vsaj malo kritično razmišljati. Ko berem vaše sestavke imam občutek, da govorimo o predmetih, ne pa o oseba, ki imajo svo um, da lahko presojajo o svetu okoli sebe.
S spoštovanjem do vseh staršev, ki jih skrbi za vsak korak njihovih otrok, kako si bomo taki otroci ustvarili lastno mnenje in kritičen pogled na svet?
Osebno se mi zdi sramotno, da na tekmovanju, ki nosi ime našega največjega književnika, kot obvezno branje dobimo knjigo, ki ni niti slovnično pravilno napisana, da o vsebini sploh ne govorim.
Citiraj
imam 13 let
jaja... knjigi primerni ali neprimerni!? kot vsako leto se tudi letos želim udeležiti CT-ja... saj bi mi verjetno prineslo kakošno dotatno točko pri vpisu na SŠ, pa tudi točke za štipendijo... Tudi sicer rada berem knjige vendar le te ob katerih zraven ne zaspim ali pa me ne odbijejo stran.
priznam, da tudi jaz izgovorim kakšno kletvico, vendar z namenom oz. v jezi... že ko poslušam sošolce pri katerih je vsaka druga beseda kletvica (pa smo majhna šola in daleč od velikega mesta), mi je grdo in neprijetno... kaj šele da bi o tem brala, se pogovarjala, pisala, razmišljala...res je prav da se moramo s tem čim prej soočiti bolje v knjigah kot pa v vsakdanjem življenju.. vendar kolikor vem in znam bi bilo lepo da bi vsaj na cankarjevem tekmovanju (tekmovanje iz slovenščine) brali leposlovje in stvari, ki so primerne nam in nam v pogovoru o njih ne bi bilo nerodno!!!... naj knjige o spolnosti, odraščanju, kletvicah in podobnem berejo najstniki in maldostniki ki si tega želijo... CT pa naj bo nekaj s čimer bi širili svojo razgledanost, leposlovje in materin jezik; NAŠO SLOVENŠČINO!!!
Citiraj
9.a
jz sm devetošolka. in sem se odpovedala tekmovanju, čeprav sem lani dosegla izjemen uspeh...žal mi je ampak jz in večina mojih sošolcev, tega pač ne more brati....naj nam dajo druge knjige ali pa nič!!!!!!!!!!!
Citiraj
zgaga
Nima smisla. Nekateri so zablodili! Naj blodimo z njimi?
Ne, ne morejo nas vseh prepričati. Ko posežem po knjigi prostovoljno, si vzamem tako, ki me ne bo obremenila. To, kar so letos naredili, je prava mora in nepotrebno delo. Ne prinaša nobenega zadovoljsva, pa naj se g. Saksida še tako šopiri v vsej svoji estetiki. Žalim, ker sem užaljena. Nimam časa, da bi se ukvarjala s to "zblojeno " literaturo. Gotovo pa je res, knjigi berejo tudi tisti, ki ju nikoli ne bi odkrili. Čestitam!
Citiraj
mnuska
glenda je napisal/a:
vsekakor je napisal/a:
Vsekakor je katarina73 daleč najbolj kredibilna oseba, ki bi ji človek zaupal izbor čtiva za najstnike, ja. Kdor je kdaj samo od daleč povohal njen blog, lahko razume, zakaj ji gornji odlomek ne pomeni nobenega pretresa.

Tistim, ki živimo za dlako bolj normalna, da ne rečem moralna življenja, nam otrok ne izključujejo iz šol in otroci celo vedo, kam pašejo in kdo so, ne srečujejo materinih ljubimcev in ne gledajo matere, kako jo tip poriva na pralnems troju, tiste take stvari globoko pretresajo in na kraj pameti mi ne pade, da bi moj otrok bral tako sranje. Pa če je 100 x poslan na tekmovanje.

Blodnje, da so "vsi" otroci taki in da "vsi" to počenjo, si lahko nekam vtaknete. Raje premislite, kje ste odpovedali kot starši, da se otroci izživljajo nad ubogimi živalmi in kje ste zamočili, da ljubezen in toplino, varnost in sprejetost iščejo v seksu za vsakomer, ki mimo pride in prodajajo sebe za par minut užitka. S tem se ubadajte, na pa s tem, kako boste cel svet prepričali, da mladina enostavno je deviantna, sprevržena in nemorala. Je - nekatera in z ato obstajjo vzroki, ni pa vsa!
Podpis!

Se popolnoma strinjam. In bolni ste vsi, ki se vam zdi to normalno in nakladate o zavijanju v vato.. vsak izgovor za vašo nesposobnost vzgojiti otroke v ljudi, ki bodo vsaj približno človeški, pride prav, ker ste tudi sami taki. Če ste sami počeli take stvari v otroštvu, ne pomeni, da smo tudi drugi. Hude stvari nikomur ne uidejo, dovolj jih je na TV-ju, internetu, povsod okoli vas in prav nobene potrebe ni, da bi o tem razpravljali v literano umetniškem smslu ob neskončnem številu kvalitetnih knjig na tem svetu.
Citiraj
nebodigatreba
Le zakaj se v sedanjem času toliko ljudi ukvarja s tem, kaj je nekdo predpisal ali naredil. Je sploh važno? So naši starši bili del vsega tega? Za marsikoga res kdaj hudo pa še pojamrat ni smel. Za vsakega je pot v življenju, za ene boljša, druge slabša in kazanje s prstom kdo ima prav ali ne, kdo je česa kriv ali ne, ne bo sploh nič spremenilo.
Kdor se je odločil za izbor takšen literature, bi najbolj znal pojasnit razloge za to.
Ob tolikšni meri nasilja na TV (ni filma ali nanizanke z umori in ne vem še čim, ki jih pa otroci najraje gledajo) je takšna knjiga, ki otroka kar malce prisili v globoko razmišljanje, da se v njem obudi čut do živali in nenazadnje do sočloveka (se pravi, da je njeno sporočilo menda pozitivno) najbrž dokaj dobrodošla.
Pravzaprav pa to niti ni pomembno. Kako pa sploh lahko vemo, kakšen učinek bo imela knjiga na otroke. Kako lahko sodimo, kaj bodo ob takšni vsebini doživljali ravno ti, ki (ne vsi) o realnem svetu še nimajo popolnoma realne predstave. Razen, če mu že vnaprej povemo, da je grozljiva in boleča - potem jo bo tudi bral s to mislijo.
Če bi pogledala spored, bi pomislila, da na svetu itak ni drugega kot kriminal in propadle ljubezenske zveze. Torej, je ob vsem tem, ta knjiga res tako sporna? Ne dvomim pa, da njenega osnovnega oz glavnega sporočila mnogokateri ne bodo dojeli, ker večina otrok ne zna brati z razumevanjem, kar je tudi cilj tega tekmovanja. O klasiki pa ... kolikokrat se otroci norčujejo ob Cankarjevih Bobih, ko brat izpolni svojo obljubo, ne glede na svojo lakoto ... kaj vse bi oni naredili sestri in še zdaleč ni usmiljeno. Zgolj en primer v množici norčevanj na račun Tavčarja, Linharta, Kersnika, Prešerna ... enostavno ne razumejo. Tisti nekdanji svet jim je tuj, morda preveč realen, a z današnjim, skozi njihove oči, povsem drugačen in jim je nekaj tujega težko približati, ker jih ne zanima, ker ni več tako.

Sicer pa, ko smo že ravno pri Prešernu. Svet bo postal za nas lepši, če bomo svoj nos tiščali v tisto, kar se nas res tiče. Morda bodo tudi troci, ki ne bodo dolžni poslušati neprestano udrihanje po nekom, potem spet bolj spoštovali odrasle in življenje.

... le čevlje sodi naj kopitar ...
Citiraj
Kralj ropotajočih duhov
Na isto temo je še ena debata - klikni na naslednji link: http://med.over.net/forum5/read.php?65, ... sg-7084753


Ja, knjiga "Kralj ropotajočih duhov" bi bila veliko boljša izbira za Cankarjevo tekmovanje.

[sub]Več o Mazzinijevem romanu na Wikipediji - kliknite na naslednji link http://sl.wikipedia.org/wiki/Kralj_ropo ... 28roman%29

Če vam je všeč, kliknite na naslednji link http://www.facebook.com/pages/Kralj-rop ... 83?sk=info[/sub]
Citiraj
Tozu
POzdrav.
povedal vam bom, zakaj strokovnjaki za literaturo literature, ki prikazuje take reči, ne jemlje tako resno oz. na tak način kot običajen folk. Imajo namreč poklicno bolezen estetizacije stvari, ki jih berejo - vse z estetske distance. Pri tem je v bistvu manj pomembno to, pri čemer se je ustalila diskusija o pedofiliji in Malu - namreč da je treba preverjati, v kolikor je avtor deležen užitka v pisanju. Moralno je ogabno, če si nekdo v eni roki drži pero, v drugi pa tiča, kot je to počel de Sade. Mislim, da je tako tudi z Malom.
Vse pa je lahko estetsko, če to jemlješ na estetski način. To izključuje moralo.
Doštudiral sem književnost. Na nekem seminarju sem imel ugovor na neke Mozetičeve pesmi, češ da so ogabne in da jih raje ne bi bral.
Profesorica mi je rekla: KOLEGA, MARSIKAJ O ESTETIKI SE BOSTE MORALI NAUČITI. In me utišala. Do diplome sem se naučil, vendar ne prepričal.
Karkoli rečejo strokovnjaki, se izpodbiti s slavnim TO PRAVIŠ TI! in se vprašati, ali bi to dal brati svojim otrokom. Naj mi tisočkrat rečejo, da se je pisatelj esteticistično potopil v tujo kožo in nam nudi doživetje drugačnega sveta, ki ga je treba uživati vrednostno nevtralno - tega mojim otrokom ne privoščim. Privoščim jim literaturo z moralnim kompasom. Toliko.
Citiraj
ena mici
kritika literature je napisal/a:
Meni nikoli v vseh 9 razredih OŠ ni na misel prišlo, da bi kadarkoli podvomila o izbiri učiteljev, glede kakršnegakoli tekmovanja, izbire literature ali česarkoli podobnega.
Popolni izklop lastnega kritičnega mišljenja.
Očitno si prepričana o avtoriteti v toliko, da ji vedno slepo zaupaš.
Nevarno, tole.
Citiraj
Telebajs
kritika literature je napisal/a:
Izbor literature je stvar okusa tistega, ki to lahko počne, sicer pa, če naj bi debatirali o primernosti vsebine, pa bi se z lahkoto tudi predebatirale stare 'pravljice' kot so Sneguljčica, Rdeča kapica, Janez in Metka, pa Sedem kozličkov in še in še, kjer je prepolno nasilnih scen, klanja, ubijanja, grozljivih scen, ....

Tako da, zgoraj zapisano ni nič takega posebnega, sicer pa, vsak po svoje, ni ti treba že zdej analizirati kaj bo tvoja princeska letos izbrala za tekmovanja in kaj ne........

Se ti ne zdi malo preuranjeno vse skupaj? Mar julija že pregleduješ take reči?Meni nikoli v vseh 9 razredih OŠ ni na misel prišlo, da bi kadarkoli podvomila o izbiri učiteljev, glede kakršnegakoli tekmovanja, izbire literature ali česarkoli podobnega.

OMG me kar zmrazi, ko vidim kaj nekateri starši delajo, mislim, a nimaš res nič drugega za delat kot to, da pregleduješ in potem še pretipkavaš besedilo na mon?

Mislim, res, katastrofa, dej se malo sprosti in naj življenje teče spontano, brez tvoje kontrole.....boš videla je veliko bolj enostavno tako, prepusti se in prepusti drugim, da počnejo tisto, za kar imajo znanje in izkušnje, ti pa počni tisto, kar ti počneš dobro in zaupaj, da bo vse prav in dobro za tvojega otroka...
Sem ostala brez besed, ko sem prebrala zadnji odstavek ... Odkar imam otroke, sem trdno odločena o zaupanju strokovnjakom, ki se z njimi ukvarjajo, VENDAR zraven uporabljam svojo pamet in SLEDIM, kaj se z njimi dogaja. Strokovnost gor ali dol, vedno se na nekaterih mestih (očitno) najdejo tudi neprimerni ljudje, PREDVSEM je tega kar preveč v šolstvu za moje pojme.

Kot starš ne moreš biti nikoli več povsem sproščen - zato pa vsaj približno vem, kaj se z mojimi dogaja. Če pa je tebi vseeno, okej, so tvoji.

In življenje zato ne izgubi prav nič na spontanosti, če staršem ni VSEENO.
Citiraj
kritika literature
Izbor literature je stvar okusa tistega, ki to lahko počne, sicer pa, če naj bi debatirali o primernosti vsebine, pa bi se z lahkoto tudi predebatirale stare 'pravljice' kot so Sneguljčica, Rdeča kapica, Janez in Metka, pa Sedem kozličkov in še in še, kjer je prepolno nasilnih scen, klanja, ubijanja, grozljivih scen, ....

Tako da, zgoraj zapisano ni nič takega posebnega, sicer pa, vsak po svoje, ni ti treba že zdej analizirati kaj bo tvoja princeska letos izbrala za tekmovanja in kaj ne........

Se ti ne zdi malo preuranjeno vse skupaj? Mar julija že pregleduješ take reči?Meni nikoli v vseh 9 razredih OŠ ni na misel prišlo, da bi kadarkoli podvomila o izbiri učiteljev, glede kakršnegakoli tekmovanja, izbire literature ali česarkoli podobnega.

OMG me kar zmrazi, ko vidim kaj nekateri starši delajo, mislim, a nimaš res nič drugega za delat kot to, da pregleduješ in potem še pretipkavaš besedilo na mon?

Mislim, res, katastrofa, dej se malo sprosti in naj življenje teče spontano, brez tvoje kontrole.....boš videla je veliko bolj enostavno tako, prepusti se in prepusti drugim, da počnejo tisto, za kar imajo znanje in izkušnje, ti pa počni tisto, kar ti počneš dobro in zaupaj, da bo vse prav in dobro za tvojega otroka...
Citiraj
katarina73
jaz nikakor ne zagovarjam nasilja ali česa podobnega, kar tako ali drugače škodi človeku, živali, rastlinam. ampak tako je in o tem je treba govorit. pesem "stoji učila zidana" je zelo stara in tisto o čemer govori se dogaja tudi danes. to je dejstvo. me zanima če se starši o tem pogovarjajo z otroci. bolj se mi zdi, da dokler svojega otroka ne ulovijo pri tem mislijo, da tega ne dela. je kak otork že kdaj pred starši trgal muham krila?
Citiraj
glenda
katarina73 je napisal/a:
glenda je napisal/a:
vsekakor je napisal/a:
Vsekakor je katarina73 daleč najbolj kredibilna oseba, ki bi ji človek zaupal izbor čtiva za najstnike, ja. Kdor je kdaj samo od daleč povohal njen blog, lahko razume, zakaj ji gornji odlomek ne pomeni nobenega pretresa.

Tistim, ki živimo za dlako bolj normalna, da ne rečem moralna življenja, nam otrok ne izključujejo iz šol in otroci celo vedo, kam pašejo in kdo so, ne srečujejo materinih ljubimcev in ne gledajo matere, kako jo tip poriva na pralnems troju, tiste take stvari globoko pretresajo in na kraj pameti mi ne pade, da bi moj otrok bral tako sranje. Pa če je 100 x poslan na tekmovanje.

Blodnje, da so "vsi" otroci taki in da "vsi" to počenjo, si lahko nekam vtaknete. Raje premislite, kje ste odpovedali kot starši, da se otroci izživljajo nad ubogimi živalmi in kje ste zamočili, da ljubezen in toplino, varnost in sprejetost iščejo v seksu za vsakomer, ki mimo pride in prodajajo sebe za par minut užitka. S tem se ubadajte, na pa s tem, kako boste cel svet prepričali, da mladina enostavno je deviantna, sprevržena in nemorala. Je - nekatera in z ato obstajjo vzroki, ni pa vsa!
Se popolnoma strinjam. In bolni ste vsi, ki se vam zdi to normalno in nakladate o zavijanju v vato.. vsak izgovor za vašo nesposobnost vzgojiti otroke v ljudi, ki bodo vsaj približno človeški, pride prav, ker ste tudi sami taki. Če ste sami počeli take stvari v otroštvu, ne pomeni, da smo tudi drugi. Hude stvari nikomur ne uidejo, dovolj jih je na TV-ju, internetu, povsod okoli vas in prav nobene potrebe ni, da bi o tem razpravljali v literano umetniškem smslu ob neskončnem številu kvalitetnih knjig na tem svetu.

točno, se strinjam. otrokom se tudi ne dogajajo strašne stvari, otroke imajo vsi odrasli zelo radi in skrbijo zanje. tudi tako, da mame fantom še pri 12+ letih pregledujejo lulčke, če so že dovolj zrasli (tema s SČ, lahko pripomam link) in takom, da jih spolno zlorabljajo iz ljubezni (ali kar tako). otroci so nepokvarjena bitja, sami od sebe ne naredijo nič slabega.
zato pa se že v vrtcih zmerjajo in ponižujejo, brcajo, odrivajo, pljuvajo, itd. ne vem čigavi otroci to počnejo, če ne naši, tj. človeški.

kvalittne knjige po vašem vsebujejo kake pripovedi? o srečni ljubezni (nesrečna boli), o štalci+kravci+teličku in ostalih "popravilih" izvedenih korakih, o morali in vrednotah, ki so kakšna že? če ve berete romane to pomeni, da so romani kvalitetno čtivo? če berete strokovno literaturo to pomeni, da je to kvalitetno čtivo? kaj pa pravzaprav je kvalitetno čtivo? morda poezija? hmmm ...

mladina sama po sebi ni deviantna in sprevržena, je verodostojno ogledalo svojih staršev. kar se janezek nauči to zna in večina najstnikov se sicer trudi biti boljših od svojih zblojenih "tastarih". ponavljam VEČINA, ne vsi.
ja, drži, ne pljuvam po tebi, moti pa me, da podzavestno očitno želiš vse to normalizirati in to je moč razbrati iz tvojega pisanja. verjamem, da ne nenamerno in brez skrbi, nisi edina, večina ljudi je takih. ni normalno, ni prav, ni običajno in v današnji kao razviti družbi bi morali že zdavnaj bolje udejanjati ničto toleranco do nasilja. pika, ni več kaj povedat. vse razlaganje je samo tiho opravičevanje in tiha legitimacija. pa vsi primeri, ki si jih navedla v zadnjem postu, so patologija, kaj je tu še za povedat...
Citiraj
cjfp
Katarina, ne vleci celega sveta v svojo greznico. Če se je zgodilo tebi, če se dogaja tvojima puncama in če se dogaja mnogim, to ne pomeni, da se dogaja vsem.
Citiraj
katarina73
glenda je napisal/a:
vsekakor je napisal/a:
Vsekakor je katarina73 daleč najbolj kredibilna oseba, ki bi ji človek zaupal izbor čtiva za najstnike, ja. Kdor je kdaj samo od daleč povohal njen blog, lahko razume, zakaj ji gornji odlomek ne pomeni nobenega pretresa.

Tistim, ki živimo za dlako bolj normalna, da ne rečem moralna življenja, nam otrok ne izključujejo iz šol in otroci celo vedo, kam pašejo in kdo so, ne srečujejo materinih ljubimcev in ne gledajo matere, kako jo tip poriva na pralnems troju, tiste take stvari globoko pretresajo in na kraj pameti mi ne pade, da bi moj otrok bral tako sranje. Pa če je 100 x poslan na tekmovanje.

Blodnje, da so "vsi" otroci taki in da "vsi" to počenjo, si lahko nekam vtaknete. Raje premislite, kje ste odpovedali kot starši, da se otroci izživljajo nad ubogimi živalmi in kje ste zamočili, da ljubezen in toplino, varnost in sprejetost iščejo v seksu za vsakomer, ki mimo pride in prodajajo sebe za par minut užitka. S tem se ubadajte, na pa s tem, kako boste cel svet prepričali, da mladina enostavno je deviantna, sprevržena in nemorala. Je - nekatera in z ato obstajjo vzroki, ni pa vsa!
Se popolnoma strinjam. In bolni ste vsi, ki se vam zdi to normalno in nakladate o zavijanju v vato.. vsak izgovor za vašo nesposobnost vzgojiti otroke v ljudi, ki bodo vsaj približno človeški, pride prav, ker ste tudi sami taki. Če ste sami počeli take stvari v otroštvu, ne pomeni, da smo tudi drugi. Hude stvari nikomur ne uidejo, dovolj jih je na TV-ju, internetu, povsod okoli vas in prav nobene potrebe ni, da bi o tem razpravljali v literano umetniškem smslu ob neskončnem številu kvalitetnih knjig na tem svetu.

točno, se strinjam. otrokom se tudi ne dogajajo strašne stvari, otroke imajo vsi odrasli zelo radi in skrbijo zanje. tudi tako, da mame fantom še pri 12+ letih pregledujejo lulčke, če so že dovolj zrasli (tema s SČ, lahko pripomam link) in takom, da jih spolno zlorabljajo iz ljubezni (ali kar tako). otroci so nepokvarjena bitja, sami od sebe ne naredijo nič slabega.
zato pa se že v vrtcih zmerjajo in ponižujejo, brcajo, odrivajo, pljuvajo, itd. ne vem čigavi otroci to počnejo, če ne naši, tj. človeški.

kvalittne knjige po vašem vsebujejo kake pripovedi? o srečni ljubezni (nesrečna boli), o štalci+kravci+teličku in ostalih "popravilih" izvedenih korakih, o morali in vrednotah, ki so kakšna že? če ve berete romane to pomeni, da so romani kvalitetno čtivo? če berete strokovno literaturo to pomeni, da je to kvalitetno čtivo? kaj pa pravzaprav je kvalitetno čtivo? morda poezija? hmmm ...

mladina sama po sebi ni deviantna in sprevržena, je verodostojno ogledalo svojih staršev. kar se janezek nauči to zna in večina najstnikov se sicer trudi biti boljših od svojih zblojenih "tastarih". ponavljam VEČINA, ne vsi.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.