Forum.Over.Net

Odgovori: Se vam zdi porodniška predolga?

Pregled teme
specialna pedagoginja
MagdalenaB je napisal/a:
Kljub temu pa pretiravanje prav tako ni koristno. Dandanes imamo skoraj več dela z otroci, katerih mame se pretirano ukvarjajo z njimi. S tem ko jih ves čas animirajo, ti otroci ne znajo ničesar sami narediti ali se česa domisliti, niso samostojni. Pogosot tudi mame rešujejo težave otrok, s čimer otroka izolirajo od socializacije in se otroci težje vključujejo v družbo med vrstnike.
Nobeno pretiravanje žal ni dobro. Niti zanemarjanje, niti plačevanje odsotnosti z dragimi igračami, niti pretirana skrb in animacija otrok.
Citiraj
Nitine
Tisto eno leto nadomescanja je super priloznost za mlade brez izkusenj, da se nekaj naucijo in dobijo prve izkusnje. Poznam vec primerov, ko so tako dobili prvo zaposlitev in se potem tudi redno zaposlili. Se pa s stalisca ekonomije porodniska se kako splaca, sicer bomo ostali brez bodocih davkoplacevalcev.
Citiraj
Tako je
zgembutin je napisal/a:
Žal je res tako.
Citiraj
teckanosecka
Mislim, da tole obsojanje kakšen starš je nekdo glede na to koliko časa je doma ni niti približno pravično. Moja starša sta večino mojega otroštva predelala oz. garala, a sta vseeno našla čas zame oz. način, da me vklopita. Velikokrat sem šla tudi na teren z očetom, bila pri mami v službi itd. - se je pač dalo. Ko sta bila fraj, smo vedno hodili na izlete v neznano (za London ravno nismo imeli denarja), hodili v gozd, včasih pobirali kostanj, gobe, včasih pa samo listje.
In imam krasne spomine.
Poznam pa ogromno takih "mamic", ki so bile doma in se pol toliko niso ukvarjale s svojimi otroci. Je blo treba čistit, kuhat, kofetkat s sosedami in gledat telenovele. Tako da soditi kakšen je starš - glede na to koliko je doma in koliko v službi, je nesmiselno.
Citiraj
točno to
zgembutin je napisal/a:
In to so samohranilke, cigani in priseljenci.
Ves denar zagonijo za čike in pir - po cote in hrano tak hodijo na RK.

Me zanima, če bi jih tožil en polnoletni otrok:
- mati, dobivala si 250 €/m zame.

To je 3000 € na leto! Krat 18 let (pa vzemimo 15 let) = 45 000 €!!!


Kje je ta denar od otroka? Jedel je polento in makarone, oblekel ga je Karitas, cunje je dala mati prat k svojim.... šolal se je zastonj (plus zastonj malica, kosilo), na morje je hodil z RK.

Izkašljajte svoje račune!! Jap, vsi živijo na račun otrok!! Eni za pir in čike, drugi avto in benz, tretje manikura in umetni joški, frizeraj in kavice....!!

VSE NA RAČUN OTROK!! Jaz poznam same take tiče in tičke!
Citiraj
Lulij Cuzar
Kako to, da imajo tujci toliko otrok, slovenski domoljubi pa ne? Zakaj Janša nima petnajst otrok? Zakaj jih vsi esdeesovci nimajo toliko? A čakajo komuniste, da bodo slovenstvo razmnožili?
Citiraj
to pa res
seveda ja je napisal/a:
Ja blazno polno se ukvarjajo z otroki tele novodobne mamice na porodniški. Na sprehodu z vozičkom skoz telefon na ušesu, čepenje z vozički po lokalih, rinjenje vozičkov po šoping centrih … Res aktivno in polno ukvarjanje z otrokom ...
Citiraj
nimaš pojma
predolga porodniška je napisal/a:
ja seveda, cel kup žensk, ki so komaj preseljene sem ima službo in rojevajo otroke po tekočem traku.
Citiraj
predolga porodniška
Za nekatere je prdolga porodniška, za nekatere pa molzenje!

Vsekakor bi morali gledat na to, ali drž. SLO živi tukaj od rojstva, ali se je priselila ravnokar in štepa!
Eno leto...… umes spet zanosi... gre delat za 2, 3 mesece..... in je ena (tuja) baba par let na porodniški!
Imeti bi morali možnosti. Če greš delat pol leta po rojstvu, prejemaš polno ceno!
Se zaposliš za 4 ure (ker imaš v tem času babico, očeta...) prejemaš 80%.
Če koristiš vse …. imaš 50% nadomestka!

S tem da tujci, ki niso nič vplačevali ali samo kakšno leto - ne morejo koristit tega!! Imaš zastonj porod in zdaj se živi! Ali pokaj kući pjevajući.
Ali zbiraj štofelce!
Citiraj
zgembutin
zaprašenost je napisal/a:
V sloveniji je sistem tak, da z otrokom največ profitirajo tisti, ki si ga načeloma sploh ne morejo privoščit. Dajmo sistem obrnit, pa bodo bogatejši imeli več otrok, pa bo.
Citiraj
Lulij Cuzar
zgembutin je napisal/a:

A ne bi raje plače ukinili? To je samo strošek. Potem ne bi bili vsi enako revni, kot v socializmu. Bi imeli tudi nekaj bogatašev med množico revnih, ki so si sami krivi. Sirotinji je zelo v tolažbo, da živijo v naprednem sistemu, v katerem so drugi bogati.
Citiraj
zaprašenost
zgembutin je napisal/a:
No, spodbujanje rodnosti v državi, kjer sploh ni dovolj prostora v vrtcih in denarja za normalne plače, da bi potem recimo več otrok bilo v domačem varstvu (ker bi eden od partnerjev zaslužil za celo družino), je enostavno strel v koleno.
Samo lajnanje o rodnosti in premalo Slovencev pač pade na plodna populistična tla, kot vidiš.
Citiraj
zgembutin
zaprašenost je napisal/a:
Saj bi imeli dostojne plače, pa nam država preveč pobere, da financira vse te vrtce, prodoniške, sociale in ostale dajatve. Sploh je zabavno, ko sta oba starša brezposlena na sociali, otrok pa v vrtcu vsak dan, od zgodnjega jutra do zadnje popoldanske minute.
Citiraj
krnekaj nofhshs
V tako opevani kapitalistični državi, ki nam jo dajte za vzor - Avstriji - je porodniška od 12 -36 mesecev - po izboru.

Naj pustijo tako kot je oz jo povečajo. S tem, da mora polovico porodniške vzet oče.
Pa nego mora dajat pediater enkrat mami enkrat obvezno očetu.

Pa obvezno služenje vojaškega roka nazaj.

Pa bodo ženske glih tako konkurenčne moškim.
Citiraj
zgembutin
Pobezljana puhoglavka je napisal/a:
Seveda je tako... pride, jo zaposliš, komaj se nauči in začne prinašat profit podjetju, pa za eno leto izgine na porodniško. Vmes moraš natrenirat nekoga novega, torej spet zgubiš pol leta, ona pride nazaj, dveh ne rabiš, novi ti pobegne drugam. Potem je vsake dva tedna na bolniški, enkrat otrok, enkrat ona, po kakem letu doobrem pa spet porodniška. Spet nekoga novega, učit vse iz nule, po enem letu pa spet nazaj na vsak drugi teden na bolniški, enkrat en otrok, drugič drug. V prejšnji firmi smo imeli tak primer.. v ptirih letih in pol, je bila dejansko 8 mesecev v službi... pa dva druga za nadomeščanje vmes.
Citiraj
zaprašenost
Ja, izbrala si res relevanten, inteligenten vir (Domovina).
Ki si je besede Zavirškove seveda razložil po svoji dlaki, normalno.

Konkretno, kje vidiš, da Zavirškova predlaga krajšo porodniško in nego?

In finančno podkupovanje za povečanje rodnosti smo že imeli (vrtec po načelu plačaš enega, dobiš dva, tri ali štiri, kolikor ti jih pač uspe roditi v čim krajšem času in po možnosti dvojčke). Super, saj za reveže je potem pri nas itak odlično poskrbljeno, sploh več otrok je odlična reklama.
Kar pravi Zavirškova, je: s politiko spodbujanja rojstev in daljšanje porodniške se ženske podi nazaj za šporhet in štiri stene, izriva se jih iz poslovnega sveta in službe, sili se jih v odvisnost od moškega in od kod že nam je to znano?

Kaj, če bi ubrali drugačno pot? Poskrbeli za dostojne plače, pa da se ljudje potem lahko sami, glede na svoje želje po velikosti družine, odločijo, ali bodo imeli enega, dva, tri ... otroke in jih tudi sami, vsaj v pretežni meri, vzdrževali, ne da bi bili odvisni od milosti vsakokratne štiriletne vlade? Kaj meniš?

In začni že brati kake pametne vire no.
Citiraj
zgembutin
opojnasubstanca je napisal/a:
Aha, torej ti si tista, ki živi od davkov, ki ga plačujejo čistilke na minimalcu? Torej sužnjelastnica?
Citiraj
zgembutin
saj je možno je napisal/a:
Seveda bi očetje bili radi doma z otrokom. Bolj je problem novodobnih feministk, da bi želele vse... da je ženski fajn in komot, da sedi doma, da ima moža, ki veliko zasluži, a istočasno, da ima kariero, in da ona zasluži več od njega. Če ženska dela, je "žrtev kapitalizma in patriarhata", ker nima otrok, če ne dela ampak doma čuva otroke je "žrtev kapitalizma in patriarhata", ker si ne more zgradit kariere, če moški ostane doma z otroci, je ona "žrtev kapitalizma in patriarhata", ker mora ona delat za oba, če fura in kariero in otroke je spet "žrtev kapitalizma in patriarhata" ker ji ne ostane veliko časa.
Citiraj
Pobezljana puhoglavka
meni je fajn je napisal/a:
Mislim, da v bistvu tole kar vedno bolj drži.
Pri nas sploh nočejo več zaposlovati žensk. V poštev pridejo samo tiste z odraslimi otroki ali 45+. Pred kratkim so celo ponovili razpis, ker so bile ustrezne samo ženske kandidatke.
Moja prijateljica išče službo šele par mesecev in je dobila že vsaj 4 konkretne ponudbe (na razgovorih so jo spraševali, če bi ji selitev predstavljala probleme in ko je povedala, da ne, da so otroci že na svojem in da nima obveznosti, je kaj hitro prišla v izbor).
Če gledam na svojo rit in korist, bi tudi rekla, da naj bodo porodniške še daljše.
V bistvu me za tujo rit (niti kolektivno) sploh ne zanima. Sem pač egoist.
Citiraj
zgembutin
Moje mnenje je napisal/a:
Kaj pa če raje ukinemo vse te sociale, begunce in predolge porodniške, pa nam vsem ostane več pri plači?
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.