Forum.Over.Net

Odgovori: življenje z manj denarja

Pregled teme
kruh in potica
Yo_ je napisal/a:
Jaz živim v kraju brez infrastrukture in slabo javno prevozno mrežo. Taksi iz centra LJ do nas stane okrog 20 do 25 evrov, do najbližjega zdr. doma bi pa stal manj oziroma čez dan vozijo tudi busi.
Se strinjam, da je z majhnim otrokom težko hodit na primestni bus - pri nas so celo takšni, da niti vozička ne spraviš skozi, ker je preozko - govorim iz lastnih izkušenj. In če ti ne pomaga nekdo od sopotnikov, ne moreš hkrati na bus spraviti in voziček in otroka. Skratka, cel podvig.
Vseeno, in to ena od daljnih sosed tudi prakticira, je še vedno ceneje imeti taksi kot svoj avto. Nisem finančno tako šibka kot nekateri predhodniki, imam avto za neka dva jurja (upam, da je še vedno toliko vreden), ne vozim se veliko, ampak servisirat ga je treba, registrirat ga je treba, tankat ga je treba in to pride krepko čez sto evrov na mesec brez upoštevanja amortizacije. Z njo pa verjetno okrog 150 evrov na mesec. S tem bi se enkrat na teden zapeljala s taksijem v LJ ...
Moji starši so v doma v manjšem kraju z vsemi storitvami v radiju 2 km in jih spodbujam, da bi klicala taksi, ker čez dan to ni problem - sploh če bi bila stalna odjemalca, bi verjetno lahko dobila ugodnejšo ceno. Pa se to nekako ne prime, raje pokličejo mene, da naredim 50 km, zato da ju lahko potem peljem 2 km :). Mislim, da smo Slovenci dejansko čisto preveč cepljeni na te avte. Socialni primeri imajo vsak svoj avto, stiskajo se pa na parih kvadratnih metrih. Meni to nikoli ne bo jasno.
Citiraj
kruh in potica
halooo? je napisal/a:
Internet pa znaš uporabljat in na njem ni samo FB z dragimi mladimi ljubicami, je tudi kultura, če se malo potrudiš.
Pa kaj te briga, kako živijo neke xy mladenke - te res ni sram, da zalezuješ folk po FB?
Citiraj
kruh in potica
kruh in potica je napisal/a:
Oglaša se prva kruh in potica, tega zgoraj nisem napisala jaz.
Falila si poanto, obe sta zelo bukvalni očitno, pa bom dodatno pojasnila.
Regres najbrž porabijo za šolske potrebščine in ne za potico.
Citiraj
ni čist res na
kruh in potica je napisal/a:
Naj ga porabi za kar želi. Javka naj pa ne, kako je hudo in kako nimajo ničesar.
Citiraj
halooo?
Tudi mi ne hodimo več na dopust, kot včasih. Tudi v šopinge po novo garderobo ne. Kultura nam je predraga. Pa je še leta 2009 vse to bilo :(
Gledam pa na Fb. ju mlade punce, ki so ujele nove slovenske tajkunčke. Zlati rolexi, drag nakit. Čeveljci za 1000 €. dizajnerske cunjice, počitnice v Istambulu, Dubaju, New Yorku, Miamiu... No, kulture ni. Ni v njihovem interesu.
Denar v Sloveniji torej je, ampak gre za mlade ljubice :)
Citiraj
Kje so zdaj ?
Tisti stari zateženi osebek "hm, ", pa vsi tisti napumpani mladiči, pa še kdo, ki v vsaki temi trdijo, da nam še nikoli ni šlo tako dobro, kot sedaj.
Citiraj
kruh in potica
ni čist res na je napisal/a:

Se ti ne zdi, da je za nekoga dopust potica? Za nekoga je avto potica. Za nekoga spet je potica pač potica.
Ljudje smo si različni. Regres je naš zaslužen denar, ki ga vsak porabi kakor si sam želi in če si pri tem privošči "potico", je to vsekakor najbolj prav!
Citiraj
ni čist res na
kruh in potica je napisal/a:
Ne, jaz si predstavljam, da regres zafrčkajo na dopustu kot vsi ostali javkajoči srednjeslojaši.

Pozdrav od ene, ki regresa ne porablja za dopust že mnogo let. Toliko o tem, kdo ima potico in kdo kruh.
Citiraj
nad povprečjem
sramota od pisca je napisal/a:
Zasluživa nad povprečjem, sicer sta se najina dohodka v teh letih vsak zase gibala v plus in minus, ampak skupni znesek je okoli 3 jurje že vsaj 10 let.
Ja, standard se nam je prepolovil. Prej, ko je bil otrok manjši, sem mu oblačila kupovala tedensko, kavice, sladoledi, sličice, še in še dnevno, vsak dan pač na igrišču, pa ne sladoled samo za mojega, ampak za vse, meni pa po več revij tedensko, oblačila zase in za moža tudi skoraj tedensko, vsaj kakšna malenkost, zunaj smo jedli nekje 2x na teden, vsak vikend kam na izlet in spet jest v gostilno, kino tedensko, gledališče 1-2 na mesec, koncerti, ..., pa še privarčvala sva.
Zdaj jemo doma, zunaj nekje 2x na mesec, dnevne kavice in sladoledi odpadejo, revij že dolgo ne kupujem več, v kino gremo izjemoma, v gledališče na kuponka, ..., otrok je pa tudi na srečo že toliko velik, da ne raste več in mu ne kupujem oblačila niti mesečno ne, kaj šele tedensko tako kot prej. Privarčujemo še vedno, ampak zato, da varčujemo, pač drugje odšktneva.

Nič ne jamram, ne gre nam za nohte, so se pa stroški življenja dejansko poduplali od leta 2008 do danes.
Citiraj
Yo_
to.... je napisal/a:
Imaš prav. Če se v zdravstveni dom na preglede vozijo vsak dan :p
Citiraj
Moje skromno mnenje
ja saj je napisal/a:
Lej , če ne gre ... pač ne gre.
Recimo ti si šolski primer človeka, ki misli da RAZUME Yo, pa jo ne, niti malo.
Ampak naj te potolažim, nismo vsi za vse.
Saj bo, verjemi. Če ne takoj, pa malo kasneje... ali pa nikoli...
Zato .....dihaj ......
Citiraj
še to.
In konec koncev je zelo žalostno, da nekdo priporoča prodaja avta. Da bo "lažje" živela. Namesto, da bi priporočal kako naj dela, da bo imela dva avta ne enega.
Citiraj
to....
Yo_ je napisal/a:
Avtomobili niso vsi dragi. Imamo avtomobile po neka tisoč evrov. Bencin in registracija. Ko to sešteješ in avtobus ali vlak na koncu prideš do istega seštevka v porabi denarja.

Ne pišemo tu o avtomobilih, ko je registracija čez 5000 evrov. In bencinski porabi za tisoč evrov mesečno.
Citiraj
ja saj
Moje skromno mnenje je napisal/a:
Na primer tule je v dveh stavkih zajela, da nima pojma, da obstaja še kaj drugega kot ljubljansko urbano območje, opremljeno z mrežo busov in taksijev. Omejeni pa smo seveda ostali :D lol
Citiraj
kruh in potica
ni čist res na je napisal/a:
Tole je pa vredno one izjave, naj jedo potico, če nimajo kruha.
Ne vem, si dejansko predstavljaš, da regres zafrčkajo za čigumije in kinderjajčka, namesto da nabavijo šolske potrebščine za otroke ali kaj podobnega?
Citiraj
Moje skromno mnenje
podgrajska rožica je napisal/a:
Meni je pa je Yo ...No1. ...faca!
In, če kaj rada preberem, so to njeni posti.
Seka , pove direktno in bistveno, je ena redkih, ki ne dolgovezi.
Yo v dveh stavkih zajame toliko, kot nekateri NE ZMOREJO v 20ih. Žal.
Verjamem pa, da vam gre v nos, ker jo žal NEKATERI ne zmorete RAZUMETI, ker ste kot OMEJENI. Žal.
Citiraj
Yo_
Zakaj kompliciraš? Saj je jasno napisala, zakaj potrebujejo avto. Vse ostalo je na tvojem zeljniku zraslo oz. očitno sodiš glede na svoje potrebe.
Citiraj
ni tako enostavno
to res ni skromno je napisal/a:

A res kaj pa služba, otroci, nujne stvari vsakodneno bodo zdaj taksi klicali vsako jutro za službo. Taksi za nakupe, taksi za obiske do staršev in itd...milijon stvari ali pa avtobus madonca te več pride kot pa avto. Ali šli na avtobus ali vlak v službo, po nakupih, sestanke roditeljske in milijon drugih stvari.... In mogoče bodo morali par kilometrov pešačiti do delovnega mesta ob današnjih delovnikih bi prišli domov po osmi uri. To jim privoščiš.
Citiraj
to res ni skromno
še to. je napisal/a:
Naj počnejo kar hočejo, jaz samo pravim, da glede na njeno pisanje bi lahko prihranili veliko denarja če avta ne bi imeli.
Citiraj
še to.
to res ni skromno je napisal/a:
Kje pravi, da ga ne potrebuje. Potrebujejo ga za nujne stvari. Torej avtomobil potrebujejo. Zakaj in kako pa je njihova stvar ne naša. Kaj je za njih nujno. Mislim jaz jim privoščim, da speljejo težak obdobje in da bodo imeli vse kar so že imeli. Ne pa da se vse črta vsak dan več. To je kriminal. Saj gremo v obdobje veka, ko so tlačani imeli samo kos kruha, kraljeviči so se pa basali in žugali s prstom imate dovolj bodite srečni, ker imate kos kruha.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.