Forum.Over.Net

Odgovori: Razgovor za službo - vprašanja o otrocih

Pregled teme
inkajpotemm
Je šla prijateljica na razgovor za službo. Imela je že dva otroka. So jo povprašali še po kakšnem, je rekla - ne. Prvi teden po zaposlitvi je zanosila (nenačrtovano) ... In? Je pač zanosila. zaradi tega je ni nihče vrgel na cesto.
Citiraj
kapitalist2
Lahko pa poudarite tudi take vaše prednosti:
- pripravljenost na delo in dosegljivost 24/7,
- nimate svojega življenja, hobijev,
- opravljate lahko delo, za katerega so imeli prej tri zaposlene,
- zastonj nadure itd.

To bodo sigurno vaše prednosti pred ostalimi. Se boste šli tekmo proti dnu. Delavske pravice in zakone si pa lahko nekam vtaknejo, zdaj niso več taki časi, da bi se to upoštevalo, kneda? Ubogi ubogi delodajalci, le zakaj sploh zaposlujejo, če se jim to ne splača? Kako so dobre dušice, ane?
Citiraj
Jcdda
Porodniska delodajalca res be stane, srane pa bolniska, iskanje novih ljudi za nadomescanje, razgovori, , uvajanje.... sigurno je prednost, ce ze imate otroke in so ti stari nekaj let ali pa so ze v prvi triadi OS.
Citiraj
42795
Meni so to cisto normalna vprasanja. Se kaj hujsega sprasujejo, to o otrocih mi je dosti nedolzno. Sama sem povedala kot sen mislila. Sem pa preden sem imela otroke, imela en razgovor in mi recejo kako ne mislim imeti otrok ker sem ze v pravih letih (stara sem bila 26 let). Takrat sva se z mojim dejansko odlocila, da ne bom vec iskala nove sluzbe, pac pa pocakala v stari in tu opravila vse porodniske.
Morate pa razumeti delodajalce, oni hocejo nekoga, ki bo za svojo placo tudi delal, drugace je bolje jemati studente. Nekateri ljudje so zelo pokvarjeni, nimajo namena delati, ampak izkoriscati vse kar je mozno. V nasi firmi smo zaposlili nekoga ki je v poskusni dobi deloval zelo v redu. Potem pa se je zacelo, lenarjenje, bolniske (tip je bil 2 dni v tednu ziher kao bolan, pa mu ni bilo nic, zdrav ko ribca). Iz firme so fa potem odpustili in mu dali neko odpravnino, samo da so ga bili frej.
Citiraj
kaj pa ji preostane drugega
Točno tako je napisal/a:
pri slovenskih delodajalcih, ki večinoma delujejo po principu beračev na belih konjih, zaposleni niti ne sme biti nezadovoljen in bognedaj da sploh izreče kdaj kakšno, četudi dobronamerno, kritiko ali pomislek. je takoj ob službo ali deležen takega in drugačnega šikaniranja.
Citiraj
tipičen dokaz
Wertlko je napisal/a:
da vprašanja ne delujejo oz niso garancija za to kar praviš. ne glede na to da si odgvorila tudi kolukokrat na teden seksaš, si vseeoi šla iz firme in usanovila svojo. morda celo s konkurenčno dejavnostjo. kaj torej ima bivši delodajalec od tebe, če se mu ne pustiš več izkoriščat in raje ti izkoriščaš druge ter jim postavljaš enako butasta vprašanja,
Citiraj
žal je tako
Čirule Čarule je napisal/a:
da tudi kupci hočejo čim bolj konkurečno cceno.

Lahko se v teoriji in tu na monu delate še tako pametne, v praksi je čisto drugače.
Vsak, ki ima otroke, sploh če ima večje otroke, to poudari kot svojo prednost že v CVju in seveda sam od sebe še na razgovoru - brez da ga vprašaš. Ker ve, da je to njegova prednost.
Seveda pa imajo dobi kandidati prednost pred slabšimi. Bi pa lhki tu naredili še ta premik, da bi država plačevala še 1 mesec dopusta poleg porodniške in vse bolniške iz naslova nosečnosti.


Šele ko bo kadra spet primanjkovalo, pa bo siuacija obratna.
Citiraj
Ma kaka zasebnost
Tukaj se prepucavate, kaj lahko delodajalec vpraša, po drugi pa človek klikne na FB, imate pa vse gor. Jaka zasebnost.
Citiraj
Točno tako
super material je napisal/a:
Nekateri od vas bi jo res izkoriščali, drugi smo pa fer. Je čisto zadovoljna pri nas že 10 let. Si moreš mislit?
Citiraj
tipi75
kapitalist2 je napisal/a:

"Najbolje, da se jim reče, nimam otrok in ne mislim proizvajati sužnjev za take, kot ste vi." Hahaha, zakon izjava pa še resnična. :)
Citiraj
tipi75
kaj odgovorite je napisal/a:
Mene vedno sprašujejo o tej temi. Če že imam otroke, kako jih bom imela če nimam službe za nedoločen čas, do zdaj sem imela službe samo za določen čas ali prej študentsko delo. Slišala sem da moraš biti pri tem vprašanju zelo previdna, če rečeš da nočeš imeti otrok te bodo imeli za čudaško sploh če je kakšno družinsko podjetje, če rečeš da bi jih rada imela v prihodnosti jim pa spet ne paše zaradi bolniške. No, edino ko sem šla na razgovor za stevardeso je zaželjeno da ne načrtuješ otrok. :) Včasih ne vem kaj bi rekla.
Citiraj
Gonh
Ker me nihče ni vprašal o otrocih, jim nisem povedala, da je en pravkar na poti. Službo sem dobila, šla čez pol leta na porodniško in se vrnila nazaj po porodniški. 3 leta kasneje sem spet šla na porodniško. Zdaj sem s porodniškami zaključila.
Citiraj
indijski tulipan
kaj odgovorite je napisal/a:

meni je to popolnoma normalno vprašanje....
-družinam in staršem prijazna podjetja, ki imajo ta certifikat, seveda s temi vprašanji oblikujejo svoj delovni proces in organizacijo.
-matere s krajšim delovnim časom zaradi dojenja
-mamice ali eden od staršev s polovičnim delovnim časom
-organizacija v primerih staršev, kjer so trije predšolski otroci in možnost nadomeščanja bolniških izostankov....itd....
Citiraj
PismoRosno
sprašujejo sprašujejo je napisal/a:
Brez skrbi, da imajo firme to vkalkulirano. Ampak je postal kar nekako standard, da naj bi delavec poleg svojega dela še "razumel" delodajalca in skrbel za njegovo dobrobit. Pogodba je. Navadna pogodba. In če nas ne zanima dobrobit trgovca, kadar uveljavljamo reklamacijo, pa če nas ne zanima dobrobit obrtnika, ampak hočemo storitev poceni in takoj, zakaj potem biti razumevajoč do delodajalca - po možnosti takega, ki je razumevajoč samo do sebe. Pa, če že upoštevamo vse te obrobne stroške, je vsaka trajna menjava delavca neprimerno dražja od porodniške.

In še enkrat: obstajajo dobri delodajalci. Takrat je mimo suhoparnega pogodbenega odnosa možen in smiseln tudi kaki dodaten dogovor - enkrat v korist ene, drugič druge strani. Ampak takih je obupno (pre)malo.
Citiraj
Wertlko
Taka vprasanja so cisto normalna. In kaj vas ovira da ne poveste? Kaj vse so mene sprasevali ... sem pa pred kratkim jaz zaposlovala v svoji firmi in mi je to pomembno da imam cloveka, ki bo hodil v sluzbo. Ne pa bil pol leta na bolniski. Vsi vemo kako zgleda prvi leto vrtca. Sama sem imela mamo ki je cuvala otroke. Jaz pa sem hodila v sluzbo. Ce sem sla na bolniske, sem od doma delala. Ko sem prisla iz operacije domov, sem se vsedla za notebook. Nekateri kandidati zelo prikrijejo da so na porodniski. Imela sem kandidatko ki ni hotela povedati da je na porodniski. Pri meni je izgubila vse pike. Kandidatom svetujem da ste odkriti. Ce si cez nekaj let zelite otroke, to povejte. Nihce vam tega ne bo stel v minus. Npr. meni se bolj zameri zenska pri 38 letih, brez otrok, ki rece da ne ve, ce bi sploh imela otroke. Halllooo, kaj je s to narobe, da pri teh letih ne ve, ali bi imela otroke ali ne. Ce se prikriva, muti, ne vem no, pri meni tak odpade. Upam da sem kaj pomagala z nasveti.
Citiraj
PismoRosno
Kaj je zasebnost je napisal/a:
Lahko vprašajo tisto, kar je v zvezi s ponujenim delom.
Status nima nobene povezave z delom.
Lastništvo vozila? Izpit je včasih pogoj za zaposlitev, lastništvo vozila pa samo, če je bilo že v razpisu napisano, da moraš imeti lastni prevoz.
Stalno prebivališče JE v zvezi z delom - za prijavo v zavarovanje, za stroške prevoza itd
Lastništvo telefona z delom nima zveze, razen če je bil pogoj, da imaš svoj telefon.
EMŠO da, za prijavo v zavarovanje.
Davčna številka da, zaradi obračuna dohodnine.
Bančni račun da, za nakazilo plače.
Podatki, ki jih delodajalec potrebuje v zvezi z delom, so seveda zaupni in jih mora delodajalec tako tudi obravnavati.
Citiraj
nisem bila nikoli
kaj odgovorite je napisal/a:
Kaj pa vem, kaj bi rekla, če bi kdaj bila vprašana. Morda, da me zanima zaposlitev, ki bi jo opravljala. In da imam seveda rada otroke kot odrasle ljudi. Lahko da bi rekla, če je to glavni razlog, ali me zaposlijo ali ne. Na pamet res ne vem.
Kup ljudi, je rekli pa tudi, da sto posto ne bodo dolg zanosile, zaposlili so jih pa že noseče, sam so pozable to povedat.
Citiraj
Kaj je zasebnost
Kaj vse še spada pod zasebnost?
- če planiraš otroke, te ne smejo vprašati

Ali lahko vprašajo:
- status: samski, v vezi?
- lastništvo vozila
- stalno prebivališče - naslov
- lastništvo telefona
- EMŠO
Kaj niso to zgoraj zaupni podatki?
Citiraj
super material
Točno tako je napisal/a:
vdova s tremi otroki, ki jih mora sama preživljat? pa, naravnost idealen material za izkoriščat.
Citiraj
ja saj
Čirule Čarule je napisal/a:
najboljš, da še zahtevajo podroben opis kaj in kako sta delala na tem...
me zanima če bi lahko zaposleni povprašal kakšnega direktorja če je samski ali poročen - ker če je samski je z veliko verjetnostjo zatežen, ker nima doma nikogar, ki bi ga malo sprostil...
al pa če ima reden seks - ker če ga nima, potlej bo z veliko verjetnostjo tečen in zadrt šef, ki samo za tist šiht živi in da nadleguje in jaha zaposlene...
morebiti bi potlej tudi po tej logiki v skrbi svojega zdravja začeli kandidati takole spraševati, ker pač tečen in zadrt šef, hudo načne zdravje zaposlenega...

mal ironije - ampak če si kao s takimi glupimi argumenti poseganja v zasebnost zaposlenega delodajalci lahko vse privoščijo, zakaj potlej ne bi bilo tudi obratno... sem pa prepričana,da valja gospoda bi se takoj uprla,da to je pa zasebnost - a dokler oni sprašujejo po zasebnosti nekoga drugega, naj bi bilo pa ok.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.