Med.Over.Net

Odgovori: kako začeti

Pregled teme
Andreja
Pinolita je napisal/a:
Tudi geni vplivajo, še bolj pa okolje, v katerem si odraščala. Bila si v stiku s pijančevanjem in v tvojem repertoarju reševanja vseh problemov je kot opcija tudi alkohol. In to visoko na lestvici. Tega se ni enostavno otresti in potrebuješ veliko odločitev, da zmoreš spremeniti svoj vzorec.

Odraščati v družbi ljudi, ki pijejo je izredno naporno in pušča globoke rane. Izguba očeta zaradi samomora je temu dodala še piko na i.
Odlična novica je, da imaš vse, kar potrebuješ za prvi korak. To je tvoja želja in vedenje, da tako ne želiš več naprej.
Za začetek bi ti rekla, da si preberi knjigo Anje Klančar, Ko izgubiš. Podobno kot ti je izgubila starša in začela zlorabljati alkohol. Vse lepo opiše v knjigi. Potem pa jo poišči na internetu in pojdi na eno njeno srečanje, kjer predstavljajo svojo knjigo, da jo spoznaš in lahko vprašaš tudi kaj v živo. Brez sodbe in iz lastnih izkušenj to bo povedala, kako je našla pot iz brezna.

Ena izmed možnosti je, da se vključiš v kakšno skupino. Seznam je objavljen na spletni strani www.brezalkohola.si. to, da zamenjaš družbo je logično nadaljevanje. Najdi ljudi, ki živijo kot si ti želiš in vključi še v aktivnosti, ki jih počnejo oni. Tako boš prevzela nekatere dobre navade.

Tudi ni nujno, da si zadaš, da nikoli več ne boš pila. Vzemi si en dan za dnem. Danes se odločiš za današnji dan, da ne boš. O jutri niti ne razmišljaj.

Vse kar ti pišem je ideja, ki je delovala za druge, morda bo tudi za tebe. Vsekakor pa poslušaj sebe in naredi tako kot ti veš, da je prav.
Če tega sploh ne veš, pa pojdi do osebnega zdravnika in mu naravnost povej, kaj se ti dogaja in kam te lahko usmeri. Točno bo vedel kaj je dostopno v vaši bližini.

Nič ni narobe, da zaupaš svojo mračno stisko. Tukaj smo, da si pomagamo. Vsak ima v svoji preteklosti ali sedanjosti nek križ in sramoto, s katero živi. Ko se ti odpreš in zaupaš svetu, dobiš podporo.

Poskrbi, da ne boš imela preveč časa. Ker potem si v skušnjavi, da greš v trgovino in se ga napiješ. Namesto tega pospravljaj po stanovanju, okolici, pojdi na sprehod, v lokalnem društvu postani prostovoljka, pokliči prijateljico, pomagaj babici, beri knjigo, pocrkljaj kakšno živalco, napiši pismo, tudi če ga ne pošlješ. Prižgi svečko in opazuj ogenj, napiši kakšno lepo iz vzpodbudno besedo drugim na tem forumu.
Ljudje so vedno bolj v stiski in pod pritiskom. Topla beseda jim prižge nekaj upanja. In ko boš tako osrečila koga v svoji bližini ali pa neznanca na forumu, se boš tudi sama bolje počutila. Pozitivni krog se bo za začel. No, zdaj pa poišči izkaznico od knjižnice in gremo po knjigo od Anje. Pa robčke pripravi, ker boš jokala. In tudi to je priložnost, da spustiš nekaj žalosti iz sebe in potem obvezno poskrbi zase. Skuhaj si en cajcek, skopaj se in zavij v toplo odejo. Počivaj.
Nori december je tukaj na naših vratih. Odlična priložnost, da varčujemo z energijo, naredimo letno bilanco, sanjamo o lepši prihodnosti in si napišemo kak cilj v svoj dnevnik.
Januarja, ko bodo vsi popadali od utrujenosti pa boš začela se počasi dvigovati. In ko pride pomlad ... Kaj veš, kaj ti lepega prinese.

Punca, zaslužiš si lepše življenje. Hvaležna si lahko, da so ti tvoji pokazali, kako ni vredno živeti. Zdaj pa vzemi njihovo nenavadno darilo in se dvigni.

Te beremo spet.
Citiraj
Pinolita
Tudi jaz sem ocitno zadela dno. Dan mi vec ne mine brez alkohola, zacelo se je kmalu po samomoru mojega oceta, ki je bil ravno tako odvisnik, ce ne ze prej.
Enostavno nevem kaj bi pocela in potem hop v trgovino po pijaco... sem se relativno mlada ampak zivljenje gre mimo mene tako hitro. Bojim se, da so krivi geni? Vsi razen babice po ocetovi strani so bili namrec alkoholiki poleg tega pa se depresija... babica pa trpi za manicno depresijo. Nevem kako naj zacnem, sem kar na koncu
Citiraj
Tina68
Sama bi rabila prenehati z alkoholom ceprav med tednom ne pijem bolj za vikend ali kak dogodek a takrat nimam mire
Citiraj
Tina68
Jaz prevec popijem med vikendom ne vedno,sploh ce je druzba in potem nimam mire.Zadnje case celo naslednji dan nekaj stvari kar izgine se enostavno ne spomnim.Odlocila sem se da bi naredila cisto konec alkoholu a bo v druzbi tezko ker te enostavno prisilijo a ko bi imela miro bi bilo vredu,ko zacnem kar tece....mi lahko kaj svetujete.
Citiraj
ŠVN
Za vse, ki imajo težave z alkoholom, priporočam, da si preberejo temo Emulzija. Mešanica nerafiniranega sončničnega olja in vodke (med 38 in 40%) zdravi tudi alkoholizem.
Citiraj
še en tak..:(
Sem še en tak bedak, pijem kadar me "kaj prizadane" in to do daske, drug dan tema, megla, slaba vest, takrat drug dan bi se najraje ubil. Družina to gleda, sicer ni nasila, sem pa odosten, ko se privlečem po dveh dneh nalivanja grem spat. Potem ko alkohol popusti je pekel, pekel..., potem zdrži mesec, dva...vse normalno in spet ponovim zgodbo. Dolgo si nisem priznal, da sem hud pijanec, seveda, nisem pil vsak dan, nisem se tresel...ampak sam v sebi sedaj vem, da brez pomoči ne bo šlo. Zadeva je zelo močna in sam vsaj jaz ne bom znal iz tega. Sedaj nekaj časa ne pijem in sem si poiskal pomoč...., žena mi stoji ob strani, vem pa da bo to težka pot na katero sem se spravil samo zaradi lastne šibkosti in nezmožnosti reševanja življenjskih težav. Bolj biti mrtev, kot tako "živeti".....

In fantje, kako vam gre, vam je uspelo???
Citiraj
Na istem
Pozdravljen, salander, sem prebral vse tvoje prispevke in moram priznati, da je še kako resnično to, kar si napisal. Zanima me, kako se držiš sedaj po enem letu? Si premagal to alko pošast?
Moram priznati, da sem tudi sam malo oz. kar veliko v temu alkoholnemu dreku...sicer še nimam toliko kilometrine, pa vendar sem na dobri poti, da postenem profesiolnalni "pijanski maratonec". Zaradi alkota sem že marsikaj izgubil, pridobil pa popolnoma nič, razen tega, da sem že na začetku izgubil družino. Bivši ne zamerim, da se je odselila, v bistvu sem vesel, da je odpeljala otroka in ga obvarovala pred posledicami pitja, mojega, seveda.
Za vse sem kriv izključno jaz in nihče drug. Nihče mi ni lij nabil v usta in me silil z alkoholom. Sam sem ga zlival po grlu, z užitkom. Najraje bi zvalil krivdo na družbo s katero se družim, katera ni sposobna drugega, kot pa nalivanje z alkoholom iz dneva v dan. Pa vem, da nimajo nič veze s tem. Če mi nebi pasalo, bi preprosto v gostilni naročil vodo, ne pa pir. Pa naj se postavijo na glavo, če se hočejo!!!Ne, ampak ne, jaz raje naročim pivo, čeprav mi dejansko ni všeč okus, in se ga nažrem! Pa kaj imam od tega, razen prazne denarnice, straha pred policijo, prometnimi nesrečami, zadaha, uničenega zdravja?
Moram nehat s tem sranjem, preden zapadem še globje v ta drek....Si dostikrat rečem naslednji dan, ko imam moralnega in alkoholnega mačka, da je bilo to zadnjič....a glej ga vraga, kmalu pride spet tisti dan, ko se ga nažrem, dostikrat do amena in delam opico iz sebe....naredim pa popolnoma nič, nič ne pospravim, uredim, .....besen sem nase ko hudič, najraje bi se pretepel do amena in zaprl usta, da ne bi nič teklo po grlu.....
Ampak vem, da moram nehat, ker to ne pelje nikamor....upam, da mi uspe nekega dne.
Citiraj
POLICEMAN
Keno je napisal/a:
Zivijo to je pa ze primerno da se zavedes in imas se voljo da iz te situacije tudi ven prides ..

Tu si pa ze na pravi poti .Ce zelis se tega znebiti v prostem casu z sportom si obdeluj telo .. Namesto alkohola pa si kupi tisti aparat za treniranje misic za alterophile ...Vsakic kadar ti bo samo v glavo prislo da kaj drugega spijes kot pa vodo ali sadni sok pa daj se pet kil kot otezanje in si
dodaj se 1 uro sporta da bos cisto izmucen do kraja samo o postelji bos sanjal potem ...
Pa tudi tvoje zene ne pozabi ker ze od zacetka sta sklenila da veliko stvari skupaj opravljate
pomagaj ji malo v njenem delu da cim hitreje tudi ona zgotovi pa vzamite avto in pojdite dalec na sprehod --za to nic ni treba veliko denarja samo voljo za prisotnost da korakata skupaj roko v roki ne da zivite vsak po svoje da se skoraj ne opazita vec ..Kadar pa le mores pa v mesto malo pogley pa skusaj vedeti ze prej kaj bi si zazelela in ji to z njo kupi (denar katerega pa vec ne zapijes sam ti zdaj
zdaj za druzino ostaja ...Pa tudi otroke ne pozabi oni bi tudi mogoce sli malo ven na sport v kino etc etc --zakaj pa ne na vecerjo zunaj kot presenecenje .Kak sopek roz ajmanj dvakrat mesecno to tvoji zeni tudi nebo neprijetno ...Tega kar se pa izogibaj za vecno pa so ti vascanski pijancki ki pijejo kot jame in svoje zivljenje na porgo prodajajo ---poglej samo od dalec kako po strani hodijo kako glavo imajo ---pa si zmeraj reci nigdar vec te slike nebom pokazal moji zeni ni komurkoli ...
Citiraj
Andreja
Nekoliko grobo napisano, ampak včasih je treba bobu reči bob in včasih stvari preprosto ni mogoče olepšati,... ali pa to nima smisla.
Naj vsak v zapisu najde nekaj, kar je dobro zanj in lahko uporabi za svoje življenje.
Citiraj
GDO JE TO NAJDITE SAMA RESNICA
ZDRAVO PIJANE SRAKE Jas v teh forumih berem vse kar sem z mojim ocetom prezivel ko je on pijan bil ko nas je z bilo kaj pretepal kol metla strik lopata itd ko smo se majhni bili ..ko sem se cisto majcken bil 2-6 let me je oce pijan zagrabljal vcasih tudi stari ate -mame pa so se za frizerje jemali na moji glavi in obenem me tepli ..
vcasih so mi tak glavo izrezali da bi stari kuri podobil ki je bla vsa sperjena zmalo dlake tam pa tukaj
ostajale .. kasneje ko sem jas vecji bil in sem zacel hitro bezati mu rekoc stara kur-ba pijana ti me nebos friziral .. Pa je to bila vsta mojega brata kateri je komaj 3leta star bil in je ze zacel ga stricti --zato ker zaradi pijanega mnenja je imel predolge lase ..pa je mama prisla ter ga na tla vrgla ter mu z skarjami grozila ""ce te se enkrat vidim koga stricti ti bom te skarje v oko zapicla --jas pa sem krical daj mu daj mu hudicu ..seveda potem pa sem jas na vrsti bil da me nabije z pasom .pas sem mu zgrabil in ga na doljni teren vrgo ter mu rekel zdaj pa ga pojdi iskat --seveda pa je bilo treba hitro teci on pa za mano ni mogel ker hlace niso vec drzale in po cevljih padale ..seveda to noc sem zabegnil od doma ter v enem hangarju economije prespal ko pa me je strah blo in sem videl komaj z malo svetlobe da je electricni tableau *plohca z visokim napetom 360 voltov
bil nazidu ko nisem nic poznal o elektriki pa sem zacel sravfati zavarovalke to so bile tiste debele kot dva prsta --ko sem to odvil in se prst notri dal pa sem se naenkrat za en trifazen veliki motor vzel --tisti ki cisto pocasi obrtaje dobi ce ne zamenjas vezo iz ZVEZDA na TRICOTNIK ..tak mi je v glavi zacelo brneti kot ce bi jas sam zacel se vrteti in me vrglo najmanj 5 metrov nazaj ..potem sem pa se celo noc tresel v strahu da ni kje kake zice po tleh kjer bi elektriko lahko znova diral malo kar sem zaspal pa mojega oceta v jasni luci videl z svojimi skarjami in nozem mi rekoc zaklal te bom ...COUCHEMARS
Takole je slo z mojim pijanim atom ..Mama je garala in vse sama na ramenih nosla dokler je on po
hramih popeval z hrvaskimi pijancki - in zaradi tega smo veckrat brez ali pa crnega kruha koncu zime jeli ce ga je blo ne spomnem se vec imena te biljke (iz nje se trde krtace delajo mislim da je to sirk zrno je pa crno rdece pa tudi grenko ..to smo po navadi za domace krtace sadili zrnje pa za kure ..
Ko je moj ata pijan on je imel veliko ljubic katere so samo cakale da jim pijace placa ali da mu kaj denarja pokradejo tudi po vaseh to postoji je blo specializiranih takole in moji tri strici so jo obenem nasopali pa je potem moj oce ZNOVA OCKA POSTAL kaka sreca vsi trije so bli iste kategorije krvi .. Imel sem vse polno sestric zaradi katerih pa smo se zmeraj tozili za placanje pensiona za otrok tri so ble takole . Pa se malo denarja od kar smo grozdje prodali ali pa vino --z tem smo celo leto kurbam placevali ...Medtem mi sploh nigdar obleke nismo imeli ..kar sem nosil to so ble tiste ki jih je mama naredila iz kikelj ali pa starih atovih hlac . moji cevlji pa so vse skozi jezik kazali ---plat ki se odlepi in klopota v vsakem koraku --sram me je bilo da sem tak reven in moja druzina tudi ..
Otrok sem sovrazil oceta da je tak bedast bil in da ves cas z pijancki prestane (njegova specialiteta pa je bila ---grem kosit tereza "" ja pojdi pojdi trava je visoka ---moj oce je sel pol ure kosil potem pa koso vrgel in zginil tri tedne ali vec -rekord pa je 6 mesecev sploh nismo vedli kje je ...
sovrazil sem mamo ker je bla tak nesramna da me je iz enega pijancka naredila tak bedastega moza ozenila ki nam je mladino kvaril -----ob 12 letih sem jas od doma pobegal ter svet zacel odkrivati
z starim kolesom tistega strica ki mi je eno roko ob petem letu na svojem sporhetu zazgal do kosti ..
vse ho Postojne sem sel od Bizeljskega med potom sem si 4 mesecno delo najdo pri kmetih ki so me skoriscali ..moja volja ? priti na eno ladjo in pa se dopeljati do Amerike ker sem toliko bral o tem ..Mark Tvain je v moji glavi moj pravi oce bil in Stevenson tudi pa se vec drugih ..
Takole z vsem tem sem si mladino zakvaril moj solski kurzus tudi Samo eno pa sem si zaklel da pijanec nebom da bom delal in si dosti zasluzim da na stara leta svoj krov imam da mi druzina ne manjka nicesar ...to mi je uspelo z veliko truda in dela ..

Ko pa vas pijancke preberem pa mi greste na bruhanje z vaso lepo prozo kjer si date vse skozi
razlogov zakaj pijete zakaj tepete zeno in otroke ??

zato ker ste neumnezi ker ste kriminalci --tako je lahko eno zensko ali otroka tolci

hudirja tolci se z tvojimi enakimi --ali mocnejsimi kot ti --bomo vidli z kalo glavo bos nazaj prisel ...LACHE

Tak me groza in jeza vzame ko precitam vase jamranje --ko se sprasujete zakaj pa kako pa nam prozo obracate ker med vami je tudi dosti izobrazenih ljudi to vidim po pisavi --pa ste vseeno svinje ..

zbudite se prepovejte si tole ce vas mika pa en sprint naredite vse dokler vam to prajde volja da pijete kot svinje zmucite vase telo vse dokler bo odpovedalo pa se boste za enkrat trezno zaspali
pa se pa se vse dokler se tega odvadite ...Kako pa je moj oce koncal ??
na koncu svojega zivljenja (ko so ga vsi znucali in iskoristili je trikrat pruh dobo creva so mu ven silile kjer je samo za pijaco delal velike zaklje moke celi dan na hrptu nosil vcasih vse do 3h zjutraj pri bratrancu ki je mlinar bil .in mu vina na voljo za placo dajal .on pa ni bil pijanec dobro je uspel izkoriscevalec ...
Ko je nakoncu moj oce trpel un se v bolecinah zvijal pa je strik vzel ter se obesil na oreh prav tistega
katerega je on zasadil ko je mlad bil ..---------------vi hocete takole crkniti ????

zbudite se pa pomislite malo na otroke kaj zaradi vas dozivijo ter se temu odrecite dokler vsega ne izgubite ali vi hocete to sliko vasi zeni pustiti in vasim otrokom ?????

ZENSKE CE IMATE ENO TAKO SVINJO DOMA ENKRAT SE ZGUBITE CETUDI BI KLOSARKE POSTALE DA PROSITE PRET CERKVAMI KOT NASI ROMUNI V FRANCIJI BOLJE VAM BO IN ENKRAT BO ZNOVA SONCE ZA VAS SIJALO .ZA VAS IN VASE OTROKE ....
Citiraj
Keno
Pozdravljeni,

tale alkohol je res eno sranje. Pred nekaj leti sem nevede padel v takšno situacijo. Preselili smo se na dolenjsko. Da malo spoznaš kraj in sovaščane v vasi je to najbolje stotrit v bifeju. Ja seveda. Pivo, cviček, jeger vse je teklo v potokih. Pa ko greš na obisk h kakšnemu sosedu tudi. prec pirček al pa dva pa kakšen šnops. Sicer od takšnega spoznavanja kraja na koncu nimaš nič , razen tega da si dnevno pijan. Kar naenkrat začneš še sam doma kar iz navade , ki postane tudi nuja piti . Pa kosiš travo pa moraš pit. Pa delaš drva pa spet piješ. Komaj čakaš da prideš iz službe in že se nacejamo. Na začetku sem se branil pitja v gostilni, pa so me čudno gledali, upošteval pa itak ni nihče ko sem rekel da ne bom več. To ti kar prinesejo in moraš spit al si pa čuden. No sedaj po nekaj letih sem se odločil da je pa dovolj. Otroci ki odraščajo me gledajo čudno ko pijan hodim okoli in težim. Nočem da se takšen vzorec prenese na njih. Je pa res da je težko. To so muke, to je hudič, ki te zvablja. V podzavesti ti stalno ponavlja pa samo enega nič več. Samo malo pol pa ne bom več. Skušnjave, ki jim ne smeš podleči. Seveda je sčasoma bolje. Predvsem se moraš zaposlit. Iti na sprehod , kolo , kaj početi, enostavno spizdit ko te začne mamiti. Problem je da sedaj ko ne pijem imam časa na pretek. Prej itak popldne nisem nič naredil , ker sem ob sedmih al pa osmih že bil v transu. Kok mi je šlo življenja v nič. Žal mi je tudi zaradi žene, koliko je pretrpela ko me je gledala. Namesto da bi jo kam peljal sem raje žulil svojo flaško. Jest sem se sam odločil zaenkrat ne potrebujem pomoči, vem pa da jo bom poiskal v kolikor bo skušnjava prevelika. vsaki dan si sedaj ponavljam ali družina ali alko. In seveda dan za dnem 24ur, potem pa znova.
Citiraj
za začetek
Ja res je iz ure v uro se bolje počutim. Danes je ŠELE 5 dan. Zanimivo je pa kako se telo obnavlja in izloča svinjarijo ... od potenja, vročine, slabosti, bolečin v mišicah .... ja in danes 5 dan je počutje od 1 do 5 tam okoli 3 (vem da obstaja 5 ko npr osvojiš vrh snežnika in pogledaš naokol). Mislim, da je telesu najlažje, da se obnovi ... zdej bo treba samo še možgane prepričat.

Sam gledam na tole izkušnjo kot na neki, kar me bo spremljalo verjetno celo življenje. Razmišljal o skušnjavah nebom in tudi minuto ne mislim nameniti misli na alkohol. To bo edina pot da prepričam možgane, da misli na to svinjarijo niso vredne njihovega opravila. No ne bom preveč pameten ... ampak vsaj upam, da se mi bo ratalo preričati v to ...

Hvala bogu za tako ženo .... niti me ni obsojala niti ni trpela sama je živela naprej kot je, vse dokler mi ni jasno povedala, da zdej sem pa šel predaleč v temu svojemu bluzenju. Obljubil ji nisem ničesar, ker obljubljajo po mojem lažnivci in manipulanti .... sem ji pa jasno povedal, da si ne želim zapraviti priložnosti, da doživim najino prijateljstvo tudi na stara leta ... In ja zavedam se, da sem zapravil en del najinega prijateljstva in to je zaupanje, ki si ga bom moral spet pridobiti. Ko danes prebiram vse tele poste tule ... oh ja... pomislim ... kako je prekleto res vse to ... kako znamo dobro manipulatirati, lagati ... kako hitro lahko nekoga s kom se pogovarjmo, preživljamo lepe trenutke zamenjamo z navadno steklenico. Samo bedak si lahko rečem! ....

Hvala za spodbudne besede .....
Citiraj
salander
za začetek

Tako je kot pravi Andreja, jutri bo bolje. Zaupaj v to in kar je še lepše iz ure v uro se boš bolje počutil. Ob tem pa ne pozabi:

preživeti moraš SAMO to uro, preživeti moraš SAMO ta dan. Ne obremenjuj se kako bo jutri!

Sam sem spraševal, kako se znebiti alkoholne spone. Konkretnega odgovora nisem dobil, razen bodi močan in vztrajaj. Res je. Nihče ti ne more ponuditi univerzalnega ključa ki bi odklenil nagravžno težko alkoholno kuglo, pošast, katero smo sami zaplodili in hranili, kateri smo dovolili, da se nas polasti, nam ne pusti iz pekla zapitosti, omame. Zakaj ne? Zato ker se vsak na svoj način vlači iz brezna.

Skupna pa nam je volja, hotenje, vztrajanje.

Kar pri tebi cenim in občudujem je tvoja jeklena volja, tebe sploh ne zanima kako se znebiti alkoholne pošasti. Kristalno ti je jasno in enostavno si se odločil in nehal.

Vsak ob tem odkrije svoje vzvode, kako premagovati skušnjavo, na kakšen način okrepiti svojo voljo. Meni med drugim pomaga pisanje in branje. Koristi mi tudi preprosta zvijača: dan sem si razdelil na krajša obdobja. Različno sem jih poimenoval, glede na rizično stopnjo te z namišljeno vojsko napadam in premagujem. Otročje, toda dokler funkcionira naj kar živi otrok v meni.

Ejga, navijam zate, mislim nate in se v mislih pridružujem tvoji borbi.

Zame si resnični junak. ZDRŽI
Citiraj
Andreja
Ko bi vsaj obstajala ena injekcija, ena tabletka, da bi ti lahko poslali nekaj moči, poguma, upanja in vztrajnosti. Da boš zdržal še danes, ker jutri bo bolje. In vsak dan potem bo za malenkost bolje in nekega dne bo malo lažje in nato veliko lažje.
Citiraj
Začetek
Zanimivo je tole branje Salander ..... nimam kaj dodati ..... sam trenutno preživljam 3 dan brez alkohola. Ni fajn .... vse me boli in imam občutek kot da bi bolehal za gripo ampak x3 .... Sam sem zabredel krepko v tole brezno. Začelo se je že v srednji šoli ... ampak preobrat se je zgodil leto in pol nazaj ko sem odkril vodko (pravzaprav sem odkril da se ne voha). Ogabno! Sam sebi se gnusim. 34 let sem se prepričeval mah tsto pivo al 2 na dan mi nima biti kaj. In toleranca se veča vse dokler nisem prešel na žganje. Pred tem mi ni bilo jasno kako lahko ljudje pijejo doma, danes mi je jasno (ceneje je it v hofer po vodko za 5 evrov kokr pa plunt v gostilni za isti učinek 20 evrov). Sram me je .... ja odkril sem vodko leto in pol nazaj ko se mi je rodil sin. Ker je bil rojen z hudo srčno okvaro in je žena z njem na pediatriji preživela dobre 4 mesece sem imel več kot preveč časa da se temeljito spoznam z nalivanjem. Ja na začetku je bilo super ker so izginile vse skrbi okoli otročička vse do naslednjega dne. Danes mi je prekleto žal. Vmes sem delal prekinitve po 10 dni in potem spet ista zgodba ... vse do te nedelje ko sem padel veliko globje .... ni bila ena flaša dovolj dopoldne .... žena me pa doma gleda kako kot ena zavaljena krava ležim cel dan na kavču ..... Ji je bilo takoj jasno kam pes taco moli. Rekel sem si konec in ja čez tole muko moram it sam. Sam sem si nalvial v usta. Upam da nebo prehudo in da čimprej mine tole gnusno potenje in bolečine. Ja najlažje bi bilo spet po tisto flašo in vse bi izginilo. Vem pa da še vedno obstaja luč na koncu tega tunela in ja vem da mi bo ratalo. Hvala za opise ki si jih dal čez ... tole prebiranje mi zelo koristi ker se sam vidim v tvojih besedah.
Citiraj
salander
zaTE, le čimbolj uživaj s tvojimi puncami

Gledam skozi odprto okno in ugotavljam, da pesem dežja in in Floydov ustvarjata prijetno harmonijo. Ker sem trenutno najbolj intimen z mavcem na nogi je dež moj ječar. Dežek svobodo mi kroji. Vse je za nekaj dobro, vse ima svoj vzrok, vzrok >posledica. Nočem videti nekega smisla v tem, da nekdo pretepa otroke, kaj šele smisla v pobojih otrok.
Brez trpljenja naj ne bi čutili sreče. S tem se popolnoma strinjam, ampak ne brez osebnega trpljenja, ne da mora za mojo srečo trpeti nekdo drug.
Vse je za nekaj dobro. Da sem v mavcu, sem 'trpel' sam. To je v redu. Pomislim, če ne bi dobil mavca, vsekakor ne bi naletel na knjigo Še en krog na vrtiljaku. V bistvu imam občutek, kot da bi nekdo zapisal kar čutim, mi podal odgovore, katere sem slutil, a jih v skaljeni zapiti gnojni vsakodnevnici nisem videl. Vsekakor pa to ni bilo naključje. Nekdo mi je ponudil rešilni prst. Verjetno mi ga je ponudil že velikokrat, toda kdo od nas ga vidi, prepozna, da se mu ponuja rešitev. Velikokrat imamo v življenju priložnost, pa je ne izkoristimo. Če bi jo videli ne bi bilo toliko nesrečnih, izgubljenih, v stiski, osamljenih, z družinski, zakonskimi, osebnostnimi problemi. Ne bi iskali odgovorov, rešitev na forumih, klinikah....
Iščemo tolažbo, nekakšen izhod, vilinski prah sreče, čarobno palčko...
Sam jo trenutno imam, leži ob nogah Se stisnem k njemu, presenečeno zazeha, kaj me budiš in podrgne vlažen smrček ob mene. Seveda, saj se tudi prodaja na trgu kot antidepresivni kužek. Nekje sem prebral, da trije objemi na dan preženejo raka stran, upam da velja tudi za pasje objeme.
O glej, posijalo je sonce. Tudi sam bi šel nabirat koprive, pa ne vem katere, ali samo take katere ne pečejo ali moraš tudi pri nabiranju trpeti, da imaš dobro špinačo. Se iz kopriv kuha čaj? Grem na kolo...
Citiraj
zaTE
Hay Salander !
Res je, vsaka palica ima dva konca. Včasih, te piči en včasih pa ta drug.Hvala Ti, da mi odgovoriš na moj post, veliko mi pomeni. Danes je nekako težek dan, naš pijanček že spi tako, da upamo ne bo prevelikih presenečenj, pa pisati se mi ne da. Kako si kaj Ti ? Kako Ti gre ?Jaz sem malo težka, depresivna, najrajši bi bila sama. V nedeljo smo s puncami hodile po gozdu, ni kaj, zrak čist, mir, rahla vlaga v zraku. Nabirale smo koprive za špinačo. Privoščile smo si jo v izobilju.Veliko premišljujem o tvojih besedah. Zelo si odkrit, direkten in stvaren, meni ta način komuniciranja ugaja. Želim si, da boš uspel v premagovanju najhujše ovire v svojem življenju. Jaz osebno nisem bila nikoli odvisna od ničesar le križanke in polnjene čokolade si moral skriti pred menoj pa je bil mir. Sedaj pa me več niti to ne pritegne.Lp.
Citiraj
salander
Draga zaTE

Veš, bolelo me je in boli me, ko to berem, ker sem nemočen, ker bi rad pomagal, pa ne morem niti ne znam. Kako z besedami tolažiti, a vidim kako boksa otroke, ej odpuli se mi, najraje bi ga srečal in zbutal, pijanca pokvarjenega.
V bistvu ti sploh nisem hotel odgovoriti na to, ker ti nimam kaj. In tudi nisem hotel še enkrat tega brati. Nič nimaš od tega, če ti povem da se mi vsi zelo smilite. To je grozno.
Mojemu znancu sem omenil situacijo, a je tip vročekrven, pravi, da bi ga moral nekdo dati čez koleno, in mu povedati zakaj, no s tem se tudi sam strinjam. Vsakič, ko vam kaj naredi, dokler ne bi prekinil tako početje.
Predvidevam, da se seansam z njegovo žlahto in njihovim 'pozitivnim' vplivom na tvojega moža ne moreš ogniti. Prav tako ne zamenjati ključavnice na vhodnih vratih. Pa še s policaji se menda razume.
Predlagam da naslednjič posnamete (naskrivaj) njegovo ravnanje z vami in ob prihodu policije le-to njim predvajate. Če ne bi hoteli gledati na licu mesta, pa naslednji dan s posnetkom k nadrejenemu na policijsko postajo. (Sosed je imel probleme s sosedom, naredil je določeni posnetek in policaji so ga upoštevali, čeprav so bili s simpatijami na nasprotni strani, seveda ne kot uradni dokaz, kar pa ti sedaj tudi ne potrebuješ).
Če so na vas vidne posledice (bog ne daj!), pa k zdravniku, da se uradno zabeleži, pa takrat potlačiti sram in povedati kako so nastale.
Nikakor se ne smeš vdati. Verjamem, da se vsakih sedem let situacija obrne in da ima palica dva konca.
Citiraj
zaTe
Bog Salander !

Moram Ti priznati, da si verjetno na pravi poti do ozdravitve. Res , privoščim Ti od srca.Lepo od tebe, da nisi budil in pretepal družine v pijanem še manj pa v treznem stanju.Pri nas pa se to še kar dogaja.Glede policije pa to; gospod pride domov, nalit kot deska, nas zbudi , zbrca, boksa,...potem pokliče policijo in se zjoče češ : napadli so me ko sem prišel čez vrata, davili , brcali, itd, itd,...Policija verjame njemu, meni pa napiše plačilni nalog in sodnika za prekrške. To se je zgodilo nekajkrat, tako , da sedaj trepetamo ne samo pred njim , pijanim, ampak tudi pred policijo. Poskusila sem že vse, da ga spravim na prava pota, ampak ne gre. On ni alkoholik, jaz sem tista, ki stalno nekaj teži.Doma se izogibamo tej temi, ni mu več kaj za povedati, samo prizadene me še bolj, pač živim, životarim,... Glede nalivanja pa tole; ponavadi mu nalivajo sorodniki, tisti, ki so mu najbližji, s tem, da oni ne pijejo alkohola. Po tistem, ko ga napijejo, pa se za njegovim hrbtom smejijo in na ves glas zgražajo. Nekoč je to posnela starejša hči in mu pokazala, ko je bil trezen. Za kazen ji je razbil mobitel,in jo naslednjič v družbi na neki domači zabavi (rojstni dan od tašče ) zasmehoval in se norčeval iz nje. Seveda so tam bili tisti, ki skrbijo, da ima stalno poln kozarec in so mu svetovali, da mora vzgojo prevzeti on , jaz pa sem tako ali tako malo čudna, saj če mu paše piti, kakšni pa bi oni bili, da ga gledajo ob praznem kozarcu.Doma mora narediti red in ko pride" malo dobre volje" ga moramo lepo počakati, mu dati večerjo, ga slečti za v posteljo, jaz bi ga mogla malo pocrklati, ga vprašati če je žejan,skratka, da se ti obrne. Lahko bi Ti napisala še mnogo več, ampak pustiva to še za drugič. Moram Ti priznati, da sem zelo vesela, da sem naletela na tvoj post in da me razumeš :Hala Ti ! Upam, da boš še malo poklepetal z menoj .
Citiraj
salander
Ejo zaTE

Žal mi je, če se to dogaja s tvojo družino, da vas ponoči budi in maltretira. Sam tega, na srečo, nisem nikdar počel, kar pa me čisto nič ne opravičuje, bil sem na meji...

Najhujše je bilo, ko sem se po služenemu silvestrovanju pripeljal z avtom na dvorišče. Seveda ulit da za sebe nisem vedel, parkiral sem v steno garaže. Ker me je žena na vsak način hotela spraviti iz avta na 'varno' se mi je odtrgalo. Odbesnel sem za njo, na vratih razbil šipo in planil v stanovanje. Zbežala je v otroško sobo in edino kar je prišlo takrat do mene čez tisto pijansko zaveso, je bila podoba sina, kateri me je prestrašeno gledal. To je preprečilo verjetno grdo svinjarijo.
Ko so mi treznemu povedali, kaj sem naredil, nisem mogel poslušati, gabil sem se sam sebi, razblinil, izbruhal bi se, še sedaj ko budim ta dogodek v sebi, mi je da bi pokozlal sebe, kakšen ****** sem bil. Kaj sem naredil sinu!

Zakaj sem to naredil. Verjemi, če bi bil trezen do tega 100% ne bi prišlo. A ne morem kriviti pijače. Ona ni nič kriva. Sam sem kriv, ker sem se nalil kot se je je sploh dalo.

Drugače, saj se ne opravičujem, drugače ko sem nalit prihajal domov, sem želel samo spanja, v avtu, v hiši, kjerkoli. Podzavestno sem se izogibal ur ko so bili otroci še budni ali pa sem šel direktno v spalnico.
Kolikokrat sem, potem ko je bilo tistega pijanskega sna konec, vstal in šel gledat, kaj je z avtom. Ker se tudi slučajno nisem spomnil kako sem prišel domov, me je skrbelo, ne toliko da je razbit pleh, bal sem se da bom na njem zagledal kri (seveda ne mojo). So bili tudi primeri, ko avta nisem našel na dvorišču ne v garaži, pa sem moral pozneje malo povprašati.

Normalno se postavlja vprašanje ZAKAJ? Tudi sam bi rad vedel pravi odgovor : ker sem strahopetec, ker se ne upam soočiti z življenskimi problemi, ker ne spoštujem sam sebe, ker sem bojazljivo pezde. Ker nisem borec. Ker mi je všeč ko se pojavijo prvi znaki omame...

Najlažje se je naliti, če ti kdo naliva, še toliko bolje.

Ja, včasih sem zaznal, videl sem da mi prekomerno naliva, nisem se upiral, ni me motilo, pač hitreje piješ. Razumel sem ga, to ne dela zato da bi mene namerno opil, ampak ker je tudi on drek, izmeček od človeka in samo potrebuje izgovor, da se tudi on nalije. Prijatelj? V tistem trenutku absolutno NAJBOLJŠI! Roko bi dal za njega.

Če je res, da vas pretepa, ti svetujem da takrat pokličeš policijo. Tako pomagaš otrokom, sebi in njemu, če ga to lahko še predrami, mu pride do živega. Ne vem kolikokrat vam je to že naredil, pozneje boš ukrepala slabše bo.
Pusti to, kaj bodo rekli sosedje, njim je itak že jasno, kaj se dogaja z vami.

Ne razumem, kaj misliš s tem, da alkoholiki lažemo o svojih družinah. Sam se pri nalivanjih nikoli nisem pogovarjal o svoji družini, razen o tem, da bo zmaj doma spet težil...

Če ne boš ukrepala se ne bo nič spremenilo, banalno, toda resnično
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.