Med.Over.Net

Odgovori: Mladoletni sin na drogi in nihce nam ne pomaga!

Pregled teme
KjerJE voljaJEpot
Zdaj nevem ce je fant že prujavljen ker niste nic napisali,
ampak Jaz vam predlagam, da se fant vsaj prijavi na terapijo ali suboxon ali metadon, dokler ne najde prave resitve za detox in se res drzi terapije, ce je dosti mocan jo lahki tudi sam s pomocjo doktorja zmansuje. Je pa res da se ne sme zadevati. Sam sem trenutno na terapiji suboxin ze vec kot leto in pocnem stvari normalno (sluzba,, partnerica, stanovanje..... ) Je pa tu najbolj pomembno da si fant sam zeli spremembe in da mu postane jasno da ce bo tako nadeljaval ni prihodnosti. Sej vem da veliko pomagat ne morem, ampak lahko le povem iz lastnih izkušenj, da se da kolkor tolko kvalitetno zivet tudi s terapijo suboxon, poleg tega pa seveda rabis neke cilje v življenju, Kjer je volja tam je pot! Srecno
Citiraj
Razum
Gospa,

v Ljubljani se z zdravljenjem zasvojenosti ukvarja tudi zdravnik dr. Roman Paskulin (Omi inštitut). Toplo priporočam.
Srečno
Citiraj
vprašanje za avtorico
Takrat smo veliko svetovali,sodelovali...
Zanima me,kako se je zadeva obrnila, kaj se dogaja s sinom, kako je/ste?
Citiraj
DAVIDCREK
TI SI SAMO ZA V RETO SPANIJA IN TO CIM PREJ DOK SI SE ZIV TO TI JE ZADNJI VAGON NE VLAK
Citiraj
margarer
Vem, da se ti meša od vsega, ni pomoči od nikogar, ker se tvoj sin ne želi pozdraviti. Moram ti povedati, kar so meni nekoč, ko bo čist na dnu bo sam prosil za pomoč. Ni na dnu, ima skuhano oprano, hrano, denar. Tako ne gre. Vem da je težko, toda obstaja samo ena rešitev, ultimat, ali boš čist in šel v Projekt človek, ali na cesto.
Žal
Citiraj
MATI ODVISNIKA ODGOVOR
Spoštovani!
Se najdem v vaših težavah.To agonijo dajem skozi že 15 let. Fino je da je mladoleten, veliko težje, ko je polnoleten.Odvisniki so zelo veliki manipulatorji, in če bi sedaj imela priložnost,in tako starost, ga dejansko postavim pred vrata, brez milosti. Z leti se to še slabša. Žal naše institucije ne pomagajo.Zdravljenje bi moralo biti nujno in pogoj, brez izbire hoče ali noče. Nujno jim postaviti pogoj zdravljenje in da delajo istočasno pa da imajo terapije.Tu bi bili res potrebni mediji, Ukrepi bi morali biti sprejeti na nivoju države.Ne vem zakaj očitate staršem, kateri verjetno bi veliko lažje pomagali , če bi bili tako in veliko strožji zakoni.
Citiraj
cita100-
Javna obravnava povzroči nov linč staršev, ki ne moreta vplivati na to, kaj dela sin. Tudi sin je bil zapeljan. Zadrogiranih je ogromno mladostnikov, starši ne morejo dobesedno nič. Droga je zdaj zelo poceni (tabletke) in nihče se je noče odvaditi. Kajti to je statusni simbol med mladimi, kot je tudi gejevstvo. Mladoleten otrok, ki je že iz komune ven...groza. Vem, nihče vam noče pomagati. Niti policija, ne socialna in ne zdravstveni zavodi. Tako je, točno tako. In edino kar lahko naredite je, da kaj naredite zase. Hodite na predavanja, na delavnice za samopomoč, oba zakonca, utrjujte zdrav medsebojni odnos in zdrav odnos do življenja. Fanta pustite pri miru, nudite mu samo osnovne stvari. Res osnovne. Preprosto hrano, vodo, WC papir, brisačo, posteljo. Povejte mu, da bo letel. Takoj ko dopolni 18 let. Žal drugega ne pomaga. Tudi to ga ne bo streznilo. Bo pa rešilo vas.
Citiraj
MIMA
Draga mama mladoletnega sina,

dala sem skozi podobno situacijo, moj sin se je začel zakajati z marihano pri 15-tih, vmes probal še druge droge, k sreči te bolj zadržano. Zelo zgodaj sem se podučila o zadevanju, testiranju,..pravzaprav še preden je v bistvu začel, ker je bil njegov oče v mladosti na tem in se je občasno zakajal še potem v zakonu, ki je razpadel. Pri sinu nisem uspel preprečiti kajenja trave niti s pogovori, izkazovanjem zaupanja, podpisovanjem zaobljube,...skratka najprej s toplino, kasneje z zapiranjem v stanovanje, sledilo je zapiranje vhodnih vrat, ko ga zvečer še ni bilo domov,..Vsak dan je bila nova drama, vsak dan nov poskus, pa brez uspeha. Pustil je šolo in se podal na ulico. Bilo mi je žal, da sem poslušala nasvete in mu zaprla vrata doma. Obiskovala sem srečanja staršev z izkušnjami, tam sem ogromno izvedela. Tudi molitvene skupine. Potem sem ga s pomočjo zelo dobrega terapevta na CSD le spravila domov, potrudila sem se spoznati njegove prijatelje, celo dovolila, da so prespali, se skopali in se najedli, se povezala s starši nekaterih,..probala sem jih gledati kot mladostnike v stiski in nisem več trepetala pred njimi. Tudi s tem ni bilo nič boljše, sin se je občasno zaposlil in delal do prve plače, nato spet vandral, po par dni ga ni bilo domov, obiskoval koncerte, fehtal na ulici, kradel konzerve po marketih,..izzival policaje, dokler ga niso za eno noč zaprli.Prav takrat, pri 17-tih, mi ga je uspelo spraviti v Reto preko DOULUSa z Bleda, seveda smo ga spremljali in se tam poslovili.Že prvi dan je dobil mentorja, ki ga je spremljal vsak korak. Takrat sem se oddahnila.
Mene je vodila ena misel: STARŠI NISTE KRIVI, DA JE OTROK ZAŠEL NA DROGO, STE PA KRIVI, ČE OSTANETE NEVEDNI, ČE SE NE SEZNANITE IN NE UKREPATE.

Ne poslušajte očitkov za nazaj, vem, kako je težko materi, ko sinu zaklene vrata stanovanja, da se ne more vrniti,...svetujem vam, da ga čimprej spravite v Reto, ker detoksikacija ni potrebna.

MIMA
Citiraj
MIMANAJ
Pošljite sina v Reto center preko društva DOULUS, za tja ne rabi detoksikacije. To čimprej, bo koristilo njemu in vam.
Citiraj
Ioia
Kam se obrnit preden se nam zmeša je napisal/a:
Oba pogoja sta izpolnjena, in ce si hoce pomagat, ima tudi naso podporo (v teh zadevah zahtevajo sodelovanje starsev, poleg seveda placevanja! In vse to sva delala- neuspesno!).
Problem je v tem ker ne zdrzi sam doma brez, zato bi rabil detox, pa ga ne vzamejo.

Vmes med izkljucitvijo iz komune, sva ga pazila kot dojencka, pa vseeno ni pomagalo, zdaj se tega vec ne greva...

Sem ocitno brezveze tule pisala.. sem mislila, da bi kdo kaj konatruktivnega povedal.
Aja, pa ne podpiramo ga v tem, denarja od nas ne dobiva ze zelo dolgo, posredno pa mu placujeva te komune, terapevte, furava kamor je treba, placujeva, kar izgubi (npr. Kljuce v soli ), ampak do 18 leta je se dolgo in do takrat sem nam lahko vsem utrga...

Sej je ok, ni treba vec pisat, mi je zal, da sem odprla temo, prevec negativizma, kritike.. Skoraj leto dni sva potebovala, da sva se znebila obcutka krivde (ker ocitno je bilo res kaj narobe, ceprav ne vem kaj bi lahko bilo drugace), ceprav nikoli popolnoma ne izgine, se pa udaj 100% angazirava, pa nic.

Kako ni stvar zdravnika, ce si otrok sam sebi skoduje in od tega lahko resno zboli, da ne bo za delo sposoben oz.celo umre? Pa kaj res ne moremo prepreciti?

In nic ni kontradiktorno! Vsi se trudimo, da droge ne bi potreboval, on pa brez sam dolgo ne zmore.... meni to ni cudno, cudno mi pa je, da ni ustanove, ki bi nam pomagala ozdravit sina, konec koncev si sam tudi to zeli, ker se boji posledic, sicer mu pa zadevanje seveda ugaja...

Hvala vam <3
Nisem brala vseh odgovorov, ampak več kot očitno je, da nasvetov (večinoma zelo dobrih in učinkovitih), ki ti jih ponujajo tukaj, ne boš sprejela. Ker si razvajena in želiš 'hvatat krivine.' Želiš neko instant rešitev, tako kot juha iz vrečke. Iščeš krivca v institucijah, zdravnikih, društvih, ne pa pri sebi, pri tem, da ti sama iščeš izgovore, zakaj detox ne uspe. Ker se ti ne da. Bližnjic pri odvajanju od drog ni. Mulo je zafuran, razvajen lenuh, vidva pa to podpirata. Če se želi očistiti, bo to naredil.
Zanj si odgovorna do njegove polnoletnosti. Ne veš, od kod mu denar za drogo? Se prostituira (seveda neee, vaš že neeeee!)? Želi si detoxa, ker se zaveda posledic, ampak vsseno mu zadevanje ugaja? S tem si zadela žebljico na glavico! V resnici si ne želi detoxa, pač pa samo to, da ima posteljo, futr, keš za drogo in da mu ne težite. Samo to želi. To mu omogoči in boste še naprej one big happy family.
Citiraj
nima nobene potrebe da bi se
Kam se obrnit preden se nam zmeša je napisal/a:


Dva tedna je ze doma brez sole brez dela, zadet skoraj dnevno, jaz pa mu se vedno moram nudit vse, ker je mladoleten...

To pravi tudi mama mojega pastorka, njen sinko mora dobiti vse. Jaz pa pravim, da ni res. Nikjer ne piše, da ga jaz ne smem imeti na vodi in staremu kruhu. In bi ga imela. Nikjer ne piše, da ne sme imeti pet let starih superg z veliko luknjo. Oprosti, hraniti takšnega luzerja kot kralja, oblačiti ga kot kralja, mu omogočati, da živi tako, kot živi ... Zakaj točno bi se spremenil? Gledam to od blizu. In ker mulec ne v prvem ne v drugem poskusu ni hotel končati prvega letnika v redni šoli, mu je zdaj plačala šolo po izpitih, ker je prepričana, da če plačaš, mu pa šenkajo letnik. Ajde, povej mi, zakaj bi se spremeni. Vedno slabši je in bo.
Citiraj
megaboy
*******jutri moram spet poklicat da dobim termim za 1.pogovor, kjer bo dr.kastelic ugotavljal ce ustreza profilu.. ce ga vzamejo, dobimo sele DATUM... prepocasi se odvija vse... *******

Ti kar jaz povem, da ne boš čakala. Mulc NE ustreza profilu za zdravljenje in ne bodo ga vzeli.

Zato, ker sam zaenkrat še ni pripravljen se it zdravit. Mu je tako kot je sedaj čisto fletno, še ni dovolj nizko padel, da bi se resno zamislil.
Citiraj
Kam se obrnit preden se nam zmeša
Super..... še edini ventil, ki sem imela, sproscanje na forumu, ste mi vzeli...
Hvala pa lp <3
Citiraj
Kam se obrnit preden se nam zmeša
Tudi tam se ni obneslo... hvala
Citiraj
ne zahvaljuj se
Kam se obrnit preden se nam zmeša je napisal/a:
Hvala tistim, ki razumete...
Tudi danes so me odbili :( Še sam dr. Kastelic je povedal, da z izbruhi jeze bo tudi od tam (ce bo sprejet) izkljucen, kakor tudi iz Projekta Človek. Jutri dobim termin za 1.pogovor, rabim novo napotnico... pa bo spet vikend... in spet nic... in dan za dnem nic.... clovek bi obupal... ampak saj bom... bom zbrala se nekaj moci za uredit kar bo treba.
Ne zahvaljuj se tistim, ki te razumejo. Zahvali se tistim, ki te ne razumejo, ker ti so tisti, ki te hocejo premakniti z mrtve tocke. Kaj ti bo razumevanje in socustvovanje in smiljenje, saj ne bo resilo nobenega problema. Ukrepati je treba, tako kot pravijo tisti, ki te kakor ne razumejo. Ukrepati najprej doma. Danes, ne jutri, ali drug teden ali cez 3 tedne, za kadar je pac napotnica. Nasvetov imas dosti. Zakaj samo jadikujes in cakas, namesto da bi zacela izvajati katerega od nasvetov?
Citiraj
Kam se obrnit preden se nam zmeša
Ne, tam sem ni obneslo...
Citiraj
Kam se obrnit preden se nam zmeša
Spet zadet.... ma ne morem vec...

Ja saj je ustanova, jutri moram spet poklicat da dobim termim za 1.pogovor, kjer bo dr.kastelic ugotavljal ce ustreza profilu.. ce ga vzamejo, dobimo sele DATUM... prepocasi se odvija vse... meni pa je vsak dan tezje in se mi zdi da ne bom zmogla... v sluzbi nisem zbrana, doma ga gledat ne morem zadetega...

Dva tedna je ze doma brez sole brez dela, zadet skoraj dnevno, jaz pa mu se vedno moram nudit vse, ker je mladoleten...

Kaksno sporocilo je to do drugih otrok??
Kako lahko to dopuscam.. ker se ne morem vec z njim borit... ne morem, ne znam, nimam moci...
Citiraj
bravoooo
megaboy je napisal/a:


Njemu je v celi zgodbi še najbolj fletno, je vseskozi lepo zadet, jebe se mu za vse, lahko samo poležava, doma dobi za jest in pit, dobi prenočišče, s tistim priznanjem si je pa dobil še večmesečni mir, da mu doma ne težijo - saj ni on kriv da ga takoj ne vzamejo revčka.

Le zakaj bi bil on sploh kakorkoli zainteresiran, da se bo šel zdravit??? a mi lahko kdo to obrazloži?

Saj ko bo pa enkrat res prišel na vrsto za zdravljenje, bo pa spet poskrbel, da ga bodo zaradi njegovega obnašanja vrgli ven. Izpadi jeze pa to. Pa se bo spet lahko zadeval po starem.
In če kdo še vedno ne razume, bit zadet je fajn, ne drogirajo se zato ker je zanič, ampak zato ker je fajn. Zelo fajn. Boljše od orgazma. V komuni je slabo, tam ni zadevanja pa celodnevnega poležavanja, še delat je treba.
Bravo, to si odlično povedal. Točno tako tudi je. Enako trenutno dela moj pastorek, njegova mama pa to omogoča. Zdravniki so ji rekli, naj fanta pošlje delat (ni on še junkie, bi pa rad bil). Ona se je odločila, da njej sine delal ne bo, dokler ne konča šole, za šolo ga pa ne briga. Midva z možem sva pa itak najslabša, ker ne razumeva, da ona ne more drugače. Pa normalno, da noče biti več pri naju, ker pri naju je bilo treba hoditi v šolo, delati, ne pa ležati na kavču cel dan.
Citiraj
zasvojenost in pomoč
Kam se obrnit preden se nam zmeša je napisal/a:
V komuni je ze bil, pa veckrat izkljucen zaradi izapdov jeze. Tam bi terapevtov, je samo skupina odvisnikov skupaj, noben ni steokovnjak. Zato smo zdaj mislili na Projekt človek, a za sprejem moras biti čist!

Doma abstinence ne more sam vzspostavit, par dni drzi, takrat je siten, zadircen, zivcen, potem gre in pride zadet... nikakor ne bo sam zdrzal brez 3 tedne da bi se ocistil.

Resitev bi bila psihiatrija, pa ga nikjer nocejo vzet. Na pediatriji se s tem (detoxom) ne bavijo, ba odrasli zaprti oddelek ne priporocajo, oz.delajo samo po en detox na enkrat, kar pomeni se 3 tedne doma!!

Psih. V LJ me tudi samo prevezujejo, pravi detox odsvetujejo, ces da bi tam samo še razsiril mrezo in se naucil, kar mu še manjka.

Rada bi sla v medije, pa ne vem niti kam lahko napises odprto pismo! Za moje pojme je prvi odgovoren osebni zdravnik, ki bi ga moral nekam napotiti (glede na to, da je sam priznal da rabi pomoc!). Ona pa od nas pricakuje, da najdemo resitev, potem bo pa napisala napotnico! Narobe svet.

Zdaj je doma in se še naprej zadeva, saj pravi, da bo tako lazje pocakal detox in zdravljenje. Medtem pa nak to cela druzina samo gleda in odkimava poleg. Ima se sestre in brata in zelo slabo vpliva vse, da ne omenim, da se nama bo starsem kmalu odpeljalo...

Zakaj nam nihce ne pomaga? Kam napisati odprto pismo? Ne me posiljat na forum zasvojenost, ker tista psihiatrinja... ne vem od kod ji naziv... ce lahko to napisem...

Ima kdo kaj pojma??
Avtorica teme,
mogoče bi se obrnila na forum Zasvojenost in pomoč? Tam bodo odgovori bolj konkretni, manj obsojajoči in strokovni.

Vse dobro!
Citiraj
nič ne bo drugače
Kam se obrnit preden se nam zmeša je napisal/a:


Sem ocitno brezveze tule pisala.. sem mislila, da bi kdo kaj konatruktivnega povedal.
Aja, pa ne podpiramo ga v tem, denarja od nas ne dobiva ze zelo dolgo, posredno pa mu placujeva te komune, terapevte, furava kamor je treba, placujeva, kar izgubi (npr. Kljuce v soli ), ampak do 18 leta je se dolgo in do takrat sem nam lahko vsem utrga...

Sej je ok, ni treba vec pisat, mi je zal, da sem odprla temo, prevec negativizma, kritike.. Skoraj leto dni sva potebovala, da sva se znebila obcutka krivde (ker ocitno je bilo res kaj narobe, ceprav ne vem kaj bi lahko bilo drugace), ceprav nikoli popolnoma ne izgine, se pa udaj 100% angazirava, pa nic.

Kako ni stvar zdravnika, ce si otrok sam sebi skoduje in od tega lahko resno zboli, da ne bo za delo sposoben oz.celo umre? Pa kaj res ne moremo prepreciti?

In nic ni kontradiktorno! Vsi se trudimo, da droge ne bi potreboval, on pa brez sam dolgo ne zmore.... meni to ni cudno, cudno mi pa je, da ni ustanove, ki bi nam pomagala ozdravit sina, konec koncev si sam tudi to zeli, ker se boji posledic, sicer mu pa zadevanje seveda ugaja...

Hvala vam <3
Misliš, da se vam po 18 let pa ne bo trgalo? Da se bo potem kaj spremenilo? Ne, ne bo se. Kako ni ustanove? V Ljubljani je zraven očesne bolnišnice zgradba, kjer delajo detokse. Preverjeno.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.