Forum.Over.Net

Odgovori: Zgodovina pokrivanja ženskih glav

Pregled teme
apropos
hahahaha je napisal/a:
http://downtrend.com/robertgehl/george- ... e-the-pope
Citiraj
hahahaha
Njanja je napisal/a:
Soros ma vas rad.
Citiraj
Njanja
naivno je napisal/a:
Ja in to jim bi bilo treba izbit iz glave. Ne rabijo pa zato nehat bit muslimani. Oni naj kar bodo muslimani - saj je kar nekaj muslimanov na svetu, ki so civilizirani, strpni, pametni ljudje.
Citiraj
naivno
Njanja je napisal/a:
To je izredno naivno. Sploh če pogledaš dejstvo kako nemški Turki gledajo na islam - diametralno nasprotno Nemcem (in tudi nam očitno):
http://www.spiegel.de/politik/deutschla ... 09430.html
Citiraj
tarči
feministka je napisal/a:
Dve stvari mi prideta na misel
lepo da je tvoj feminizem dobil jasne cilje
ne bodo padale, tonemo v srednji vek. Ženske so imele dvajset let nazaj več pravic, kot jih imajo sedaj. Z revščino pravice zgubljaš.
Citiraj
Njanja
nepomembno je napisal/a:
Ni nepomembno. Obstajalo je pred krščanstvom. Možno je pokrivanje brez asociacije na podrejenost. Jaz pozimi ne nosim kape in poleti ne slamnika zato, ker bi bila možu podrejena, ampak zato, ker je praktično. Moja poanta je torej, da ni potrebno žensk odkriti, da bi "premagali" islam in ni treba "premagati" islama, da bi ženske odkrili. Nobene potrebe ni po tem, da "premagamo" islam. Debata o tem ali ** in nikab sodita v zahodnoevroski prostor ne sme biti povezana z versko pripadnostjo, temveč zgolj s kulturno krajino. Nimamo pravice zahtevati od priseljencev, da se odpovedo svoji veri ali preprečiti domačinom, da prestopijo v to vero; imamo pa pravico zahtevati, da spoštujejo in ohranjajo kulturno krajino države, v katero so vstopili - vsaj dokler smo še v večini. Če bomo od muslimanov zahtevali, da nehajo biti muslimani bodo upravičeno jezni; če zahtevamo, da spošutjejo navade države, v kateri so, pa bodo jezni neupravičeno in bo zato jeznih manj. To je tip jeze, ki nam praviloma ni nevaren (pustimo razne outlierje, ti so vedno prisotni).
Citiraj
nepomembno
Njanja je napisal/a:
Ja in? Moramo it nazaj na koreninam? Dvomim, da bi to bilo komu všeč? Celo burkinkam ne.
Citiraj
Njanja
feministka je napisal/a:
To je zgrešeno gledanje. Kot je islam prevzel navado od krščanstva je krščanstvo navado prevzel od kultur, v katerih je nastal oz. s katerimi se je srečal. Stari Egipt in antična Grčija imata veliko več veze z današnjo kulturo, kot se ljudje zavedamo. Hipokratova zaprisega je grška, npr. in vsa sodobna filozofija (ter posledično vse družboslovne vede) temelji na antičnih. Demokracija je v osnovi grška (čeprav smo jo preoblikovali).
Citiraj
nepomembno
Njanja je napisal/a:
Glede na to, da so vsi ti imperiji propadli in nas ne ogrožajo več, je to popolnoma nepomembno. Bistvo je namreč, da je pokrivanje glave (las) in se česa danes simbol islama. Ta pa predstavlja konkretno, realno grožnjo našemu razumevanju enakosti, človekovih pravic, celo svoboščin, na katere se zagovorniki sklicujete. Paradoksalno islam zagovarja ravno nasprotno od vas. :-)
Citiraj
feministka
Njanja je napisal/a:


Zelo verjetno so si tudi stare egipčanke pokrivale glave kdaj pa kdaj, ampak to z današnjo
kulturo tukaj in zdaj, nima velike zveze?
:-)
Medtem, ko krščanstvo in islam sta pa še prisotna in še vplivata na družbo.
Citiraj
Njanja
Smo že štartali iz napake. Pokrivanje glav pri ženskah je predkrščanski običaj, znan iz antične Grčije in asirskega imperija, ki je propadel okrog leta 600 pred Kristusom. Za to imamo dokaze, je pa tudi čisto možno, da je običaj veliko starejši, samo ni bil zabeležen.
Citiraj
in ko bo?
večina je pač je napisal/a:
No, pa naj prepove vsakršno versko opravo, pa je. Samo še bojim, da bo prej tako kot pri Sedmih perdiju. Boste zagovorniki svobode se tako glasni? Najbrž tako kot v Turčiji...
Ne svoboda ne demokracija nista neomejeni.
Citiraj
večina je pač
Korsiq je napisal/a:
Večina je pač preneumna, da bi razumela, da tisto, kar si želijo (demokracija, človekove pravice, svoboda veroizpovedi) , pač ne gre skupaj s tistim, kar si še drugače želijo (prepoved samo ene verske oprave), zato mora sodišče mal popravit dvoličnost.
Citiraj
Ruta ali slamnik sta super
Dolgi rokavi tudi, tiste ki pa režejo ščegetavčke pa v zapor - do smrti.
Citiraj
zamegljuješ
feministka je napisal/a:
Ojej no. Vera ne določa državljanstva. Določa pa pripadnost, ki je absolutno na strani vere -muslimanske. Pravzaprav je ni vere, ki bi bila bolj agresivna glede tega napram pripadnosti državi. Celo židovstvo, ki je izredno močno, nima takšne moči kot islam. Katolištvo pa je glede tega daaaaleč daaaaleč zadaj. Večina ljudi pri nas bo na vprašanje kaj so, odgovorila da so Slovenci (in ne da so katoličani, ki so v večini, niti da so ateisti, ki so (po mojem mnenju na srečo) zelo številčni). V Nemčiji npr.pa so prišli do tega, da so se nekateri najprej identificirali kot muslimani. Da so Nemci (pač na podlagi državljanstva), jim ni prišlo na misel. Slednje je še posebej prišlo do izraza zaradi Turčije in njenih težav, ki jih izvažajo tudi v Nemčijo. Tudi druga in tretja generacija nemških Turkov se počuti bolj turško kot pa nemško. Da to danes pomeni muslimansko, najbrž ob islamistu Erdoganu najbrz ni treba posebej poudarjati.
Seveda je tudi v Argentini izredno aktivna slovenska skupnost, kjer se imajo ti Argentinci za Slovence (številni tudi imajo zraven še slovensko državljanstvo), ampak kljub temu so to Argentinci in Argentina je njihova domovina(kar tudi sami priznajo), kjer živijo in so vajeni tega načina življenja (so odlično integrirani). Verjetno je razlog tudi v veri -katolistvu, ki poudarja posameznikovo odgovornost. Medtem ko v islamu posameznik ni tako pomemben, pač pa je vse podrejeno veri in izpolnjevanju njenih zahtev.
Tudi to je eden izmed razlogov, da je muslimanska skupnost ena izmed najmanj integriranih kjerkoli na svetu. Pa to ni moj izum, pač pa to priznavajo tudi tisti muslimani, ki so kritični do lastne vere.
Glede sodbe v Franciji - ni enostavno prepovedati nečesa, ravno zaradi zagovarjanja demokratičnih načel. Upam pa, da se na koncu ne bo zgodila nova Turčija. Zadeva pa se zdaleč ni končana.
Citiraj
Korsiq
Tega da večina prebivalstva podpira prepoved burkinijev pa ne boste napisali ane? Sicer pa bo ta razveljavitev prepovedi nošenja burkinijev samo še okrepila srd večine Francozov nad muslimani. Na Korziki si muslimani ne upajo niti pisniti, ker vedo kaj jih čaka :)
Citiraj
Bojan M.
Evo, novica je napisal/a:
Če prepovedi ne bo več, bo prodaja burkinijev spet padla na prejšnje ravni.
Citiraj
Evo, novica
Evo, novica. Francoska norost se je ustavila.
Citiraj
feministka
No, ravnokar berem, da je francoska vlada prepoved burkinijev ukinila.

Glede na to, da debatiramo, je prav, da povem še svoje osebno mnenje o
različnih pokrivalih muslimank.
Običajne ohlapnejše obleke in rute me ne motijo, če je ženska sicer aktiven
član družbe, normalno udeležena pri izobrazbi, delu itd.
Zakrivanje obraza me moti, ker prvič ni zapovedano v nobeni veri in drugič
je čisto izživljanje moških nad svobodo žensk.
Enako velja za zavijanje v komplet črne vreče z obrazom vred - če niso ravno iz SA,
potem je to izrabljanje žensk kot zastave političnih ciljev in teror moških nad
ženskami.
Burkiniji me tudi ne motijo, moti me pa kopanje v velikih črnih vrečah z zakritim
obrazom - ker je čisto preprorsto nevarno za zdravje, še utopiš se lahko.
Citiraj
Bojan M.
ne bo drzalo je napisal/a:
Nekateri se odzivajo, nekateri pa obratno. Zdaj se bo v najboljšem primeru zamenjalo. Čredne ovce bodo ** mogoče slekle, jih bodo pa oblekli kontratorji. Prodaja burkinijev po tej prepovedi zdaj v glavnem narašča. Efekt je viden direktno.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.