Odgovori: Razdedinjenje

Pregled teme
Rado m
Tudi jaz razmisljam da razdedinim otroke in zato ti hvala za to sporocilo. Spremljam debato za in proti. Saj dokler smo zivi lahko delamo s svojim kar hocemo.
Citiraj
Nonameajna
Na žalost je veliko takšnih primerov..tudi jaz imam neko podobno sranje..moja mama je manipulatorka,lažnivka...res prava lisica..kdor je ne pozna,si niti mislit ne more..oče pa njen kuža..in delata grozno razliko med nami..sestra je cele dneve doma,molze denar,nič ne dela,šolo je pustila,ima samo osnovno nareto..in jima pomeni vse...jaz sem žena,mamica dvema sončkoma,živimo za sebe..vglavnem nimajo nobenih stroškov z mano od 18leta odkar so me vrgli iz hiše...za vnuke jih boli briga...ne pogovarjamo se ze pol leta..od najine poroke,ki so jo uničili..vnukice stare pol leta še videli niso...prepovedujejo stike moji babici z mano..katastrofa res...in zdaj težijo s tem razdedinjenjem...pa kaj...se ne sekiram...dol mi visi...naj majo požeruhi...od takih ljudi jaz ne rabim nič...
Citiraj
krenaenaaa
Bolnik
Citiraj
predstavljajte si
jaooo je napisal/a:
A ti sploh znaš brat in razumeti prebrano?

In ja, starši so nujni dediči.
Opravičilo?
ROFL
Citiraj
nujni delež
pa seveda so starši tudi v krogu nujnih dedičev

https://mladipodjetnik.si/novice-in-dog ... jni-dedici

nujni dediči so lahko
potomci
zakonec
starši
stari starši pa pogojno
Citiraj
jaooo
predstavljajte si je napisal/a:
Pa kakšne kvasiš. Dokler je oseba živa, lahko s svojo lastnino dela kar hoče, dediči gor ali dol.

Po samski osebi so res dediči starši (če umre brez oporoke), ampak ker niso prvi dedni red, pa v primeru oporoke tudi niso uporavičeni do nujnega deleža.

Do nujnega deleža so upravičeni samo potomci. In še to ga lahko uveljavljajo samo, če je kaj za dedovati, ali pa, če so starši še za čas življenja podarili večjo vrednost drugemu zakonitemu dediču. Potem se gre lahko v tožbo oz. se zahteva, da se darilo vrne v dedno maso.

Če starši za časa življenja vse svoje imetje prodajo in denar zafrčkajo, se dediči ravno tako obrišejo pod nosom.
Citiraj
predstavljajte si
Vsak, ki vidi dediščino kot nekaj samoumevnega, kar je tako rekoč že njegovo, naj si predstavlja tole situacijo.
Dediči samske odrasle osebe so starši. Ta oseba si kupi stanovanje in nekaj let živi v njem. Nato dobi preblisk, da bo to stanovanje prodala, šla živet nekam v poceni eksotične kraje, kjer bo za kupnino lahko živela praktično do konca svojih dni, pa so starši proti, ker je to pač njihova dediščina! In rečejo, da bodo zahtevali nujni delež :)
Citiraj
Seveda
ne moreta razpolagat je napisal/a:
Seveda lahko svobodno razpolagata. Birokracija je že ko hladilnik kupiš npr garancija. Seveda je pri prenosu/prodaji nepremičnine toliko več papirjev in stroškov.
Ampak še vedno je fora v tem: starša lahko razpolagata s svojim imetjem kakor želita.
Citiraj
ne moreta razpolagat
ni čisto tako, če prav bereš. Se bosta morala kar potruditi, da bosta pravno formalno uredila zadeve.
Citiraj
Še enkrat
Oba starša sta živa, razumna in prisebna. S svojo lastnino lahko razpolagata kakorkoli želita.
Citiraj
kake bedarije
ne sme dat bratu je napisal/a:
daj si še kaj bolj neumnega zmisli no
Citiraj
ne sme dat bratu
nujni deleži so polovica od tega, kar bi sicer pripadlo, torej s polovico premoženja ne moreš razpolagati, če potem to država vzame in da drugemu kot si se namenil.
Citiraj
pa daj ne piši nebuloz
čista bedarija

če sta dva dediča, je nujni delež 1/4

v tem primeru so pa zaenkrat dediči itak trije. torej, bi bil nujni delež zgolj 1/6
in še enkrat. s svojim premoženjem lahko počneš, kar te je volja. tisti, ki dobi darilo, je po tvoji smrti dolžen izplačati nujne deleže.
Citiraj
ne smeta dat bratu
v bistvu ne moreta razpolagat s polovico svojega premoženja po domače povedano.
pa prehitro ne umret.
Seveda pa se da urediti preko drugih pogodb.
Citiraj
bodi razumen
Ne ljubi se mi brati vseh nebuloz.

Torej, gre za hišo, ki je v izključni mamini lasti, ker je to podedovala po svojih starših. Hišo, ki je potrebna obnove, bi rada podarila bratu, tebe bi pa izplačali.
Ti se ne strinjaš z zneskom, ker naj bi bil drobiž.
Za eno kolikor toliko relevantno mnenje bi bilo res ključno vedeti, koliko je hiša okvirno vredna zdaj, takšna kot je, koliko je stara, kaj je za obnovit in koliko so ponudili tebi.
Brez teh cifer bi na prvo žogo rekla, da si tepec in da vidiš zlato jamo nekje, kjer je ni. Za staro hišo obnovit najnujnejše - streho, fasado, okna, mogoče še ogrevanje - ne vem, če je 50.000 dovolj. Na trgu, če niso ravno na ultra zanimivi lokaciji, nimajo astronomske vrednosti, ker je potreben ogromen vložek in je ugodneje kupiti parcelo ali novejšo hišo.

Sklepam, da si še relativno mlad in da so tvoji starši tam okrog 60, torej komot živijo še 20 let. In ti si se zdaj zaradi nekega abstraktnega obeta dediščine (pazi, če bosta oba starša morala v dom in nimata neke solidne penzije, bo vse njuno premoženje šlo za plačevanje doma, to namreč hitro nanese 2000 evrov na mesec) čez par desetletij pripravljen dokončno skregati z bratom in starši. In še, morda je zate zdaj 10.000 evrov vredno več kot 50.000 nekje v prihodnosti.

Torej, na prvo žogo bi rekla, da razmišljaš zelo neumno.
Citiraj
lahko data
ne smeta dat bratu je napisal/a:
premoženje starša lahko dasta komurkoli želita.
pri prvem dednem redu je zgolj omejitev, da se darila štejejo v dediščino pri izračunu nujnega deleža, kar pa ne pomeni, da daril prvemu dednemu redu ne bi smelo biti.

pri ostalih pa to velja, če človek umre v roku enega leta po tem, ko je dal darilo, se to darilo všteje v izračun nujnega deleža. tudi če cerkvi da.
Citiraj
ne smeta dat bratu
po naših zakonih je tako, da lahko dasta komurkoli, samo prvemu dednemu redu ne.
Torej če dasta cerki, RK, sosedovi Francki - ni nujnega deleža, če pa enemu otroku, pa je .
Citiraj
zgembutin
Te nujne deleže bi treba ukinit, večje neumnosti še nisem videl.

Če sta starša še živa, in če prodata hišo, a je razlika a ta denar porabita za kur*e in za droge, al pa dasta bratu?

Ne komplicirat, pogovorite se, odločitev je pa še vedno od staršev.
Citiraj
Lenka The school mother
Upam, da ti stara nič ne zapusti, ker si nesramen in nespoštljiv do kraja, jebemti mulc, grebeš se za nekaj, kar ti še sploh ne pripada. Dediščina je po smrti, zapomni si to, govedo zagamano.
Citiraj
jaz povem
veš ni vedno tako. Na starost je človek kar v svojem svetu, dela neumnosti, ga lahko marsikdo pregovori, mu obljublja,...joj koliko je teke mahinacije starejših. Si že slišal, da so ponavadi več vredni tisti, ki jih k starostniku ni (beri se ne morejo skregat), kot tisti, ki so nenehno pri njih.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.