Forum.Over.Net

Odgovori: Njena svakinja ji je prepovedala vstop v hišo, v kateri je odraščala

Pregled teme
odpovedovanje ni dogovor
dejvu je napisal/a:
Nikjer se ne morejo zmenit. Mir pa je samo tam, kjer se par oseb, očitno na višjem nivoju zavedanja, vsemu odpove za ljubi mir.
Pa še nekaj... tam, kjer snahe zares požrtvovalno skrbjo za moževe starše, ni problemov s tem, da bi se sorojenci odpovedali svojemu deležu. imaš tudi primere, ko starši zbolijo, so v bolnici več mesec, pa jih ljube snahe niti enkrat ne obiščejo kaj šele, da bi zanje skrbele po prihodu iz bolnice. Smo videli eno tako gospo v bolnici z mojo mamo. Smo vsi mislili, da je njen sin ločen. :)
Citiraj
dejvu
Da se resnica prav spozna, je treba slišat oba zvona, pravi pregovor!
Tudi ta "zlobna svakinja" bi lahko povedala svojo plat zgodbe, morda je skrbela za ostarele moževe starše, jim menjavala plenice, kuhala, stregla. Tu bi se dalo razpravljati. Velikokrat tisti, ki ostane doma, pošteno nastrada, tisti, ki so pa odšli od doma, hodijo domov na kosila, po pridelke, po meso....Vprašanje, če je ta svakinja res tako zlobna.
Hudo je tam, kjer se ljudje ne zmorejo normalno zmeniti.
Citiraj
Žlahta raztrgana plahta
Popravek* petovat- pametovat
Citiraj
Žlahta raztrgana plahta
Ne bom komentirala prvotne zgodbe.
Najbolj zanimivo se mi zdi, d se tam, kjer so vsi šli od doma brez dediščine dobro razumejo. A bi se še vedno, če bi tisti, ki so odšli zahtevali tisto, kar jim pripada oz
vsaj del tistega?
Nekateri so ostali doma, preuredili hišo..
skrbeli za ostarele starše.
Nekateri so imeli vse postlano, brezplačno varstvo otrok, starši delali na kmetiji...
Nekaterim so odseljeni hodili vsak vikend na kosila, petovat, podpihovat odnose med njimi, šli domov z gajbami dobrot, poleti poslali otroke na počitnice...
Menim pa, da je vsepovsod problem v starših, ki niso jasni, da tisti, ki je ostal doma, je njegovih samo npr. tretjina, četrtina... , da če bo želel še ostale dele jih bo moral odplačati. Da ostali, ki so odšli od doma, se ne morejo še vedno počutiti kot doma, ker niso več doma, ampak pridejo na obisk. Ljudje ne spoštujejo mej, si lastijo nekaj, kar ni njihovo.
Citiraj
Leeleenepr
excell je napisal/a:
A bi lahko rekli, da je v situaciji, ko je ena stran na koncu zelo zadovoljna z izkupičkom, druga pa očitno prizadeta, delitev bila nepostena?


Pri rešitvi precej takšnih konfliktov sem sodelovala, kot nepristranska tretja stran. Težko je najt pošteno rešitev. A veste, kako veš, da si jo našel? Ko imata obe strani občutek, da sta rahlo prikrajšani. Če nekdo odhaja srečen, je drugega nategnil.
Citiraj
hjam
Jaz sem tudi dala oboje skoz: Izplačevanje pri možu (sva midva ostala doma) in to, da jaz pri meni nisem nič zahtevala (je sestra ostala doma, s straši). Z moževimi smo skregani, ker so bili nenasitni.. in še potem, ko so dobili svoje, fovšljivi (da smo mi "vse dobili"). In tudi nimajo vstopa v našo hišo! Dvakrat smo jim odpustili... jih nekako razumeli. Potem sem jaz rekla: STOP. Dovolj je!
Pri mojih se normalno razumemo. In meni se nič ne zdi, da bi jim kaj dala.. Če ima streho nad glavo.. imam dovolj.
Citiraj
Ampak potem je tako
tudi ni njen problem je napisal/a:
Drži. Ampak če so odnosi taki, kot so, tudi iz njene strani, se ne more čuditi, zakaj pri njih ni dobrodošla. To je point. Pošteno povej, da si ti zaradi kakršnihkoli razlogov v finančni stiski (izguba službe, krediti od prej, težka bolezen.....),potem pa te lastna sestra, ki ji nič ne manjka, potunka in ji ni mar, ali imaš kaj jesti ali ne, bi imel še naprej ljubeč odnos z njo, ali ne? Če je ona rekla boli mene zate, to mi pripada in je moja pravica, se ne more čuditi, da so po izplačilu njej postregli isto, torej boli nas zate in tvoja čustva do rojstne hiše, tu nisi dobrodošla, to je naša pravica. In meni se to zdi več kot fer tako za njo, da je izcuzala tisti denar, kakor za brata in njegovo ženo, da sta ji sedaj lahko zaprla vrata pred nosom.
Citiraj
excell
Teta fani je napisal/a:
100 ljudi, 100 zgodb. Nekateri, ki ostanejo doma precej vlagajo v starševo nepremičnino, drugi nič. Nekateri, ki ostanejo doma so staršem v breme, drugi jim pomagajo. To sta le dva vidika in dve skrajnosti in pošteno razdeliti nepremičnino v tem spektru je včasih prav umetnost.
Citiraj
tudi ni njen problem
Ampak potem je tako je napisal/a:
Potem tudi ni njen problem, če je brat ne more izplačati naenkrat.
Citiraj
Ampak potem je tako
zastojnakrji je napisal/a:
Kolikor je prebrati, je ona že prej živela na svojem, ko so bili starši še živi in gospodarji. Na kakšen način se je ona takrat odselila, naenkrat, postopoma ali so jo vrgli ven, je stvar nje in staršev. Ne pa bratov problem.
Citiraj
vsak po svoje
Teta fani je napisal/a:
Tega ne vemo, ker tudi ti gledaš iz svoje pozicije.
V kakšnem drugem primeru pa doma ostane brezposelni sin, starši pa vlagajo v hišo, v njeno vzdrževanje itd.
Se je pa še v vsaki familiji kaj zapletlo, ko je kdo hotel biti izplačan. Lepo se razumejo samo tam, kjer se dediči po tekočem traku odpovedujejo tistemu, kar bi jim pripadalo. Samo tam se ohranijo lepi odnosi.
In ja, tudi moja neumna malenkost se je vsemu odpovedovala. Tako je če si še premlad, ko umrejo starši in sprejemaš odločitve, ki so ti v škodo.
Citiraj
Teta fani
Za vse tiste, ki mislite da je nam ki ostanemo doma, ki smo po vaše priskledniki, nesposobneži še moj vidik.
Pred 30 leti sem spoznala mojega sedaj moža. Doma so imeli manjšo kmetijo in seveda kot sin je bil določen da ostane doma skrbi za starše in nadaljuje družinsko tradicijo. V teh 30 letih sva popolnoma obnovila hišo od strehe, fasade, vodovodna napeljava, prizidala zri dobe itd itd. Kupila nov traktor, naredila nov hlev..... in zdaj naj izplačava sestro po kateri vrednosti. Po zdajšnji ali po vrednosti izpred 30 let?
Zato verjamem, da se je zataknilo pri vrednosti izplačila saj sta verjetno vlagala v hišo in s tem dvignila samo vrednost hiše kar jih je sedaj dodatno udarilo po denarnici. In po mojem od tu izhaja jeza svakinje.
Citiraj
tudi izplačilo je švoh
nobene usluge ni je napisal/a:
Ko nekomu izplačaš njegov del v takšni nepremičnini, je to tudi bolj kot ne drobiž, simbolna vrednost, ki včasih niti cenitvi po gursu ne zadosti. Tudi če kdo vzame kredit, je to bolj hitri kredit, ne pa nek resen nepremičninski kredit.
Pri hišah na podeželju gre pogosto tudi za dedovanje kmetije. Veliko je zaščitenih kmetij, ki morajo ostani samo enemu dediču. Največ so vredni gozdovi. Tudi če se hiša potem deli na dva ali več delov, je to zelo malo v primerjavi s tistim, kar je podedoval prvi.
Citiraj
nobene usluge ni
eh ja je napisal/a:
Če se dedič ne strinja z zneskom, pač sproži ustrezni postopek in začnejo mleti sodni mlini.

Še ena slovenska realnost je tudi, da te hiše na trgu niso vredne NIČ in jih je zelo težko prodati. Hiša po možnosti slabo vzdrževana, neizolirana, pa še flikana s kakimi stopnicami spredaj, zadaj, od strani ... da so razdelili na dve stanovanji. Kdo bo to kupoval.

Pri nas so starši sicer vse razdelili že pred smrtjo, najstarejši, ki je ostal doma, je na papirju dobil največ. Hiša ogromna, parcela ogromna, z garažo, delavnico, ampak tudi: stara, neizolirana, okna še prva, streha takisto (staro vse 50 let). Pa še nemogoč tloris, notri tudi vse za popravljat razen parketa, zamenjat ploščice, komplet napeljavo vodo in elektriko.
Verjetno, če bi prodajal, bi dobil toliko, kot je vredna parcela. Da bi hiša zgledala kolikor toliko, bi moral vložiti vsaj sto jurjev. Zdaj si pa predstavljaj, da bi moral še koga izplačevati.

Z možem iščeva hišo na podeželju, gledava eno, ki ima ceno celo nižjo, kot v tistem kraju dobiš parcelo, pa se ne moreva odločit. In ta hiša se prodaja že skoraj eno leto. Sploh nimava srca ponudit še nižjo ceno :), hkrati se pa bojiva, da bo vse skupaj samo en dodaten strošek (gradbeno za rušenje in samo rušenje, če bi se pokazalo, da se ne splača obnavljat).
Citiraj
ni vedno tako preprosto
fuh je napisal/a:

Tam, kjer se otroci zmenijo, da bo samo en skrbel za starše ali enega starša, je ponavadi tako, da ta starš temu otroku še za časa življenja da svojo nepremičnino, v zameno za dosmrtno preživljanje. Tam, kjer se premoženje deli, verjetno takšne ekskluzive ni. Poleg tega je večinoma tako, da tisti, ki ostane doma, še finančno izkorišča svoje stare, če ima otroke pa starše kar lepo vpreže v neke vsakodnevne obveznosti, ima praktično zastonj služkinjo ali služabnika. Tako da ni ravno samoumevno, da tistemu, ki je doma, avtomatično vse pripada.
V mnogih primerih je tudi tako, da kakšen brat ali sestra odide na študij v drug kraj, se potem tam zaposli in vrsto let plačuje drage najemnine, medtem ko drugi živi doma v mama hotelu. Potem se za žnj let zakreditira, da ima streho nad glavo, tisti, ki je doma, pa teh težav nima niti mu nikoli na pamet ne pride, da bi bratu ali sestri kaj pomagal. Tudi to je potrebno upoštevati pri takšnih primerih. Ampak tukaj vsak gleda na problem iz svoje osebne situacije. So pa primeri zelo različni. Tudi ni vedno tako, da tisti, ki je doma skrbi za starše. Včasih je to nemogoče in morajo oditi v dom, ki ga seveda ne plačuje samo en otrok, ker tega finančno ni sposoben. Pri mojih znancih je bilo tako, da snaha ni hotela skrbeti za taščo, s katero se ni razumela, ni se pa branila njene podedovane hiše. In potem je šla ostarela gospa živet k hčerki, čeprav ta ni ničesar podedovala, ker je mama že prej vse prepisala na sina. Ta sin pa ni v hišo več pustil ne matere ne sestre. ne mame. Različni primeri so. In nekateri res preveč poenostavljeno gledate na vse skupaj.
Citiraj
fuh
Jaz bi bila komot ta svakinja..., ker vem, kaj doživlja in ji dam popolnoma prav! Mora biti kar močna osebnost, da je dala tak ultimat! Veliko jih je, ki bi radi naredili enako, a si ne upajo (in si zato nakopljejo razne bolezni... notranje trpljenje...).
Jaz sem moji sestri, ki je ostala doma (in 20 let skrbela za starše) vse prepustila brez kakršnihkoli pogojev. Pri njih sem vedno zaželjena (a ne hodim tja pre-pogosto, ker imam svojo družino...) in nikoli jm ne vzbujam občutka, da sem jim kaj dala.. Ker jim, v bistvu, sploh nisem. Samo od doma sem šla (prostovoljno).. in po moji logiki, hiša pripada tistemu, ki ostane doma, sploh, če le-ta skrbi še za starše...
Citiraj
zastojnakrji
Ampak potem je tako je napisal/a:
A njej so tudi ponudili moznost, ki bi bila zanjo lazja, da bi se po obrokih selila iz hise, ustrezno njihovemu placilu, ker ona ni banka?
Citiraj
eh ja
Ampak potem je tako je napisal/a:
Ma whatever. Mogoče to mogoče ono. Mogoče je pa tema izmišljena. :)
Citiraj
Ampak potem je tako
eh ja je napisal/a:
Njen problem. Lastnica ni več in če bi bila ona tista, ki bi izplačala brata, bi najbrž šlo za isto vsoto, torej bi brat dobil prav toliko, kot sedaj ona. Zakaj so sedaj na bojni nogi, ne vemo. Grem pa stavit kar hočeš, da ni vsega kriva bratova žena, ona pa uboga revica nič kriva. Bog si ga vedi, a čim vse je najedala, grozila, mogoče jih je spravila v res hudo stisko, so ji ponujali kako možnost, ki bi bila zanje lažja, po obrokih naprimer, pa ni hotela slišati..... Ne vemo. Nedolžna pa gotovo ni. Ne glede na to, kaj komu pripada, je vseeno treba včasih biti najprej človek. In če je brata hladnokrvno zavrnila in zahtevala svoje, pa ne glede na to, kaj mu bo s tem povzročila, je s tem pokazala določen odnos. Zato se ne more čuditi, da je enak odnos dobila nazaj. Kaj je pa pričakovala?
Citiraj
Quatrose
jaz tako razumem je napisal/a:
Očitno si napačno interpretirala zapise, nikjer nisem zasledila, da kdo piše o kakšni uporabi, tudi jaz ne.
Citiraj

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.