Odgovori: Kaj bolj vpliva na človeka? Geni ali vzgoja, ki jo je deležen kot otrok?

Pregled teme
daleč stran
otroštvo sem preživela 1000km stran od bratov, sester in staršev. Sedaj, ko smo blizu pa velikokrat slišim ljudi iz okolice rečti, da sem zelo drugačna od svoje družine.
Citiraj
7373737
Poglejte si dokumentarec Three identical strangers.
Je prav na to temo in kako so naredili v ZDA eksperiment.. mal scary
Citiraj
Ne piši no takih
ženskica je napisal/a:
Kakšna oče in mama, vendar. Dve ljubeči osebi.
Citiraj
Rok-1
Kaj mislite vi je napisal/a:
Ne spomni se več točnih številk iz znanstvenih razprav, zato po občutku;

Geni dajo največ do 20-30%, 70-80% pa vzgoja oziroma okolje.
Citiraj
Rok-1
Marko je napisal/a:
Karakter je le način odzivanja - vse ostalo je privzgojeno oz. naučeno. In vzgoja - je zgled + razlage in utemeljitve.
Citiraj
viceversa
Geni so predispozicija, vzgoja pa odloči, katera bo najbolj udarila na plan. Razen v ekstremnih primerih tako slabe vzgoje kot slabe predispozicije.
Citiraj
MsOlivija
Kombinacija vsega;)
Citiraj
podpis tudi jaz
Nekajkrat brala je napisal/a:
Citiraj
kaj vpliva
OBVEZNO POGLEDAT DO KONCA:

Citiraj
Zdrava kmečka pamet
Genetika ima zelo velik vpliv. Starši prenesejo svoje gene na otroke. Zaradi teh genov so starši taki, kot so. In lastnosti staršev (njihov zgled in vzgoja) so tudi odvisni od njihovih genov, tako geni vplivajo še na vzgojo otroka in na okolje, v katerem otrok živi.
Citiraj
kaj vpliva
Zdaleč najbolj vpliva "vzgoja" oz. "domače okolje".
Citiraj
luna med temnimi oblaki
Vzgoja, okolje in dednost.
Mnogo stvari že prinesemo s seboj na svet, tudi, kar se tiče inteligence in sposobnosti (npr. posluh, nadarjenost za matematiko, nadarjenost za jezike...). Z vzgojo lahko te sposobnosti še bolj razvijemo, ali pa jih potlačimo. Tudi okolje lahko pozitivno ali pa negativno vpliva na otroke.
Ne moremo pa za vsega kriviti staršev. Otrok gre že zelo majhen v vrtec, nato v šolo, nato študira, nato gre v službo. Vpliv domačega okolja in tudi domače vzgoje se zmanjšuje, saj otrok in nato mlad človek doma preživlja vedno manj časa. Marsikdo za vse svoje neuspehe in nesreče krivi starše, češ, da so za vse krivi. Zavedati se je treba, da idealnih staršev ni in tudi, če bi bili idealni, to ni prav
Citiraj
ženskica
Od vzgoje je odvisno, koliko in kako bo vplivalo okolje.
Vpliv okolja je manjši, če ima otrok od doma, očeta, jasno sporočilo kaj je prav in kaj narobe in da je včasih treba stisniti zobe in narediti kar je prav, in od mame jasno sporočilo, da je ljubljen in sprejet.
V kolikor je vzgoja v smislu, važno da je otroku lepo in fajn, potem bo skoraj gotovo popolnoma dovzeten za "prelepe" vplive okolja.
Citiraj
viharni jezdec
Moniphd je napisal/a:
Na kaj toćno misliš? Vplivov je veliko, od genov pa do okolja.
Citiraj
Moniphd
Ja seveda, vi na monu boste zdaj izumili odgovor, ki ga se ni nihce prej hehe
Citiraj
viharni jezdec
sedemdeset trideset je napisal/a:
OKolje zblojene družbe nič ne prispeva? Ti verjameš da je vse v ravnih črtah?
Citiraj
Marko
Kaj pa je sploh vzgoja? Otroci se itak po mojem največ naučijo z zgledom po starših. Starši največ energije porabijo (in jo jemljejo tudi otroku), ko želijo otroka perfektnega, sami pa so, da ne rečem "zavoženi".
Karakter je verjetno res podedovan in tega ne moreš preoblikovati, vendar karakter še niso lepe/grde navade, to je le način razmišljanja, čutenja, dojemanja sveta in sebe.
Citiraj
Nekajkrat brala
V različni literaturi sem nekajkrat brala, da je tretjina genetija, tretjina vzgoja in tretjina okolje. Starejša ko sem, bolj to potrjujem. In mi je to v čudno tolažbo.
Citiraj
sedemdeset trideset
70% genetika 30% vzgoja. Karakter je podedovan in karakter naredi človeka. Torej genetika.
Že v zgodnjem otroštvu se kaže vpliv genetike, a starši pogosto ne opazijo znakov, ali jih nočejo priznati, če jim niso všeč. V vsakem primeru se da do pubertete veliko narediti z vzgojo. Ko nastopi puberteta, začne zmagovati genetika. V odrasli dobi glavno vlogo igra genetika, vzgoja in kulturno okolje se odraža v površinskih lastnostih in površinskih, formalnih odnosih, tisto, kar je nujno potrebno za preživetje, to je v embalaži. Notranjost je čista genetika.
Citiraj
M ribca
Genetika lahko v pisameznih primerih igra zelo, zelo, telo veliko vlogo. Ampak z zelo dobrim družinskim ozadjem, visoko čustveno in socialno inteligenco obeh staršev in njuno tesno povezanostjo in skupnim prizadevanjem je mogoče negativen vpliv genetike zmanjšati na nemotečih 1-3%, ki se kažejo kot občasni izbruhi brez katastrofalnega vpliva na posameznika in okolico.
Drug skajni primer je dobra genetika, ki jo lahko tudi en dogodek v otroštvu potepta in pelje vse zadeve navzdol. Večinoma pa gre za to, da se nesrečno poklopi več negativnih dejavnikov - okoliščine, alkoholizem in nasilje staršev, ločitev, odsotnost staršev, slabo finančno stanje družine, nepovezanist članov družine, odrinjenost od družbe.
Naj velja vodilo: "Ni treba biti popoln starš za vzgojo čudovitih in zadovoljnih otrok, za to je treba biti le dovolj dober
starš."
Na procent vpliva genetike bi jaz raje pozabila, če ne najdeš tega podatka v kakšni resni znanstveni raziskavi. Moja groba ocena je v povprečju manj kot 10% genetika in več kot 90% okoliščine in vzgoja.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.