Forum.Over.Net

Odgovori: Hranjenje enoletnica

Pregled teme
varjanka
Če ni zadaj slabokrvnost, intoleranca na laktozo ali kaj podobnega se boš sprijaznila,da je tvoj otrok pač suhec. Ti se potrudiš, lahko pa prosiš,da kdo drug hrani otroka in da kuhaš krepko hrano.
Citiraj
lovro1980
Ne nisem mislila, da bi letala cel dan za njo s kosilom, samo da bi za malico dala tisto kar je od kosila ostalo ali tudi to mislite da ni ok.

Zanima pa me kaj vi daste otrokom za jest. Sploh nimam idej, ker tako večino hrane odklanja.
Citiraj
k i t t y
Meni se kar si naštela ne zdi tako malo je pa to res napačna prehrana po sestavi. Se pa strinjam s predhodnicami, da ji ne ponujajo hrane ampak daj kosilo, če ne poje umakni in do malice ničesar. Res ničesar.

Pri nas je tako, da sin ni ravno suhec ima pa povsem enako težko kot leto in pol nazaj. Takrat je namreč oklonil vso hrano in živel 3 mesece od dveh kozarcev mleka. Jaz prestrašena sem bila večkrat pri pediatrinji, ki pa ni naredila preplaha. Če ni lačen naj ne je. To se ponavlja še danes s tem, da so ta obdobja krajša. Včasih ene teden včasih malo več. Na 6 mesecev mu pregleda kri, da ni slabokrven in to je to. Strgo se držim tega, da dobi priboljške samo takrat, ko poje obrok. Če ga ne poje tudi drugega ne dobi (sladoled, palčke ipd). Dneve ko odklanja hrano nadomeščam vitamine tako, da s sokovnikom naredim iz zelenjave, sadja sok in mu to mešam v tekočino. Malo po malo, da ne zazna okusa. Zaenkrat uspešno saj še ni bil kaj hudo slabokrven.

Kar včasih (ne vedno) pomaga je, da mu na stolček za hranjenje naložim še kup živalic in potem jedo malo one malo on:) Če želi jesti čisto sam mu to pustim. Je več na tleh kot v ustih ampak tako vsaj poje. Pač gre potem skupaj s stolčkom pod tuš :)
Citiraj
ne letaj za otrokom s hrano
Celo popoldne ne letaj za njim s kosilom. Otroku daš kosilo, ko je ura zanj oz. ko je lačen. Če ne poje v 20 minutah, posprašviš. Najslabše, kar lahko storiš je, da cel popoldan siliš vanj s to žlico. In ko je ura za naslednji obrok, še tega ne bo pojedel.
Citiraj
lovro1980
Hvala za tako izčrpen odgovor. Ja vem, da je hrana enolična. Tolažim se s tem, da poje vsaj sadnje, da vsaj nekaj vitaminov dobi. Bom poskusila, da ji bom čez cel popoldan ponujala kosilo. Bomo videli kako bo. Rada bi jedla sama z žlico vendar ji še ne gre najbolje, saj strese dol preden prinese do ust. Mojo pomoč pa absolutno zavrača. Bomo videli in upam, da nam jo uspe ukrotit in ji tek malo povečati.
Citiraj
Lilipu
Sama imam/sem imela dve izredno neješči punčki, starejša je bila "normalna" in ti ne bom rekla, bo že ipd., čeprav je to res, a kdaj ta že bo, bo, je pa vprašanje. Vem, o čem govorim, ker moji dve že od prvega meseca starosti nista jedli, le v polsnu, v spanju, z GH je bilo boljše, a za hvalit se ni. Za primerjavo, pri 18 mesecih sta imeli 8,5 kg - kar je daleč daleč pod spodnjo percentilo (tam nekje -25. percentila), medtem ko sta bili po višini na 50. percentili. Ogromen razkorak, praktično vse mesece dojenčak z grožnjo po hospitalizaciji. Nič, jaz se tako matram in matram že 2 leti. Definitivno je bilo pri eni boljše okoli leta in pol pri drugi šele par tednov, a sta vseeno taki suhici. In če se ne bi toliko truda vložila v hranjeneje, bi bili še bolj. Če ta doma par tednov, se poredita, ko sta v vrtcu (kjer menda jesta brez težav in vse), zelo hitro shujšata - no jaz te logike ne razumem.

Na tem in forumu pediatrija sem o tem že pisala, bila fino popljuvana, zato se mi ne da več. Jaz ju ne silim (kot trdijo druge), se pa trudim in ju ne prepuščam "njunnemu" občutku lakote, ki ga očitno nimata - ti dve punci nista še nikoli, pa četudi nista jedli 2 dni, pokazali lakoto. Tvoja punčka lahko da poje dovolj (važno je, kako je velika, ne le težka, čeprav je glede na težo drobcena), a hrana je enolična, definitivno preveč mlečna. Če se zjutraj in zvečer še doji, je to za ves dan dovolj "mlečnega". Jugurti so perfektani (če so navadni, seveda) in če jih ima rada, ne rabiš dajati nobenih čokolinov, ekstra mleka ipd.
Ali je sama (z žico, mislim)?
Če ni kje drugje težava (glede na to, da zvečer poje dva jogurta, se mi zdi, da ona čez dan ne je iz protesta, ker je zvečer očitno zelo lačna), lahko poskusiš par variant. Zjutraj jo podoji, čez dve uri zajtrk, dolgo pavzo do kosila, če ga ne poje, brez besed pospravi in ji ga znova ponudi čez dve uri. Če spet zavrne, ponovi. za večerjo ji daj "kosilo" in če ne bo tokrat jedla, je to njen princip, ki ga boš že ukrotila. naj gre lačna spat, nobenega jogurta. V enem dnevu je ne bo vzel konec. Naslednji dan ponovi. Zaenkrat naj ti bo cilj, da začne jesti uravnoteženo hrano, ne le loviti kalorij z jogurti in kruhom. Vsaj poskusiš lahko, no. Veš, jaz imam tri, ena bi lahko živela od kefirja, druga od makaronov, tretja od piškotov. Žal, tega se jaz ne grem, čeprav mi je včasih pri srcu težko.

če pa si težava "ti" (praviš, da pri teti pa je jedla), potem bo zgornje "ignoriranje" prineslo napredek, pa ko bo šla v varstvo (saj bo šla?) tudi, po pravilu je že tako. Res, poskusi za par dni njeno zavračanje hrane dati v svoji glavi ad acta, hrati pa ne ugodi njenim muham. Obema bo odleglo.
Citiraj
se pravi
Mah eni začenjo preje drugi kasneje. Konec koncev za enoletnega otroka niti ne poje malo, kar si napisala. Če se ne boš tako obremenjevala in vsak gram preštevala, boš videla, da bo ok. Od moje prijateljice je mala stvarno kot se reče, ne jedla. Zdaj pa spet po njeno preveč poje. Ne sekiraj se, sama najbolje ve, če je lačna. A misliš da bi lačna po tleh metala. In pri teti je jedla, pa bo še drugič pri njej, tretjič pa pri tebi. Lahko si sigurna, da se bo vse poštimalo, pa da ne bo drugič : vse poje, še za nazaj. Lak naj storim.
Citiraj
lovro1980
Vprašanje sem zatsvaila tudi na forumu pediatrija pa se še vseeno obračam na vas v upanju, da ima kdo kkašen pameten nasvet ali pa celo podobne izkušnje s svojim otrokom.

Obračam se na vas, ker sem res skoraj čisto obupana. Hčerka je stara 1 leto in je zelo neješč otrok. Mislim, da bi jedla pa nalašč noče. Zjutraj se še dojiva potem poje eno rezino sira včasih malo kruha kakšen ugriz ali dva. Za dopoldansko malico dobi kakšno sadje. Za kosilo poje do 5 žlic in nato kakšno sadje popldan kakšno sadno skuto včasih malo kruha, zvečer pa eden do dva navadna jogurta z ovsenimi kosmiči. Včasih ji dam še čokolešnih in to je vse kar poje. Meso je izjemoma v goveji juhi govedino, jajc ne je, lahko bi živela samo od navadnih jogurtov, tudi mleka ne pije. Pri vsakem hranjenju se neizmerno razburja, joče histerično dere, meče hrano potleh, posodo. Sploh ne vem več kako naj odreagiram pri takem obnašanju je res zelo utrujajoče. Do pred 3 tednov se je dojila še ponoči zvečer in zjutraj. Potem pa sem se odločila, da bi počasi ukinila v upanju, da bo pojedla več hrane. Vendar ni tako. Res izjemoma je, ko poje toliko kot bi potrebovala. Res me je strah, da ne bo napredovala konec meseca imamo posvetovalnico in bomo videli kako bo. Pri 9 mesecih je imela premalo kg vendar še nič zastrašujočega. Zdaj pa mislim, da jih ima okoli 8 kg (ob rojstvu 2980g). Res ne vem več kaj naj še naredim, da bi se to uredilo. Lahko še omenim, da je bila pred dnevi pri teti čez dan in baje lepo jedla brez pregovarjanja in tuljenja in tudi pojedla je veliko. Lepo bi vas prosila za kakšen nasvet.

Hvala in lep dan!
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.