Odgovori: skupni denar?

Pregled teme
_skupnefinance_
Točno tako, če en partner želi do centa natančno deljene stroške, se na natančno na pol deli pospravljanje, pranje, kuhanje... In naj potem vsak sam presodi, ali raje pospravlja ali pa prispeva več. Veliko se jih je spotaknilo, da hoče živeti na njegov račun, niso pa opazili, da vse sama pospravlja doma. Verjetno marsi kdo od teh doma ne opazi da je treba pospraviti, skuhati kosilo... mislijo, da se to kar samo naredi.
Citiraj
% ali fiksno
Tole ti povem je napisal/a:
Kaj a tega nimata že dogovorjeno? Ti dejansko vse delaš v gospodinjstvu?
Citiraj
Tole ti povem
% ali fiksno je napisal/a:

Če bi jaz imela tipa, ki bi zaslužil 2000 evrov, jaz pa bi domov nosila po 600 ali 700 evrov in bi mi razlagal, da bova za skupne stroške dajala vsak pol, ni problema. Ampak potem bo tudi delal vsak pol, ne bo samo na meni likanje, kuhanje in pospravljanje. Pa me ne briga, če je on v službi do 18h, jaz pa že ob 14h.
Citiraj
% ali fiksno
Odvisno do zaslužka je napisal/a:
Si pomešala pojme. Varčevanje je eno, skupni denar za stroške drugo. Najemnina ali položnice se tudi ne prilagajajo tvoji plači. Torej: za stroške enaka vsota, kar ostane, pa v varčevanje po odstotkih. Če se že grejo ločene finance.
Citiraj
Odvisno do zaslužka
BonicaMellucci je napisal/a:

Tale tvoj način gre lahko odlično skozi, vendar samo, če oba zaslužita približno enako, npr. da imata oba 1500 ali 2000 plače. Če ima eden 2000, drugi pa 700, je nemogoče v skupno blagajno dajati enak znesek, ker bi enemu ostalo le 200, drugemu pa še vedno 1500. Ni pošteno.
V takem primeru je bolje varčevati procentualno, torej npr. vsak 20% od plače, ki jo ima.
Citiraj
kaj pa
mislim, da ja je napisal/a:
Nenavadno razmišljanje. Recimo, da ima oče mojega otroka skrbništvo in skupaj nudiva otroku nek povprečen standard. Če se moj bivši odloči za poroko z nezaposleno žensko z dolgovi, je logično, da otroka izpiše iz vseh dejavnosti, mu vzame mobitel in ga ne pelje več na morje. Res to praviš? Sem torej jaz dolžna prevzeti vse te stroške, če ne želim, da otroku pade standard, ali pa mogoče lahko sodno preprečim to poroko?

Naj te spomnim, da si otroci v novih zvezah ne izbirajo novih partnerjev in se z njimi ne poročajo. Ti praviš dobesedno tole: "če se je mama poročila z revnejšim, je edino logično, da se finančne obveznosti tega partnerja od prej rešujejo tako, da se otroku vzamejo počitnice in telefon. To je kazen za mamo, ker se ni poročila z nekom, ki ima več denarja."
Citiraj
hm,
travcozakravco je napisal/a:
in kaj se zgodi, ko kdo preseže "dovoljeni" znesek.
klečanje v kotu na koruzi, dve po riti, ločitev?
Citiraj
Kajpaobratno
midlim je napisal/a:
glede na to kako se obnasas izrazas, se ne cudim, da si sam/a. Si lahko mislim da si drugemu starsu tudi sponasal/a svoja sredstva,ker tukaj ze mene kar nekaj vnaprej jasnovidno sodis. Lahko se poves kaj si pa ti v tvojem spostljivem jeziku, ce imas partnerja za kravo oz. Teleta. Ubogi otrok tvoj, bolj kot tvoj denar in finance bov zivlnenju kronicno trpel pomanjkanje spostljivosti, ki je ti ocitno nimas in tega se tak denar niti nobena dejavnost popoldanska ne more nadomestiti. Si pa povedal/a vse o sebi... ti svojega ne bi delila, ker cloveka vnaprej preveris, ce pa se tebi zgodi v casu veze, da rabis pa po tvoji egocentricni logiki je pa tvoj partner dolzen tebi dat...ti pa njemu ne bi, ker nisi socialna delavka po tvoje...
Citiraj
midlim
kajpaobratno je napisal/a:
Ne vem kako je to pri tebi, ampak jaz in moj kredit živiva zelo dostojno, zato krave mlekarice (oziroma, v tem primeru teleta) ne rabim, torej lahko izbiram ali biti ali ne z določeno osebo. Ker mi ne gre slabo, nisem nikogaršnji prisesek, ravno tako pa mi ni treba ukvarjati z njimi.
Tvoja situacija je najbrž bistveno drugačna, razumem.
Citiraj
kajpaobratno
ker po tej logiki kao kredita - ti imaš z otrokom, ki ga pripelješ v zakon oz. partnerstvo "doživljenjski kredit". Moraš zato ostati sama, ker pač ljudje niso socialni delavci, da bi se ukvarjali s takšnimi osebami kot si ti?
Citiraj
kajpaobratno
midlim je napisal/a:
a on pa potem mora biti socialni delavec zate in tvojega otroka?
Citiraj
midlim
kajpaobratno je napisal/a:
Nekaj je, kar se zgodi v času skupnega življenja, drugo pa, kaj prinese s sabo v nov odnos. Nisem neumna, da bi že na začetku šla na slabše, saj nisem socialna delavka.
Citiraj
mama 4
ne glupiraj se je napisal/a:
obstajajo točno taki, kot je napisala v zgornjem postu. Sta skupaj v trgovini na blagajniški trak najprej zložita brivsko peno, čokolado, moško tekoče milo to plača on. Sledijo damski vložki, lak za lase, krema za roke plača ona, potem pa hrana za oba plačata pol pol. Potem pa gresta na kavo in ženska poleg kave naroči še sok, ki ga plača posebej.

Skupne finance meni pomenijo to, da lahko mož dviguje iz moje kartice jaz z njegove. Ravno tako mi skupno življenje pomeni, da grem lahko jaz na novoletno zabavo, tako kot tudi on in tisti, ki je doma mirno spi ker mu zaupa. Če ni medsebojnega zaupanja in spoštovanja v dnevnih dogodkih potem ga tudi pri financah ni.

Še malo pa bomo prišli tako daleč da če si jaz kupim bundo za 250 eur on pa za 400 eur bo moral meni nakazati 150 eur razlike. Oziroma kar in za koliko si kupi mož si mora tudi žena če rabi ali ne.
Citiraj
kajpaobratno
danes neprijavljena je napisal/a:
kaj pa če ti zapadeš v finančne težave... kaj pa če se tebi zgodi, da ostaneš brez službe in bi tvoj novi imel super službo... ? kaj bo pa potem tvoj otrok? In kako si potem predstavljaš skrb za tvojega otroka in življenje z novim (ki nima finančnih težav) ti jih imaš.
Citiraj
mislim, da ja
danes neprijavljena je napisal/a:
Draga, o tem je treba prej razmisljat, s kom se podajas v skupno zivljenje in kaj vse to prinese za sabo.
Ko si pa z nekom skupaj, si v dobrem in slabem!
Citiraj
midlim
danes neprijavljena je napisal/a:
To so te novodobne skup štukane razširjene družine. Ni šans, da bi zaradi novega partnerja padel standard mojih otrok. Kredit za stanovanje svojega otroka naj plačuje sam, in če mu zmanjka drugje, se naj odpove. Zato pa sem jaz dobro preverila novega partnerja tudi finančno. Če grem, grem samo na bolje, na slabše nikakor.
Citiraj
Robi....
Avtorica je bolj zapravljive sorte on pa bolj šparovne.
Zato tudi noče več prispevati, ker meni, da kupuje preveč nepotrebnih stvari.
Prav tako on ni dolžan odplačevati njenega kredita.
Naj se nauči raje malo več samodiscipline, namesto zažiranja.
Citiraj
danes neprijavljena
midlim, da ja je napisal/a:
Povej to mojemu hipotetičnemu otroku, ki bi mu zaradi moje zveze padel standard. Povej konec koncev očetu mojega otroka. Kako bi pa ti gledala na to, da drugi starš tvojega otroka naenkrat ničesar več ne kupi otroku, ga izpiše z dejavnosti, ki jih rad obiskuje ... - ker ima novi partner tega starša finančne težave?
Citiraj
midlim, da ja
danes neprijavljena je napisal/a:
Mislim, da ja, da se moras prilagoditi skupnemu partnersko-druzinskemu budgetu in se stegnes toliko, kolikor se lahko. Partnerja naj bi delovala v skupno dobro vseh.
Ko si sptejela novrga partnerja, si ga sprejela celega, z vsemi plusi in minusi. Saj ves, zaprisega, v dobrem in slabem.
Citiraj
danes neprijavljena
mooakakaa je napisal/a:
To vsekakor velja za zveze mladih, neobremenjenih s finančnimi obvezami od prej. Ko pa gresta dva v zvezo z otroki in krediti od prej, je stvar bistveno drugačna. Zame je prvo pravilo, da zaradi moje nove zveze ne sme trpeti standard mojih otrok. Recimo, da ima moj novi partner en velik kredit, ki ga je vzel, da je pomagal svojemu otroku kupiti stanovanje. Zaradi poslabšane situacije v službi komaj shaja skozi mesec, jaz pa stojim nekoliko bolje. Njemu ne ostane mesečno nič in vidim, da res nujno rabi ... ne vem, nove gume. In nima jih s čim plačati. Moj otrok si pa želi, da mu plačam morje, kar ni tako nujno. Mu bom rekla ne, ker mora moj novi mož plačevati kredit za svojega otroka in posledično rabi mojo finančno pomoč? Se moram jaz odpovedati frizerju, da bo moj mož lahko nemoteno izplačeval kredit za nekaj, kar nima zveze z menoj?
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.