Odgovori: Kaj vas ovira, da se ne odločite še za (enega) otroka?

Pregled teme
neka xy mama
Glavni razlog so prenizki osebni dohodki, nadalje: stanje družbe, premajhno stanovanje , pa šolski sitem, ki zahteva starša poleg otroka in to 100%, že pri 3 šolarjih je problem nerazumevanje staršev (npr: zahteva se, da bralno usposobi otroka starš, pa da ga starš nauči pisat in z njim dela vaje, ostale uči, česar v šoli ne razumejo in moti me, da se poleg znanja ocenjuje tudi urejenost zvezkov, pa vrednote, osebnost, temperament -vse to je del ocene in če nisi dobra ovca, ki uboga ukaze na mah, je skupek ocen največ 4, če se z določenimi vrednotami ne poklapaš v sistem in v družbo. Ali pa, če ne treniraš športa, nimaš 5 telovadbe. Ker ne dosegaš norm, ne glede na konstitucijo telesa, velikost itd...če ne skočiš v daljino toliko in toliko, dobiš tako in tako oceno oz.:če hočeš imeti 5 moraš skočit toliko, za 4 pa toliko....predvsem gre tu za nagrajevanje uspešnosti učitelja in vsak učitelj potem pritiska na uspešnost otrok, da bo boljši...če pa otrok sam ne dosega norme, naj se pa starš z njim ukvarja, ga daje tja in tja, kar vse stane, vzame čas itd...in si že s tremi polno obremenjen. Govorim o mestu, stanja na deželi ne poznam.
Ja, zadnji razlog je, da jih imamo že večje število in sicer več kot 3 otroke, in mi odkar so v šoli ne znese več s časom, niti z denarjem. Kvaliteta stvari- tudi obleke- se niža, imetja, več je uničenega, npr. v teh časih ne morejo nosit obleke drug za drugim, kar pomeni, da moraš zares kupovati za vsakega posebej vse. To pa stane in danes otrok res stane, ne samo denarja, tudi časa. Tudi problem družbe je, dokler imaš dva , tri - ok, te sprejemajo. Več kot to, pa imaš same probleme, razen, če si vsaj tako situiran, da si lahko privoščiš privat varstvo za vozit otroke okrog na dejavnosti, za počitnice in vso oskrbo, ki jo pričakujejo. Samo to, da jih lepo vzgajaš,ne govoriš grdo, jih čustveno ne zlorabljaš, ne manipuliraš, samo ljubezen med staršema in do otrok in skromnost- to za družbo ni zadost. Ali pa sprejmi drugorazrednost in izločenost. Po miselnosti sicer človek lahko izstopa, pa te bodo vseeno zavrnili, ko pač po finančnem stanju poveš resnico. Kdo pa še hoče biti zavrnjen? In katera mati gleda veselo, da je njen otrok zavrnjen?
Danes se ne bi odločila za tako število otrok in najbrž se tudi ne bi, če bi že prej bil kateri v šoli. S šolo se mi je uprlo imeti otroke. S šolo, kakršna je zdaj. In v družbi kakršna je zdaj. Ki se je spremenila odkar sem rodila zadnjega otroka za 150 %. Moji vrstmiki se šele poročajo, redki ima že kakega otroka. Če bi se sama poročala v tem času , ne bi imela več kot dva. ENEGA IN ČE BI KDAJ PRIŠEL ŠE EN, OK. Tako bi se odločala sedaj, v tem času in tej družbi in v teh okoliščinah, ki jih imam. Nisem pa se tako pred 15 imi leti.
Zato povsem razumem današnje mlade zakonce. Samo odzivajo se na spremebe v družbi.Za kar je v veliki meri vseeno odgovorna država. Ona je zamrznila plače, ona je slabo gospodarila, da je bila inflacija- govorim o realni inflaciji- večja, da ni stanovanj za mlade,ona je oblikovala ta šolski sistem , pa mediji, ki vplivajo na družbeno gledanje in ljudi, ter globalizacija in spremembe v družbi, ki niso od danes na jutri , ampak so se začele že v preteklosti, pred desetletji....Človek sam s tem, ko se upira dobremu... s tem, ko so odrinili Boga iz življenja človeka. Namesto njega je v šole prišel človek- Tito, ali demokracija ali svoboda (hipiji)...Nasilje na ekranu, malo si oglejte filme od 2.svetovne vojne do današnjih dni in že tu lahko vidimo razlike in spremembe v družbi, vrednotah in morali...Sicer, če si ogledamo zgodovino, se vidi,da se zgodovina ponavlja.
Ok, imam 32 let, pa več kot 3 otroke ter manj kot 8. Da bom doma , sem se odločila pred poroko, in sicer toliko časa, dokler otroci ne bodo v šoli in samostojnejši. Sem doma, otroci so v šoli, ampak sedaj nisem preveč konkurenčna pri iskanju službe, imamo en dohodek in ob uvedbi evra me zelo skrbi negotova prihodnost, ker smo že pred enim letom začeli maksimalno varčevati in bolj ne moremo. Šla bi v službo, pa mi služba ne bi prinesla toliko, da bi potem lahko nabavla kakšno gospodinsjko pomočnico in pa osebo, ki bi se ukvarjala z otroki medtem ko me ni. Stvari niso tako preproste. Veliko več bi morala dati za npr. že svojo lastno obleko-nanjo sem v letih srbi za otroke pozabila, oz. saj veste, mame pridejo zadnje na vrsto za obleko, čevlje in frizerja. Če glih ostane denar, ker pa ne....
Sem brez časa zase. Nočem postati mrtva- ker sem živahna in hočem še imeti energijo in iskrice življenja v očeh in v teh dneh razmišljam, kako ostati enako učinkovita in...- hm, hči mi je rekla: mami , zdej se z nami igraj, delala boš pa ponoči. In sem se zamislila: že 3 leta delam tudi ponoči in premalo spim in sem na konc z močmi in to celo najmlajši otrok opazi.
Zato se v tem času invenutre - pred Novim Letom in po njem odločam za korake, kljub temu, da približno vem, kaj to potegneza sabo: če me ne bio na vseh mogočih sestankih in nastopih in ...tralala....Nimam 3 življenj in 3 klonov. In še nekaj sem opazila: študijskega znanja se sploh ne spomnim, pozabila sem dva tuja jezika, ko pa hočem osvežit znanje , se preprostih besed ne morem spomnit, oz. jih čez 10 minut že pozabim.
Idealist v meni je crknu. Ampak nočm crknt še jaz, tako kot mame okrog mene, ki jih gledam in imajo enako število otrok kot jaz ali kakega več. Pol nehajo skrbet za kvaliteto bivanja- tako in drugače, materialno, čustveno in duhovno, ampak samo še golo vegetirajo. Enostavno_ družba zahteva toliko stvari, d a ne zmoreš in ta država te ima čist v šahu: pravičen in pošten ima tako trpljenje, kakšnega še ni bilo, ali pa postaneš zaprt vase, se držiš kar zahtevajo od tebe, ali pa postaneš malo barabca. Ali pa postaneš mrtvak.povsem otopel za dogajanje okrog sebe. Drugih možnosti nimaš. Imaš še eno možnost: poglej, če imaš dva svoja klona: taščo in svojo mamo. Če ti želita nesebićno pomagati, imaš možnost, da imaš tri otroke. In če sta še mladi. Če tega nimaš , imej enega. Če pa nimaš svojega stanovanja, počakaj z tem enim otrokom. Če lahko tako živiš, ne da duhovno umreš, si heroj.
Nekoč, pred leti sem napisala pesem o družbi, k je kriva, da je nekemu mlademu človeku ubila krila, da ne more leteti (živeti svojih sanj in zato se odloči za samomor). Jaz sem takrat sklenila, da nikoli ne bom dovolila, da mi družba vzame krila.
Sem po 17 ih letih poraženec? Je družbi uspelo ubiti v meni vse dobro, sanje, ideale in življenje? Voljo do življenja?
Stiska me in pritiska ob rob....Bom dovolila? Imam sploh kakšno izbiro?
Gledam polomljena krila svojih dveh prijateljic. Ali bodo vstale? Ali se bo enako kot njim zgodilo meni?
Samo to vem, da MORAM NAJTI POT, DA SE TO NE BO ZGODILO.
Citiraj
jezna
Oh pri nas imamo pa problem z neplodnostjo in že od leta 2004 čakamo,da se nas v Leonišču usmilijo .Najprej so zamešali izvide,zato sva šla letos Jan.na ICSI na podlagi napačnega spermiograma.Kasneje so ugotovili,da mož nima spermijev in da rabiva podarjeno celico.Sva oddala papirje na konzilij še enkrat avgusta letos in do danes še nisva dobila odgovora.Če bi se vse to hitreje premikalo,bi do zdaj lahko imela že 2 otroka.
Definitivno je treba tukaj porihtat full stvari.Na Leonišču čakaš za vsak **** najmanj 2 meseca in eno leto je naokoli,ti pa še vedno na isti točki.Nenormalno so počasni,sistem v KC je čisto zgrešen in pacijentom niti malo prijazen!!Pa tut država bi morala bolj pomagati,saj se vidi da je neplodnost v SLO zelo visoka!!
Citiraj
mojcau
Pa bom še jaz opisala svojo zgodbo.
Po zaključku študija sem takoj dobila pripravništvo na zavodu za zaposlovanje (tam ja). Preden me je bodoča šefica zaposlila (ja, ženska je bila...) , me je vprašala če mislim kmalu zanositi. V tem primeru z zaposlitvijo ne bi bilo nič. Ker otroka res še nisem imela v načrtu, sem ji po pravici povedala da o otroku ne razmišljam. Pa veste kaj pravijo o zarečenem kruhu...
Tik pred koncem pripravništva sem zanosila. Ni problema, je rekla. Ampak ko mi je porodniška potekla sem bila na cesti, saj me zaposlitev ni čakala. Šefica je zaposlila drugo delovno silo. Moškega. Mladega. Brez otrok.
Leta so tekla in moja slaba izkušnja je bila izgovor za : otrok, ja ampak nekoč kasneje ko bom imela stvari urejene. Pa je veliko kasneje 'kasneje' tudi prišlo. Zanosila sem in bila noseča štiri mesece. Potem pa je prišel rezultat preiskave horionskih resic. Pa sem ostala brez otroka zaradi genske napake.
Zdaj se ne grem več. Imam enega otroka in življenje za silo urejeno. Slabo mi pa je, ko slišim modre in globoke govorance nekaterih naših ljubih politikov o zmanjševanju rojstva in o dolžnosti Slovenkinega trebuha do domovine.
In včasih kdo reče, da je danes moški svet in je zato vse narobe. Jaz pa vem, da znajo ženske tudi biti pokvarjene....
Citiraj
KARA
Res je, da je vrtec drag, ampak ta vsaj hitro mine.
Precej dražja je šola, da ne govorimo o študiju, ki je že danes kar luksuz, tako da me je kar groza koliko denarja bo potrebno npr. čez 15 let, če bo otrok želel študirati. Imam dva otroka, zelo rada bi imela še tretjega, vendar imamo stanovanje premajhno(enosobno in pol), tega bova z možem odplačeva še sedem let. Cene stanovanjem gredo pa tako hitro gor, da jih sploh ne dohajamo več.
pa še, ko smo že pri cenah. Ceni dveh najbolj osnovnih živil, kot sta kruh in mleko sta za naš standard NESRAMNO visoki. Včeraj se na tržnici kupila domač kruh brez dodatkov, ki naj bi bil bolj zdrav. Cena za kg črnega kruha 790sit.
Seveda je pa ta cena za naše politike ob njihovih plačah v celoti sprejemljiva. Morda bi nekaj mesecev poskušali živeti z zajamčenim dohodkom. Me zanima kakšno bi bilo potem njihovo mnenje o rasti življenskih stroškov in inflaciji, ki je uradno tako nizka, da že dvomim v svoje matematične sposobnosti, ko računam koliko dam iz meseca v mesec več za hrano, plin, elektriko...
Citiraj
blanka
Sama sem za vse, želela bi, da bi tudi partner sodeloval pri delu in vzgoji.
Citiraj
NANA
Otrok nimam zato ker:
- partner nima službe za nedoločen čas,
- nimava svojega stanovanja in žvima na 30 kvadratnih metrih(pri babici in ne plačujeva najemnine - na srečo),
- zasluživa približno 400000 neto (skupaj in če jaz delam v tekočem mesecu najmanj 100 nočnih ur),
- če izračunava vse zdajšnje in potencialne stroške nimama denarja za otroka.
Stroški:58.000, 00 kredit za avto (6 let star - ne nov, ga potrebujeva in ni luksuz),
140.000,00 potencialni kredit za stanovanje (ne največje, okrog 70kvadratov)
50.000,00 varčevanje za pokojnino (drugače bova na stara leta na cesti)
10.000,00 stroški ogrevanja (za 30 kvadratov)
7.000,00 elektrika (prav tako za 30 kvadratov).
Ste zračunali? Skupaj 266.000,00, brez vrtca, šole, hrane, plenic, oblek, obratovalnih stroškov, varčevanja za otrokovo šolanje (če bo čez 20 let želel na fakulteto, bo potrebno plačati, vsaj tendence so take), počitnic, obnove stanovanja, bencina, registracije avtomobila in še bi lahko naštevala, ampak že vse to presega znesek 134.000, oo kolikor bi nama ostalo od obeh plač.
Socialna država!!!?
Kako pa živite tisti, ki imate manjše dohodke? Se zavedam, da sva med tistimi srečneži, ki nimajo samo minimalne plače.
Zaenkrat pa velja to: OTROCI, NE HVALA!
Mogoče je bolje tako: OTROCI, KAKO?
Citiraj
rozika
pri nas je bilo in je tako:
1 vse gre super; imava prvega otroka
2vse propade, oba brez službe, ker gre delodajalec v stečaj, izveva celo za neplačano zdavstveno in pokojninsko zavarovanje, starši umrejo, malo nam zagori, odklopijo vodo elektriko, kabelsko, plin , mož zboli, davčna najde nek dolg ispred desetih let z vrtoglavimi obrestmi, doma ni ničesar-prijatelji nam nosijo hrano in obleko. JAZ SEM NOSEČA-kondom pač ni zanesljiv. Prijavim se za splav, a mi srce ne da.(če bi ga morala plačat najbrž ne bi bilo vzrok srce).
3 delava in iščeva rešitve
4 danes z dvema otrokoma je on dela, jaz imam pod 30000 sociale (zaradi njegove plače), imamo najeto enosobno stanovanje, vendar nam gre lepo, vse nam znese
5 AMPAK nam kljub mojim vskomesečnim najmanj 20 prošnjam ne uspe dobiti zaposlitve zame, in nikakor ne bova še dolgo na svoji lastnini in še dolgo ne bomo mogli imeti tretjega in četrtega otroka. Hvala bogu za maternični vložek, čeprav sem mislila da me bo pobralo, ker sem dva meseca porabila dnevno skoraj paket vložkov in od bolečin nisem mogla niti hoditi.
Kdaj bova torej zaposlena oba da bova lahko imela tretjega otorka? Verjetno ga nikoli ne bo.
Citiraj
Ena brez PDI
cherocke - PDI ni vreden odložitve otrok, če imaš sicer vse pogoje zanj (za otroka mislim). Jaz sem se po faksu zaposlila, najprej čakala na sodnijo (delala 1 leto), se fullllllllll učila in na koncu padla..... ker sem obdolžencu izrekla namesto minimalno pogojno zap.kazen 5 mes, 4 mesece... Spregledala.... se zgodi ob 100 str. dolgem spisu... ja, pa je šlo 6 mes učenja.... ker se takoj nisem spravila k "delu", potem pa se je menjala cela gora zakonov...(vmes naredila mag) nato sem šla še 1x na PDI in halo - taka podrobna vpr. na ustnem da glava boli..... in spet padla....FUl hudo! (ker poznam ene, ki so sicer sinovi od odvetnikov, in so se učili 2 meseca) V 3. me PDI še čaka in bo še malo počakal. Sedaj imam prvega in edinega otroka, moje največje bogastvo, PDI bo že počakal....
Itak so moški v pravu bolj cenjeni - ker je že pravnic toliko!!!!!!
Citiraj
razočarana 2
Imam dva otroka, zaradi druge nosečnosti sem ostala brez službe (zaposlena sem bila pri privatniku), brez službe sem še zdaj:((

zelo si želim še enega otroka, ampak na tak način, ne hvala :(((((((((
Citiraj
alenka
K mojemu sporočilu bi pa še tole dodala, kar sem zadnjič pozabila napisati.

Ko sem izgubila službo, sem se pojavila na CSD, da bi mi povečali otroške dodatke. Referentka mi je dejala, da mi povečan otr.dodatek ne pripada (pred letom dni pa je še bilo tako) takoj ko izgubim službo, ampak mi pripada šele, ko ne bom več dobivala nadomestila na Zavodu za zaposlovanje. Pripadalo mi je 11 mesecev nadomestil - zaradi tega sem bila na mesec prikrajšana za 14.000,00 sit otr.dodatkov. Tudi zaradi takšnih stvari sva z otrokom životarila.

Povečali ti ne bi otr. dodatkov takrat ko jih krvavo potrebuješ in ko si v "totalni riti" - zahtevajo pa, da moraš takoj javiti spremembo na CSD, če se slučajno zaposliš - pa ne glede na to ali moraš novo vlogo za otroške dodatke prinesti šele čez pol leta ali še več.

lp
alenka
Citiraj
AnaNina
To o obravnavi porodnic je cisto res!!!!!
Citiraj
Bredica*
Tudi jaz sem samozaposlena in sem lani zaslužila par tisoč tolarjev preveč. Zato naši državi plačujemo kar nekaj več prispevkov. Situacija je seveda negotova, saj ne vem kaj si bodo še zmislili.

Imam enega otroka, na razpisu ne pridem skozi, moji dohodki so premajhni za najem kredita, predvsem pa so s.p.jevski. S tem mi je najetje kredita še bolj oddaljeno (ker seveda tudi kreditodajalci ne vedo, kaj nas čaka). Pa še partner dela pri s.p.-ju, tako da sva še bolj rizična.

Družina zato živi ločeno, za najem se nisem odločila zaradi tega, ker bi to pomenilo metanje denarja stran. nisem deklarirana kot samohranilka (pa bi lahko bila), ker ne morem živeti in delati nepošteno (očitno takšni pri nas najbolj nastradajo). Sva pa skupaj šele nekaj let in sva v tem času privarčevala kolikor sva lahko, a je to še vedno premalo za polog, stroške, lastni delež kakršnekoli nepremičnine. Glede na cene bi potrebovala vsaj 5 MIO za razmišljanje o "lastnem". V treh letih, ali pa tudi v petih - 5 MIO SIT?!? Ja, s poslansko plačo že mogoče.

Kam naj torej dam drugega otroka? Problem je izključno stanovanjski. Zdaj sva na 12 m2, partner na 10 m2. Očitno še preveč. Posel sicer imam in ga bom imela še naprej, a tega pač na lepe oči nihče ne verjame.

Ta država s svojimi neprestano spreminjajočimi pravili, pogoltno davkarijo, izrazito nesocialno usmerjeno taktiko res ni za mlade ljudi, ni za višjo rodnost in naj se g. Drobnič nikar ne repenči z ukinitvijo splava. V svojih butastih izjavah niti enkrat ni omenil moškega. vsega so ženske krive. Ne smejo tega, ne smejo onega. Grozne so, ker bi delale splave. Hmm, a dečki so pa samo gledali in niso pri stvari nič krivi? Pa naj lepo precvikajo semenovode vsakemu, katerega partnerka se odloči za splav. Sigurno bitjece ni bilo spočeto brezmadežno.

Pozdrav.
Citiraj
skeptik
1. otrok - nenačrtovan, a zaželen - družina životari v Ljubljanski luknji za 80.000 sit (na črno, drugače ni šlo) ob 170 +30 tisočakih

2. otrok - težko pričakovan, a kako se odločiti. Že četrto leto delam za določen čas in sem si nekega dne rekla: Zdaj je pa dovolj. Briga me služba, ata je zaposlen za nedol. čas. Svojega stanovanja nimamo, smo pri starših, kar je ca. pol ceneje kot najemniki. Če se ne odločim danes, se bom jutri še težje.

In sem se odločila. Služba ni ziher, je pa, vsaj do porodniške (ker sem ob nastopu zamolčala nosečnost). Potem bomo pa že nekako. Še vedno smo.

Če bi imela 1xlastno stanovanje, 2xslužbo za nedol. čas in bi bil vrtec npr. 25000 sit za otroka ob dveh malenkost nadpovprečnih plačah, bi bil moj otrok star 3 leta. Morda bi se rodil že tretji. Tako pa je št. 2 še v trebuhu.

Ne predstavljam si da bomo po preteku porodniške za dva otroka plačevali 120 000 sit (500 evrov oz. malo več kot pol moje plače) vrtca.

Še v razmislek: v Avstriji je vrtec na otroka 80-100 evrov.
Citiraj
zato zato zato
Andreja, vidim, da si problem istospolnih zvez vkljucila v porocilo. Zakaj pa ni odebeljen kot so ostali?
Citiraj
zato zato zato
metuljcica, delno imas prav. ampak tu ni tega SAMO. kaj ce se meni kot bioloski materi ali posvojiteljici kaj zgodi? kdo (kateri zakon) bo zascitil najinega otroka?

zelim imeti otroke. in bom jih tudi imela, ce bo slo vse po sreci. postopki vsega skupaj bodo pa pac precej zapleteni.
Citiraj
zato zato zato
in ves kaj je najbolj grozno? da se "druzbena klima" glede tega spreminja tako pocasi. z zakonodajo pa capljamo popolnoma na repu Evrope.

zakon o t.i. registraciji istospolne skupnosti, ki so ga sprejeli pri nas letos, je bil na Danskem veljaven "ze" v 80.

kje je se posvajanje otrok? pa moznost (samoplacniske ali morda nekoc celo subvencionirane) oploditve? (kar je bilo v VB mozno se pred uradno sklenitvijo zakonske zveze)

pravice otrok? pravice starsev?

koliko otrok danes (in vsa leta poprej) zivi z dvema istospolnima partnerjema/partnerkama pa je njihov status popolnoma neurejen, nezasciten?
Citiraj
alenka
No, tako je treba - samo pogumno naprej - skupaj bomo več dosegli!

lp

alenka
Citiraj
lumpi
Hojla pa bom dala še jaz svoje mnenje. Tudi midva z možem se že 4 leta trudiva za najinega sončka. Za mano sta že dva postopka umetne oploditve in 4 postopki z zamrznjenimi zarodki, čas pa kar teče, sončka pa od nikoder. Za vsak nov postopek čakava skoraj eno leto. Mislim da bi bilo nekaj nujno narediti na strani neplodnosti (številu brezplačnih postopkov, čakalnih vrstah) in pomagati tako pomagati tistim, ki si otroke res želimo, pa nam mati narava tega ni dala in rabimo pomoč specialistov.
Citiraj
Andreja
Alenka,

vsi komentarji so še naprej zelooo dobrodošli. Ker s strategijo še ni konec in z razvojem Slovenije tudi ne. Hkrati pa bo tudi tisti, ki bo prevzel vodenje, moral biti seznanjen s tem, kaj pravijo ljudje.

Dobrodošli, da še naprej podajate svoja mnenja.
Temo bomo še naprej spremljali in o njenem poteku obveščali pristojne inštutucije in tudi druge medije.

Nismo končali, o to pa ne.
Zdaj smo se šele zagreli.
Ker je čas, ko smo na MONU prosili in moledovali državo, da pristopi k sodelovanju in prisluhne ljudem, mimo.
Citiraj
alenka
Spoštovana ga. Andreja!

Glede na vaše sporočilo z dne 24.11.2006 vas sprašujem ali to pomeni, da ne potrebujete več naših mnenj in sporočil?

lp
alenka
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.