Forum.Over.Net

Odgovori: KRONIČNO mastni lasje

Pregled teme
jajca
"Ni nemogoče. Sem dala že primerjavo z mastno posodo-ne z zažgano posodo, ampak z namaščeno, kot npr. če na olju pečeš jajca. Za pranje te posode rabiš cet, ne? Če je fejst mastna, moraš sprati in ponovno z gobico namazati. Ne? Vsaj meni se tako zgodi včasih ali pa imam spet jaz čudno posodo, olje in cet. Pa še gobico za povrhu.
Z lasmi je podobno. Če imaš zelo mastne lase, se ti včasih šampon neha peniti na laseh-takrat zmanjka te peneče učinkovine-detergenta in je potrebno sprati in ponovno našamponirati. Kot že rečeno, če bi delala po tvojem receptu, pridem izpod tuša z mastnimi lasmi. Pa nisem edina s tem problemom, ki si mora večkrat našamponirati lase-so se tudi v tej temi javile.
Drugače pa ravno drgnem in dražim ne lasišče, ker se pri tem še bolj izloča loj.
Ok, ti si se sprijaznila, jaz bi pa poskusila še kaj. Smem? "


V odebeljenem delaš grozno napako. Predvidevam, da si daš šampon direkt iz plastenke na lase in potem gneteš, ne da bi šampon prej razredčila z vodo in naredila peno, preden si zadevo zliješ na lase. Ker to, kar navajaš, je nemogoče - da bi peneče učinkovine "zmanjkalo" - ne zmanjka je, ker bi bilo toliko masti, ampak imaš šampon premalo razredčen z vodo in se zato premalo peni. Ampak ti pač verjameš, da "zmanjka", pa si zlivaš še dodatne količine šampona gor in si v začaranem krogu.

Poslušaj zdaj in verjemi, da je res: tvoji lasje po šamponiranju niso mastni od loja, ampak od preveč šampona!

Vem, ker imam isti problem.

Rešitev je v tem, da daš čisto malo šampona, npr. za grah ali češnjo veliko kapljo, v lonćek in vanj dodaš toliko vode, da se lepo peni. Ne sme biti preveč gosto, premalo pa tudi ne. Bistvo je, da že V LONČKU zmešaš šampon in speniš. Na glavo si potem zlij to že spenjeno mešanico, ne pa, da sam šampon peniš na glavi. Predhodno si še zmoči lasje - voda z las in voda iz lončka + pena od šampona ti bosta super oprali lase. Tako mešanico samo malo vtri v lase in pusti kako minuto. Potem speri. Enkrat in z normalno količino vode - ker mešanica ni pregosta, je ni treba spirati petkrat. Videla boš, da je tako mešanico veliko lažje sprati kot pa gosti šampon, ki ga peniš na glavi. Rabila boš samo 1x sprati, pa bo.

Zdaj imaš ravno zato problem s spiranjem, ker so današnji šamponi absolutno pregosti in se prijemajo na lase - pa tudi na kožo, če jih uporabiš direkt . Če dobro pogledaš. ko si namiliš kožo in spereš, ostanejo bele črte pen na koži, če je ne podrgneš dobro. Isto je na laseh. Zato ga ne serji z zlivanjem še več šampona na lase - rabiš ga MANJ in BOLJ SPENJENEGA že pred nanosom na lasišče.


V glavnem obrni prepričanje da rabiš ogromne količine šampona, ker jih ne. Če bi imela vse lase prevlečene z oljem, je to za par gramov masti, nič takega, česar grahovo zrno šampona ne bi rešilo. Ampak ne direkt na lasišču - že spenjeno in zmešano z vodo v lončku. Čemu misliš, da služi gobica za pomivanje posode? Ja penjenju detergenta - če je ne bi bilo, bi lahko polivali posodo z detergentom na kile, pa se mast ne bi sprala; narediti moraš pene, preden zliješ zadevo na mast. Tako se razvije učinkovina, ki odpravlja mast. AMpak za to rabiš grahovo zrno detergenta in ne cele slapove.

Zato pa imaš problem, ker zlivaš šampon na glavo, ne da bi ga prej spenila. In to delaš celo parkrat, ne samo enkrat. Obrni logiko!

Še tole: nehaj komplicirati z izbiro znamke šampona, ker so vse isti nateg. Vsak tudi najcenejši šampon ima detergent in edino ta je važen za to kar rabiš ti. jaz sploh več ne kupujem šampona ampak kar milo za telo in z njim umijem tudi lase. Ampak na tak način kot pišem, peno nareidti prej. S peno ki tako nastane na glavi, si potem lahko umijem tudi skoraj vse telo.
Citiraj
1x do 2 x
Lase si umijem enkrat največ dvakrat na teden! Potem pa naj zgledajo mastni kolikor hočejo. Nihče me ne bo prepričal, da je umivanje las vsak dan zdravo, ker ni.
Jaz sem doma in se ne sekiram preveč, če so lasje malo mastni. Če že grem kam od doma, si lase malo potrosim s talkom ali s suhim šamponom in prečesem z mokrim glavnikom in sem za dva dni spet dobra!
Nekoč so imele ženske čudovite lase, pa si jih sploh niso umivale. Meni je moja mama, ki je pred več kot 70. leti služila v Italiji, povedala, da si njena gospodinja nikoli ni umila las! Le s špiritom na vati si jih je vsakih par dni zdrgnila in se večkrat počesala. Imela je krasne, goste, črne lase.
Citiraj
ofgđb
Aja, tole naravno milo, ki ga omenjajo - jaz sem po njem dobila grozljiv prhljaj. Še to za povrh.
Citiraj
ofgđb
Kolikor te berem, je tvoj glavni problem v tem, da si dolgolaska. Zaradi tega pranje las traja dlje časa in zaradi tega imaš občutek, da ti lasje grozno izpadajo, pa ti verjetno tako kot vsem. Ko sem jaz imela dolge lase, je bilo mojih las povsod polno, odkar sem kratkolaska, jih še opazim ne. 10 dolgih las in 10 kratkih las je pač razlika, a ne? Ker če bi ti izpadali, kot pišeš, ja, bi bila že zdavnaj plešasta.
Drugo - tete v lekarnah - enkrat me je farmacevtka hotela naročit na eno tako zadevo - pa se pohecam, to verjetno one hočejo svoje preparate prodat, haha. Farmacevkta pa mi mrtvo hladno pritrdi. Če misliš, da so to kakršnikoli strokovnjaki, si z lune padla. Tam so, da prodajo izdelke. Po navadi imajo 2 različna in uvrstijo te pač v eno skupino. So navadni trgovski potniki, nič drugega.
Torej - že 15 let imam identičen problem, poskusila vse, ni da ni, na koncu sem se sprijaznila, ker sem ugotovila, da si samo štalo delam. Naravni šamponi za nas odpadejo, ker so preblagi, ne razmastijo dovolj. Mogoče moraš zato prati dvakrat in imaš občutek, da še ni razmaščeno. Ker res ni.
To je metanje denarja stran. Kupi konkreten klasičen šampon, ki dobro razmasti lasišče.
Kratkolaske moramo itak prati glavo vsak dan.
Pregled pre dermatologu verjetno ne bo škodil, ampak jaz si ne bi preveč obetala, ker dematologi niso čarovniki. Če imaš tako stanje že dolgo in nobenih drugih težav, bolezensko sigurno ni.
Citiraj
Moja teorija - hormoni
Kdaj se lasje prvič začnejo mastiti?
V puberteti (hormonske spremembe).
Kdaj imajo ženske spet manj mastne lase?
Ko so noseče (spet sprememba v hormonih).

Sem ravno dobro iz nosečnosti. In če si moram sicer lase umivati na 3 dni, so moji lasje, ko sem noseča, krasni. Umivala bi si jih lahko na 14 dni, pa se ne bi bili mastni.

Tako da, take ženske smo. Hormonske. In s tem pridejo mastni lasje. Se ne da preprečiti. Le ne poslabsevat stanja z agresivnimi šamponi in balzami, ker si boš lasisce uničila. Vzemi kako naravno zajfo, si z njo umij lase (2x nanos), čez kis in basta. Pa ne se vsakič ko stopiš pod tus se z gelom umivat, a si hočeš se kožo cist uničit?
Citiraj
BonicaMellucci
Priporočam umivanje samo z vodo, brez uporabe šamponov, balzamov, gelov ... Dva meseca bodo lasje res grozni, potem pa se bo stanje normaliziralo.
Citiraj
Rok Š.
Videl sem ženske s tem problemom in so ga rešile zelo radikalno - kar pobrile so se. Sicer so nekaj bluzile o feminizmu in revoluciji, a smo vsi vedeli, da gre za mastne lase, ki so jim onemogočali normalno življenje. Sumim, da je način življenja močno povezan s tem, kakšen tip las ima nekdo. Mastni lasje so znamenje zelo duhovnega življenja. Mogoče bi morali kakšno mašo izpustiti ali pa zavestno prezreti kakšen večji krščanski praznik. Plitve korenine pa pričajo o tem, da bi bilo smiselno najti več ljubezni v življenju. Ste razmišljali o posvojitvi kakšne živali? Ribe niso primerne, ker težko vračajo ljubezen. Sam sem plešast, a sem imel bujne lase, ki sem si jih strigel le enkrat na leto. Dokler sem užival v življenju, so rasli, sedaj pa ne več. Mislil sem spremeniti to, ker pogrešam svojo frizuro, a sem si premislil, ker bi me to potegnilo nazaj v iskanje višjega razodetja znotraj vseh religij in bi ponovno stradal po več tednov. Saj ni bilo tako nevzdržno, a sem prehodil dolgo pot, da sem tu, kjer sem sedaj. Včasih ni vredno strmeti po popolnosti, ki si jo zamišljamo, ampak bi nam kakšen izlet (Zidani Most je v tem letnem času prekrasen :D) bolj koristil. Dokler vam ne izpadejo, bodo verjetno imeli mastne in izpadajoče, če ne boste poskusili z zgoraj naštetimi nasveti.
Citiraj
Kartako
Jaz za vmes uporabljam suhi šampon...super zadeva...
Citiraj
darkshadows
Jaz priporočam šampon iz koprive ali breze- sama sem najpogosteje uporabila kar Afroditin. Po dolgotrajni uporabi lahko še kar posuši konice, tako da ne bo najboljši za vsak dan, vendar vsaj meni sta ta dva šampona zelo pripomogla k uravnavanju mastnega lasišča.
Citiraj
misalo
kje je zdaj slikica?
Citiraj
lasek123
Pozdravljeni!
Tudi jaz imam nekakšen podoben problem,samo da je malo blažje oblike. Sem stara 15 let in vem da bo veliko ljudi odgovorilo: Za to je kriva puberteta.
…lase si prem vsak drugi dan+še vsak da si jih pegla,ja vsak dan. Za peglo pa rečejo da lase izsuši in se manj mastijo,ampak pri meni to ne deluje. Lasje mi tudi zelooo izpadajo in volumen sem tudi že izgubila. Trenutno si pa lase perem z koprivinim šamponom od Ilirije(zelen šampon,beli pokrovček) in čakam na rezultate(seveda če bodo).
Frizerki sem tudi omenila in rekla mi je da si naj las NE perem vsak dan,zato ker bo vse hujše,rekla mi je še,če si bom vsak dan prala lase bom pospešila delovanje lojnic in lase se mi bodo tako zelo mastili,da si bom lase mogla prat večkrat dnevno.
Vrjamem da se vam lasje zelo mastijo in da to psihično uničuje.
Če smo že pri temi o laseh,bi še rada vprašala: Kako do daljših,gostih las(saj mi sploh nočejo rast,raste mi ampak zelo malo mi izraste).
In že sem prej zasledila vprašanje: če se objave na tem forumu plačujejo,vendar odgovora nisem našla,zato sprašujem še tu!
….in ja spomnila sem se tudi da,otroški puder če naneseš na lase,potem se ti tista maščoba ne vidi(po pravici povedano jaz še to nisem probala,je pa moja prijateljica in rekla je da njej zelo pomaga). Upam da sem kaj tudi »svetovala«,ampak sama tudi potrebujem pomoč.
Za odgovore bom hvaležna!!
Citiraj
scavenger
Čakamo sliko.
Citiraj
mast
wallstreet je napisal/a:
2x v življenju sem bila v lekarni zaradi las. Enkrat pred 15 leti in drugič par mesecev nazaj (in potem na še eni kontroli). Se mi ne zdi pretirano... Zapravila sem samo 2x denar za to traparijo-ampak ker sem že sprobala ostale traparije, mi pripada pač še ena traparija od (verjetno) malo bolj strokovne osebe. Evo, tudi ta traparija ni pomagala, ampak vsaj lahko rečem, da sem poskusila tudi to.

K splošnemu pa hodim na ulala čase, se ne spomnim kdaj sem bila nazadnje. Verjetno ene tri-štiri leta nazaj... enkart bom že šla-ko se mi bo dalo... Sigurno pa ne bom čakala, da zbolim, ampak bom verjetno morala iti kar samo zaradi las.

Se niti ne psihiram zaradi las. Nekako sem se sprijaznila-sem vzela vsakodnevno (včasih tudi na več dni, ko se mi ne da), kot nekaj čisto vsakdanjega, kot npr. tuširanje. Mi je pa pred nekaj časa (ja, nisem šla takoj pisat sem) prišlo na misel, da ene možnosti še nisem izkoristila in to je dermatolog. In zato pišem tu.
leelee_nepr. je napisal/a:
Ni nemogoče. Sem dala že primerjavo z mastno posodo-ne z zažgano posodo, ampak z namaščeno, kot npr. če na olju pečeš jajca. Za pranje te posode rabiš cet, ne? Če je fejst mastna, moraš sprati in ponovno z gobico namazati. Ne? Vsaj meni se tako zgodi včasih ali pa imam spet jaz čudno posodo, olje in cet. Pa še gobico za povrhu.
Z lasmi je podobno. Če imaš zelo mastne lase, se ti včasih šampon neha peniti na laseh-takrat zmanjka te peneče učinkovine-detergenta in je potrebno sprati in ponovno našamponirati. Kot že rečeno, če bi delala po tvojem receptu, pridem izpod tuša z mastnimi lasmi. Pa nisem edina s tem problemom, ki si mora večkrat našamponirati lase-so se tudi v tej temi javile.
Drugače pa ravno drgnem in dražim ne lasišče, ker se pri tem še bolj izloča loj.
Ok, ti si se sprijaznila, jaz bi pa poskusila še kaj. Smem?


Drugače bi pa jaz rada podaljšala čas na vsaj 2 dni, upam pa na tri. Bom s tem zelo zadovoljna, ampak kot rečeno, že drugi dan skoraj nisem za v javnost.
Citiraj
tojeresvišek
njtgde je napisal/a:
A riti si tudi nimaš časa umit? Tega ne razumem. Vsak dan menda greš v tuš, da si lase opereš imaš dodatno dve minuti. Kakšno delo imaš, da moraš hodit okoli umazana in z zamaščenimi lasmi? Upam, da ne delaš v kuhinji ali restavraciji ali v zdravstvenem domu.
Citiraj
žajfa / suhi šampon
evo....

Trdi šampon MA PROVENCE

miler: cca 8 €
merkator: cca 5 €

So 4 vrste in moraš dobro prebrati katerega vzameš.

Ni primeren za barvane in kemično obdelane lase...sem imela predavanje :)

Upam, da ti kaj pomaga.

lp
Citiraj
krena11
Pozdravljena,

evo čisto konkreten nasvet - moja hči, ki je sicer v puberteti, ima tudi zelo mastne lase, pere na 3 dni, vendar je zadnji dan že kar grdo. Zadnjič sem ji kupila suhi šampon v spreju od Schwarzkopfa za probo in je navdušena. Pospreja (suhe lase), malo sfrotira z brisačo in razčeše. Efekt je takojšen, lasje so razmaščeni, mehki in zadeva tudi prijetno diši.
Namen je pač podaljšati razmak med pranji vsaj za en dan, ne pa seveda nadomestiti klasičnega umivanja las. Poskusi, kupila sem ga pa v Drogeriji Tuš.
Lp.
Citiraj
njtgde
Enak problem. Mastni lasje, srbeče lasišče, tudi prhljaj. Da bi si vsak dan prala lase?! Ob vseh stvareh, ki jih moram narediti? Eni ste res nori!
V najstniških letih so mi lasje ostali lepi tudi 5 dni, včasih sem jih prala na 7 dni, sedaj pa se je čas skrajšal, tako da si jih moram oprati vsak 3 dan, čeprav včasih počakam na 4 dan. Še to mi je veliko!
Tudi jaz še nisem našla rešitve.
Citiraj
leelee_nepr.
Ene stvari so pač dejstvo, pa če smo že videli tvoje lase ali ne. Popolnoma nemogoče je, da bi pri umivanju na vsaka dva dneva bilo potrebno dvojno šamponiranje in celo puščanje šampona na laseh, da bi raztopil mašobo. Maščoba na lasišču pač ne funkcionira tako, ni to zažgana mast na ponvi, da bi bilo potrebno odmakanje.

Verjamem pa, da imaš pri vsem tem strašne težave z mastnimi lasmi, ker jih ves čas nekaj drgneš in dražiš lasišče. Če ti pretirano izpadajo, ti zaradi tvojega početja, ne zaradi mastnosti same po sebi.


Jaz imam tudi mastne lase. Sem se pač sprijaznila s tem in jih umivam na vsaka dva dneva, ali tudi vsak dan, če je potrebno. Z blagim šamponom, mlačno vodo in sušim pri zmerni temperaturi.
Citiraj
wallstreet
Bi ti pa svetovala, da tiste tete v lekarni ne jemlješ preresno, ker nakladajo da glava boli. Ena moja prijateljica je bila taka teta v lekarni in mi je za foro doma naredila pregled lasišča. Tudi meni je diagnosticirala slabe korenine pa ne vem kaj, cel problem je zagnala in mi ponujala svoje zvarke. Kar spulila mi je en las in mi ga tam kazala, kao kako slabo korenino ima (a komaj ga je spulila zelo me je bolelo) pa kako je prelomljen las in blabla. Nisem nič kupila od nje, se mi je zdelo škoda denarja. Tega je zdaj že 15 let, imam še vse lase, take kot prej, pa zelo močni so in zdravi, kot so bili že prej, čeprav sem šla seveda tudi skozi faze malo bolj mastnih ali da so mi izpadali, če nisem imela urejene prehrane. Vsa ta leta ne delam z njimi nič posebnega, navaden šampon pa balzam, pa barvam jih (in sem jih že takrat).

Jaz mislim, da se malo preveč ukvarjaš z lasmi, hodiš v te lekarne po nasvete, ki te lahko spsihirajo do nezavesti, a veš kaj se to pravi, da ti enkrat na mesec en pove, kako slabe lase imaš pa kako slabe korenine pa kako slabo lasišče, pa tralala, saj se ob pamet spraviš, tudi če z lasmi ni nič narobe. Zapravljaš denar za brezvezne kozlarije, ki lahko da delajo več škode kot koristi.

Če se boš bolje počutila pojdi do splošnega zdravnika enkrat ob priliki (posebej za to ni treba hodit), ko boš imela mastne lase, takole en dan umazane, pa naj ti zdravnica pogleda lase in lasišče in ti pove, ali se ji zdi hudo nenavadno. kajti zdravnik ve, ali je stvar kozmetična ali bolezenska, in če je res bolezensko, ti bo že naredila kakšne preiskave. Ampak v to močno dvomim.

Praviš, da ne živiš v stresu, ampak meni se zdi, da okoli las precej psihiraš. Tudi to je stres. Morda stresa sploh ne prepoznaš.
Citiraj
te razumem
ja, seveda. je napisal/a:
Prvič, daj se ti malo vprašaj o svoji psihi, preden žališ vse ostale na forumu. Forum je tukaj zato, da lahko vsak svobodno pove svoje mnenje, in če si ti na tako nizkem nivoju, da nisi sposobna kulturnega dialoga, je to izključno tvoj problem. Drugič, jaz sem povedala svojo izkušnjo z nego las, in ne vem, kdo si ti, da me poznaš bolje, kot se sama. Meni las ni potrebno šteti, ker zelo dobro vem, koliko naj bi jih dnevno izpadlo, in koliko jih dejansko izpade meni osebno. Menda zaenkrat še dobro vidim, in dejansko jih imam polno pod tušem, pa tudi pri sušenju in razčesavanju jih imam po tleh za celo smetišnico. Seveda te razumem, da tebe to ne moti, kot te najbrž ne moti še marsikaj drugega, kar moti mene. In ja, dejansko se raznosijo po tleh, in meni osebno to ni všeč, pa zaradi tega ne žalim tebe in te pošiljam v psihiatrične ustanove. Zelo toplo ti priporočam, da bi svoje frustracije in notranjo jezo sproščala na bolj konstruktiven način, debato, ki te očitno niti ne zanima prav resno, pa prepustila tistim, ki smo tega sposobni.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.