Forum.Over.Net

Odgovori: Potni stroški-bodo ukinjeni?

Pregled teme
sstudentka
Kaj imata država in potni stroški v gospodarstvu skupnega? Še bolj me zanima kaj imata skupnega ZDA in Slovenija...
Citiraj
Gretka
Titi, misliš reči v LJ in zahodni Sloveniji. V MB je namreč šlo veliko služb v maloro.....
Citiraj
Gretka
Saj, to je čist simpl, a ne? Vsa nerazvita Slovenija, kjer ni služb ali pa so mizerne plače, naj se preseli v Ljubljano oz. zahodno Slovenijo. Tam se bo potem vsem cedilo med in mleko, vzhodno in ostale manj razvite dele Slovenije pa naj preraste plevel in trava, potem pa jih lahko Hrvatom šenkamo za 5 km morja.
Citiraj
nats*
Itak. Samo ZDA je malo večja kot Slovenija, z malo boljšo gospodarsko podlago, z večjim trgom v sami državi.... K nam hodijo večinoma podjetja, ki želijo cenejšo delovno silo, narod pa je zdaj že navajen na drobiž. Slovenska podjetja uspešna....hahahahaha....Za to bo se pa moralo še kar nekaj generacij menjati. Vrtce v podjetja, eh s takšnimi stroški, pa tako lahko gredo nazaj v Nemčijo. Za Slovenska podjetja pa sem rekla, da se mora še kakšna generacija menjati.....

lp,

N.
Citiraj
nats*
Tako je. Moj mož je zadnje čase veliko po Nemčiji in ima veliko družabnih stikov z raznimi Nemci. Trenutno seli neko proizvodnjo iz Nemčije v Slovenijo (jasno, zaradi cenejše delovne sile). Pa ga delavka v Nemčiji vpraša koliko imajo naše delavke plače, da njih zapirajo. Odgovori, da ok. 100 000 sit oz. 400evrov. Žensko je skoraj kap, saj je njena plača znašala 1700evrov, za enako delo, kot ga bo sedaj nekdo opravljal za 400 evrov.

Pa so stroški v Nemčiji podobni kot pri nas.

lp,

N.
Citiraj
nats*
Moj mož je zaposlen v mednarodnem podjetju, podjetje je široko po celem svetu in dobiva plačo normalno po Slovenski zakonodaji, z ustreznimi potnimi stroški in normalnimi dodatki oz. možnimi odbitki. Po pravici povedano, gre zdaj v novo, tudi zelo znano mednarodno podjetje, kjer bo enako. Jaz redko poznam koga, ki bi imel plačo definirano tako kot ti. Res pa je, da je zanimivo pri tujih podjetjih, da ima vsak zaposlen svojo plačo in so glede povišic bolj fleksibilni.

Napaka. V večini držav regres OBSTAJA. Poleg tega še 13. ali celo 14. plača. V Avstriji so še celo potni stroški, če živiš izven kraja, kjer je podjetje..... - nekaj takega. Tudi dodatkov je pri plači kar nekaj.

lp,

N.
Citiraj
INA
Evo da vam povem še enkrat. Sem iz MB, pa se vozim v službo na podeželje, pa zaradi tega tam ni višja plača, ker so v naši branži plače enake po vsej Sloveniji, tako je določeno z zakonom. V MB pa službe ni, ker nas je dosti, zato sem srečna, da službo sploh imam. Na podeželju pa nimajo kvalificiranih ljudi, ki bi jih lahko zaposlili. Tiste potne stroške pa krvavo porabim, tako za bencin, kot za obrabo avtomobila. Ej, v dveh letih sem avto uničila (več kot 90.000 km v dveh letih). Torej bom kmalu morala razmisliti o nakupu boljšega, tega pa mi potni stroški ne bodo krili, a ne nani?

Joj, si res smotana, da take klamfaš tu gor.Eni ljudje pač resnično rabimo te potne stroške in jih tudi za ta namen porabimo. Ne plača pa mi jih delodajalec ampak država.
Citiraj
nats*
Ni res, tudi vam pripadajo. Če pa si jih ne izplačuješ je pa druga zgodba....

lp,

N.
Citiraj
Titi
A potem bi pa vsi stanovali v LJ in MB ali kako???
Citiraj
pripoi
saj se ji ni treba vozit, naj se preseli. jaz sem se tudi, sem plačala sicer za stanovanje več,vsak ima to alternativo
Citiraj
Skepsa
Halo, ja verjetno pa vsi tudi ne dobijo službe v domačem kraju. Če bi sama dobila službo na podeželju, bi šla takoj iz mesta. Pa je ne bom nikoli. Hočem samo poudariti, da se vsi ne vozijo zaradi višje plače, po mojem je takih bolj malo. In to je pa res nesmisel.
Citiraj
nani
Upam, da bodo ukinili stroške za vožnjo!
Citiraj
Katja*
Zaradi višjih dohodkov mnogokatera mamica zanemarja svoje otroke. Nima časa za otroke, ker ga zapravi na vožnjo v službo in nazaj!

O, službe so tudi v domačem kraju.
Citiraj
Kuharica*
Ja, res je, da ne želijo sprejeti službo v svojem kraju zaradi manjšega OD.
Poznam tri bejbe, ki se vozijo daleč iz štajerske, ker bi za tisti drobiž, ki ga dobijo doma kupili en plašč in nič več.

Ne razumem mamice, ki se vozi iz Bleda in pušča tri majhne otroke v vrtcu in noče sprejeti službo v domačem kraju, kjer je OD veliko manjši kot v prestolnici in še zato, ker je tam vsi poznajo. HALOOO!
Citiraj
šopek
Mislim, da je čas, da vlada neha nadzirati vse, kar leze in gre. V ZDA ni nobenih potnih stroškov in malice ter ostalih "bonbončkov", ki bi bili predpisani uradno. Pač pa se delodajalci prekleto trudijo, da dobijo dobre ljudi. Trudijo se tako, da imajo na firmi zastonj menzo, zastonj vrtec in tako naprej. Primer : . Seveda, ni povsod postlano z rožicami, ampak delodajalec z zanič razmerami bo imel slabe delavce in bo prejkoslej propadel, saj ga bo prehitel delodajalec z dobrimi razmerami in dobrimi delavci.

V glavnem, država naj umakne svoje parklje čimprej iz čimveč področij.
Citiraj
Titi
Da še jaz pristavim svoj piskerček.
Kakšen mesec nazaj je bila na obisku znanka, ki je po rodu Slovenka in živi v Nemčiji. Zaposlena je kot navadna trgovka, mož pa ključavničar, torej nimati glih ne vem kako visoke izobrazbe. Imata 3 majhen otroke, kupila sta polovico hiše in nov enoprostorec.
Kot prvo se je čudila, kako visoke so cene artiklov v trgovini pri nas in kot drugo, kako nizke plače imamo. Rekla je, da ji sploh ni jasno, kako si sploh lahko kaj ustvarimo v življenju. Jaz z univerzitetno izobrazbo zaslužim precej manj kot ona ali njen mož.
Toliko o primerjanju standardov. Mislim, da smo še daleč zadaj za zahodno Evropo.
Citiraj
nikan
zmerna

sicer ne vem ali si odgovorila meni, ker si se navezala na moj post, ampak moj odgovor je bil namenjen Zari in upam, da veš, kaj sem hotela s tem povedati in tisto o luni in streznjenju ni bilo namenjeno meni.
Citiraj
Zara
Vsi mate avtobuse, pa se z njimi vozte, saj mate plačane!

Jaz imam avtobus, 1,1km daleč.

Veš kaj je pa največja kriza: kranjska vožnja, obupno vozijo! Pa to je preverjeno: enkrat ženska izsilila prednost, drugič sem enga dobila v prtljažnik, obakrat KR tablica.
Citiraj
Žogica Nogica
Hm, jaz sem bolj za to, da se pregled nad dejanskim stanjem znormalizira. Ne pa da je nekdo prijavljen v MB, dejansko živi v LJ, ampak potne stroške pa vleče za MB. Ali pa KP, JE,... Tega je veliko preveč. Zaradi takšnih goljufivcev kratko vlečejo tudi tisti, ki ta denar dejansko porabijo za potne stroške.

Druga stvar pa, ko nas že primerjate z drugimi evro državami... Mednarodno podjetje, enako delovno mesto, pa se plače zelooo razlikujejo - že med Avstrijo in Slovenijo, da kakšne Švedske sploh ne omenjam. :(

In ja, res v Evropi teh dveh dodatkov ne poznajo (prehrana, prevoz) - ampak imajo že v osnovi višje plače. In, če pri nas to dvoje ukinejo, bo po eni strani za delodajalce še slabše (če predpostavljamo, da bo šla na ta račun gor plača), ker bo plačal več davka. Po sistemu kot je zdaj malica in prevoz namreč nista obdavčena.

LP
Citiraj
°Lola
Smešno je razmišljanje, da bi v gospodarstvu potne stroške ukinili, v negospodarstvu pa ohranili?! Logika? Že sedaj v gospodarstvu redko kje, če sploh kje, dobivajo 100% povračilo.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.